bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:721/3453)

Marchewkowe frytki 373

Chętnie robię wszelkiego rodzaju frytki ( nie tylko z ziemniaków ) we frytownicy ActiFry. Mogę w niej piec warzywa w zasadzie bez tłuszczu ( potrzeba tylko odrobinę oleju by skropić to co się piecze).Dodatkowo aromatyzuję to co piekę ziołami lub innymi przyprawami. Podaję albo jako samodzielne danie lub dodatek do II Dania. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Paprykowa sałatka z pstrągiem wędzonym 181

ugotowane na parze, upieczone na grillu lub w piecu. Kto jeszcze nie miał okazji- zachęcam do wypróbowania-  tutaj  możecie znaleźć przepis na pstrąga pieczonego. Na uwagę bez wątpienia zasługuje też papryka. To niepozorne warzywo to prawdziwa bomba witaminowa! W każdej świeżej papryce jest sporo witamin z grupy B, witaminy E i aż pięć razy więcej witaminy

peanutbuttermonster
Piernik z serem 67

można ją jeść i jeść, po prostu je upieczcie, nie będziecie żałować. Piernikowo- kakaowy murzynek z serem upiekłam na Wigilię, zaś na Wielkanoc czy też w zwykły dzień piekę sernik Izaura bez dodatku przyprawy do piernika jest idealnym ciastem do kawy, jest łatwy i tani. Ser w tym cieście za każdym razem zachowuje się inaczej i inaczej wygląda, przeważnie(...)cukier wanilinowy ½ szklanka oleju ½ szklanka mleka 1 ½ łyżki kakao 1 ½ łyżki przyprawy do piernika 3 łyżki dżemu porzeczkowego lub powideł śliwkowych 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Suche składniki przesiewamy do miski. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy do nich mleko, olej i dżem, dosypujemy suche składniki, miksujemy na jednolitą masę. Ciasto na piernikowy murzynek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pora na ciasto dyniowe 91

więc na niedzielę upiekłam ciasto z dyniowym puree, czekoladą i porządną dozą cynamonu. Używam mnóstwo cynamonu w mojej kuchni. Na ogól mam kilka torebek zapasu ale biorąc się za pieczenie ciasta odkryłam, że skónczył mi się cynamon. Pewnie nic by się nie stało jakbym podmieniła cynamon na kardamon…Ale miałam ochotę na cynamon, więc bylam zmuszona iść(...)czerwonego i brązowego. Takie same jak w moim dyniowym ciachu. Macie ochotę? Ja mam zawsze ochotę na dyniowe słodkości, a jedno z nich, tort dyniowy przygotowuję nawet bez użycia piekarnika. Piekę również słodkie bułeczki przełożone dyniowym kremem. Z dynią jestem za pan brat. Na blogu znajdziecie mnóstwo przepisów z tym popularnym warzywem. Ciasto z dyniowym puree podłużna foremka

codojedzenia
Sernik krakowski 2813

ponownie do lodówki. W tym momencie ja ze swojej strony polecam zapieczenie spodu w temperaturze 180˚C (z termoobiegiem) przez około 10-12 minut. Niestety przy pierwszej próbie pieczenia tego sernika, zrobiłam tak jak zalecała autorka przepisu - czyli nie podpiekłam spodu - i po upieczeniu całości okazało się, że spód był surowy :(. Odstawić do ostudzenia. Teraz czas na masę(...)wyłożyć masę serową  (fot.3) , a na wierzchu, na ukos położyć wałeczki tworząc kratkę  (fot.4) . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C (góra i dół bez termoobiegu) i piec przez ok. 50 - 55 minut na złoty kolor.  Podgrzać sok z cytryny aż będzie gorący, następnie mieszać go ze stopniowo dodawanym cukrem pudrem. Ostudzić i pokryć

Świat Ciasta
Powidła śliwkowe z piekarnika 138

Najprostszy sposób na domowe powidła-pieczone w piekarniku bez wielogodzinnego mieszania z  obawy, że się przypalą, pachnące cynamonem i korzennym goździkiem.  Na takie powidła przeznaczamy bardzo dojrzałe i mięsiste węgierki, cukier dozujemy wg swojego uznania, jednak na kilogram takich śliwek nie powinno się przeznaczać więcej jak 15 dag cukru. Proste smaczne i wygodne do zrobienia. Warto mieć(...)brązowy, dodajemy goździki i cynamon, mieszamy wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190*c.Pieczemy tak przez 4 godziny, od czasu do czasu otwierając piekarnik należy je przemieszać, aby równomiernie się piekły. Gorące powidła o idealnie gęstej konsystencji przekładamy do wyparzonych i suchych słoiczków, zakręcamy, okręcamy w gruby koc i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Mini batoniki owsiane 106

drugie śniadanie. Pamiętam jeszcze jak sama dzieckiem byłam (w sumie nadal się nim czuje :)) i lubiłam zjadać na długiej przerwie batoniki - wtedy jeszcze nawet nie myślałam, że pieczenie pochłonie mnie bez reszty i będę sobie takie batoniki przygotowywać sama. Dziś mini batoniki, ciasteczka owsiane. Idealne na jeden gryz w trakcie przerwy w szkole czy pracy. Autobusie czy samochodzie(...)pomocą ( lub za pomocą malaksera) wszystko zmiksować na drobniejsze kawałki. Do suchych składników, dolewamy mleko i olej i wszystko mieszamy. Całość przekładamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masę wyrównujemy i lekko ugniatamy za pomocą zwilżonej łyżki lub łopatki. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12 minut - lub do uzyskania złotego koloru. Studzimy

Słodkie Przyjemności
Ossobuco wołowe 48

upieczenie go w glinianym naczyniu żaroodpornym dodaje specyficznego posmaku. Przygotowywanie tego dania (oprócz oczywiście smaku i aromatu) ma jedną zaletę: mamy mnóstwo czasu na inne przyjemności, gdyż czas czas pieczenia to 3-4 godziny. Składniki: Pokrojona na grube plastry gicz wołowa (miałam 3 kawałki) 2 pory 4 średnie cebule Małe opakowanie pomidorków koktajlowych 1 jabłko Garść suszonych moreli Tymianek(...)plastry i układamy wokół mięsa. Całość podlewamy winem i posypujemy przyprawą do piernika. Naczynie zamykamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni, grzanie góra dół, bez termoobiegu i pieczemy ok. 3-4 godziny (zależy, jak grube mamy plastry mięsa – piekłam 3 godziny przy grubości ok. 4-5 cm). Po mniej więcej dwóch godzinach sprawdzamy, co się

Kate's Kitchen
Ossobuco wołowe 67

upieczenie go w glinianym naczyniu żaroodpornym dodaje specyficznego posmaku. Przygotowywanie tego dania (oprócz oczywiście smaku i aromatu) ma jedną zaletę: mamy mnóstwo czasu na inne przyjemności, gdyż czas czas pieczenia to 3-4 godziny. Składniki: Pokrojona na grube plastry gicz wołowa (miałam 3 kawałki) 2 pory 4 średnie cebule Małe opakowanie pomidorków koktajlowych 1 jabłko Garść suszonych moreli Tymianek(...)plastry i układamy wokół mięsa. Całość podlewamy winem i posypujemy przyprawą do piernika. Naczynie zamykamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni, grzanie góra dół, bez termoobiegu i pieczemy ok. 3-4 godziny (zależy, jak grube mamy plastry mięsa – piekłam 3 godziny przy grubości ok. 4-5 cm). Po mniej więcej dwóch godzinach sprawdzamy, co się

Kate's Kitchen
Ossobuco wołowe 57

upieczenie go w glinianym naczyniu żaroodpornym dodaje specyficznego posmaku. Przygotowywanie tego dania (oprócz oczywiście smaku i aromatu) ma jedną zaletę: mamy mnóstwo czasu na inne przyjemności, gdyż czas czas pieczenia to 3-4 godziny. Składniki: Pokrojona na grube plastry gicz wołowa (miałam 3 kawałki) 2 pory 4 średnie cebule Małe opakowanie pomidorków koktajlowych 1 jabłko Garść suszonych moreli Tymianek(...)plastry i układamy wokół mięsa. Całość podlewamy winem i posypujemy przyprawą do piernika. Naczynie zamykamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni, grzanie góra dół, bez termoobiegu i pieczemy ok. 3-4 godziny (zależy, jak grube mamy plastry mięsa – piekłam 3 godziny przy grubości ok. 4-5 cm). Po mniej więcej dwóch godzinach sprawdzamy, co się

Kate's Kitchen
Ossobuco wołowe 82

upieczenie go w glinianym naczyniu żaroodpornym dodaje specyficznego posmaku. Przygotowywanie tego dania (oprócz oczywiście smaku i aromatu) ma jedną zaletę: mamy mnóstwo czasu na inne przyjemności, gdyż czas czas pieczenia to 3-4 godziny. Składniki: Pokrojona na grube plastry gicz wołowa (miałam 3 kawałki) 2 pory 4 średnie cebule Małe opakowanie pomidorków koktajlowych 1 jabłko Garść suszonych moreli Tymianek(...)plastry i układamy wokół mięsa. Całość podlewamy winem i posypujemy przyprawą do piernika. Naczynie zamykamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni, grzanie góra dół, bez termoobiegu i pieczemy ok. 3-4 godziny (zależy, jak grube mamy plastry mięsa – piekłam 3 godziny przy grubości ok. 4-5 cm). Po mniej więcej dwóch godzinach sprawdzamy, co się

Kate's Kitchen
Sałata z warzywami i paluszkami z kurczaka w kremowym sosie 182

postaci szerokiej gamy warzyw, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Kolorowe warzywa, z których każde w odmienny sposób zbawiennie wpływa na nasze zdrowie, a do tego lekki kurczak pieczony w piekarniku bez topienia go w tłuszczu. A i jeszcze kremowy sos, tutaj mały grzeszek w postaci 1 majonezowej łyżki, którą swoją drogą z czystym sumieniem można pominąć przygotowując(...)Płatki tłuczemy na mniejsze kawałki. Ja zwykle robię to wałkiem do ciasta, wsypując płatki do reklamówki jednorazowej. Zamarynowane mięso obtaczamy w płatkach i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temp. 180 st.  Przygotowanie sosu Jogurt, majonez, sól, pieprz, zioła, sok z cytryny i oliwę mieszany do połączenia składników. Sos można wzbogacić koperkiem

Mój Smak na Życie
Przepis na pizzę z boczkiem 160

czosnek. Cebulę pokroić w cienkie krążki, czosnek drobno posiekać. Szpinak (lub rukolę) opłukać i osuszyć. Rozgrzać piec do 250 stopni (bez termoobiegu). Ciasto jeszcze raz zagnieść, uformować wałkiem płaski, okrągły placek.  Spód do pizzy położyć na papierze do pieczenia i włożyć na blachę. Na górze położyć plastry sera, boczku, krążki cebuli i posypać posiekanym czosnkiem. Doprawić solą

Moja smaczna kuchnia
Tarta z malinowym curdem i bezą 126

nieco mniejszy kawałek :) Ciasto: ok. 300 g mąki, 150 g masła, 4 żółtka, 2/3 szklanki cukru pudru,w 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli Nadzienie: malinowy curd z tego przepisu , 2 łyżki mąki ziemniaczanej Beza: 4 białka, niepełna szklanka cukru, 1 łyżka octu jabłkowego, szczypta soli Z podanych składników zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać nieco kwaśnej(...)ubijając. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Temperaturę pieczenia zmniejszyć do 140 o C. Na wierzch ciasta wyłożyć pianę z białek. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez około 40 minut aż beza nabierze lekko złotego koloru. Wystudzić w lekko uchylonym i wyłączonym piekarniku

Czerwień i błękit
Sernik zebra 9800

schłodzić - piekarnik rozgrzać do 180-190 stopni - ciasto podpiec przez około 20 minut do zrumienienia się, ostudzić - boki tortownicy można posmarować tłuszczem i wyłożyć paskiem papieru do pieczenia lub pozostawić bez niczego (wtedy po ostudzeniu upieczonego sernika brzeg należy odciąć nożem) - składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową - piekarnik w trakcie przygotowywania masy nagrzać do temperatury(...)masa pod wpływem kolejnych porcji ciasta rozpłynie się lekko na boki, po wyczerpaniu obu rodzajów masy należy lekko potrząsnąć formą, żeby poziom ciasta wyrównał się - sernik wstawić do piekarnika, piec przez 70-85 minut lub do momentu, aż całość będzie ścięta i sprężysta - gdy sernik jest upieczony, pozostawić go w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, dopiero po wstępnym przestygnięciu można

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania