czasem wykorzystuję od razu..Podobny oszukany sernik [ styropian ]- bo to sernik, ale bez sera robiłam już jakiś czas temu..a tym razem zrobiłam sernik z ze śmietany i bez ciasta kruchego..a podpatrzyłam tutaj. Mój sernik wyszedł jakiś niski, za dużą blaszkę wykorzystałam..ale zjedzony został tak szybko, że nie zdążyłam zrobić innego zdjęcia. Razem ze mną(...)Śmietanę, budynie, białka, cukier i cukier waniliowy dobrze zmiksować. Dolać mleko, jeszcze raz wymieszać. Masa będzie bardzo płynna. Wlać do tortownicy. Piekarnik rozgrzać do 200°C, ostrożnie włożyć sernik. Piec 30 minut, po tym czasie przykryć folią aluminiową, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze ok. 50 minut. Zostawić do całkowitego wystudzenia.Polać polewą i dowolnie udekorować
Moje domowe kucharzeniewiem jak Wy, ale my bardzo lubimy ciasta z jabłkami. Zdecydowanym numerem 1 jest szarlotka z bezą . Tym razem upiekłam jabłecznik na ucieranym cieście z dodatkiem masy śmietanowej ze startą czekolada, a'la stracciatella. Ciasto wyszło naprawdę baaaardzo smaczne, nie za słodkie, jak dla mnie idealne :) foremka 23x33 cm Ciasto: 130g mąki pszennej, 70g mąki ziemniaczanej, jajko(...)każdym dokładnie miksując. Dodać przesiane, wymieszane mąki, krótko zmiksować. Ciasto jest dość gęste, ale właśnie takie ma być. Ciasto przełożyć do formy o wym. 23x33cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić. Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek, 2 galaretki pomarańczowe (po 90g każda), 2 łyżki masła. Jabłka obrać ze skórki
Z miłości do słodkościhoduje ją w ogródku od zawsze. Wobec powyższego bez żadnych już wątpliwości zachęcam do wypróbowania przepisu na pasztet z CUKINII pachnący słoneczną, dziewiętnastowieczną Italią. Składniki: 1kg obranej cukinii bez pestek 1 mała marchewka 1 cebula sól 5 łyżek bułki tartej 2 jajka 15dkg sera żółtego 1/3 szklanki oleju bazylia natka pietruszki listki selera lubczyk pieprz 1 łyżeczka(...)zamiast pasztetu (też jest dobra..). Dodajemy bułkę tartą, jajka, utarty ser, olej i przyprawy wraz z przeciśniętym przez praskę lub drobniutko posiekanym czosnkiem. Całość mieszamy i przekładamy do keksówki. Pieczemy ok. 60 minut w 200 stopniach
Wrzosowa Polanakolor! Coś pięknego. Dla tych, którzy postanowili w tym roku nie iść w kierunku tradycji, idealnie nada się na świąteczny stół. Dla tych, którzy sobie Wigilii bez barszczu nie wyobrażają, proponuję spróbować w każdy inny dzień roku. Nie rozczarujecie się! Krem buraczkowo-jabłkowy z kaszą jaglaną Składniki: (na 4 porcje) 600 g buraczków 2 marchewki 2 ząbki czosnku(...)przekroić wzdłuż na pół. Na balsze położyć duży arkusz folii aluminiowej. Ułożyć buraczki, marchewki i lekko zmiażdżone ząbki czosnku, polać oliwą, posypać solą i majerankiem. Zawinąć szczelnie w folię. Piec w 180 st. C. przez 1,5 godziny. W tym czasie kaszę zalać 350 ml wody, zagotować. Gotować pod przykryciem, aż kasza wchłonie całą wodę. Zmiksować blenderem na gładką masę
Pożeraczka, czyli raz adobrzemusimy do końca rezygnować z czekoladowej rozkoszy dla podniebienia, bo możemy zrobić pyszne ciasto czekoladowe, którego głównym składnikiem są bataty (słodkie ziemniaki). Oto brownie paleo – ciasto czekoladowe bezglutenowe, bez zbóż, nabiału i orzechów. Jak zrobić takie pyszne ciasto, w dodatku łatwe i szybkie do przyrządzenia? Przepis na brownie paleo : batat (słodki ziemniak) – jeden naprawdę duży albo(...)składnikami. Dodaj kakao i sodę oczyszczoną, a na samym końcu mąkę kokosową. Przełóż do okrągłej albo prostokątnej foremki (nie za małej), włóż do pieca nagrzanego do 185 stopni i piecz przez 25 do 30 minut. Podczas pieczenia ciasto pachnie obłędnie , pamiętaj o zaryglowaniu drzwi przed sąsiadami Daj ciastu ostygnąć jakieś 10 minut, zanim wyciągniesz je z foremki. Gorące jeszcze
PaleoSMAKbezy !... pyszne i chrupiące. Przedstawiam Wam je dziś w trzech smakach. Kokosowym Kawowym Waniliowym Zapraszam również do zrobienia TORTU BEZOWEGO Z KREMEM KAWOWYM I MALINAMI Składniki: 4 białka pół szklanki cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka rozpuszczalnej kawy 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki cukru waniliowego aromat waniliowy Ubiłam białka dosypując stopniowo cukier puder. Dodałam(...)Podzieliłam białka na trzy części. Do jednej dodałam rozpuszczoną kawę. Do drugiej wiórki kokosowe. Do trzeciej porcji wsypałam cukier waniliowy i parę kropli aromatu waniliowego. Wyciskałam białka na blachę. Piekłam około godziny w temperaturze 140 stopni. Smacznego
potrawyregionalneSezon na śliwki w pełni! Przepis na Śmietanowe ciasto ze śliwkami bez miksera podpatrzyłam na blogu Szczypta Słodyczy. Uwielbiam receptury, gdzie masę ciastową przygotowuje się w kilka minut, bez użycia miksera czy innych skomplikowanych akcesoriów kuchennych. W tym przypadku wystarczy jedynie miska, trzepaczka i szklanka - ta ostatnia do odmierzania składników . Ciasto jest więc wyjątkowo proste i szybkie(...)kostka masła (200g) 1/2 szkl. mleka 2 jajka 3/4 szkl. cukru 1 szkl. kwaśnej śmietany 18% - ma być gęsta 2,5 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki pasty z wanilii - ewentualnie ekstrakt lub olejek waniliowy 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu 1/3 lyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Grunt to przepis!Pyszne włoskie migdałowe ciasteczka amaretti. Bardzo proste w wykonaniu i tylko cztery składniki! Świetne do kawy czy herbaty - słodkie i chrupiące :) Bez mąki, więc doskonałe dla osób na diecie bezglutenowej. Doskonały patent na wykorzystanie białek, które zostają nam często, gdy w wypiekach potrzebne są same żółtka. Polecam miłośnikom słodkości :) SKŁADNIKI (ok. 40 ciasteczek) 200 g mielonych migdałów(...)miski wsypujemy migdały i cukier puder. Dodajemy pianę z białek i dokładnie mieszamy. Zwilżonymi rękami formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy, gdyż ciasteczka podwajają objętość. Pieczemy około 15-20 minut, aż zrobią się złoto-brązowe. Studzimy. Zaraz po upieczeniu są fajnie ciągnące, później robią się chrupiące
Moje Kuchenne Rewelacjezbliżają się święta te kandyzowane wisienki kojarzą mi się z nosami reniferów :). Dla kogo: dla fanów wiśni w każdej postaci dla lubiących deser "Czarny Las" dla chcących spróbować babeczek bez jajek Składniki na ciasto: szklanka cukru szklanka maślanki 1/3 szklanki oleju (ok. 80ml) 1/3 szklanki kakao łyżeczka sody 1 i 1/3 szklanki mąki (ok. 330g) łyżeczka ekstraktu waniliowego szklanka(...)sobą suche składniki. Dolewamy olej i maślankę i miksujemy, aż masa będzie gładka. Przygotowujemy blaszkę i papilotki. Każdą papilotkę napełniamy ciastem, wciskając do każdej po 3-4 wiśnie. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Wykonanie kremu: Ser ucieramy z cukrem i wanilią. Powoli dodajemy śmietankę (trzeba uważać na konsystencję, bo jeśli mamy twaróg
Mania Wypiekaniadzisiejszym), w większości słodkie przepisy :) Blog został odwiedzony 82 711 razy, zostawiliście na nim 994 komentarze, blog jest również obserwowany na bloggerze przez równe 100 osób. Dziękuję Wam wszystkim, bez Was - czytelników nie byłoby tego bloga. To głównie Wy dajecie mi motywacje do jego prowadzenia. Nie będę się już dłużej rozpisywać, dzięęęęękuję raz jeszcze i przechodzę do przepisu(...)jakiegoś 'smakowego', gdyż nadaje ciekawy aromat ciastu) ~2 jajka ~200g cukru ~2 łyżki syropu cynamonowego (można zastąpić łyżką miodu) ~łyżeczka cynamonu ~1/2 łyżeczki kardamonu ~szczypta soli ~łyżeczka proszku do pieczenia ~60g jogurtu greckiego (lub innego gęstego) ~szklanka startej marchewki Mąkę wymieszać z cynamonem, kardamonem, cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce wymieszać jajka z olejem, syropem
chili & sugarMały kawałek umilił mi kolejny odcinek filmu "Kingsmen", który oglądamy od soboty. Większy kawałek uratuje mi jutro życie, kiedy w porze lanczu poziom cukru zacznie pikować. I co, że bez mięsa?:-) TARTA Z FETĄ I BOĆWINĄ opakowanie ciasta na tartę (dla mniej zdesperowanych czasowo może być przygotowane wg tego przepisu *) spora wiązanka listków boćwiny 200g sera feta 3 jajka(...)przyklejając brzegów. Jajka wbijamy do miski i dokładnie mieszamy miotełką. Dodajemy kremówkę i przyprawy i jeszcze chwilę ubijamy. Na rozłożonym cieście układamy boćwinę i ser, zalewamy masą jajeczną. Pieczemy 20-25 minut, aż wierzch się ładnie zezłoci. Można zjeść na ciepło lub zimno- pod ostrzałem zazdrosnych spojrzeń kolegów z pracy;-) Tarta w piecu, albo jeszcze lepiej- w brzuchu? To czas
les mirabellesJednym z moich ulubionych ciast jest sernik. Bez względu na rodzaj czy formę, po prostu uwielbiam się nim delektować. Dziś przedstawię Wam jego mini wersję, w najprostszej i do tego bardzo szybkiej postaci. Często jest tak, że w lodówce mam kostkę białego sera, która aż się prosi, żeby ją wykorzystać... Składniki: 250 g sera twarogowego chudego (może być również(...)waniliowego Przygotowanie: Wszystkie składniki wkładamy do miski. Ser musi być miękki i wilgotny. Łączymy ręka na jednolitą masą. Przelewamy do papierowych foremek na muffinki. Zapełniamy około 1/2 każdej foremki. Pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut (aż serniczki zaczną się rumienić z wierzchu). Studzimy chwilę w uchylonym piekarniku. Następnie na kratce. Dowolnie dekorujemy np. cukrem pudrem i odrobiną sosu wiśniowego
Słodkie okruszkitych kruchych babeczek, pokusić się o zrobienie ich w większej ilości. Mając je zawsze pod ręką, możemy przygotować błyskawiczny deser. Bardzo dobrze się przechowują, w szczelnie zamkniętym pojemniku (oczywiście bez nadzienia). Dzisiaj podaję je z bitą śmietana i owocami. SKŁADNIKI: na około 20 babeczek 1 szklanka mąki 1/2 kostki masła (miękkiego) 1 łyżka śmietany 1 żółtko 2 łyżki(...)godziny. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na płat o grubości 3-4 milimetry. Wykroić szklanką krążki i wyłożyć nimi wysmarowane tłuszczem foremki. Spód babeczek nakłuć widelcem. Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 minut. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem. Wyłożyć do upieczonych babeczek, na wierzchu ułożyć owoce. Gotowe babeczki przechowywać w lodówce
Kuchnia w opałachszybkim przygotowaniem. Na przykład takie małe, szybkie i smaczne ciasteczka sezamowe ze słonecznikiem, rodzynkami i miodem. Rodzynki można oczywiście zamienić na żurawinę a ziarna słonecznika wcześniej uprażyć. Choć i bez tego ciasteczka są całkiem zacne :) Macie ochotę? :) Składniki : 280 g mąki 100 g masła 100 g cukru ( zamiennie można dodać 4 łyżki miodu) 2 jajka 3 łyżeczki miodu(...)dalej miksujemy. Mąkę, ziarna słonecznika, sezam i posiekane drobno rodzynki mieszamy a następnie wsypujemy do wcześniej połączonych składników. Przygotowaną masę wykładamy za pomocą łyżeczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C Smacznego
Słodkie PrzyjemnościDziś bez górnolotnych wstępów... Z okazji Dnia Dziecka wszystkim Małym i Dużym Głodomorkom radości i samych beztroskich chwil :) A na śniadanie (kolację) zapraszam na zapiekaną gąsieniczkę ;) ciasto francuskie cienkie kiełbaski lub parówki 1 jajko 1 łyżka mleka ketchup, majonez ser lub zioła (opcjonalnie do oprószenia) Z ciasta wycięłam prostokąty (na długość kiełbasek). Na środku każdego ułożyłam kiełbaskę(...)zwinięty brzeg nieprzeciętym). Następnie każdą część kolejno wykręcałam to w prawo to w lewo, tworząc coś na wzór liścia (tudzież gąsieniczki właśnie). Gotowe gąsieniczki ułożyłam na papierze do pieczenia, posmarowałam rozbełtanym jajkiem z dodatkiem mleka i zapiekłam przez 20min. w 200st. Podałam z ketchupem, ale można także oprószyć żółtym serem lub ulubionymi ziołami. Żeby nie było, że jestem taka
bastalena