Soczysta i bardzo aromatyczna pierś indyka pieczona z pieczarkami. Pożywne i smaczne danie na lekki obiad. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego wysiłku. Tajemnicą soczystej pieczonej piersi indyka z pieczarkami są użyte do marynowania mięsa składniki. Jednym i najważniejszym jest śmietana, która sprawia, że pieczone mięso nie wysycha i dodatkowo zatrzymuje smak i aromat dodanych przypraw. Taka marynata
Kuchcik gotujeKalafior pieczony w całości. Posmarowany masą z jogurtu greckiego i przypraw. Dosyć intensywny w smaku. Zdecydowanie inny. Myślę, że nie każdemu przypadnie on do gustu. U
Smaki Na TalerzuJedno z prostszych ciast na blogu. Wersji może być kilka, innym razem wrzućcie tarte orzechy, bakalie, posiekane owoce, nawet te mrożone (bez uprzedniego mrożenia). Będzie pysznie! SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka maślanki 2 jajka opakowanie cukru z wanilią 2 garści(...)składniki, dodaję mokre i mieszam do połączenia kuchenną rózgą. Na koniec wrzucam kulki czekoladowe, mieszam łyżką. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto, wyrównuję. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. Piekę grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 55 minut. Sprawdzam cienkim nożem czy ciasto jest gotowe. Jeśli nóż wychodzi
Zasmakuj Kuchnibez marynaty, bogato przyprawiony albo posypany tylko solą i pieprzem, pieczony długo albo tylko przez 40 minut. Łączy je jedno: wychodzą pysznie. Kurczak faszerowany wątróbką To jeden z hitów naszego bloga, nr 1 w Google, który wyprzedza Ewę Wachowicz i serwis „Gazety Wyborczej” Ugotuj.to! Mega cieszymy się, że smakuje Wam nasz przepis! Kurczak faszerowany wątróbką to prawdziwy król pieczonego(...)Złocisty kurczak w 40 minut Przypieczona skórka i soczyste mięso – jak osiągnąć ideał dobrze wypieczonego kurczaka? Korzystając z tego właśnie przepisu. Wychodzi niezawodnie, a nie wymaga wcale długiego pieczenia. Szybki kurczak pod cegłą Świetna sposób szybkiego pieczenia kurczaka: trzeba go tylko mocno docisnąć, a od razu mięknie:-) Kurczak w cytrusach Kaczka najlepiej czuje się z jabłkami. Kurczak
Niedzielny kucharzowoc. Polecam 😊 Składniki: 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 150 g masła 4 duże jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem 2 budynie bez cukru 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 3 szklanki mleka 250 g masła dodatkowo cukier puder maliny Wykonanie: Do garnka wlać wodę, dodać masło(...)mieszając drewnianą łyżką, utrzeć na gładką masę. Gotować na małym ogniu przez 2 minuty cały czas mieszając. Przełożyć do innego garnka, wystudzić. Do zimnego ciasta dodać jajka, proszek do pieczenia, zmiksować. Ciasto podzielić na 2 części. Blachę 24x35 wysmarować masłem, posypać mąką. Pierwszą część ciasta za pomocą łyżki wyłożyć i rozprowadzić po blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika
magiczna kuchnia Kasifunkcja góra i dół). Mini bezy wyłożyć na papier do pieczenia w formie krążków o wielkości do 10 cm średnicy. Możesz użyć rękawu cukierniczego lub nałożyć łyżką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 min w temp 120 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę przez kolejne 45 min. Bezy powinny wyjść miękkie w środku
Rusty Forkłyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt ciemny: 6 jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 kopiaste łyżki kakao bez cukru Do nasączenia: 250ml wody 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki cukru 100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 100g mlecznej czekolady 2/3 szklanki wódki Krem(...)wanilią lub cukier wanilinowy 16g lub pasta waniliowa Wierzch: 400g śmietanki kremówki 30% lub 36% 2-3 łyżki cukru pudru kakao bez cukru do posypania Biszkopt ciemny: 1. Wymieszać razem mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając
Mała Cukierenkakrzyż - uwaga, im głębsze nacięcia, tym chleb się bardziej rozejdzie przy pieczeniu . Blachę wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika - opcja grzania g ó ra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom - i piec ok. 30-35 min - lub do momentu, gdy ostukany spód chleba wyda głuchy odgłos. Jeśli będzie się z wierzchu zbytnio przypalał, wystarczy nakryć go od góry folią
Grunt to przepis!przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do momentu , aż składniki połączą się , a ciasto bezie idealne . Blaszkę wykradamy papierem do pieczenia na który kładziemy ciasto łopatka czy łyżką . Jak tam wam wygodnie.. Rozprowadzamy równo na całej powierzchni. Wykonanie pianki
Różowa kuchniaszklanki mąki orkiszowe jasnej, 2 jaja, 3/4 szklanki wody gazowanej, 1/2 szklanki kwiatów czarnego bzu bez zielonych łodyżek (opcjonalnie), 1/4 szklanki drobnego cukru trzcinowego, 1/4 szklanki oleju Kujawskiego cytryna i bazylią, 250 g borówek amerykańskich, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Do podania: owoce sezonowe, domowe konfitury, cukier puder, syrop klonowy lub miód. Zastawa Zakłady Ceramiczne(...)cytryna z bazylią", wodę gazowaną i zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Do masy dodać białka, borówki i kwiaty czarnego bzu, delikatnie wymieszać łyżką żeby składniki się połączyły. Piec w gofrownicy 7-8 minut. Na upieczone gofry wyłożyć konfitury lub owoce, posypać cukrem pudrem lub polać syropem klonowym
SzczyptaSmaQRyż wymieszać z keczupem i majonezem, dodać wszystkie warzywa i mięso, wymieszać. 5. Zapiekać ok 25-30 min w 180 °C. Ja naczeynie przykrywam folią aluminiowa, ale można też bez przykrycia. Po tym czasie posypać serem żółtym i zostawić całość w piekarniku na ok 5 minut żeby ser się rozpuścił a całość "odpoczęła". Zamiast mieszać wszystkie składniki możemy ułożyć(...)majonezem i keczupem 2) Warzywa 3) Mięso 4) Ryż z majonezem i keczupem 5) Ser żółty Uwaga: Nam zapiekanka najbardziej smakuje na drugi dzień. Wtedy piekę ją pod przykryciem bez dodatku sera, a na drugi dzień posypuję serem i odgrzewam w piekarniku lub w mikrofalówce
Kto ugości moich gości?sera wędzonego, na które wykładamy po małej "kuleczce" konfitury z żurawiny. Gdzieniegdzie rozkładamy pokruszoną mozzarellę. Ewentualnie kładziemy pokrojonego w plastry kabanosa. - jeśli bez mięsa się nie obejdzie ;) Pieczemy ok 12 minut w temperaturze 215 stopni. Sposób pieczenia dostosowujemy do możliwości własnego piekarnika. Gorąca, aromatyczna uczta dla podniebienia gotowa. Pizza smakuje nawet bez sosu, choć ten czosnkowy doskonale
Kuchnia po mojemuSkładniki : schab bez kości ( może być też karkowy) ok. kilograma olej przyprawy: sól, pieprz, majeranek czosnek 3-5 ząbków Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodzieWymieszać razem z rodzynkami, cynamonem i jabłkami prażonymi ze słoika - użycie świeżego jabłka spowoduje iż nadzienie szarlotki będzie bogatsze i optycznie grubsze, a jabłko jeszcze trochę rozpuści się podczas pieczenia. U mnie szarlotka tylko z 1 dodatkowym jabłkiem, więc jest dość płaska. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Połowę piany wyłożyć na wylepioną ciastem blachę(...)Położyć resztę piany i przykryć pozostałym ciastem - kroić w bardzo cienkie plastry aby wystarczyło do pokrycia całej blachy. Piec ok. 50 min. w temp 180C na opcji góra-dół piekarnika (u mnie bez termoobiegu). Po 30 min. pieczenia zmienić zakres pieczenia na tylko dół - w ten sposób cienka góra z ciasta się nie przypali
Grunt to przepis!jednej zużytej dodatkowo małej patelni do podsmażenia cebulki). Przygotowanie tego dania nie zajmuje zbyt wiele czasu i jedyne, co może się dłużyć, to czas pieczenia w piekarniku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filety z kurczaka pieczone na młodej kapuście – Składniki: 1 duży podwójny filet z piersi kurczaka – ok. 700 g do doprawienia kurczaka: (do smaku) papryka słodka, czosnek granulowany(...)przygotowanym sosem polać kapustę. Na wierzch poukładać kawałki kurczaka owinięte w boczek. Wstawić naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 200 st. C (funkcja góra-dół) i piec przez 25 minut bez przykrycia, a następnie 15 minut z przykryciem. Jeśli wytworzy się zbyt dużo sosu, to można całość jeszcze podpiec przez ok. 10 minut w funkcji ‘grill
Kulinarne Przebojemoim rodzinnym domu nie ma tradycji jedzenia mazurków. Jest natomiast tradycja jedzenia Wielkanocnych bab. Właściwie to jedyny raz w roku kiedy babka jest pieczona. Zasada ta sama. Mamuśka wypieka babkę w piątek wieczorem, by można było włożyć kawałek do święconki, resztę chowa by nie została zjedzona zawczasu, a potem każdy zapomina o babce, że w ogóle ktoś ją upiekł. Głupia(...)powody są 3. Olej rzepakowy świetnie komponuje się ze słodkimi wypiekami, nie zmieniając przy tym ich smaku, zapachu i koloru. Przez swoją wysoką temperaturę dymienia bez problemu możemy go piec, smażyć na nim lub po prostu podgrzewać. Jest idealny do wysokich temperatur i nie tworzy związków trans, niekorzystnych dla naszego organizmu pod wpływem temperatury. Dla mnie
Mango Papajawindow.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Karkówkę pieczoną Przygotowanie: Do naczynia w którym będę piekła karkówkę, daje wszystkie składniki na marynatę i dokładnie mieszam – marynata jest gotowa. Do tak przygotowanej marynaty wkładam umytą i osuszoną karkówkę, i dokładnie nacieram z każdej strony. Naczynie nakrywam pokrywką (jeżeli mamy naczynie bez pokrywki, to możemy nakryć folią aluminiową), i odstawiam(...)godzin. Pieczenie karkówki: nakryte naczynie z karkówką wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C i piekę w sumie około 150 minut. Po około 80 minutach karkówkę obracam i nadal piekę. Po 50 minutach ponownie obracam i nadal piekę około 20 minut. Karkówkę piekę na drugiej od dołu półce, grzanie mam ustawione na góra dół, bez używania termoobiegu. Jeżeli
Uwaga Babcia Gotujetwarożku?- zapytala Ela z zapchaną buzia. Na jogurcie- odpowiedziałam- szybko połykając puszyste okruszki. Smakowite rogaliki i jak szybko gotowe! Bez długiego zagniatania i czekania, aż ciasto wyrośnie. Bez specjalnych procedur i składników. A nawet bez jajek, masła i drożdży. Znasz pewnie skomplikowane wypieki, z długim procesem przygotowania. A efekt jest niestety przeciętny. Dzisiejsze rogaliki to całkowite(...)przy błyskawicznych rogalikach bez drożdży. Przetestowałam je z pestkami dyni, słonecznika, czarnuszka, sezamem, a nawet posypane kminkiem. I ktoś się pyta, dlaczego tak rzadko bloguję. Połowę mojego interesujacego życia spędzam na testowaniu przepisów. A potem jeszcze trzeba to wszystko spalić :) Błyskawiczne rogaliki bez drożdży: Składniki: 300 g mąki 0, 5 paczuszki proszku do pieczenia( 8 g) szczypta
dolcevitainmykitchen25/30 wykładamy papierem do pieczenia, na to rozkładamy, mokrymi rękoma ciasto ( nie trzeba je chłodzić ). Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kawałki. Masło rozpuszczamy w garnku, wsypujemy cukry i dodajemy jabłka. Prużymy około 10 minut cały czas mieszając. Zakręcamy gaz, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy. Na spód ciasta rozkładamy jabłka, ciasto pieczemy około 25 minut(...)sztywną pianę, Następnie dodajemy cukry i dalej ubijamy aż piana będzie gładka, na koniec wsypujemy mąkę i mieszamy. Ciasto wyciągamy z piekarnika i szybko rozkładamy bezę, ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy następne 10 minut. Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Po ostudzeniu posypujemy je cukrem pudrem i podajemy. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, wtedy jabłecznik jest bardziej
Kulinarne Fantazje MarioliCIASTO: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka (białka odkładamy) 250 g masła 2-4 łyżki zimnej wody 0,5 szklanki cukru pudru SER: 1 kg mielonego sera 1 szklanka cukru pudru 6 żółtek (białka odkładamy) 250 g masła 4 łyżki mąki ziemniaczanej sok z połowy cytryny BEZA: 8 pozostałych białek 0,5 szklanki cukru(...)sera i delikatnie mieszamy. Do reszty ubitych białek wsypujemy cukier i dobrze ubijamy. Na końcu wsypujemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy. SKŁADANIE CIASTA: Serem zalewamy orzechowe kulki, nakładamy bezę i ścieramy zamrożone ciasto. Pieczemy ok 1 godz w 180 st. C ustawienie góra dół. Smacznego
Pani na deserPinkies truskawkowe z kwiatami czarnego bzu Potrzebujesz: 80g masła 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1 1/3 szklanki mąki szczyptę soli 1 kopiastą łyżeczkę proszku do pieczenia 300g truskawek kwiatki z 3 baldachów czarnego bzu Sposób przyrządzenia: 1. Masło roztop i odstaw do lekkiego przestygnięcia. 2. Wrzuć do płynnego masła pokrojone truskawki i rozgnieć je dokładnie tłuczkiem lub widelcem (można(...)wszystkie suche składniki. 4. Do suchych składników dodaj jajka i truskawkowe masło- zmiksuj na jednolite ciasto. 5. Do ciasta dodaj oberwane kwiatki czarnego bzu i delikatnie wmieszaj. 6. Ciasto wylej do wyłożonej papierem do pieczenia brytfanki, ułóż na wierzchu kilka truskawek. 7. Piecz 20-25min. w 180*C. Smacznego! Strawberry and Elderflower pinkies Ingredients: 80g butter
Kuchnia w Słońcu SkąpanaJest to dość mała porcja, więc radzę zrobić podwójną. Bardzo nam smakowały. Thermomix – przepis na dole. Jajko, mleko, cukier, anyż , szczyptę soli wymieszać za pomocą
Kuchnia Pokoleńdrobnego cukru 225 g twardego masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka i 2 żółtka cukier waniliowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pozostałe składniki 600 g borówek amerykańskich 250 g porzeczek 1 budyń waniliowy małe bezy do dekoracji Wszystkie składniki na ciasto szybko wyrobić w robocie kuchennym lub zagnieść ręcznie. Uformować kulkę i włożyć na pół godziny(...)stopniach C ok 30 minut (termoobieg) do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia zależeć będzie od rodzaju piekarnika. Ciasto ma się delikatnie zrumienić. Wyjąć ciasto z piekarnika, posypać owocami i włożyć na ok 10 minut ponownie do pieca. Gdy ciasto ostygnie posypać małymi bezami, ewentualnie skruszyć duże
noteskulinarnyfigaSkładniki na 5 bez: 3 białka jajek (około 70 g) w temperaturze pokojowej 130 g cukru opakowanie cukru waniliowego Krem: 100 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietany 30 lub 36% 50 g miękkiego masła 30 g ulubionych orzechów ( u mnie laskowe) kakao do posypania Z białek ubić pianę, następnie łyżka po łyżce dodawać cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Piana(...)pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i narysować 12 okręgów o średnicy 6 cm. Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać 6 płaskich okręgów plus 6 wyższych okręgów, które potem będą kapeluszami. Piec w piekarniku w temperaturze 140 stopni przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec kolejne 20 minut. Bezy będą chrupiące z zewnątrz
Moja Galeria Smakułyżeczka proszku do pieczenia 200 g mąki pszennej 150 g zimnego masła Składniki szybko zagniatamy aż powstanie jednolita i gładka masa, formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem. Pieczemy w 190 stopniach(...)piany. Po łyżce dodajemy cukier. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i chwilę miksujemy. Piekarnik nastawiamy na 140 stopni C. Masę wykładamy na wcześniej odrysowany prostokąt, posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy około 1 godziny. Wystudzoną bezę wykładamy na ciasto. Schładzamy w lodówce. Smacznego
Podróż w kulinaria