bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:670/3453)

Puszyste gofry z owocami 156

czego potrzebujemy to dobrej gofrownicy. Niestety bez tego gofrów nie przygotujemy. Im większą moc ma gofrownica tym lepiej, szybciej je przygotujemy i będą bardziej chrupiące. A przepis na ciasto jest bardzo prosty. Zapamiętacie :) Składniki na gofry 1,5 szklanki mąki 2 jajka 1,5 szklanki ciepłego mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 1/3 szklanki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pomysł na … placki z dyni z cytrynową nutą i szybki konkurs 158

dyni i sznycli z indyka. Ale jeśli chcecie to przygotujcie pałki kurczaka zgodnie z instrukcją na opakowaniu, gdyż piecze się je bez problemu, do tego czysto, bez brudzenia naczyń, gdyż do opakowania załączony jest woreczek do pieczenia z zapinką. W naszym ogrodzie dynie nie rosną, dostałam sporą od Grażyny z bloga Grażyna gotuje. Musiałam ją jakość przerobić(...)jajkiem, mąką, czosnkiem, świeżym tymiankiem i przyprawami. Przyznaję, że te placki z dyni są rewelacyjne w smaku. Dynia to bardzo modny składnik wielu jesiennych dań. Doskonale nadaje się do pieczenia z ziołami, można z niej robić pyszne kremowe zupy. Może zastąpić marchewkę w cieście. Niektórzy jednak wolą z dyni zrobić lampiony do straszenia, zamiast wykorzystać w jesiennym menu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto z budyniem kokosowym, śliwkami, malinami i bezą :) 144

maliny to dla mnie zwiastun jesieni, który koniecznie wykorzystajcie do ciasta. Spód: - 220 g mąki pszennej - 60 g mąki ziemniaczanej - 200 g masła - łyżeczka proszku do pieczenia - 5 żółtek (białka zachować do bezy) - 40 g cukru  Do miski wsypałam dwie mąki, proszek do pieczenia, cukier oraz dodałam pokrojone masło. Zagniotłam na jednolitą masę. Następnie dodałam 5 żółtek(...)wlałam białka, które rozmiksowałam wraz ze szczyptą soli. Po chwili dodawałam porcjami cukier, a czas miksowania to ok. 5 minut, aż do uzyskania błyszczącej bezy. Bezę wyłożyłam na owoce, posypałam płatkami kokosowymi i piekłam w temp. 170 st. C przez 25 minut, a następnie w temp. 60 st. C przez pół godziny (jest to suszenie bezy). Smacznego

Receptura smaku
Mini bezy z kremem limonkowym 154

też inne przepisy na bezę: Beza pavlova z kremem bazyliowym   Pavlova, beza z owocami     Cytrynowa beza Bezowy tort dacquosie z daktylami Tort bezowy z kawowym kremem Eton mess, czyli deser bezowy z pomarańczami Mini bezy z kremem limonkowym Mini bezy z kremem limonkowym Czas przygotowania: 2,5 godziny + czas suszenia Składniki Bezy: 6 białek(...)średnicy ok. 10 cm.  Wkładamy bezę do rękawa cukierniczego i formujemy coś w rodzaju miseczek z wysokich brzegiem lub gniazdek, do których później włożymy krem. Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni. Wkładamy bezy i od razu zmniejszamy temperaturę do 90 stopni i suszymy bezy przez 100 minut. Pamiętajmy, że każdy piekarnik piecze inaczej, więc czasami trzeba dostosować temperaturę indywidualnie. Jeśli

Kulinarne przygody Gatity
Frytki pieczone w piekarniku 101

tackę lub naczynie do zapiekania bez teflonu, posmaruj dobrze dno olejem, bo w przeciwnym wypadku frytki przykleją się do naczynia). Rozłóż na niej frytki w jednej warstwie. Polej olejem, dobrze wymieszaj, następnie posyp papryką, oregano i solą. Znowu wymieszaj. Krok 3 Wystaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 20-25 minut. Około 15 minuty pieczenia przemieszaj frytki. Wyjmij z pieca

Niedzielny kucharz
Croissant (rogaliki z ciasta francuskiego) 291

temu, podawali nam je na śniadanie obok bagietek. Doskonale smakowały z konfiturami, ale bez dodatków, miały również wyśmienity smak. Moje Croissanty przygotowałam 2 blatów gotowego ciasta francuskiego. Potrzebujemy do ich przygotowania jeszcze żółtko roztrzepane z łyżeczką zimnej wody, posłuży do posmarowania croissantów przed pieczeniem, będą po wyjęciu z piekarnika, błyszczące. Croissant (rogaliki z ciasta francuskiego) jak oryginalny(...)potem coraz ciaśniej, formując rogalik. Croissanty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z wodą. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem lub 220 stopni, pieczemy 5 minut, następnie zmniejszamy temp. do 180 stopni z termoobiegiem lub 200 stopni bez termoobiegu i pieczemy jeszcze ok. 10 minut. Mi croissanty najlepiej smakują

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
BABKA MAJONEZOWA 106

końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.  Całość mieszamy i przekładamy do przygotowanej wcześniej formy, przesmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Masa jest bardzo płynna, więc wyrównuje się sama. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok. 35-40 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. Ja piekłam 42 minuty, ale następnym razem

Smaczne Zdrowe
Majonezowa babka z kandyzowanymi skórkami 192

najlepszych surowców całkowicie bez konserwantów, przy tym jego przydatność do spożycia wynosi 3 miesiące. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka klasy M mała szczypta soli 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 3/4 szklanki cukru 6 łyżek Majonezu Kieleckiego 500 ml 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z 1 limonki około(...)ziemniaczaną i kandyzowaną skórkę. Całość mieszamy łyżką do połączenia składników. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Babkę pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu). Czas pieczenia różny od piekarnika (około 40-45 minut), dlatego stosujemy zasadę suchego patyczka. Po wystudzeniu babkę wyciągamy z formy, lukrujemy i zdobimy

Słodkie okruszki
Pani Walewska – pychotka na dużą blachę 157

ciastem do blaszki i tam docisnęłam ciasto do brzegów blaszki. Wyłożone ciasto posmarowałam dżemem porzeczkowym. W tym momencie zaczęłam przygotowywać bezę. Beza: składniki i wykonanie. Po lewej 1 beza z migdałami na wierzch, a po prawej na dużej blaszce beza w środek ciasta. 6 białek szczypta soli 1,5 szklanki cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej Białka ubiłam ze szczyptą soli(...)mieszałam za pomocą szpatułki. Uwaga: beza na jedną dużą blaszkę będzie z połowy składników, po upieczeniu pierwszego ciasta tak samo przygotowujemy drugą z tą różnicą, ze drugą warstwę posypujemy migdałami. Ubitą bezę rozłożyłam na obie duże blachy po równo (na warstwę dżemu porzeczkowego). Jedną bezę posypałam migdałami ( to będzie wierzch ciasta). Ciasto bezowe pieczemy 40 minut w 160 stopniach

Ania gotuje
Sernik sypany 116

trochę go zmodyfikowałam. Oto moja wersja przepisu: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 1szkl. mąki pszennej tortowej 1szkl. kaszy manny 3/4szkl. cukru 1 budyń śmietankowy bez cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa serowa: 1,5kg sera z wiaderka 200g miękkiego masła 6 jaj 3/4szkl. cukru pudru olejek waniliowy 1 budyń śmietankowy(...)łyżką. Przygotowaną masę serową wyłożyłam do blachy. Wierzch posypałam pozostałym ciastem. Sernik piekłam 1 godzinę i 10 minut w temp. 170 stopni bez termoobiegu i bez wcześniejszego rozgrzewania piekarnika. Na około 10 minut przed końcem pieczenia, obkroiłam nożem brzegi sernika, żeby oddzielić je od blachy. Wtedy sernik równo się upiecze i środek się nie zapadnie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Waniliowe Improwizacje
Torcik alpejski z ajerkoniakiem 103

Biszkopt (wg TEGO przepisu) : 2 jajka 30 g masła 75 g mąki 80 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Krem (wg TEGO przepisu) : 500 g mascarpone 125 ml ajerkoniaku (mój TEN )* Beza (lub 20-30 dag bez gotowych) : 2/3 szklanki białek 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Dodatki(...)szprycą bezy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Suszyć w 100 °C przez 2-3 godziny lub dłużej (do momentu aż bezy będą kruche i chrupiące). Pozostawić w otwartym piekarniku do wystudzenia. Krem. Zmiksować krótko 15 sekund mascarpone, dodać ajerkoniak i ponownie miksować przez 10-15 sekund. Dodać 2/3 pokruszonych bez i delikatnie wymieszać. Składanie. Foremkę, jeśli trzeba

Rodzinka w kuchni
Imprezowe roladki z szynki dojrzewającej w trzech wersjach 103

marchewki 3 pietruszki (korzeń) 3 jajka 2 łyżki miodu 3 łyżki oliwy z oliwek szynka dojrzewająca Pieczone&Wędzone pieprz i sól do smaku 2 małe pomarańczowe lub żółte papryczki kilka listków sałaty Baby Leaf posiekany szczypiorek 2 małe kiszone ogórki Przygotowanie: Najpierw pieczemy warzywa. Marchewki i pietruszki obieramy i kroimy na 4 części (na długość). Do miski wlewamy oliwę(...)pokryła warzywa. Warzywa układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Warzywa nie powinny się stykać. Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) i pieczemy całość 35 minut. Studzimy. Warzywa kroimy na pół (pietruszki można zostawić w całości). Jajka gotujemy na twardo. Szynkę kroimy w plasterki. Paprykę i kiszonego ogórka kroimy w paseczki

Słodkie okruszki
Ciasto Góra Lodowa 76

ziemniaczaną oraz wodę, całość delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto biszkoptowe przełożyć do formy 36×25 wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra-dół. Pozostawić do ostygnięcia. Przygotować bezę. Orzechy włoskie drobno posiekać. Wsypać do miseczki i wymieszać z mąką(...)proszkiem do pieczenia i skrobią ziemniaczaną. Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier, miksując na wysokich obrotach. Kiedy beza będzie sztywna i lśniąca, dodać orzechy z mąką i resztą składników, delikatnie wymieszać. Bezę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 min w temperaturze 180 stopni, grzanie góra-dół. Przygotować masę budyniową. Masło utrzeć mikserem na kremową

Przepiski.pl
Czekoladowe ciasto z masą pomarańczową i bezami 262

mieszamy z czekoladową masą. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30-35min w 180st. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i wtedy ciasto powinno opaść tworząc miejsce na masę. Może się też zdarzyć, że ciasto opadnie już w piekarniku i tak też będzie ok. Beza: Białka z cukrem ubić na sztywną pianę i przełożyć do rękawa(...)cukierniczego. Masę wyciskamy na papierze do pieczenia i formujemy bezy (wielkość i kształt nie ma znaczenia, ponieważ beza i tek będzie pokruszona. Ja zrobiłam małe bezy.  Suszymy w temperaturze 120st. przez ok 30min. (czas dot.małych bezów, jak większe to ok 40min., a najlepiej poprostu skosztować i sprawdzić). Opadnięty spód, tworzący wgłębienie, które wypełnia się masą *Przepis

Kraina Miodem Płynąca

Proponowane wyszukiwania