Składniki 1 kg - szynki wieprzowej bez kości 1 łyżka - oliwy sól pieprz 1 łyżeczka - majeranku 3 ząbki - czosnku Marynata 3 - cebule ½ szklanki - soku jabłkowego 1 łyżka - sosu Worcester 5 ziarenek - ziela angielskiego 3 - liście laurowe Wykonanie Skropić mięso oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przyprawić majerankiem i Przełożyć do zamykanego naczynia. Pokroić cebule w piórka(...)najlepiej na całą noc). Tak przygotowaną szynke przelożyc ze wszystkim,do żaroodpornego naczynia z pokrywka. Piec przez ok. 20 minut w temp. 180 st. C – bez przykrycia . Po tym czasie przykryć i piec przez 3-4 godz. w temp. 120 st. C,a z będzie miękka , u mnie 3,5 godziny .Szynka na Wielkanoc Wachowicz
mojej kuchniSkładniki 1 kg - szynki wieprzowej bez kości 1 łyżka - oliwy sól pieprz 1 łyżeczka - majeranku 3 ząbki - czosnku Marynata 3 - cebule ½ szklanki - soku jabłkowego 1 łyżka - sosu Worcester 5 ziarenek - ziela angielskiego 3 - liście laurowe Wykonanie Skropić mięso oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przyprawić majerankiem i Przełożyć do zamykanego naczynia. Pokroić cebule w piórka(...)najlepiej na całą noc). Tak przygotowaną szynke przelożyc ze wszystkim,do żaroodpornego naczynia z pokrywka. Piec przez ok. 20 minut w temp. 180 st. C – bez przykrycia . Po tym czasie przykryć i piec przez 3-4 godz. w temp. 120 st. C,a z będzie miękka , u mnie 3,5 godziny .Szynka na Wielkanoc Wachowicz
w mojej kuchnigodzinę. 4. Następnie wylepić ciastem foremki (na dno formy najlepiej włożyć wycięte kółko z papieru do pieczenia a boki delikatnie przesmaruj olejem wtedy tartaletka bez problemu wyjdzie z formy po upieczeniu). 5. Piec w 180°C do zarumienienia. 6. Suszone owoce na kulki zalać wrzątkiem i odstawić na pół godziny. Następnie odlać wodę. 7. Wrzucić owoce do blendera
Candy Pandasdosłownie odpada sam, po odwróceniu go... Tak więc polecam bardzo gorąco. Najtrudniej zacząć, a potem idzie już z górki, pieczenie chleba uzależnia..., powtarzam to zawsze wszem i wobec i chyba się sprawdza bo, gdy ktoś raz zacznie, to już piecze zawsze... Typy mąk są istotne. Przy innych typach, ilości na pewno się zmienią, ale warto metodą prób i błędów(...)piekarnika. Pieczemy pod przykryciem w temp. 240*C na programie góra-dół, bez termoobiegu, 45 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze ok.10-15 minut w tej samej temperaturze. Ja piekę tylko 9 minut, mój piekarnik mocno spieka na tym programie. Najlepiej obserwować i dostosować czas pieczenia do swojego piekarnika tak, by chleb wypieczony, ale nie spalony. Tak upieczony
Smaczne Zdrowesię nie wywróciło, nie odkleiło, nie popsuło i nie zniszczyło tego ważnego dnia. Upiekłam dwa ciasta biszkoptowe. Dolne ma 18 centymetrów średnicy, górne to 10 centymetrowy biszkopt pieczony w ringu (formie bez dna). Przepisu na biszkopt póki co nie podaję – każdy ma własny i sprawdzony. Zawczasu warto przygotować i mieć pod ręką wszystkie potrzebne narzędzia. Na pewno będą(...)tektury dokładnie pod wymiar naszego tortu – ja się rozpędziłam ze zdjęciami i przycięłam go dopiero później). Rękaw cukierniczy z jak najszerszą końcówką jaką macie (lub nawet bez końcówki – wystarczy sam element mocujący końcówki) napełniamy kremem o wybranym smaku. Około centymetra od brzegu ciasta nakładamy równą warstwę kremu – przy położeniu górnej warstwy ciasta taka operacja sprawi
Karo in the Kitchenprzygotowanym z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki wody, z dodatkiem łyżeczki oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cienka, delikatna i ładnie się zarumieni. Piec około 40 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć z foremek i pozostawić do ostygnięcia na bambusowej macie, lnianej ściereczce lub metalowej kratce. Zapraszam do zakładki "Porady i triki" , gdzie znajdziesz
głodny alergikKarczek pieczony po przygotowaniu ma inne makro z racji tego, że część tłuszczu wytopi się podczas pieczenia i karczek straci na wadze na skutek obróbki termicznej nawet 200 g. Artykuł KARCZEK PIECZONY (keto, LCHF, paleo, optymalny, bez glutenu i laktozy) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF
Ola la LCHFDanie, jakim jest klops gryczano-pieczarkowy, to zdrowie na talerzu, szczególnie dla kogoś, kto lubi kaszę gryczaną i pieczarki. Może być samodzielnym daniem
To co kochamUwielbiam takie dni jak ten. Sobota wolna od pracy, na zewnątrz wiosna i całkiem ciepło. Dzięki temu, że mam dziś więcej czasu postanowiłem przygotować bardziej wyszukany
Programista w kuchniUwielbiam takie dni jak ten. Sobota wolna od pracy, na zewnątrz wiosna i całkiem ciepło. Dzięki temu, że mam dziś więcej czasu postanowiłem przygotować bardziej wyszukany
Programista w kuchnipoważniej, to kupując kolejny wodotrysk kuchenny warto się zastanowić ile razy faktycznie tego będziecie używać i czy macie gdzie to postawić/schować. Gotuję już jakieś 20 lat, a piekę od 7, wegańsko od roku. Przerabiałam mnóstwo bubli i badziewia, a cena naprawdę czasami nie ma znaczenia. A więc po kolei: Powtarzałam wielorotnie, że podstawą udanych wypieków jest waga(...)przesiewania mąki, do przecierania, do odcedzania. Oczywiście fajnie mieć przesiewaczkę, ale jeżeli zaczynacie od zera to radzę kupić takie sitko. Będziecie częściej je wykorzystywać. Płaska blacha, bez boków idealna do pieczenia drobnych ciastek, drożdżowek, bułek, pasztecików itd. Nie ma boków, przez co towar piecze się na niej równomiernie. Mam tego typu dwie, a ta jest najnowsza i jest
greenscarfWszystkie składniki wymieszać ze sobą, natrzeć udka. Piec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym przez 90 minut w 200stu stopniach. Pierwsze 60 minut z pokrywka, następne 30 bez przykrycia. Gdy udka się pieką przygotować sos. Cebule i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać ocet ryżowy, pogotować 1 minutę. Dodać wszystkie pozostałe składniki
Moja Galeria SmakuPiekłam szynkę. Szybko , smacznie i bez wysiłku. składniki: szynka wieprzowa ok 1 kg czosnek owoce jałowca majeranek tymianek sól, pieprz oliwa z oliwek + do pieczenia : tymianek czosnek cebula oliwa z oliwek kieliszek czerwonego wina przygotowanie Czosnek posiekać, Owoce jałowca rozgnieść w moździerzu. Do miski włożyć czosnek, jałowiec, sól, pieprz, majeranek, dolać oliwę i dobrze otoczyć
Stare Garywykładamy papierem do pieczenia. Aby sobie pomóc w zachowaniu odpowiedniego kształtu bezy można narysować sobie okrąg o średnicy ok.20-22cm. Wykładamy ubitą masę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni z funkcją góra-dół i po 5 minutach zmniejszamy temp. do 150 stopni i pieczemy przez 1,5h. Studzimy w delikatnie uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzenia bezy wyjmujemy(...)paterę do góry dnem i delikatnie odrywamy papier. Ubijamy kremówkę (bez cukru) i wykładamy ją na górę Pavlovej. Dekorujemy owocami ( borówki, maliny, truskawki,granat itd.) /na podstawie przepisu Pani Doroty "moje wypieki"/ Bon Appetit
Pudełko rozmaitościSzybko, sprawnie, bez miksera, a powstało słodkie (i wcale nie małe) cudeńko kakaowe pachnące wanilią z dodatkiem przepysznej suszonej morwy białej, którą – podobnie jak daktylami – zajadam się gdy najdzie ochota na cukier. Ciasto podaję pokrojone do gorącej kawy lub kakao, w ten zimowy czas jak znalazł! A kiedy włącza się łakomstwo łaciate ciasto smaruję konfiturą(...)wsypuję morwę, mieszam delikatnie oraz łyżeczkę kakao i mieszam łyżką niedbale, tak by powstały łaciate plamki. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto, wyrównuję. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. Piekę grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 50-60 minut. Sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest gotowe, patyczek ma wyjść
Zasmakuj Kuchni