bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:791/3453)

Babcine ciasto z rabarbarem i bezą 107

Ciasto: 150 g mąki 50 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru 1 cukier waniliowy 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z połowy cytryny 3 żółtka 10 dag masła 6 łyżek mleka 500 g rabarbaru Beza: 3 białka 150 g cukru 40 g płatków migdałowych Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Margarynę ubijamy z cukrem(...)Partiami wsypujemy cukier i ubijamy aż beza będzie lśniąca i gładka. Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika i delikatnie i równomiernie rozproowadzamy na nim bezę. Całość posypujemy płatkami migdałowymi i ponownie wkładamy do piekanika, tym razem na 20 minut, aż beza się zezłości. Gdyby wierzch zbyt szybko brązowiał, można w czasie pieczenia położyć kawałek papieru. Ciasto dodaję

My simple kitchen
Feta Pasta – makaron z fetą i pomidorkami 79

Feta Pasta czyli Makaron z fetą to ugotowany makaron, wymieszany z upieczoną fetą, pomidorkami i przyprawami. Proste i pyszne danie, które zawładnęło mediami społecznościowymi. Aby przygotować

Moja Delicja
PASZTET DROBIOWY, BEZGLUTENOWY, DIETETYCZNY- NAJLEPSZY 193

różnią się i to znacznie, przepis tak naprawdę jest inspiracją, można ilości zmieniać i modyfikować. Gdy piekłam go pierwszy raz dałam 100g tłuszczu i 5 jajek, miałam też mięsa bez wieprzowiny oraz dodałam 110g warzyw z rosołu. Za drugim razem miałam resztę jajek, dałam więc tylko 3, dałam za to 150g tłuszczu, ok.300g warzyw pokrojonych w słupki (uwielbiam(...)pieprzem oraz solą (ja daję 1,5 łyżeczki soli himalajskiej). Wszystko dokładnie mieszamy, następnie przekładamy do dwóch foremek wyłożonych papierem do pieczenia, wyrównujemy. Formy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy na programie góra-dół, bez termoobiegu ok.1,5h lub na programie z termoobiegiem w tej samej temperaturze ok.50 minut (u mnie z parą wodną

Smaczne Zdrowe
Zdrowe ciastka owsiane z bananem i bakaliami 270

chce Wam się iść do sklepu? A poza tym – przecież słodycze są takie niezdrowe… To są naprawdę zdrowe ciastka. Bez cukru, bez jajek i bez mąki. Bez dodatku tłuszczu – mocne w smaku i przepyszne. To są chyba najszybsze ciastka świata. Ich podstawa to tylko dwa składniki – banany i płatki owsiane. Bezcukrowe, beztłuszczowe. Wegańskie. Jeśli użyliście płatków(...)powinien być krojony zbyt grubo żeby ciastka się nie porozpadały – masa jest dość luźna. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem (z folii aluminiowej ciastka się nie odkleją, pamiętajcie o tym!). Masę dzielimy na 8 części i na blasze formujemy ciastka wysokości około 1,5cm – cieńszych

Karo in the Kitchen
CHLEB Z PŁASKURKI, SAMOPSZY I ORKISZU, BEZ WYRABIANIA, Z GARA 153

składniki (bez wyrabiania, bez zaczynu) i odstawiamy na min. 12h. Tak wyrastający ma zupełnie inny smak. Po tak długim czasie, te drożdże są jakby przegarowane. Ten chleb ma bajeczny smak i aromat. I choć skórka jest raczej miękka (zależne od użytych mąk), to miąższ jest super elastyczny i długo pozostaje wilgotny. My zajadamy się nim ostatnio bez(...)minut. Wygrzany garnek wyjmujemy z piekarnika (UWAGA: BARDZO GORĄCE), delikatnie zsuwamy do garnka nasz wyrośnięty chleb. Naczynie zakrywamy i wstawiamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy 45 minut w temp. 240*C na programie góra- dól, bez termoobiegu,  na drugim poziomie od dołu. Następnie przykrywkę zdejmujemy i dopiekamy jeszcze ok. 10-15 minut lub dłużej . Chleb powinien się przyrumienić

Smaczne Zdrowe
SZARLOTKA Z BEZĄ 139

duże kwaśne jabłka, łyżeczka cynamonu, opakowanie budyniu śmietankowego (40 g), sok z 1/2 cytryny, łyżka cukru waniliowego. Składniki na bezę: 5 białek, szklanka cukru, szczypta soli, 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Przygotowanie: Do miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia, 2 rodzaje cukru oraz starte na tarce masło. Ucieram palcami, aż powstanie kruszonka. Następnie dodaję żółtka i zagniatam ciasto(...)stopniowo dodaję cukier. Na koniec dodaję mąkę ziemniaczaną, miksuję do połączenia. Blachę wykładam papierem do pieczenia, następnie układam kawałkami ciasto z lodówki, ugniatam palcami na równą masę. Piekę w 175 stopniach (grzałka góra-dół) przez 10 minut. Na podpieczony spód wykładam jabłka, następnie bezę. Na wierzch ścieram pozostałe ciasto z zamrażalki. Ciasto piekę przez kolejne 35 minut na złoty

JejKuchnia
Pieczona gęś z jabłkami i pomarańczami 170

patelni na małym ogniu podsmażamy pierś, skórą do patelni. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Do naczynia żaroodpornego wkładamy gęś, ziemniaki, ćwiartki jabłek. Układamy plasterki pomarańczy bez skórki na gęsi. Pieczemy ok. godziny w 180 stopniach

Aga w kuchni
Beza z kremem kawowo- cynamonowym i pomarańczami 181

Idealne ciasto na skuteczne zasłodzenie się w zimowy dzień? Beza :) Intensywnie słodka, z przepysznym kawowo-pomarańczowym kremem i pomarańczami. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. 2 białka z niewielkich jajek 100 g drobnego cukru ( nie cukru pudru) szczypta soli   250 g mascarpone łyżka konfitury pomarańczowej łyżeczka cynamonu łyżeczka dobrej kawy rozpuszczalnej   pomarańcza łyżeczka miodu cynamonowego Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni(...)gęsta, klejąca i błyszcząca. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ubite z cukrem białka, tworząc 3 krążki (2 płaskie i 1 mniejszy, może być nieco szpiczasty). Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze 40 minut. Bezy studzimy w wyłączonym piekarniku. Mascarpone miksujemy z konfiturą, cynamonem

Mienta blog
Czekoladowa lawa paleo, bez glutenu i cukru. 167

sypkie składniki. Wlewamy naszą miksturę do ramekinów, odstawiamy na 30 minut do lodówki. Potem pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut w kąpieli wodnej (wstawiamy remekiny na blachę, zalewamy wodą tak, aby sięgała do ich połowy, najlepiej wlać od razu gorącą wodę). Dokładny czas pieczenia zależy od remekinów, trzeba kontrolować to co się dzieje w piekarniku. Idealnie(...)środku. Po prostu trzeba próbować. Moja czekoladowa lawa wyszła idealna dopiero za trzecim razem. Robiąc je po raz pierwszy warto przygotować więcej ciasta, aby przetestować czas pieczenia. Artykuł Czekoladowa lawa paleo, bez glutenu i cukru. pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
Brioszka 60

odmian brioszki ze względu na dodane składniki i formę pieczenia (np. bułeczki odrywane, kształt warkocza czy podłużnych bułeczek). Najczęściej brioszkę pieczemy z utworzonych kul ciasta o podobnej wielkości i ułożonych ściśle w formie, prostokątnej, kwadratowej lub tortownicy. Brioszkę można porównać do naszej drożdżowej i puchatej chałki. Brioszkę przed pieczeniem można nadziewać konfiturami, powidłami, dżemem, serami, owocami kandyzowanymi(...)chowając dżem do środka. Ułóż je obok siebie w foremkach, odstaw na pełną godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Brioszki przed pieczeniem posmaruj mieszanką żółtka i 2 łyżek mleka. Zrób to za pomocą pędzelka kuchennego. Brioszki piecz na środkowej półce piekarnika przez około 20 minut. Skórka z wierzchu

Zasmakuj Kuchni
Jarskie krokiety z nadzieniem gryczano – pieczarkowym 141

szklanki mleka 2 ¼ szklanki mąki Do wysokiego naczynia, wlewamy mleko, dodajemy jajka i stopniowo mąkę. Wszystko razem mieszamy trzepaczką, do chwili gdy pozbędziemy się mącznych grudek. Naleśniki pieczemy na teflonowej patelni, bez dodatku oleju. Jeśli naleśniki przywierają nam do patelni, możemy pod pierwszy naleśnik dać niewielką ilość oleju (około ½ łyżeczki). Z kolejnymi naleśnikami nie powinno już być problemu(...)minuty, po czym zalewamy wodą, solimy i dusimy pod przykryciem, około 10-12 minut, co pewien czas mieszając. Gdy kasza jest miękkawa, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy bez przykrycia. Pieczarki obieramy ze skórek, myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Margarynę rozpuszczamy na patelni lub w rondelku, po czym wrzucamy pieczarki i cebulę. Całość

Smakowy Raj
gruszka "klapsa" w marchewkowym cieście z bitą śmietaną... 118

Składniki: jajka 4 sztuki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka pszenna 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, cynamon 2 łyżeczki, marchew 3 szklanki, gruszki 4 większe, bita śmietana - w opisie, kakao do posypania - ile potrzeba 7 średnich marchwi obrać i rozdrobnić je w rozdrabniaczu lub zetrzeć(...)rozdrobnionej i mikserem z 1 minutę wymieszać składniki tortownica 24cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką, do blaszki przełożyć ciasto i poukładać skórką na dół gruszki "klapsy" bez gniazd nasiennych ciasto piec w 200C około 45 minut i wyjąć z blaszki zimne BITA ŚMIETANA: 300ml zimnej 30% śmietany ubić z 2 łyżkami cukru pudru i śmietanfixem zimne ciasto przekroić

W Mojej Kuchni Lubię
Śliwkowiec błyskawiczny bez użycia miksera 83

jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła  około 70 dag śliwek węgierek kruszonka: 1szklanka mąki 1/2 szklanki cukru szczypta cukru waniliowego 100 g masła szczypta proszku do pieczenia  blaszka o wymiarach: 30/25cm Wykonanie: Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia,dodajemy masło i delikatnie(...)mieszamy do połączenia składników.Ciasto ma być gładkie bez grudek. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, na wierzchu układamy przecięte na pół śliwki brzuszkiem do ciasta. Dzięki temu sok nie przedostanie się do ciasta i nie powstanie zakalec. Masło zagniatamy z cukrem, mąką,cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia na kruszonkę.  Następnie posypujemy po śliwkach

Sama słodycz i szczypta chili
Krokiety z kapustą i pieczarkami, czyli szczypta klasyki :) 147

nich delikatna panierka, również pyszna Do wysokiego naczynia, wlewamy mleko, dodajemy jajka i stopniowo mąkę. Wszystko razem mieszamy trzepaczką, do chwili gdy pozbędziemy się mącznych grudek. Naleśniki pieczemy na teflonowej patelni, bez dodatku oleju. Jeśli naleśniki przywierają nam do patelni, możemy pod pierwszy naleśnik dać niewielką ilość oleju (około ½ łyżeczki). Z kolejnymi naleśnikami nie powinno już być problemu(...)rozpuszczoną margaryną i dusimy około 10 minut. Uduszone pieczarki z cebulką dodajemy do ugotowanej kapusty i całość dobrze mieszamy. Następnie faszerujemy placuszki, panierujemy w jajku i bułce tartej i pieczemy na złoty kolor z każdej ze stron. Pamiętajcie by panierowane krokiety piec na gorącym tłuszczy, gdyż położenie na zimny może sprawi, że panierka zacznie nam odpadać. Krokiety można podawać

Smakowy Raj
Biszkopt kakaowy – tradycyjny. 30

łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej instant typu Creme 50 g utartych wiórek czekoladowych Instructions Piekarnik nagrzej do 170*C. Przygotuj wszystkie składniki. Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Boki pozostaw nieprzykryte. Przesiej mąkę razem z kakao, i proszkiem do pieczenia. Opcjonalnie dodaj sypką kawę rozpuszczalną (taki drobny proszek(...)najlepiej. Biszkopt kakaowy lubi wyrastać z górką, górkę należy ściąć, a biszkopt odwrócić do góry nogami. Biszkopt należy włożyć do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 170*C z termoobiegiem, jednak każdy piekarnik piecze inaczej. Mój piekarnik bez termoobiegu osiąga temperaturę przynajmniej o 10*C niższą niż z termoobiegiem. Warto zaopatrzyć się w termometr do piekarnika. (Ja swój kupiłam

SmartBake.pl

Proponowane wyszukiwania