push({}); Red Velvet Cake Składniki: Ciasto – składniki powinny być w pokojowej temperaturze: 350g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka sody 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao bez cukru 220g miękkiego masła 3 jajka 200g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 200ml maślanki 1 i 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego 1 łyżeczka octu (jabłkowego(...)cukru pudru Krem: 500g serka mascarpone 450g gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka) 200g jogurtu greckiego 4 łyżki cukru pudru Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą. 2. Do drugiej miski przełożyć masło, dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodajemy po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem
Mała Cukierenkasobą końce tworząc okrąg. Układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200º C. Wyrośnięte bajgle smarujemy, przy użyciu pędzelka, wodą z miodem oraz obficie posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Gotowe studzimy na kratce. UWAGI: 1. Nigdy nie dajemy soli bezpośrednio(...)drożdżowego – czyli jak powyżej w podanym przeze mnie przepisie. 5. Sezam można podprażyć na suchej patelni, uważając aby się nie przypalił, bo będzie gorzki. Ja użyłam go bez prażenia, gdyż podczas pieczenia i tak się podpiecze. 6. Petimezi to szlachetny, fruktozowy słodzik z Krety, wytwarzany ze skoncentrowanego soku winogronowego, pozyskiwanego ze świeżych winogron. Można go kupić w sklepie
mojewypiekiinietylkoBardzo delikatna i sprężysta babka na samych białkach z przepisu na angielskie Angel Food Cake. Przepis łatwy, idealny do wykorzystania nadmiaru białek, bez dodatku proszku do pieczenia i tłuszczu. Składniki: 6 białek jaj 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szkl. cukru pudru łyżeczka soku z cytryny łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli opcjonalnie: cukier puder/bita śmietana + owoce Silikonową(...)Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Mąkę przesiać z połową cukru. Białka ubić na sztywno, dodając szczyptę soli. Cały czas miksując dodawać po jednej łyżce pozostałego cukru (tego bez mąki). Ubijać kilka minut, aż masa będzie lśniąca. Na koniec dodać sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Do tak powstałej piany dodać przesianą mąkę z cukrem i delikatne wymieszać
wyzwania kuchennedołożyłam ją najpóźniej. Mogą też być warzywa mrożone, ale wtedy dodajemy je krótko przed końcem pieczenia mięsa. Przygotowanie: Podzielone, umyte mięso posypać przyprawami i ułożyć na blaszce Warzywa obrać, umyć i rozdrobnić Mięso posolić i polać oliwą i piec- ja piekłam w prodiżu około 20 min Po tym czasie przełożyłam pomiędzy mięso warzywa , posypałam je solą, oliwą(...)surowe, jeśli mięso będzie miękkie, a warzywa ciut twarde to chyba nie przeszkodzi nam to w konsumpcji :) Jest to danie jednogarnkowe, które przyrządzimy szybko i bez zbytniego wysiłku. Ja piekłam je w prodiżu
Proste Potrawypołowę. Każdą rozwałkować i upiec na papierze do pieczenia. Ostudzić. Przykryć ściereczką i odstawić (można upiec nawet dwa dni przed składaniem ciasta). Sernik: żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, budynie i stopione masło. Krótko zmiksować, na końcu dodać rodzynki. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem i piec około 45 minut w 170*C, wystudzić (najlepiej przez noc). Krem budyniowy(...)upiec na tacy z wyposażenia piekarnika) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C. Piec około 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120*C i piec około 2 godzin. Jeśli beza będzie się zbytnio rumienić z wierzchu to należy jeszcze trochę obniżyć temperaturę. Wystudzić i delikatnie zdjąć z papieru. Na ostatniej warstwie budyniu rozsmarować powidła i nałożyć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBardzo prosty do zrobienia chlebek, jeden bez dodatków,a drugi z pestkami słonecznika. 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 8 g drożdży świeżych 450 g ciepłej wody 520 g mąki chlebowej lub pszennej 100 g płatków owsianych górskich suchych dodatkowo -kilka łyżek słonecznika Do naczynia Thermomiksa dodać wszystkie składniki i wyrabiać 5m/interwał .Zostawić w naczyniu na około(...)Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysypanej na spodzie otrębami [ u mnie blaszka wysmarowana magiczną pastą ].Wyrównać mokrymi dłońmi wierzch, można posypać makiem lub sezamem i zostawić na około 20 min ,a w tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni.Przed wstawieniem chleba spryskać piekarnik wodą.Piec 55-60 min bez termoobiegu czyli w ustawieniu góra -dół
Moje domowe kucharzenieŁosoś pieczony z sosem z suszonych pomidorów. Przepis krok po kroku Są takie połączenia smaków, które pasują do siebie idealnie
kuron.com.plmałymi zmianami. W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre i potem łączymy, mieszamy łyżką i wylewamy na blaszkę. Do tego owoce i kruszonka , no i pieczemy :). Ja ciasto zrobiłam bez białej czekolady (tą wersję wykorzystam przy najbliższej okazji), jak by ktoś chciał wersję z białą czekoladą, to trzeba zmniejszyć ilość cukru, ja dałam niepełna szklankę i ciasto(...)Składniki ciasto blaszka 24x34 cm: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka maślanki 1 szklanka cukru trzcinowego 0,5 szklanki oleju rzepakowego 3 jajka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 laski wanilii jagody Kruszonka: 3 łyżki mąki 2 łyżki cukru 30 g masła Wanilię przecinamy i wyjmujemy z niej nasionka, które wcieramy w mąkę (rozprowadzą się nam wtedy
kruche babeczkipiekarnika i piec ok. 15 minut (tylko góra-dół, bez termoobiegu). Następnie temperaturę zmniejszyć do 120*C i piec jeszcze ok .90 minut ( ja piekłam 100 minut , ale myślę, że powinnam jeszcze z 5-10 minut dodać) chyba, że pieczemy dokładnie wg oryginału, tzn. z mlekiem słodzonym i z białą czekoladą, wówczas wystarczy nam 90 minut. Wierzch(...)delikatnie na powierzchni powstałą masę i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec jeszcze 15 minut . Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przez 5 minut w zamkniętym piekarniku, następnie stopniowo otwierać drzwiczki i stopniowo studzić sernik. Wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce, całkowicie ostudzić. Wstawić sernik do lodówki (bez przykrycia) na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą
Smaczne Zdrowetortownicę 18 cm Na ciasto: 150 gr mąki pszennej 1 całe jajko 4 łyżki cukru 60 gr masła 1 łyżka śmietany 18 lub 12 % Masa: 1 budyń śmietankowy bez cukru ( może być tez waniliowy ) 400 ml mleka 5 łyżek kaszy manny 4 łyżki cukru około 170 ml śmietany 18 % 1 całe jajko 4 połówki brzoskwiń np. z puszki(...)dorzucamy na końcu do masy. gotową masę wykładamy na ciasto. Z reszty ciasta wałkujemy placek z którego wykrawamy paski i układamy na cieście tworząc kratkę. Ciasto pieczemy w 180 stopniach najpierw bez termoobiegu przez około 30 minut, a następnie z włączonym termoobiegiem ostatnie 20-25 minut. Całość powinna się piec około 50 do nawet 1 h. Wszystko będzie zależało
Gotowanie...to proste !wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową 4 jajka 2 szklanki startego na tarce ( na dużych oczkach) miąższu dyni / można zastąpić jabłkami 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki grubo posiekanych migdałów 1 szklanka bakalii / daktyli, moreli, śliwek 100 g gorzkiej czekolady / pokrojonej w kostkę(...)mascarpone + 3 łyżki sosu toffee lub masy kajmakowej pestki granatu WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm. smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Suszone owoce zalewamy wrzątkiem i odcedzamy na sitku po 5-10 minutach. Jabłka obieramy
cool and mintynazwy??? Ciasto bardzo popularne w latach 80-tych. Składniki: ciasto 1\2 kg mąki 250 g margaryny 5 żółtek 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao beza 5 białek 3\4 szkl. cukru szczypta soli Wszystkie składniki ubić dodatkowo 1 kg jabłek startych na tarce cynamon Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto kruche ( oprócz kakao(...)część, można ją rozwałkować lub skubać, na to dać jabłka, następnie dać ciasto brązowe, ubitą pianę z białek i na wierzch zetrzeć na tarce ostatnią część ciasta. Piec 40 min. w 180 stopniach
Anioły w kuchninazwy??? Ciasto bardzo popularne w latach 80-tych. Składniki: ciasto 1\2 kg mąki 250 g margaryny 5 żółtek 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao beza 5 białek 3\4 szkl. cukru szczypta soli Wszystkie składniki ubić dodatkowo 1 kg jabłek startych na tarce cynamon Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto kruche ( oprócz kakao(...)część, można ją rozwałkować lub skubać, na to dać jabłka, następnie dać ciasto brązowe, ubitą pianę z białek i na wierzch zetrzeć na tarce ostatnią część ciasta. Piec 40 min. w 180 stopniach
Anioły w kuchniowcach ląduje warstwa bezowa. Pieczenie ciasta przebiega w trzech turach, na początek musimy podpiec kruchy spód, to sprawi, że soczyste owoce nie rozmiękczą go, puszczając sok podczas pieczenia. Drugi etap to pieczenie ciasta już ze wszystkimi dodatkami w temperaturze 170 st. C przez 20 minut i na koniec zostaje dosuszenie bezy, oczywiście po zmniejszeniu temperatury(...)jest to konieczne można olej zastąpić masłem. Print Kruche ciasto ze śliwkami i bezą .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wspaniałe kruche ciasto z dodatkiem śliwek i malin, a wszystko przykryte jest pyszną chrupiącą bezą. Course Desery Cuisine Polska Keyword beza, śliwki Prep Time 25 minutes Cook Time 1 hour Total Time 1 hour 25 minutes
SprawdzonaKuchnia.plwierzchu chrupiąca, w środku lekko ciągnąca, puszysta beza z przepysznym kremem. Ja zdecydowałam się na jagody ze względu na to, że obecnie mamy na nie sezon. Oczywiście zamiast jagód można użyć jakichkolwiek owoców sezonowych. Potrzebujemy: 5 białek 200 g cukru pudru 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem: 330 ml mocno schłodzonej śmietanki 30% 250 g serka mascarpone(...)minuty. Na koniec bijania nasza piana powinna być bardzo sztywna, błyszcząca i gęsta. Tak gotową pianę sprawie i szybko przekładamy na okręgi, delikatnie wyrównujemy i pieczemy przez 20 min. (bez termoobiegu!) , po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy przez 2h-2,5h. W mikserze ubijamy na sztywno śmietankę, pod koniec ubijania dodajemy cukier
Kolejny blog o gotowaniu