zawsze można trochę zmodyfikować po swojemu :) Poniższy na prawdę mi się udał! :D Jest wilgotny i bardzo miękki. Słodki oraz puszysty. Suszone owoce zmiękły całkowicie, nawet bez namaczania także są przyjemne w jedzeniu. Troszkę cynamonu i kakao nadało delikatnej nutki tych składników. Częstując innych nie mówcie, że to "chlebek", bo jakoś za dużo chętnych na niego wtedy(...)Składniki: 200 mąki pełnoziarnistej 240 g bananów (2 średnie szt.) 1 jajko 100 g mix'u daktyli , moreli , rodzynek (RAWFOODS) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki kakao 15 g oleju kokosowego 150 ml mleka Przygotowanie: Banana rozgnieć widelcem na "paćkę". Suszone owoce drobno pokrój. Wszystkie składniki przełóż
Zdrowie na języku :Pchleb zapewni poczucie sytości na długo i może stanowić pożywne śniadanie dla dzieci w domu albo drugie śniadanie do szkoły. Chleb paleo bananowy z migdałami – bezglutenowy i bez nabiału – przepis: banany – 3 dojrzałe olej kokosowy – 3 łyżki miód – łyżka ekstrakt waniliowy – łyżka jajka – 4 duże lub 5 małych mąka migdałowa(...)kokosowy ma być miękki albo roztopiony. Następnie dodajemy suche składniki (poza migdałami) i dobrze mieszamy. Na samym końcu dosypujemy pokrojone drobno migdały. W foremce ok. 10×20 cm pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut – aż patyczek wbity do ciasta wyciągniesz suchy. Ostudź 10 minut przed wyciągnięciem z formy. Gotowe! Zobacz też: mąka w kuchni paleo . Pomimo
PaleoSMAKSernik bez sera lub też nazywany przez niektórych śmietanowiec. Pierwszy raz jadłam go kilka lat temu u teściowej. Ponieważ jeszcze nie dorobiłam się maszynki do mielenia taki sernik bez sera to dla mnie alternatywa, żeby zjeść smaczne ciasto, które nie wymaga mielenia sera, a jest równie smaczne. Upiekłam go na imieniny męża, bardzo się starałam i na szczęście(...)Ciasto wychodzi nie za słodkie, ale smaczne. Warto dodać owoce, które urozmaicą smak ciasta. Składniki na ciasto : 3 szklanki mąki pszennej tortowej 4 żółtka kostka margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 2-3 łyżki śmietany lub zimnej wody Margaryna i żółtka powinny być zimne – wyjęte z lodówki tuż przed zagniataniem ciasta. Na początku warto przygotować blachę
Niebieski kubek z kawagrosza ;) Przyznam, ze już od dawna przymierzałam się do zrobienia seromakowca, żałuję, że zajęło mi to tak dużo czasu :D Połączenia masy makowej i serowej smakuje obłędnie, wierzcie mi ;) Bez spodu, oprószony cukrem pudrem - zróbcie koniecznie na święta, nie zawiedziecie się, polecam! :) Składniki na masę makową: 650 g masy makowej 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej Masa serowa(...)Wszystkie składniki masy serowej umieścić w naczyniu i zmiksować do połączenia. Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić i oprószyć kaszą manną, wyłożyć masę makową, wyrównać. Delikatnie wylać masę serową. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 - 70 minut, przestudzić i schłodzić w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyziemniaczanej (z lekkim czubkiem) 30 dag masy kajmakowej (polecam z Gostynia) 125 ml śmietanki 30% WARSTWA ORZECHOWA: 30 dag orzeszków ziemnych** (u mnie solone, ale mogą być bez soli) 100 g masła 1/3 szkl cukru 50 ml śmietanki 30% 10 dag masy kajmakowej (czyli to co zostało w puszce po zrobieniu masy serowej) DODATKOWO: 1 czekolada mleczna(...)zmielić w malakserze, zblendować lub bardzo drobno skruszyć np. wałkiem. Masło rozpuścić, wymieszać z okruchami ciastek (powinny mieć konsystencję mokrego piasku. W ysypać na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i lekko ugnieść. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. MASA SEROWA: 2. Masę kajmakową przełożyć do rondelka, dodać śmietankę i leciutko podgrzać (żeby masa zrobiła
Kto ugości moich gości?zupa krem z dyni. Smakuje bardzo pysznie, lekko słodki smak dyni komponuje się idealnie z kwaśną śmietaną i grzankami. Jest bardzo prosta i szybka przygotowaniu. Jeżeli zupę podamy bez grzanek i z śmietaną o niskiej zawartości tłuszczu, to będzie dietetyczna, dlatego jest to przepis w sam raz dla osób na diecie! Zupa krem z dyni Zupa krem(...)łyżeczki pieprzu Szczypta cynamonu Grzanki Kwaśna śmietana Zupa krem z dyni - przepis: Z dyni nie obierając ze skóry, wydrążamy włókna i pestki. Układamy na blasze do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 60 min, aż dynia zmięknie. Po upieczeniu lekko studzimy, usuwamy skórę i rozgniatamy. W garnku na rozgrzanej oliwie smażymy
Kuchnia ŁukaszaNuggetsy rybne w tajskim stylu. Nie można przestac ich jeść. 500 gram ryby bez ości ( u mnie łosoś) 1 papryczka chilii 1 ząbek czosnku 1 cm świeżo utartego imbiru 1 łyżka sosu rybnego 1 jajko łyżka płaska mąki ziemniaczanej pęczek kolendry dymka olej kaszkę kukurydzianą lub mąkę ziemniaczaną do obtoczenia Mięso ryby zmiel pulsacyjnie w malakserze(...)dipu), dymkę, sos rybny, jajo i makę ziemniaczana. Wymieszaj masę. Mokrą ręką formuj małe kule lekko spłaszczając. Obtoczyć w mące lub kaszce kukurydzianej i... smażyć na złoto lub piec w piekarniku nagrzanym do 200 C około 10-15 minut. Podawać z ulubionym dipem np. jogurt, czosnek, sok i skórka z limonki, reszta posiekanej kolendry
AZgotuj!dość, że zdrowe to jeszcze bardzo smaczne :) Doskonałe na przekąskę w pracy, szkole, spacerze, podróży czy pikniku. Można też podsunąć je dzieciom zamiast kupnych batoników. SKŁADNIKI: 100g daktyli bez pestek 1/2 szklanki jagód Goji 1/2 szklanki wrzątku 1/2 szklanki płatków jaglanych Kupiec 1/2 szklanki otrębów owsianych Kupiec 1/4 szklanki sezamu 1 łyżeczka mielonego lnu 1 łyżka miodu prawdziwego(...)zmiksować je blenderem razem z wodą, w której się moczyły. Do rozdrobnionych daktyli dodać płatki jaglane, otręby, sezam, len i miód. Na końcu wmieszać jagody goji. Na papierze do pieczenia ugnieść masę na kształt prostokąta o wymiarach około 30x20cm, na grubość 1-1,5cm. Wyrównywałam i dogniatałam powierzchnię deską do krojenia. Piec w temperaturze 180*C przez 10min. Przestudzoną
https:KKuchniaMniamzielono, pięknie, konwalie, niezapominajki, bzy, po prostu bajka. Cieszę się i zachwycam co roku jak dziecko, które odkrywa nowe rzeczy. W tym zachwycie jest oczywiście miejsce na korzystanie z pierwszych owoców wiosny, w ten weekend moim łupem padł rabarbar. Do póki nie pojawią się truskawki zamęczać będę wszystkich moimi wariacjami ciast z rabarbarem. Dziś zapraszam was na delikatny półbiszkopt(...)pianką. Składniki: 1 margaryna 1 i 3/4 szklanki cukru 2 jaja 3 żółtka 2 1/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mleka 1 opakowanie proszku do pieczenia szczypta soli 4 łodygi rabrabaru Miękką margarynę ucieram ze szklanką cukru. Gdy masa będzie w miarę jednolita nie przestając ucierać dodaję kolejno żółtka, a następnie całe jaja. Do gładkiej
Cynamonowe szczęściemarzycie o tym by upiec domowy chleb, bez chemicznych dodatków i ulepszaczy? Denerwuje was „ciasto”, które trzeba wyrabiać i bałagan w kuchni? Proszę bardzo. Ten szybki przepis (przygotujecie w mniej niż 30 minut) otrzymałam od koleżanki – tyle mówiła o tym chlebie, że nie mogłam się już dłużej opierać i postanowiłam go upiec. Jest lekko wilgotny(...)Jednym słowem cud, miód malina! Do przygotowania bochenka chleba potrzebujemy: – 500 g serka typu homo (odtłuszczony) – 500 g mieszanki musli (5 ziaren) – 2 opakowania proszku do pieczenia – szczypta soli – 1 mała cukinia lub marchewka (starta na małych oczkach, odciśnięta z nadmiaru wody) – 3 jajka Przygotowujcie 2 miski. W jednej umieszczamy płatki, proszek oraz
Szybko Tanio Smaczniepomidorowego - pieprz, sól, czerwona papryka - sos pomidorowy Składniki na naleśniki: - 150 g mąki - 1 szklanka mleka - 1 jajko - 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej - szczypta soli - szczypta proszku do pieczenia - olej do smażenia W pierwszej kolejności przygotowujemy farsz do naleśników. Najpierw kroimy cebulę na piórka i smażymy na łyżce oleju. Potem dodajemy mięso i smażymy cały czas mieszając żeby(...)pomidorowy oraz przyprawy do smaku. W międzyczasie kiedy nam farsz stygnie robimy ciasto na naleśniki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą na jednolitą masę. Ciasto musi być lejące i bez grudek. Teraz zaczynamy smażyć naleśniki. Na dobrze rozgrzaną patelnię nalewany odrobinę oleju i chochelką równomiernie nalewamy ciasto i smażymy naleśniki z obu stron. Po usmażeniu wszystkich naleśników zaczynamy zawijać
Kuchenne Wariacjeteraz się nim przejem i porzucę go na jakiś czas. Jednak wykorzystałam bakłażana jak bazę do spaghetti ochh sos wyszedł obłędny. Można go przygotować zarówno z mięsem jak i bez. Zrobiłam sos właśnie w dwóch różnych wersjach i spisał się na medal. Składniki: 300 g spaghetti pełnoziarnistego 150 g mięsa mielonego wołowego 1 bakłażan 4 pomidory 1 główka(...)posypania Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Na blasze wyłożonej pergaminem ułóż umyte pomidory, przeciętego wzdłuż bakłażana i czosnek przecięty w pół, wszystko skrop oliwą i piecz w piekarniku rozgrzanym na 200 C przez 30-40 minut, aż warzywa będą mięciutkie. Warzywa obierz ze skórki, a czosnek wyciśnij. Na patelni usmaż mięso dodaj posiekaną drobno cebulę
Niezły Młynekmąki pszennej 75 g masła 1 żółtko 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka śmietany mus czekoladowy 250 g mascarpone 100 g gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczową (lub bez) krem 250 g mascarpone 330 ml śmietanki 30 % 3-4 łyżki cukru pudru truskawki świeża mięta A jak to zrobić: Przygotować ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło, jajko, cukier(...)minut. Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować. Zawinąć na wałek i przenieść na formę. Wyłożyć nim dno i boki formy, całość nakłuć widelcem. Piec około 25 minut (na złoty kolor) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Dodać do niej serek mascarpone i wymieszać na gładką masę. Wyłożyć
Kuchnia w opałach700g umytego rabarbaru 300g umytych, obranych truskawek 3 łyżki mąki kukurydzianej Kruszonka: 4 łyżki naturalnego miodu 130-160g mąki ryżowej pełnoziarnistej (możemy zastąpić mąką pszenną) 100g płatków owsianych (bez glutenu) 100g masła 1. Rabarbar pokroić na kawałeczki, jeśli jest młody nie trzeba go obierać. Truskawki również pokroić i wymieszać z rabarbarem. Następnie dodać cukier i mąkę kukurydzianą(...)klejąca, proszę dodać jeszcze mąki (ciasto powinno być wilgotne, ale trochę rozsypywać się w palcach). 3. Kruszonką równomiernie posypać rabarbar w naczynkach i deser wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190oC na funkcji góra-dół przez około 35-40 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. 4. Podawać przestygnięte, najlepiej z lodami. Udanych wypieków
Mała Cukierenkamiskę owiniętą folią srebrną. Równie dobrze też nada się np. naczynie od pieczenia babki. Przygotujemy jedną blachę do pieczenia, koszyczka a drugą blachę do pieczenia poszczególnych elementów. Ja piekłam poklei poszczególne elementy tylko papier miałam jeden przygotowany do samego koszyka i ucha do koszyka. Drugi papier z odrysowanym kołem od miski na tym ułożymy zapleciony warkocz(...)ucho koszyka. Wkładamy go do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Teraz zabieramy się za obręcz drugą część ciasta dzielimy ponownie na 3 części robimy z niego warkocz i układamy go na naszym pergaminie dookoła odrysowanego koła, po czym smarujemy go rozmąconym jajkiem i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Kolejnym elementem jest sam koszyk na naszej
Basia w kuchni