adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: AMERYKAŃSKIE PANCAKES 1 jajko z ekologicznego chowu 160 ml mleka krowiego 30 g masła roztopionego, wystudzonego 150 g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżka zwykłego cukru szczypta soli PONADTO odrobina masła do smażenia syrop klonowy borówki amerykańskie, jeżyny, banan lub truskawki cukier puder (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Masło rozpuść(...)przestudzenia. Wszystkie składniki pancakes wraz z rozpuszczonym masłem umieść w wysokim naczyniu i potraktuj mikserem elektrycznym lub rózgą kuchenną. Masa powinna nabrać bąbelków powietrza i mieć jednolitą strukturę bez żadnych grudek mąki. Rozgrzej nieprzywierającą patelnie przesmarowaną cienką warstwą masła. Na patelnię nakładaj łyżką okrągłe, płaskie placuszki (1 lekko czubata łyżka ciasta przypadająca na 1 naleśnik). Smaż z każdej
ProstePesto.plżółtek; 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; 1 cukier waniliowy; 1 słoiczek dżemu malinowego; Mąkę przesiać przez sito na stolnicę, dodać cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Składniki wymieszać, dodać margarynę i posiekać razem z sypkimi składnikami. Następnie dodać żółtka (czasami dodaję 2 łyżki kwaśnej śmietany) i zagnieść ciasto. 1/3 ciasta odłożyć do lodówki (lekko zmrozić(...)Składniki na bezę: 5 białek (te co zostały od ciasta); 3/4 szklanki cukru kryształu; 1 kisiel cytrynowy; Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać kisiel i delikatnie wymieszać. Pianę wyłożyć na maliny. Na wyłożoną pianę zetrzeć na tarce (na grubych oczkach) pozostawione, lekko zmrożone ciasto. Sernik piec w temperaturze
In my kitchentemperaturze 180 stopni. Pieczemy pod przykryciem przez 90 minut. W międzyczasie pomidory kroimy w ćwiartki pozostawiając skórkę, ale usuwając ewentualny nadmiar łyka. Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki o grubości między 5 a 10 milimetrów, pamiętając aby zrobić to bezpośrednio przed dodaniem do potrawy lub o przechowywaniu ich w wodzie (inaczej ściemnieją). W połowie pieczenia (po 45 minutach) dodajemy
Kulinarna Pokusabananowe są przepyszną przekąską dla dzieci a również dla niemowląt podczas rozszerzania diety. Robię takie placuszki jako II śniadanie, przekąska do popołudniowej kawy czy herbaty. Zazwyczaj zjadamy je same, bez dodatków, ale czasem dodajemy do nich również ulubione owoce, dżem czy nawet krem czekoladowy. Do placków wykorzystałam bardzo dojrzałe banany, dzięki czemu nie trzeba dodawać do ciasta cukru, jedyna(...)push({}); Placki bananowe – Składniki 1 dojrzałe banany (im są bardziej dojrzałe tym są słodsze) 2 jajka 200 ml mleka 150 g mąki pszennej tortowej pół łyżeczki proszku do pieczenia płaska łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżka oleju do ciasta olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placki bananowe – Wykonanie Do placuszków bananowych najlepsze są bardzo dojrzałe
To Musisz Wiedziećbardzo dokładnie wymieszaj, potrząsając opakowaniem (przez kilkanaście sekund). Otwórz, postaw na kilka godzin w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny (możesz go też zostawić na całą noc). Chlorek wapnia (bez względu na to, czy jest w postaci płynnej czy stałej) wymieszaj ze 100 ml przegotowanej wody w temperaturze pokojowej. Podpuszczkę wymieszaj w 100 ml wody. Mleko przelej do dużego(...)kratce do pieczenia ułożonej na blasze do pieczenia - ten system świetnie się sprawdza :) Po tym czasie zawiń chustę i delikatnie odwróć ser w formie. Odstaw na następne 2 godziny od obcieknięcia. Następnie delikatnie wyjmij z formy, usuń chustę, ser ponownie włóż do formy. Ser przełóż jeszcze 2-3 razy w formie (już bez chusty). Zostaw
Swojskie jedzonkoklei, nie musiałam ich podsypywać mąką. I co najważniejsze moje pierniczki były miękkie nie tylko od razu po upieczeniu, one są miękkie cały czas. Ponoć te pszenne (ja nie piekłam więc nie wiem) miękkie są od razu a później twardnieją i miękną dopiero po jakimś czasie. Moje wyszły pyszne, mięciutkie i bardzo wszystkim smakujące, mimo iż dotychczas woleli bardziej(...)jest czasami również wskazana. Najbardziej smakowały nam polukrowane (cukrem trzcinowym), z bardzo zdrowymi w tym roku posypkami: orzeszkami pecan, włoskimi, migdałami, płatkami czekoladowymi (z ksylitolem), kokosem. Można podawać również bez dekoracji, wówczas troszkę więcej trzeba posłodzić ciasto. Ja zmniejszyłam bardzo ilość słodkości, dla nas były ok. Z podanych składników wychodzi ok.40-50 sztuk. Przepis lekko zmodyfikowany, pochodzi z Kwestii Smaku
Smaczne Zdrowerazem przepis na chlebek bananowo-kokosowy bez jajek. Dlaczego taki? Głównie z myślą o alergikach. Wiele dzieci nie toleruje jajek albo glutenu z tradycyjnej mąki pszennej, czy orkiszowej . Zatem ten przepis będzie dla nich idealny! A wiadomo, że chlebek bananowy to klasyczny przysmak nie tylko dla dzieci Polecam szczególnie po długiej wycieczce rowerowej, wtedy smakuje wyśmienicie. Ponieważ chlebek jest(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebek piecz w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez 40 minut. Krój po wystygnięciu Antoś uwielbia ten chlebek! WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 KAWAŁKA: około 134kcal Białko: 1,4g Węglowodany: 11,7g Tłuszcz: 9,9g Błonnik pokarmowy: 2,8g Ładunek glikemiczny: 6,4g Spróbuj także: klasyczny chlebek bananowy bez dodatku cukru, tarta
Natka PietruszkiBardzo smaczne przekąski pieczone w piekarniku Szybkie, proste i łatwe do przygotowania! Dobrze smakują na ciepło i na zimno. Szybko sycą i zaspokajają głód. Można je podawać samodzielnie lub maczać w zimnym sosie ( czosnkowym , musztardowym , pomidorowym , bazyliowym ). Podane do barszczu czerwonego, doskonale zastąpią klasyczne paszteciki Są świetnym pomysłem, jeśli masz ochotę na danie bez mięsa, musisz przygotować potrawę(...)nożem dla dekoracji. Brzegi posmaruj rozmąconym jajkiem i złóż w trójkąt. Pościskaj je palcami, by się skleiły (dla dekoracji możesz docisnąć je mocniej ząbkami widelca) . Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Gotowe ciastka ułóż na blaszce zachowując odstępy (około 2 cm) , wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem i wstaw je do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni
Kulinarny S.O.S.składzie był także ser mascarpone, który chciałam wykorzystać. To był strzał w 10! Jeszcze nigdy nie jadłam tak rozpływającego się w ustach sernika. Po jego skosztowaniu chyba zawsze będę piekła serniki z dodatkiem sera mascarpone. Zdecydowanie był to jeden z najlepszych serników jakie jadłam w życiu. Jak widzicie na zdjęciach - sernik nie opadł, ani trochę! Niedługo już Święta Wielkanocne(...)mascarpone Składniki na spód: 150g czekoladowych herbatników (lub zwykłych z łyżką kakao) 50g miękkiego masła Składniki na masę serową: 500g sera białego zmielonego dwukrotnie (ew. sera z wiaderka, ale bez dodatku masła!) 500g sera mascarpone 150g cukru 150ml śmietany 12 lub 18% 4 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej łyżka ekstraktu z wanilii 100g białej czekolady 100g mlecznej czekolady
Mania WypiekaniaBeza w formie wieńca w kolorach mocnej czerwieni została okrzyknięta przez moją rodzinę niekwestionowaną królową świątecznych słodkości. Po niej na drugim miejscu torcik Cappuccino, trzecie to makowiec z kruchymi roladkami (jeszcze nieobecny na blogu). Za nimi ścigają się: piernik z orzechami, keks, ciasteczka francuskie i pierniczki. Składniki: • 4 białka(...)ziemniaczaną i ocet. • Na papierze do pieczenia odrysować koło od talerza. • Przełożyć ubite białka do worka cukierniczego i wyciskać ozdobne rozety na obwodzie koła tak, aby środek był pusty. Po wierzchu przejechać łyżką, aby zrobić rowek na bitą śmietanę. • Piec 30 minut w temp. 120 st.C, następnie dosuszyć
To co kochamCiasto czekoladowe bez mąki dla wszystkich kochających mocno czekoladowe ciasta:) Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, rozpływa się w ustach, to jest raj dla podniebienia. Można serwować z różnymi dodatkami takimi jak: świeże maliny , gałka lodów, bita śmietana, itp. Zachęcam do wypróbowania przepisu, będziecie wracać do niego nie jeden raz:) Składniki 6 jajek 1 szklanka cukru 40 g masła(...)szklanki podgrzanej śmietanki 36% 20 g masła 100 g gorzkiej czekolady min 70% kakao 250g świeżych malin Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Dno tortownicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło rozpuścić w rondelku, dodać połamaną czekoladę, lekko podgrzewać i mieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Zestawić z ognia na bok. Żółtka oddzielić od białek, ubić z 1/2 szklanki cukru
gotuj ze mnąświątecznym stole zabraknąć pasztetu. Pasztet piekę zawsze parę dni wcześniej i potem mrożę, żeby sobie trochę ułatwić życie i nie zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę .U nas gości klasyczny pasztet, upieczony z różnego rodzaju mięs. Czasami gdy mam odrobinę dziczyzny dodaję też kawałek i wtedy pasztet ma niepowtarzalny smak. Tym razem jednak będzie bez dziczyzny. Oczywiście rodzaje mięs można(...)miksujemy w malakserze. Dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Ja pomagam sobie robotem z hakiem do wyrabiania chleba. Mięsnym farszem napełniamy 3 aluminiowe keksówki i pieczemy przez 60 minut. Gdyby pasztet zbytnio się przypiekał od góry przykrywamy go folią aluminiową
Kulinarne przygody Gatitylodówki. Do kremu możecie użyć dowolnego aromatu do ciasta, ja użyłam jaśminowego, który przywiozłam sobie z wakacji (po nie-tylko ciastkowe kadry i filmy zapraszam na instastory ). Składniki na bezy: 2 białka 120 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z limonki Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 100 g serka mascarpone utrwalacz do bitej śmietany(...)Pianę przekładamy do worka cukierniczego z dużą okrągłą końcówką. Wyciskamy beziki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jak to zrobić można zobaczyć w krótkim filmiku na moim Instagramie lub Facebooku . Mnie wyszło 9 sztuk. Blaszkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 120 stopni, pieczemy ok. pół godziny, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy przez godzinę. Kremówkę
Ciastkozercysposób powstał błyskawiczny i smaczny obiad. Do tapenady nie dodawałam anchois – lecz można ich oczywiście użyć. Nie żałujcie tapenady na wierzch ryby – im więcej tym lepiej. Ryba pieczona z tapenadą: 4 filety z białej ryby (np. dorsz, tilapia, okoń morski) 4 łyżki parmezanu 4 łyżki białego wytrawnego wina 1 czerwona papryczka chili lub chili w płatkach(...)drobno posiekaną chili (bez pestek) lub odrobiną chili w płatkach. Posypujemy ryby tartym parmezanem i skrapiamy białym winem (delikatnie rybę – resztę wokół). Gdy piekarnik nagrzeje się, wstawiamy rybę i zapiekamy przez 15 minut. W tym czasie gotujemy ryż w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Upieczoną rybę podajemy wraz z ryżem. Post Ryba pieczona z tapenadą pochodzi
Poezja smakuŁatwe Kruche Ciasto ze Śliwkami – Zapraszam na pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu kruche ciasto ze śliwkami. Ciasto jest dość cienkie/niskie z dużą ilością owoców. Podczas pieczenia śliwki puszczą dużo soku, ale on odparuje i kruchy spód nim nie nasiąknie. Ciasto zaliczam do ciast „na ostatnią chwilę”, czyli mają być goście a ja muszę ogarnąć mieszkanie i jeszcze upiec(...)Kruche Ciasto ze Śliwkami Składniki: Ciasto: 170g mąki pszennej (użyłam tortowej) 150g mąki ziemniaczanej 90g cukru pudru 2 żółtka 210g schłodzonego masła Wierzch: 700-750g umytych, przepołowionych śliwek bez pestek cukier puder do posypania Ciasto: 1. Do miski przesiać obie mąki i cukier puder. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką
Mała Cukierenka