kolei jajka i białka. Zmiksuj na gładką masę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i nastaw piekarnik na 200*C (termoobieg). Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i za pomocą obręczy tortownicy wyciskaj okręgi idąc od brzegu do środka. W ten sposób upiecz 4 koła. Blaty piecz około 25 minut w 200*C. Upieczone ciasta przełóż na kratkę(...)całkowitego rozpuszczenia się cukru (nie mieszaj, możesz potrząsnąć garnuszkiem, aby delikatnie przemieszać). Ubijaj białka na najwyższych obrotach miksera, dodaj cukier i miksuj do momentu rozpuszczenia się cukru (jak na bezę). Następnie zmniejsz obroty miksera do minimum i cieniutką stróżką wlewaj gorący syrop, miksuj jeszcze około 15-20 minut, do całkowitego wystudzenia misy miksera. Pod koniec dodaj rozpuszczoną żelatynę. Mus jabłkowy
Kulinarna (nie)codziennośćdomowej frużeliny truskawkowej. Całość dobrze wytrzymuje temperaturę pokojową, jednak należy przechowywać deser w lodówce. Taki tort możecie przygotować na urodziny i zachwycić gości :) Ciasto: 50g gorzkiej czekolady bez cukru 1,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 30 g oleju kokosowego 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub innego słodzidła 2 duże łyżki kakao 3 jajka 1 łyżeczka(...)jednym jajka i zmiksowac. Wmieszać czekoladę i aromat wymieszać łyżką. Na przemian dodawać sypką mieszankę i jogurt - każdorazowo miksować do połączenia składników. Na koniec wlać wodę i wymieszać łyżką. Piec w tortownicy 18-20 cm w 180°C przez 30-40 minut do suchego patyczka. Krem: 500 g truskawek (mogą być mrożone) 2 łyżki miodu 2 łyżeczki
Chocolate Muffin Blogwody Na sernik: 7 jajek szczypta soli 180 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 kg sera twarogowego zmielonego (np. z wiaderka) 100 g masła 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 200 g jagód Na polewę: 2 białe czekolady 100 g jagód WYKONANIE Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, kakao, cukier, posiekane nożem zimne(...)rozwałkować i wyłożyć nim dno formy o średnicy 26 cm (lub większej). Włożyć ponownie do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Ciasto ponakłuwać widelcem i piec 15 minut na środkowej półce piekarnika. Po tym czasie wyciągnąć i zostawić do ostudzenia. Sernik: Zmniejszyć temperaturę piekarnika na 170 ° C. Masło roztopić i zostawić do ostudzenia. Białka oddzielić
Passions hobbies lifestali nierdzewnej). Tłuszcz podgrzać nieco mocniej, następnie przelać do innego naczynia, przestudzić czekając, aż na dno opadnie warstwa soków z mięsa i resztki przypraw. Mięso ostrożnie zalać tłuszczem (bez mięsnych soków) tak aby zostało nim całkowicie zakryte. Zostawić do zastygnięcia, po czym naczynie przykryć folią lub pokrywką i wstawić do lodówki. Mięso jest gotowe do jedzenia(...)kilka tygodni w słoiku lub zamrozić - co najczęściej robię - i wykorzystać przy kolejnym confit. Propozycja podania Potrzebną ilość nóg wyciągnąć z zastygłego tłuszczu, nadmiar tłuszczu zeskrobać. Nogi smażyć lub piec ( 190st. C) przez 15- 20 min aż skóra zrobi się chrupiąca - podawać z sałatą. Smacznego
Stare Garygdzieś, dokąd my jeszcze zmierzamy. Tymczasem cieszmy się nadchodzącymi świętami i szukajmy także takich potraw, które są jak najmniej kłopotliwe i pozwolą prawdziwie cieszyć się rodzinnymi świętami bez nadmiernego umęczenia. Boże Narodzenie kulinarnie kojarzy mi się z bakaliami, różnymi orzechami i przenikającymi się wzajemnie zapachami pomarańczy, piernika, wszystkich tych słodkich woni, które dają ciepło i spokój(...)szybkie, świąteczne dzięki sporej zawartości bakalii, a równocześnie bogate w błonnik i zdrowsze dzięki temu, że do jego przygotowania nie używa się tłuszczu. Jest tak banalnie proste, że jego pieczenie można zlecić nawet dzieciom. Na sporą blachę, moja ma ok. 35 cm na 28 cm, potrzeba: - 6 dużych jabłek - 1 lub 1,5 szklankę pokrojonych bakalii (mieszamy
I tu będę miała takie tePrzepyszna granola z dodatkiem masła orzechowego i dużej ilości posiekanych orzechów i nasion. Jedna z lepszych granoli jakie jadłam, bez dodatku suszonych owoców, przez co uważam, że jest dużo smaczniejsza i dużo bardziej chrupiąca. Jak dla mnie jest perfekcyjna! Składniki (na zapełnienie dużego słoika): 2 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki mieszanki różnych orzechów, ja użyłam włoskich, laskowych, migdałów(...)siekam i mieszam z cynamonem i płatkami owsianymi. Miód mieszam z masłem orzechowym a następnie dodaję do pozostałych składników. Całość dokładnie mieszam i przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Granolę piekę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 60 minut, mieszając co 10-15 minut. Na ostatnie 5 minut pieczenia temperaturę zwiększam do 200 stopni. Granolę studzę
Mango Papajakuchni, otworzyłam świeże opakowanie tofu i zaczęłam z nim "majstrować". Zauważyłam, że w koszyku z owocami leżą banany, które wręcz proszą o to aby je zjeść, stąd też bez zastanowienia chwyciłam jednego z nich i postanowiłam dodać go do sernika. Tofucznik bananowy- pomysł jak dla mnie zbyt banalny, uznałam, że tym razem posunę się dalej i szybko ugotowałam kaszę(...)łyżeczka cynamonu 2 łyżki ksylitolu 4 łyżki kaszy jaglanej 5 łyżek jagód goji WYKONANIE: tofu blendujemy z bananem, następnie mieszamy z nasionami chia- przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia mleko gotujemy, dodajemy kaszę jaglaną, ksylitol i cynamon- gotujemy do wsiąknięcia płynu jagody goji zalewamy wrzącą wodą na ok 10 min- odcedzamy ugotowaną kaszę blendujemy z jagodami goji- następnie
healthy dreamsświąteczny poranek zapraszam na pyszne ciasteczka z marmoladą. Ich przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy. Każdy może je bez problemu upiec i będzie zadowolony z efektu końcowego. Do ciasta nie dodałam ani grama cukru, gdyż słodycz marmolady jest wystarczająca. SKŁADNIKI: 200g margaryny, 2,5 szklanki mąki, 3/4 szklanki śmietany 18%, szczypta soli, marmolada różana. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę łączę(...)lodówki. 2. Ciasto rozwałkuję i kroję na kwadraty o boku 5cm. Na środek każdego kwadratu nakładam porcję marmolady. Boki kwadratu składam do środka, lekko dociskam. Ciasteczka układam na blaszce. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasizazwyczaj jest to bardzo drogie. Dlatego przedstawiam alternatywę :) Składniki nie są drogie, a i przygotowanie nie nastręcza trudności. Krakersy bez mąki, bez oleju, bez spulchniaczy, bez glutenu, wegańskie i do tego bardzo smaczne :) Da się? Da się! :) Składniki: 1 szklanka ziaren lnu złocistego 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki pestek z dyni 15 g suszonych pomidorów(...)malakserca i rozdrobnić (na mniejsze kawałki, nie na proszek) Dodać wodę, dobrze wymieszać i odstawić na około 5 minut Kiedy masa zgęstnieje przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzić przy pomocy mokrej szpatułki/łyżki na grubość 3-5 mm (mi bardziej smakują cieńsze, są wtedy chrupiące) Pokroić na mniejsze kawałki Piec w temp. 180 st 30-40 minut
pyszne zdrowościdrożdży 1 szklanka letniej wody 50 g masła łyżeczka cukru łyżeczka soli na nadzienie: 300 g szpinaku mrożonego łyżka masła 2 ząbki czosnku 50 g serka topionego bez dodatków łyżka gęstej kwaśnej śmietany sól pieprz dodatkowo: 125 g mozzarelli 1 jajko Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie i wlać do mąki. Dodać jajko, masło, cukier(...)maśle, dodać czosnek, serek i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Z wyrośniętego ciasta oprószonymi rękami odrywać kawałki, nadziewać farszem i zlepiać formując niewielkie bułeczki. Układać je na blaszce do pieczenia. Jajko rozbełtać i posmarować nim bułeczki. Mozzarellę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i posypać nią po wierzchu. Piekarnik nastawić na 190*C z termoobiegiem i jeszcze do zimnego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadziesiątkę! Gorąca, miękka nektarynka, słodkie, chrupiące migdałami nadzienie i lody waniliowe, harmonia doskonała. Składniki – na 4 osoby: 8 nektarynek lub brzoskwiń 100 gramów płatków migdałowych 8 dużych bez (lub 24 malutkie bezowe ciasteczka) 30 gramów miękkiego masła 3 żółtka Owoce przeciąć w poprzek na pół ostrym nożem i otworzyć „twistem” – ruch podobny do odkręcania słoika(...)nadzienia. Włożyć po czubatej łyżeczce masy do każdej połówki nektarynki i złożyć je z powrotem w całość. Zapakować w folię aluminiową, tworząc zgrabne sakiewki. Ułożyć na rozgrzanym ruszcie i piec aż będą miękkie – ok. 7 -10 minut. Podawać z lodami waniliowymi. Smacznego! Artykuł Grillowane nektarynki pochodzi z serwisu Patchwork
Patchworktrakcie pieczenia ciasta przygotowujemy ręcznik kuchenny: rozkładamy go na płaskiej powierzchni i posypujemy drobnym cukrem z wanilią. Upieczone ciasto kładziemy na nim tak, aby strona z papierem do pieczenia była u góry. Możliwie szybko zdejmujemy papier i gorące ciasto zawijamy w ręcznik. Zwijamy wzdłuż krótkiego boku, czyli rolada będzie krótka i w miarę gruba. Odkładamy do całkowitego wystudzenia(...)delikatne nacięcia, jakby linie według których będziemy ciasto cięli. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że uzyskamy odpowiednią ilość kawałków. Składniki na krem: - 1 litr mleka - 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (waga 1 opakowania 40 g) - 7 łyżek mąki pszennej - 9 łyżek cukru - 200 gram masła, o temperaturze pokojowej - 5 - 6 niedużych bananów Przygotowanie kremu: Połowę mleka gotujemy, połowę
Życie zamknięte w smakusię z zamiarem aby zrobić w ten sposób kurczaka ale miałam obawy, że coś nie wyjdzie (pęknie butelka lub coś w tym rodzaju). Teraz wiem, że moje obawy były bez sensu. Kurczak był bardzo dobry i nic złego się nie stało. Jeżeli zamierzacie zrobić dzisiaj kurczaka - polecam ten przepis. Składniki: 1 kurczak Sól Pieprz Masło 1 butelka piwa Wykonanie(...)kurczaka nadziewamy na butelkę z piwem pozbawioną etykiet. Szyjka butelki musi wystawać poza kurczaka. Skórą z szyi kurczaka owijamy tak butelkę, aby piwo wylewało się na zewnątrz kurczaka podczas pieczenia. Pieczemy w piekarniku w zależności od wagi 1 kg = 1 godzina w temperaturze 180 o C. Na ok. 30 minut przed końcem pieczenia ustawiamy na termoobieg aby ładnie
Smaki Ewyrówno 1 g! Masa jest niezwykle prosta w przygotowaniu - wystarczy wrzucić do pojemnika blendera wiórki kokosowe i pokrojoną Newellę, a na końcu dowolnie dosłodzić. Polecam spróbować - można jeść bez obaw, nawet będąc na diecie ;) Niebiańsko lekkie biszkopty z kremem kokosowym z Newellą Składniki: 4 jajka 2 łyżki stewii lub ksylitolu 3 łyżki mąki gryczanej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)wysokich obrotach miksera. Dodawać po jedym żółtku. Na koniec przesiać obie mąki i delkatnie wmieszać przy pomocy łyżki do powstałej piany. Nakładać nieduże porcje ciasta na wyłożoną papierem do pieczenia formę - ja skorzystałam z silikonowej maty do makaroników, która pozwoliła na uzyskanie równej wielkości ciasteczek. Piec ok. 5-7 minut w temperaturze 180 stopni(najlepiej kontrolować, czy nie pieką
FitKotKotlety mielone to jedno z najbardziej popularnych dań na całym chyba świecie jak świat długi i szeroki wszędzie robią smażone, pieczone, duszone kulki z mielonego mięsa, dodając typowe dla siebie przyprawy. Lubię chyba wszystkie rodzaje kotletów, klopsików, koft czy frykadelek. A najbardziej polskie. Moje "must have" to kotlet obiadowy z mizerią i gotowanymi ziemniakami z koperkiem oraz kotlet "przekąskowy(...)przyznać, że niewiele różni się od bawarskich Fleischpflanzerl, różnica leży nawet nie w składzie masy mięsnej ile w smażeniu - kotlety mielone bawarskie smaży się w dość głębokim tłuszczu i bez wcześniejszego obtaczania w bułce tartej lub mące. Kilka słów jeszcze na temat samego mięsa - jeśli chcecie, żeby wasze kotlety były naprawdę smaczne, wybierajcie
Kuchnia Prezydentowej