bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:720/3453)

Kruche babeczki z kremem toffi i pistacjową posypką 251

Foremki do kruchych babeczek lekko smarujemy masłem i wykładamy ciastem lekko je dociskając do foremki. Babeczki pieczemy  w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Uwaga! Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego babeczki należy obserwować. Powinny się ładnie zarumienić. Czas około 10-15 minut. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika

Słodkie okruszki
Dziś Sernik -idealne ciasto dla zapracowanych gospodyń bo wszystkie składniki dajemy do jednej misy, jest to sernik Korzenny 155

Ciasto pieczemy w tortownicy 24 cm, sernik możemy też upiec bez spodu który jest w przepisie ale zawsze smaczniejszy ze spodem. Składniki powinny być w pokojowej temperaturze . podaje składniki na spód 280 g ciastek korzennych lub innych ale ciemnych podobnych, 100g masła . zmielone ciastka i masło wyrobić i wyłożyć przygotowaną tortownicę. Dajemy na ten czas do lodówki. Masa serowa(...)przygotowanie masa serowa Wszystkie składniki umieszczamy w misie do miksera i miksujemy nie za długo żeby składniki się połączyły .Przelać do tortownicy .Piekarnik nagrzany do temp 170 st ,i pieczemy ok 1 godziny wszystko zależy od piekarnika ,Potem studzimy przy otwartych drzwiczkach 15 min i jak jest zimny przyozdobić dać do lodówki

Moje Wyroby
Pyszny makowiec na kruchym cieście 141

górze makowca.  Pieczenie makowca: Makowiec wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 42 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Długość pieczenia zależy od piekarnika.  Upieczony makowiec odstawiam do przestudzenia i następnie wybijam, upieczony makowiec możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.  Makowiec

Uwaga Babcia Gotuje
Mini serniczki 103

nagrzewam do temp. 190 C. Szykuję 12 silikonowych foremek lub papierowych papilotek, wstawiam do formy, wypełniam masą serową. Mini serniczki wstawiam do piekarnika na najniższą półkę i piekę przez 5 minut bez termoobiegu. Po tym czasie zmieniam temp. do 110 C i piekę 20 minut. Wyjmuję, studzę i delikatnie wyciągam z foremek. Teraz przygotowuję polewę. Śmietankę podgrzewam w garnku

Zasmakuj Kuchni
Bułeczki drożdżowe z grzybami 166

mlekiem, możemy pomalować wodą lub roztrzepanym jajkiem. Blachę z bułeczkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na środkową półkę i piekę około 25 minut, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika. Bułeczki drożdżowe z grzybami są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Zapiekanka- kurczak zapiekany z młodymi warzywami miętą , pokrzywą i ziemniakami 135

wodzie. Posypujemy odrobina tymianku. Nastawiamy piec na 180C Następnie bez ładu wsypujemy cebulę ,groszek,pora i kładziemy na to kurczaka . Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 30 minut . Następnie oprószamy po całości miętą , pokrzywą i dodajemy pomidory pieczemy maksymalnie 15 minut to wszystko. Taki mały kurczak nie potrzebuje długiego pieczenia warzywa są młode a ziemniaki były już tylko

Viola cooks with passion
Domowa kiełbasianka ze słoika 145

takiej możliwości, a kupne to jednak nie to samo.  Dlatego postanowiłam, że sama sobie zrobię choć w ilości takiej, że nawet nie pasteryzowałam, nie zakręcałam nawet słoików do pieczenia. Mąż miał gotowe słoiczki do pracy, choć tak jak mówię, szału z tej porcji nie było ;) Jeśli chcecie i Wy poczuć smak domowej kiełbasianki, to koniecznie wypróbujcie przepis(...)wysokości, a na wierzch dajemy konfiturę żurawinową lub śliwki- wg własnego upodobania. Słoiki ustawiamy na dużej blaszce, wkładamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temp. 180⁰C. Pieczemy najpierw przez godzinę bez pokrywek, a następnie zakręcamy (uwaga by się nie poparzyć!) i pieczemy jeszcze ok 45 minut. Przestudzone przechowujemy w lodówce

Kuchnia w czekoladzie
Bezglutenowy seitan 289

swej natury seitan to gluten otrzymywany z mąki po wypłukaniu skrobi, odpowiednio przyprawiony, którego konsystencja przypomina mięso. W każdym razie prezentuję Wam tutaj łatwą recepturę na wegańskie pieczone “mięsko”, ale bez glutenu. Przepis jest szybki w wykonaniu (jeśli ma się już ugotowaną lub puszkowaną fasolę ) i zawiera proste składniki dostępne w każdej kuchni. Smakowo seitan jest raczej neutralny, dzięki(...)szklanki mąki ryżowej 1/4 szklanki mąki z ciecierzycy szczypta czarnego pieprzu mielonego Wykonanie: W pierwszym kroku przygotowujemy sobie większy kawałek folii aluminiowej i na nią kładziemy kawałek papieru do pieczenia – w nie zawiniemy za chwilę seitana. Odcedzoną fasolę i ryż wsypujemy do blendera i miksujemy. My preferujemy niezbyt gładką konsystencje, bo wolimy czuć kawałki fasoli. Masę przekładamy

Lamarida.pl
Zapiekanka- kurczak zapiekany z młodymi warzywami miętą , pokrzywą i ziemniakami 187

wodzie. Posypujemy odrobina tymianku. Nastawiamy piec na 180C Następnie bez ładu wsypujemy cebulę ,groszek,pora i kładziemy na to kurczaka . Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 30 minut . Następnie oprószamy po całości miętą , pokrzywą i dodajemy pomidory pieczemy maksymalnie 15 minut to wszystko. Taki mały kurczak nie potrzebuje długiego pieczenia warzywa są młode a ziemniaki były już tylko

Viola cooks with passion
A’la pizza z ziemniaków 144

Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 220 C i wstawić blaszkę z ciastem, bez góry z pieczarek. Piec tak długo aż ciasto się zarumieni. Musi być chrupiące. Ja mam taką siateczkę do pieczenia pizzy i właśnie ją użyłam. Zdjąć pizzę z blaszki i położyć na siateczce, obłożyć pieczarkami z cebulą i obsypać

Kuchnia Pokoleń
Kurczak marynowany w melasie z granatu 236

lodówki - najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso umieścić w rękawie do pieczenia, związać i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec około 100 minut w 180 stopniach. (Kurczak będzie rumiany nawet bez rozrywania worka.)  (Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków. Mniejsze pieką się szybciej - wiadomo.)       Melasę i inne produkty można nabyć tu (klik

Di gotuje
Pieczona gęś 190

Piec przez 30 minut bez przykrycia, a następnie gęś przykryć dość luźno folią aluminiową i piec przez około 3 godziny, co jakiś czas polewając wytapiającym się tłuszczem. Po tym czasie odsłonić ponownie gęś i dopiec przez ok. 15-20 minut do ładnego zrumienienia. Gęś podawać z ziemniakami i buraczkami. Ps. Tłuszcz w trakcie pieczenia warto zlewać do słoiczka

Plate of Joy
jagnięcina pieczona z ziemniakami 161

rozmarynu  i   kilka ząbków czosnku, polać oliwą, wlać kieliszek czerwonego wina i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 1,5 do 2 godzin , najpierw przykryte, ostatnie 1/2 godziny bez przykrycia. W trakcie pieczenia przewracałam mięso

Stare Gary
Marchewkowe frytki 378

Chętnie robię wszelkiego rodzaju frytki ( nie tylko z ziemniaków ) we frytownicy ActiFry. Mogę w niej piec warzywa w zasadzie bez tłuszczu ( potrzeba tylko odrobinę oleju by skropić to co się piecze).Dodatkowo aromatyzuję to co piekę ziołami lub innymi przyprawami. Podaję albo jako samodzielne danie lub dodatek do II Dania. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Paprykowa sałatka z pstrągiem wędzonym 186

ugotowane na parze, upieczone na grillu lub w piecu. Kto jeszcze nie miał okazji- zachęcam do wypróbowania-  tutaj  możecie znaleźć przepis na pstrąga pieczonego. Na uwagę bez wątpienia zasługuje też papryka. To niepozorne warzywo to prawdziwa bomba witaminowa! W każdej świeżej papryce jest sporo witamin z grupy B, witaminy E i aż pięć razy więcej witaminy

peanutbuttermonster
Piernik z serem 71

można ją jeść i jeść, po prostu je upieczcie, nie będziecie żałować. Piernikowo- kakaowy murzynek z serem upiekłam na Wigilię, zaś na Wielkanoc czy też w zwykły dzień piekę sernik Izaura bez dodatku przyprawy do piernika jest idealnym ciastem do kawy, jest łatwy i tani. Ser w tym cieście za każdym razem zachowuje się inaczej i inaczej wygląda, przeważnie(...)cukier wanilinowy ½ szklanka oleju ½ szklanka mleka 1 ½ łyżki kakao 1 ½ łyżki przyprawy do piernika 3 łyżki dżemu porzeczkowego lub powideł śliwkowych 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Suche składniki przesiewamy do miski. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy do nich mleko, olej i dżem, dosypujemy suche składniki, miksujemy na jednolitą masę. Ciasto na piernikowy murzynek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pora na ciasto dyniowe 99

więc na niedzielę upiekłam ciasto z dyniowym puree, czekoladą i porządną dozą cynamonu. Używam mnóstwo cynamonu w mojej kuchni. Na ogól mam kilka torebek zapasu ale biorąc się za pieczenie ciasta odkryłam, że skónczył mi się cynamon. Pewnie nic by się nie stało jakbym podmieniła cynamon na kardamon…Ale miałam ochotę na cynamon, więc bylam zmuszona iść(...)czerwonego i brązowego. Takie same jak w moim dyniowym ciachu. Macie ochotę? Ja mam zawsze ochotę na dyniowe słodkości, a jedno z nich, tort dyniowy przygotowuję nawet bez użycia piekarnika. Piekę również słodkie bułeczki przełożone dyniowym kremem. Z dynią jestem za pan brat. Na blogu znajdziecie mnóstwo przepisów z tym popularnym warzywem. Ciasto z dyniowym puree podłużna foremka

codojedzenia
Sernik krakowski 2825

ponownie do lodówki. W tym momencie ja ze swojej strony polecam zapieczenie spodu w temperaturze 180˚C (z termoobiegiem) przez około 10-12 minut. Niestety przy pierwszej próbie pieczenia tego sernika, zrobiłam tak jak zalecała autorka przepisu - czyli nie podpiekłam spodu - i po upieczeniu całości okazało się, że spód był surowy :(. Odstawić do ostudzenia. Teraz czas na masę(...)wyłożyć masę serową  (fot.3) , a na wierzchu, na ukos położyć wałeczki tworząc kratkę  (fot.4) . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C (góra i dół bez termoobiegu) i piec przez ok. 50 - 55 minut na złoty kolor.  Podgrzać sok z cytryny aż będzie gorący, następnie mieszać go ze stopniowo dodawanym cukrem pudrem. Ostudzić i pokryć

Świat Ciasta
Powidła śliwkowe z piekarnika 143

Najprostszy sposób na domowe powidła-pieczone w piekarniku bez wielogodzinnego mieszania z  obawy, że się przypalą, pachnące cynamonem i korzennym goździkiem.  Na takie powidła przeznaczamy bardzo dojrzałe i mięsiste węgierki, cukier dozujemy wg swojego uznania, jednak na kilogram takich śliwek nie powinno się przeznaczać więcej jak 15 dag cukru. Proste smaczne i wygodne do zrobienia. Warto mieć(...)brązowy, dodajemy goździki i cynamon, mieszamy wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190*c.Pieczemy tak przez 4 godziny, od czasu do czasu otwierając piekarnik należy je przemieszać, aby równomiernie się piekły. Gorące powidła o idealnie gęstej konsystencji przekładamy do wyparzonych i suchych słoiczków, zakręcamy, okręcamy w gruby koc i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Mini batoniki owsiane 111

drugie śniadanie. Pamiętam jeszcze jak sama dzieckiem byłam (w sumie nadal się nim czuje :)) i lubiłam zjadać na długiej przerwie batoniki - wtedy jeszcze nawet nie myślałam, że pieczenie pochłonie mnie bez reszty i będę sobie takie batoniki przygotowywać sama. Dziś mini batoniki, ciasteczka owsiane. Idealne na jeden gryz w trakcie przerwy w szkole czy pracy. Autobusie czy samochodzie(...)pomocą ( lub za pomocą malaksera) wszystko zmiksować na drobniejsze kawałki. Do suchych składników, dolewamy mleko i olej i wszystko mieszamy. Całość przekładamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masę wyrównujemy i lekko ugniatamy za pomocą zwilżonej łyżki lub łopatki. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12 minut - lub do uzyskania złotego koloru. Studzimy

Słodkie Przyjemności
Ossobuco wołowe 54

upieczenie go w glinianym naczyniu żaroodpornym dodaje specyficznego posmaku. Przygotowywanie tego dania (oprócz oczywiście smaku i aromatu) ma jedną zaletę: mamy mnóstwo czasu na inne przyjemności, gdyż czas czas pieczenia to 3-4 godziny. Składniki: Pokrojona na grube plastry gicz wołowa (miałam 3 kawałki) 2 pory 4 średnie cebule Małe opakowanie pomidorków koktajlowych 1 jabłko Garść suszonych moreli Tymianek(...)plastry i układamy wokół mięsa. Całość podlewamy winem i posypujemy przyprawą do piernika. Naczynie zamykamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni, grzanie góra dół, bez termoobiegu i pieczemy ok. 3-4 godziny (zależy, jak grube mamy plastry mięsa – piekłam 3 godziny przy grubości ok. 4-5 cm). Po mniej więcej dwóch godzinach sprawdzamy, co się

Kate's Kitchen
Ossobuco wołowe 75

upieczenie go w glinianym naczyniu żaroodpornym dodaje specyficznego posmaku. Przygotowywanie tego dania (oprócz oczywiście smaku i aromatu) ma jedną zaletę: mamy mnóstwo czasu na inne przyjemności, gdyż czas czas pieczenia to 3-4 godziny. Składniki: Pokrojona na grube plastry gicz wołowa (miałam 3 kawałki) 2 pory 4 średnie cebule Małe opakowanie pomidorków koktajlowych 1 jabłko Garść suszonych moreli Tymianek(...)plastry i układamy wokół mięsa. Całość podlewamy winem i posypujemy przyprawą do piernika. Naczynie zamykamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni, grzanie góra dół, bez termoobiegu i pieczemy ok. 3-4 godziny (zależy, jak grube mamy plastry mięsa – piekłam 3 godziny przy grubości ok. 4-5 cm). Po mniej więcej dwóch godzinach sprawdzamy, co się

Kate's Kitchen
Ossobuco wołowe 65

upieczenie go w glinianym naczyniu żaroodpornym dodaje specyficznego posmaku. Przygotowywanie tego dania (oprócz oczywiście smaku i aromatu) ma jedną zaletę: mamy mnóstwo czasu na inne przyjemności, gdyż czas czas pieczenia to 3-4 godziny. Składniki: Pokrojona na grube plastry gicz wołowa (miałam 3 kawałki) 2 pory 4 średnie cebule Małe opakowanie pomidorków koktajlowych 1 jabłko Garść suszonych moreli Tymianek(...)plastry i układamy wokół mięsa. Całość podlewamy winem i posypujemy przyprawą do piernika. Naczynie zamykamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni, grzanie góra dół, bez termoobiegu i pieczemy ok. 3-4 godziny (zależy, jak grube mamy plastry mięsa – piekłam 3 godziny przy grubości ok. 4-5 cm). Po mniej więcej dwóch godzinach sprawdzamy, co się

Kate's Kitchen
Ossobuco wołowe 92

upieczenie go w glinianym naczyniu żaroodpornym dodaje specyficznego posmaku. Przygotowywanie tego dania (oprócz oczywiście smaku i aromatu) ma jedną zaletę: mamy mnóstwo czasu na inne przyjemności, gdyż czas czas pieczenia to 3-4 godziny. Składniki: Pokrojona na grube plastry gicz wołowa (miałam 3 kawałki) 2 pory 4 średnie cebule Małe opakowanie pomidorków koktajlowych 1 jabłko Garść suszonych moreli Tymianek(...)plastry i układamy wokół mięsa. Całość podlewamy winem i posypujemy przyprawą do piernika. Naczynie zamykamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni, grzanie góra dół, bez termoobiegu i pieczemy ok. 3-4 godziny (zależy, jak grube mamy plastry mięsa – piekłam 3 godziny przy grubości ok. 4-5 cm). Po mniej więcej dwóch godzinach sprawdzamy, co się

Kate's Kitchen