bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:674/3453)

Ciasto z jabłkami – idealne do kawy 86

cukier wanilinowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki oleju 2 średnie jabłka cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy (lub cukier wanilinowy). Dokładnie miksujemy składniki. Następnie dodajemy olej i mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy składniki do połączenia. Spód formy(...)ciut mniejszej ciasto wyjdzie wyższe) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Ciasto wykładamy na spód, lekko wyrównując (będzie go mało, urośnie podczas pieczenia). Na ciasto wykładamy obrane i pokrojone w małą kostkę jabłka. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka

Słodkie okruszki
Szybka babka z orzechami 172

posiekane orzechy, mieszamy. Ciasto przelewamy do keksówki (30×12 lub podobnej, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną lub wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika około 50-60 minut. Zawsze pieczemy do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto

Słodkie okruszki
Mini ptysie 114

jednym jajku i miksujemy na wysokich obrotach, ok 5 minut. Im dłużej ubijamy, tym więcej wtłaczamy powietrza. Na formie wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy łyżka lub szprycą małe porcje ciasta. Piec w piekarniku bez termoobiegu. Zawsze wkładamy do gorącego piekarnika i nie otwieramy podczas pieczenia, bo ptysie nam opadną. Przez pierwsze 10 minut pieczemy w temperaturze

Pomysłowa kuchnia
Świąteczne makowe ciasteczka 145

rozwałkowujemy ciasto grubość (około 3 mm, można zrobić ciut grubsze). Foremką wycinamy ciasteczka. Układamy je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia jest różny w zależności od piekarnika oraz wielkości i grubości ciasteczek. Ciasteczka należy obserwować powinny mieć lekko przyrumienione brzegi

Słodkie okruszki
Drożdżowe pierniczki (miękkie) I o tym gdzie tanio kupić prezenty? 183

minut (jeśli bardzo się spieszycie możecie pominąć ten etap, ja jednak polecam tak zrobić pierniczki się „napuszą”). Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia zależy od ich wielkości, około 9-12 minut (należy je obserwować, warto pierwszą partię zrobić mniejszą by wyłapać idealny czas dla waszego piekarnika). Upieczone

Słodkie okruszki
Chudnij zdrowo! 170

tylko w postaci czystej. Nie zabielamy śmietaną, nie zagęszczamy tym bardziej zasmażką. Aby potrawy były urozmaicone i smaczne, można je przyrządzać nie tylko metodą gotowania, mogą być pieczone, duszone, najlepiej bez dodatku tłuszczu. Metod przyrządzania potraw jest dużo: gotujemy w szybkowarze, pieczemy w folii, pergaminie, na ruszcie, dusimy lub   gotujemy na parze. Pamiętajcie, nie ma cudownych diet

Kulinarne przemyslenia
Pełnoziarnisty chlebek bananowy (fit, bez cukru) 130

sodę i cynamon. Dodaj do żółtek. Wymieszaj. Ubite białka delikatnie połącz z ciastem stopniowo dodając pianę do ciasta. Całość przelej do keksówki (9x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej (bez wykładania). Włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz około 30 min (do tzw. suchego patyczka). Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Pain de Campagne 193

typu Dutch Oven, które wcześniej rozgrzewamy wraz z piekarnikiem do 245 st.C. Pieczemy przez ok. 30 minut pod przykryciem, a następnie 20 minut bez pokrywki. Ja piekłam na zwykłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 45 minut i w ciut niższej temperaturze. Garnki Dutch Oven można zastąpić zwykłymi, żaroodpornymi :).   Upieczone chlebki wyjąć z garnków

Nastoletnie Wypiekanie
CHLEB WIEJSKI RODZINNY, RAZOWIEC NA MĄCE Z PŁASKURKI I ORKISZU 160

mnie piec w kotłowni), przykryć papierem do pieczenia i zaczekać aż masa wypełni formę (gdy ciasto już zacznie wzrastać proponuję zdjąć papier by się nie przykleił...) Wyrośnięty chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230*C i pieczemy w tej temperaturze  30 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Następnie temperaturę obniżamy do 180*C i dopiekamy jeszcze

Smaczne Zdrowe
Biała kiełbasa pieczona z sosem sojowym 195

lodówki. Następnego dnia wyjąć kiełbasę z marynaty, doprowadzić do temperatury pokojowej, ułożyć w naczyniu do pieczenia odpowiedniej wielkości. Piekarnik nagrzać do 170 st C. Wstawić kiełbasę bez przykrywania i piec przez 1,5 godziny. Smacznego

Stare Gary
Pasztet domowy 159

koniec, na górę pasztetu wlewamy łyżeczkę wywaru z mięsa i wyrównujemy jego wierzch. Tak przygotowany pasztet wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 - 60 minut w 175 stopniach. Grzałki góra + dół, bez termoobiegu. Czas pieczenia zależy od wielkości blaszki i piekarnika. Pasztet jest gotowy, gdy zaczyna odstawać od ścianek foremek. Pozostały wywar mięsny zamrażamy i wykorzystujemy

Smak mojego domu
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i cebulą 141

sól i pieprz opcjonalnie kapary i mozzarella (do posypania 5 minut przed końcem pieczenia) Użyłam foremki 18 cm x 18 cm Przygotowanie (5 minut bez gotowania i pieczenia): - ugotowane ziemniaki kroimy na plastry - cebulę kroimy w drobną kosteczką lub plasterki - pieczarki kroimy w plasterki - ziemniaki, cebulę, pieczarki układamy odpowiednio warstwami każdą warstwę posypując solą i pieprzem

Pora na pora i pomidora
Bezglutenowe ciasto marchewkowe. 151

maizeny (mąka kukurydziana, a więc bezglutenowa), 1 łyżeczka proszku do pieczenia (jeżeli chciecie by przepis był bezglutenowy należy poszukać odpowiedni proszek bez glutenu, w kolejnym wpisie obędzie się bez proszku do pieczenia), sól, cynamon. Przepis: Ubić żółtka ze 100 g cukru i przyprawami (cynamonem) aż do uzyskania jednolitej masy. Dodać drobno startą marchewkę, drobno zmielone orzechy

MODA NA BIO
Biszkopt kakaowy z masą kokosową 816

miksując masę jajeczną do połączenia się składników - mąkę wymieszać dokładnie z kakao, przesiewać ją stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką - tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia (boki pozostają bez natłuszczenia) - ciasto wylać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut, sprawdzając pod koniec stan upieczenia za pomocą patyczka - biszkopt pozostawić w wyłączonym

Smakołyki Bereniki
Tradycyjne ciasto murzynek 88

Wystarczy, że przekroisz ciasto i przesmarujesz ulubionym dodatkiem. Ciasto piecze się szybki i łatwo można je przechować kilka dni, choć ja go uwielbiam w wersji jeszcze lekko ciepłej ze świeżą polewą. Ciasto przygotowywałam w blaszce o wielkości 24×24 cm. Jeśli masz mniejszą przedłuż o kilka minut czas pieczenia, jeśli większą też nie szkodzi, ciasto wyjdzie lekko niższe(...)kakaowej dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia – wmieszaj, Na sam koniec delikatnie za pomocą szpatułki wmieszaj pianę z jajek, masa nie musi być dokładnie jednolita. Blaszkę 24×24 wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto do blaszki. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C, ustawienie góra – dół bez termoobiegu. Ciasto piecz przez około

To Musisz Wiedzieć
Zdrowe Ciastka z Mąki Pełnoziarnistej 66

Kilka dni temu napisała do mnie pewna Pani która na bieżąco śledzi mojego bloga, poprosiła mnie aby przygotować jakieś ciastka bez proszku do pieczenia, i aby były zdrowsze, i tym sposobem powstały ciasteczka z maki pełnoziarnistej, bez proszku, z orzechami i żurawiną suszoną. Przepis na około 18 ciastek SKŁADNIKI: 200g mąki pełnoziarnistej 100g suszonej żurawiny cukier waniliowy(...)Jajka ubijamy z solą. 2. Pozostałe składniki umieszczamy w misce delikatnie wyrabiamy, stopniowo dodajemy ubite jajka. 3. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji, formujemy ciasteczka, układamy na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180* około 25 minut

Dziś Ja gotuje
Pieczeń z mielonego mięsa - low carb, LCHF 151

dodatek namoczonej bułki. Zawsze wydawało mi się że bez jej dodatku mięso nie będzie "trzymać się kupy".  Postanowiłam spróbować i tak oto powstała przepyszna pieczeń z mielonego mięsa, bez dodatku jakiekolwiek bułki, czy to tartej czy namoczonej. Pieczeń z mielonego mięsa LCHF Dodaj napis Składniki (na długą foremkę, keksówkę): 1 kg mięsa mielonego - ja mielę

Marta próbuje
Orzechowe ciasteczka z powidłami 164

tych ciasteczek w moim domu nie ma świąt(tak jak bez Kevina! :D). Są pieczone już od kilkunastu lat i bez nich to chyba nie byłoby to samo :) W tym roku postanowiłam zrobić swoją wersję i wyszła równie dobra, jak pierwowzór. Zastąpiłam normalną mąkę orkiszową razową, inaczej posłodziłam i przełożyłam domowymi powidłami śliwkowymi z dodatkiem daktyli. Po świętach(...)zagnieść. Ciasto schłodzić w lodówce ok. 1 godzinę. Rozwałkować na grubość 3-4 mm i wykrawać ciasteczka(parzyście, aby można było skleić ciasteczko pełne z tym, które ma okienko). Piec 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu przekładać ciasteczka powidłami śliwkowymi, smarując ciasteczko pełne i przykrywając je tym, które posiada okienko. Na koniec można oprószyć cukrem pudrem. Wpis

FitKot
Tarta cytrynowa z bezą 132

średnicy 23-25 cm)   Ciasto kruche: 100 g masła 200 g mąki pszennej 80 g cukru pudru 1 żółtko (białko zachować do bezy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Krem cytrynowy: ½ szkl. soku z cytryny 1 łyżka śmietany kremówki 30% 1/2 szkl cukru 1/2 szkl wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka (białka zachować do bezy) 60 g masła   Beza: 4 białka w temperaturze pokojowej 150 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej     Przygotowanie:   Ciasto kruche: Wszystkie składniki dobrze wyrobić rękami do uzyskania jednolitego ciasta

Nastoletnie Wypiekanie
Najprostszy chleb pszenny bez wyrabiania (tylko kilka składników!) 2613

pszenny bez wyrabiania - składniki:  (1 chleb pieczony w formie o wymiarach 10 x 24 cm) 3 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml) 1,5 szklanki ciepłej wody  1 łyżeczka suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru 1-2 łyżeczki soli (opcjonalnie, ale polecam dla smaku)     Chleb pszenny bez wyrabiania - przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w misce(...)około 1 h w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec (**) około 30-40 minut w temperaturze 200 stopni.   Chleb pszenny bez wyrabiania - dodatkowe informacje:   (*) Chlebek możecie urozmaicić o dodatek ulubionych ziaren. Ja swój posypałam pestkami słonecznika, który uwielbia moja córka

Di gotuje
Makowiec z bezą na kruchym spodzie – z maku mielonego 223

łyżki cukru 1 jajko 1 łyżka cukru pudru Ciasto kruche: 1 i 1/2 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 110 g miękkiego masła 3 żółtka szczypta soli Beza: 3 białka 1/2 szkl cukru 1/2 budyniu waniliowego lub śmietankowego (opcjonalnie) Wykonanie: Masa makowa cz. I: Do garnka wlej mleko, dodaj cukier(...)makową, następnie bezę, a na wierzch zetrzyj na tarce o grubych oczkach pozostałą mniejszą część ciasta. Piecz przez 30 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Moje uwagi i spostrzeżenia: Piekłam ciasto w piekarniku z grzałką góra – dół i po ok. 15 min musiałam wyłączyć grzałkę górną żeby wierzch się nie zrumienił za bardzo. W trakcie pieczenia

Słodki Blog
Ciasto z czarną porzeczką i migdałową bezą 569

tarce z grubymi oczkami, posypać nim porzeczki (ciasto nie musi przykryć owoców całkowicie). 6. Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 30 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Beza: 7. W międzyczasie białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier (tak po 1 łyżce), mieszać, aż masa(...)stanie się gęsta i lśniąca. Na końcu dodać uprażone płatki migdałowe i wymieszać delikatnie szpatułką lub łyżką. 8. Bezę równomiernie wyłożyć na podpieczone ciasto i blaszkę wstawić znów do piekarnika. Piec w temperaturze 150oC na funkcji góra-dół przez około 30 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). 9. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Udanych wypieków:)     Related

Mała Cukierenka
Bezglutenowy chleb wieloziarnisty z amarantusem (bez glutenu, mleka i jajek) 181

skórka będzie cienka, delikatna i ładnie się zarumieni.  Zapraszam do zakładki  "Porady i triki" , gdzie znajdziesz opis przygotowania i więcej porad dotyczących bezglutenowych wypieków. Piec około 40-45 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć z foremki i pozostawić do ostygnięcia - najlepiej położyć go najpierw na jednym, potem na drugim boku na bambusowej macie, lnianej ściereczce lub metalowej

głodny alergik
Bezglutenowy i wegański chlebek bananowy 204

Jadłonomii . Składniki na keksówkę 20 cm na 10 cm: 1 szklanka zmielonych na mąkę migdałów (może być też półtora szklanki zwykłej mąki pszennej, wtedy już bez ryżowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki mąki ryżowej 1/3 szklanki cukru brązowego (ja nie dodawałam) 1/3 szklanki oleju roślinnego (u mnie rzepakowy) 1/3 szklanki mleka roślinnego lub wody(...)szklanka bakalii (u mnie 3/4 szklanki orzechów, reszta to pestki dyni i słonecznika, polecam też rodzynki) Piekarnik nagrzać do 180 st, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. W miseczce wymieszać mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia, sól. W misie malaksera umieścić banany, mleko, olej, cukier, zmielić na gładką, płynną masę (można też rozgnieść

moj przepis na
Dorada pieczona z warzywami 201

Ziemniaki odsunąć na boki, a na środku położyć przygotowaną wcześniej rybę. Obłożyć ją pokrojonymi na ćwiartki pomidorami, które oprószyłam solą i tymiankiem. Wstawić ponownie do piekarnika, już bez przykrycia i piec przez ok 30 min w zależności od wielkości ryby. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania z rybą , Obiad

https:KKuchniaMniam