Pieczarki portobello , faszerowane soczewicą Pyszne danie wegetariańskie , a jednocześnie doskonały dodatek do pieczonych mięs dla mięsożerców " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Szybkie w wykonaniu , banalnie proste , niebanalne w smaku . Bardzo lubię takie potrawy , gdyż zawsze mają wzięcie i ciekawie wyglądają , no na pewno lepiej i zdrowiej niż(...)polecam swojską , bez konserwantów i innych .. 1 łyżka klarowanego masła kawałek masła do wysmarowania blachy sól , pieprz do smaku sos beszamelowy : przepis znajdziecie tutaj , nie będę powtarzać , skoro już na blogu jest dodatkowo : 1/2 pęczka koperku do posypania Pieczarki oczyszczamy z zanieczyszczeń, nie myjemy . Wyłamujemy ogonki , solimy , pieprzymy , odkładamy na wysmarowaną masłem blaszkę do pieczenia ( najlepsza jest patelnia
Ogrodnik w podróżyporcje na papier do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego pieca na 10 min. Temperatura 180 stopni. Upieczone ciastka wyciągamy i studzimy. Ubijamy śmietanę z dodatkiem wanilii. Ciastka przekładamy konfiturą wiśniową i ubitą śmietaną. Posypujemy drobno pokrojonymi śliwkami z miętą. I na koniec myśl dnia, którą wygłosiła jedna z pań degustujących „ macie maggi? bo bez maggi to nie ten smak
ladykitchenjednej i drugiej strony bez farszu. 7. Ciasto zawijamy jak na roladę wzdłuż dłuższego boku. Kroimy ostrym nożem na 1 - 1,5 cm kawałki. 8. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, nasze bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem. Zostawiamy na chwilę, żeby wyrosły, smarujemy białkiem. Pieczemy z termo obiegiem około 12 - 15 minut do zrumienienia. Po wyjęciu odstawiamy
kruche babeczkibezglutenowe gofry którymi można się zajadać. U mnie wersja bez cukru bo owoce są same w sobie słodkie i są zdrowsze. Płatki owsiane idealnie nadają się na gofry, kto by pomyślał. :-) gofry owsiane bananowe: 1 szklanka płatków owsianych 1 jajko 1 łyżka masła szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego 400 ml mleczka kokosowego 91 % tłuszczu
wesoła kuchniateż dobrze smakują To szybki i prosty przepis, bez ubijania białek na sztywno – wystarczy wymieszać wszystkie składniki mikserem i gotowe! SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka większa szczypta soli 1 łyżka cukru z wanilią lub cukru waniliowego 1 spora łyżka cukru pudru 1 łyżka proszku do pieczenia 2 średnie jajka 1 i 1/3 szklanki mleka
Zasmakuj Kuchnijednocześnie mieszamy, by składniki się równo połączyły. Jeśli masa bezie jednolita i zacznie odchodzić od ścianek garnka to zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy na 10 minut od czasu do czasu przemieszać. Do masy wbijamy kolejno jajka i ucieramy, by masa sie połączyła z jajkami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą szprycy wyciskamy porcje ciasta wielkości orzecha
przepisy- Milkidziała Wam mikser to wypróbujcie poniższy przepis. Placek bez pracy to wypiek idealny, ponieważ jest błyskawiczny do przygotowania. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać ze sobą, np. trzepaczki. Dodatkowo w jego składzie nie ma ani grama dodatkowego tłuszczu! Bazą do ciasta jest kwaśna śmietana. Placek jest miękki i puszysty. Podczas pieczenia ciasto bardzo urośnie. Składniki na formę do tortownicy
Ugotowaćpuree. Można podać jako dodatek do grillowanych lub pieczonych mięs. W wersji wegańskiej, śmietankę 30% zastępujemy mlekiem kokosowym. SKŁADNIKI /2-3 PORCJE 250 g małych pieczarek 2 łyżki oliwy lub oleju z suszonych pomidorów 3 ząbki czosnku 6 kawałków suszonych pomidorów ze słoiczka garść listków jarmużu (w małych kawałkach, bez łodyżek) 1/3 szklanki gorącej wody 2 łyżki passaty pomidorowej
cool and mintyCiasto idealne na specjalne okazje, jak i bez okazji. Kakaowy biszkopt przełożony budyniową masą o smaku cappuccino oraz kokosową wkładką. Smaczny i wilgotny. Wart wypróbowania. Biszkopt: 6 jajek 1 niepełna szkl. cukru 1 i 1/2 szkl. mąki 1 łyżka octu 1/3 szkl. oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżki kakao Kokosowa wkładka: 5 białek
Smaki Na Talerzustół, uroczysty obiad lub po prostu bez okazji. Faszerowany wątróbką, boczkiem, cebulką, żurawiną i natką pietruszki nie tylko w środku, ale również pod skórką na piersi - dzięki temu nie jest wysuszony a fantastycznie soczysty. Za przepis na farsz bardzo dziękuję Halince , która z tym farszem przygotowuje pieczoną kaczkę. Farsz wyśmienicie smakuje zarówno z pieczoną kaczką, gęsią jak i kurczakiem :) Polecam(...)łyżka masła klarowanego garść suszonej żurawiny 1 bułka pszenna + mleko do namoczenia garść posiekanej natki pietruszki 1 jajko sól, pieprz, majeranek Dodatkowo: wykałaczki dratwa masło klarowane pod koniec pieczenia Przygotowanie: Dzień wcześniej przed pieczeniem tuszkę kurczaka oczyścić, opłukać pod zimną wodą i osuszyć. Natrzeć wewnątrz i na zewnątrz przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pozostałymi przyprawami. Kurczaka przełożyć
Kocham..lubię..gotuję..rewelacyjnie, że ekspresowo znikają w wersji solo, bez zbędnych sosów i słodzideł. Banan idealnie komponuje się z czereśniami, a puszystą oraz wilgotną konsystencja każdego placka polubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Polecam! (około 5 sztuk) 1/2 banana 1 jajko 3 łyżki płatków jaglanych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 garść czereśni Ponadto: odrobina tłuszczu do smażenia Banana
Di gotujeśniadanie na słodko. CIASTO BANANOWE Z TRUSKAWKAMI, BEZ CUKRU I BIAŁEJ MĄKI Składniki na keksówkę 25 cm Czas przygotowania 60-70 minut 3 banany 3 jajka 300 g jogurtu naturalnego 40 g mąki kokosowej 40 g mąki kukurydzianej 60 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej Pół łyżeczki proszku do pieczenia Skórka pomarańczowa Truskawki Banany zblendować z żółtkami i jogurtem
HealthyCreationscukru pudru – 1 jajko budyń – 1l mleka bez laktozy – 2 łyżki masła – 4 łyżki skrobi ziemniaczanej – 2 żółtka – 6 łyżek cukru – 1 cukier wanilinowy nadzienie – 500 g truskawek – 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: Truskawki płukamy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy skrobią ziemniaczaną. Przygotuj formę do pieczenia –tj.posmaruj masłem i opcjonalnie wyłóż papierem do pieczenia
I LOVE LIFEnimi zrobić? Może gofry bananowe? Takie bez dodatku cukru,bo cała słodycz jest w bananach i one mam wystarczająco je osłodzą 😀 Polecam 😀😋 2 dojrzałe banany sok z połowy cytryny 1 szklanka mleka 1/4 szklanki oleju 2 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Banany zmiksować z sokiem z cytryny
Kolorowa kuchnia Elkicukru pudru – 1 jajko budyń – 1l mleka bez laktozy – 2 łyżki masła – 4 łyżki skrobi ziemniaczanej – 2 żółtka – 6 łyżek cukru – 1 cukier wanilinowy nadzienie – 500 g truskawek – 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: Truskawki płukamy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy skrobią ziemniaczaną. Przygotuj formę do pieczenia –tj.posmaruj masłem i opcjonalnie wyłóż papierem do pieczenia
I LOVE LIFErobią się praktycznie same, ale wymagają dużo czasu np. pieczone warzywa. Kiedy zapraszamy dużą grupę ludzi jak zwykle na Wielkanoc, proste danie to też takie, które można przygotować wcześniej i tylko podgrzać czy podać, żeby nie stresować się, gdy już mamy gości. Moim zdaniem właśnie takie powinny być święta. Bez pośpiechu, pokrzykiwania na siebie i robienia kilku rzeczy
Ugotowane pozamiataneroku szarlotka! Pachnąca cynamonem i szarą renetą, bez mleka, białka jajek, specjalnie dla naszego alergika. Kruche ciasto z dodatkiem odrobiny smalcu jest jeszcze bardziej kruche. a Zamiast margaryny bezmlecznej można użyć prawdziwego masła, ciasto jest bardziej pachnące. Polecamy! 15 dużych łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag. cukru 5 żółtek 10 dag. smalcu
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniewlać letnie mleko i od razu wyrabiać ciasto bez zaczynu, ciasto hakiem wyrabiać z 5 minut wlać stopiony tłuszcz i wyrabiać jeszcze z 3 minuty, posypać trochę mąką po wierzchu, nakryć talerzem misę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, ciasto ręką parę razy wyrobić i wyłożyć
W Mojej Kuchni Lubięprzekąska do wina. Sylwestrowy bufet nie może się obyć bez moich ulubionych grzybów. Polecam nadziewane pieczarki , takie na jeden kęs. Te pieczarki zrobiłam w zeszłym roku na Sylwestra i od razu stały się sukcesem. Można je jeść na ciepło i na zimno. Dla smakoszy ziemniaków polecam mini zapiekanki ziemniaczane. Piekę je w muffinkowej formie z resztek ugotowanych ziemniaków. Jest
codojedzeniaminutach ciasto dobrze wyrosło ciasto teraz ręką parę razy wyrobić i przełożyć do formy 34x25 z papierem do pieczenia na cieście poukładać ósemki obranego jabłka, posypać cynamonem z podanych składników wyrobić palcami kruszonkę i rozsypać na jabłkach piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 55 minut, ciasto dobrze wystudzić w formie, przed podaniem posypać pudrem(...)cukrem - ciasto drożdżowe z burakiem i fasolą jest bardzo smaczne, wilgotne, warto je upiec na święta ale i bez okazji, będzie kolorowo na talerzu i kusiło wyglądem do zjedzenia.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięfolię aluminiową. Przełożyć do foremki zwinięciem na dół. Piec w rozgrzanym do 190-200° C piekarniku ok. 1 godziny. Wyjąć, przestudzić, po chwili wyjąć na kratkę i zostawić do przestudzenia. Zimną polukrować i ew. ozdobić. Masa. Czekoladę zetrzeć. Połączyć z pozostałymi składnikami - orzechami, cukrem, bułką tartą, mlekiem, białkiem (bez ubijania), skórką cytrynową, rumem, cynamonem. Lukier. Cukier puder połączyć
Rodzinka w kuchnijabłkami możecie zjeść zarówno na ciepło ale także bez podgrzewania następnego dnia… Pychotka… Składniki (na 4 porcje) dwa woreczki ryżu 8-10 jabłek 3-4 łyżeczki cynamonu 1/3 szklanki cukru Przepis na ryż z jabłkami Ryż gotujemy ok. 4-5 minut krócej aniżeli przepis na opakowaniu. Będzie jeszcze pieczony. Odcedzamy. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na grubych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wyłożoną papierem do pieczenia. 8. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika na najniższe pięterko i pieczemy przez 40 minut z grzaniem góra-dół. By uniknąć zakalca (co się często zdarza przy ciastach owocowych), ciasto dopiekam 10 minut z grzaniem od dołu, a następnie jeszcze 10 minut z termoobiegiem. Ciasto wypieka się wyśmienicie, jest pulchne bez śladu zakalca, soczyste
Kawa z mlekiemRacuchy na kefirze Szybkie racuszki na kefirze (bez drożdży!), z jabłkami to prosty przepis na pyszny deser, drugie śniadanie lub kolacje. Lekkie, puszyste i chrupiące placuszki z pewnością zasmakują nie tylko dzieciom. Polecam! Składniki: 400ml kefiru 300g mąki pszennej 2 jajka szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru 2 jabłka olej
Blog z Apetytemlodówki i mówi, że smakuje jak lody. Ona lubi bez dodatków, ja lubię coś dorzucić. A jako, że jest sezon na rabarbar proponuję Wam dodatek w postaci gotowanego w soku pomarańczowym rabarbaru z dodatkiem kardamonu i miodu. I już czekam na truskawki, bo będą idealne do niego. Labneh z pieczonym rabarbarem Drukuj Prep time 15 min Cook time
Cooking for Emilylodówki i mówi, że smakuje jak lody. Ona lubi bez dodatków, ja lubię coś dorzucić. A jako, że jest sezon na rabarbar proponuję Wam dodatek w postaci gotowanego w soku pomarańczowym rabarbaru z dodatkiem kardamonu i miodu. I już czekam na truskawki, bo będą idealne do niego. Labneh z pieczonym rabarbarem Drukuj Prep time 15 min Cook time
Cooking for Emilypiknik: Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Foremkę na 12 muffinek dokładnie wysmaruj oliwą, dzięki temu muffinki się nie przykleją. W jednej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. W drugiej misce rózgą wymieszaj oliwę z mlekiem, jogurtem i jajkiem. Możesz sięgnąć po szpinak baby, ja miałam taki w dużych liściach, dlatego najpierw odcięłam z niego(...)pomiędzy 12 foremek na muffinki. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 25 minut do suchego patyczka. Muffinki powinny pięknie wyrosnąć. Odstaw muffinki na 10 minut do wystygnięcia, następnie ostrożnie wyjmij je z foremki i ostudź na kratce. Jeżeli dobrze posmarowałeś/aś foremkę oliwą, powinny wyjść z niej bez przywierania, ale jeżeli wolisz, możesz wyłożyć foremkę papilotkami
Chilli Czosnek i Oliwastartego na tarce sera. ( jeśli ktoś robi bez dodatku jajek ściera tylko ser na tarce). Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego przekładamy makaron oraz podsmażoną wędlinę z warzywami. Mieszamy. Dodajemy 2/3 startej porcji sera i ponownie mieszamy. Na koniec wykładamy pozostały ser na wierzch zapiekanki. Pieczemy około 25 minut. SMACZNEGO! Zapraszam na mój kanał na Youtube oraz
Kulinarne przygodychcecie go zjeść. My zjedliśmy chlebki z marokańską zupą z pieczonych warzyw , której słodycz świetnie szła w parze z lekko słodkimi naleśnikami. Przepis pochodzi z bloga CookingWithAlia.com Składniki: 2 1/2 szklanki mąki 1 szklanka kaszy manny 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Ciepła woda – ok. 3/4 szklanki Olej około 1/3 szklanki
Niedzielny kucharzorzechów. Ta pierwsza jest bez porównania lepsza. Ciastka czekoladowe z orzechami pekan składniki na ok 30 ciastek: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 110 g masła 90 g drobnego cukru do wypieków 1 duże jajko 125 g mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 20 g kakao pół łyżeczki cynamonu duża szczypta soli 100 g posiekanej gorzkiej
Dzieje kuchennej WiewióryPiekarnik rozgrzewamy do 200⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Marchew cienko obieramy i kroimy na grube, równe kawałki, wysokości półtora centymetra. Na patelni rozpuszczamy i podgrzewamy masło. Jeśli nie możecie użyć masła klarowanego albo go nie macie, sklarujcie zwykłe masło lub użyjcie oleju który nadaje się do pieczenia w wysokiej temperaturze – ryżowego lub kokosowego. Do podgrzanego tłuszczu
Karo in the Kitchenmąką blachę. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni celsjusza i pieczemy 10 minut. W ten sposób otrzymujemy idealny spód do pizzy, na który możemy wrzucić nasze ulubione dodatki. U nas kurki podsmażane na patelni z czosnkiem i rozmarynem, a do tego wszystkiego odrobina oregano. Smacznego! Artykuł Idealny spód do pizzy (bez glutenu) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifeżaroodpornych naczyń, przecedzając ją przez sitko.Wstawić do piekarnika piec ok 50/60 min. Krem powinien być ścięty po wyjęciu z piekarnika. Studzimy, wkładamy na noc do lodówki. Przed podaniem posypujemy cienką warstwą brązowego cukru i przy pomocy palnika - karmelizujemy cukier na deserze. Ozdabiamy miętą, owocami lub tak jak ja bezą. Wszystkiego smacznego
dlaSmaQczubate łyżki * masło klarowane- 1 łyżka* * proszek do pieczenia- 1 łyżeczka * cynamon, gałka muszkatołowa- po 1/4 łyżeczki Dynię zetrzeć na tarce. W misce wymieszać wszystkie składniki. Wylać porcję ciasta (ja nakładałam małą łyżką- sosjerką). Smażyć na złoty kolor. * jeżeli nie jesteście w posiadaniu patelni na której można smażyć bez tłuszczu, to nie dodawajcie masła do ciasta, a przy
Kraina Miodem Płynącastarsi jak i młodsi. Muffinki zrobicie bardzo szybko, bez użycia miksera. Świetnie smakują na ciepło jak i na zimno. Muffinki z margaryną Optima Omega 3 to optymalny wybór na piknik! Muffinki owsiane: 1 i 1/3 szkl mąki pszennej 2/3 szkl płatków owsianych błyskawicznych 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka przyprawy do pizzy sól do smaku
Smakołyki Asimieszamy łyżką. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier, całość dokładnie mieszamy. Jednolitą masę wylewamy na rozgrzana patelnię z odrobiną oleju. Omlet smażymy na małym ogniu z obu stron (ja smażę pierwszą stronę na minimalnym ogniu pod przykryciem, aby omlet jak najbardziej wyrósł, a drugą krótko bez przykrycia na większym ogniu). Sposób na łatwe obrócenie omletu
Słodkie okruszkiSyte i smaczne ciasteczka bez dodatku cukru. Gwarantem słodkości są tutaj banany i miód - zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: - 1 jajko - 2 mocno dojrzałe banany - 1 szklanka płatków owsianych górskich - 2 łyżki tahini naturalnego - 1/2 szklanki nasion chia - 3 łyżki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki słonecznika - 3 łyżki miodu z mniszka lekarskiego Do miski daję banany
WielopokoleniowoŚwieże kwiaty na torcie powinny wytrzymać dobę więc bez obaw możecie go przygotować dzień przed uroczystością. Nie bójcie się również połączenia bazylii ze słodkimi owocowymi wypiekami, doskonale do siebie pasują :) Biszkopt: 3 jajka 1/2 szkl cukru 1/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 250g serka mascarpone 250 ml śmietanki
Smakołyki Asisodą. Rano wodę odlewamy a ciecierzycę blendujemy na gładko (bez gotowania!!!). Dodajemy przeciśnięty czosnek, posiekaną natkę, przyprawy oraz mąkę. Na koniec dosmacz sokiem z cytryny. Składniki mieszamy i odstawiamy na 10 minut by masa nabrała kleistości. W zwilżonymi dłońmi formujemy kulki. Gofrownice nagrzewamy i natłuszczamy. Wkładamy kulki i spłaszczamy. Pieczemy 8-10 minut w zależności od mocy gofrownicy. Studzimy
Dzieje kuchennej Wiewiórystale mieszając) dodać cukier puder. Krem włożyć na czas pieczenia ciasta do lodówki. Przygotowanie ciasta: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać Wylać na natłuszczoną formę, piec w temp. 160- 180* C przez około 35 min. Piec w formie o średnicy 24 cm z kominem(...)przekroić na 2 części Jedną część przekrojonego, przestudzonego ciasta posmarować powidłami, na to rozsmarować krem i przykryć drugą warstwą ciasta Udekorować polewą czekoladową, może być gotowa. Na wierzchu pokruszyłam bezę:) Wg mnie można ewentualnie dodatkowo nasączyć ciasto naparem z kawy, będzie bardziej wilgotne, bo sam biszkopt kakaowy jest dość suchy. Ale ciasto najlepsze na drugi dzień
Proste Potrawygłówka kapusty białej 1,5 kg łopatki wieprzowej bez kości 1 duża cebula sól pieprz 1 łyżka majeranku papryka słodka 2 liście laurowe 4 ziela angielskie Kapustę poszatkować, oprószyć lekko solą i wygnieść dobrze rękoma. Wymieszać z cebulą pokrojoną w piórka i pieprzem. Włożyć kapustę do rękawa do pieczenia. Łopatkę opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć z każdej strony
O kuchni z uczuciemrobimy od razu bez czekania i cudowania :) Mięso myjemy w zimnej wodzie i osuszamy, potem przyprawiamy: solą, czosnkiem, pieprzem i papryką... Po przyprawieniu, rozgrzewamy patelnię i krótko smażymy z każdej strony... ...rozgrzewamy piekarnik na 200 st. C ... ...obsmażone mięso przekładamy do naczynia i pieczemy 90 minut /1,5 kg schabu... ...przed końcem pieczenia możemy zdjąć pokrywkę
chleba naszegodojrzewającą wędlinę. Przepis jest bardzo prosty. Mięsa nie pieczemy, nie gotujemy a nawet nie wędzimy, tylko po zapeklowaniu najzwyczajniej suszymy. Smak po wysuszeniu jest wyśmienity, przesiąknięty aromatem przypraw, porównywalny do najlepszych wędlin z górnej półki. Ja przygotowuję go już dobre kilka lat obowiązkowo na święta, ale i także bez okazji. Polecam :) Składniki - 1 kg schabu bez kości
Kuchnia z widokiem na ogródżaroodpornego naczynia smarujemy oliwą. Układamy kolejno warstwami płaty makaronu (bez gotowania), sos pomidorowy z mięsem, sos z serków oraz starty żółty ser, aż do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwę makaronu polewamy szklanką soku pomidorowego oraz drugim jogurtem naturalnym i posypujemy resztą żółtego sera. W piekarniku nagrzanym do 180-200°C, pieczemy przez 45-60 minut. Źródło: Piątnica
WojnaNaSmaki.plmasłem lub ulubionym sosem, albo jako dodatek do pieczeni, czy gulaszu. Składniki: 1 kg ziemniaków 200 gram mąki pszennej 2 duże jajka 2 łyżki masła 1 łyżeczka soli woda do gotowania kopytek praska do ziemniaków Przygotowanie: Ziemniaki obieramy ze skóry, gotujemy z dodatkiem łyżeczki soli, odcedzamy i studzimy bez przykrycia. Lekko studzimy i przecisnąć przez praskę do ziemniaków
Życie zaczyna się w kuchnimiodzie Gordona Ramsaya Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą Pieczone piersi kurczaka nadziewane mozzarellą i bazylią Makaron z kurczakiem w sosie teriyaki Chrupiące frytki z cukinii z piekarnika Pyszna sałatka jajeczna Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami Pikantna zupa tajska z makaronem Szybkie kakaowo-kawowe ciastko z mikrofalówki (bez jajek) Ciasto jogurtowe mojej mamy z owocami Miodowe udka
karmelowysłoniny i upiec w piekarniku nagrzanym do 180C bez termoobiegu grzaniem góra-dół, zmielić 2 lub 3 razy z mięsem, boczkiem, grzybami i odciśniętymi bułkami; wbić do masy jajka i wyrobić gładką masę, przyprawić w razie potrzeby; przełożyć do formy, zrobić na wierzchu wzorek widelcem (opcjonalnie) i piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. smacznego:) podaję
Zasmakuj Kuchnimogła odparować. Moja drobna uwaga, faszeruj i sklejaj już na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, bo trudno przenieść paszteciki, tak aby się nie rozlazły. Tu poniżej możecie zobaczyć jak to u mnie wyglądało (ten po lewej), z kolejnym uratowałam sytuację przenosząc na papierze. Piecz około 20 minut w temp. 190-200 C. Tak wyglądała porcja Gabi, bo lubi sobie(...)Dziewczyna podjeść. Ja z Miśką jadłyśmy same paszteciki, Miśka w sumie 2 wciągnęła, a mój przydział to był ten brzydal, jak to bywa „szewc bez butów chodzi”, a moim przypadku kucharz jest zawsze głodny i je brzydkie. Smacznego! Artykuł Paszteciki z kaszą gryczaną i pieczarkami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfkilka plasterków kiełbasy, szczelnie zawijamy i do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach około 30 minut. Po tym czasie można sprawdzić czy ziemniaki dostatecznie upieczone, a kiełbaska zarumieniona. Kto chce mniej kalorii może pominąć olej, tedy zostanie mu tylko tłuszcz jaki wytopi się z kiełbasy. Jak dla mnie rewelacja, bez stania nad garami, bez mieszania
Dieta moja pasjałyżeczka oleju szczypta sody oczyszczanej Dodatki: kawałek pieczonego kurczaka 2 liście sałaty kawałek surowej papryki Oraz szklanka dobrego soku pomidorowego Składniki na omlet mieszamy razem i zaraz po przygotowaniu wylewamy na gorącą patelnię z tłuszczem. Smażymy bardzo wolno pod przykryciem. Gdy się ładnie zrumieni obracamy i dopiekamy bez przykrycia. Na jeszcze ciepły omlet wykładamy kawałki kurczaka
Dieta moja pasjamniejszej od ciasta, nałożyć nie gorący budyń, połówki śliwek bez pestek, posypać przyprawą korzenną wystające ciasto naciąć na paski i nakładać na śliwki, dwa paski zbędne odciąć i nałożyć na środek, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem brązowym piekarnik elektryczny nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 35-40 minut, zostawić do wystudzenia przy uchylonych
W Mojej Kuchni Lubięprzez sitko mąkę, cukier puder, kakao, proszek do pieczenia oraz sól. Masło roztapiamy. W drugiej misce miksujemy jajka z kefirem/maślanką. Dodajemy powoli roztopione masło, nie przerywając miksowania. Do składników mokrych dodajemy porcjami składniki suche. Mieszamy. Gotowe ciasto odstawiamy na 15 min. Patelnię rozgrzewamy. Smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu lub możemy posmarować powierzchnię odrobiną masła. Placuszki odwracamy
Kuchnia MagdaLenykrwotoki wewnętrzne działała równie dobrze jak włożenie do pieca na trzy zdrowaśki. Ale nie znam się, nie jestem ani znachorem ani lekarzem, może i faktycznie działała. My w każdym razie postanowiliśmy przerobić ją na nalewkę. Nie wiemy czy w połączeniu z alkoholem zachowała swoje zdrowotne właściwości, ale wiemy bez cienia wątpliwości, że smak jest. Doskonały smak. Zatem polecamy
Marder&Marder Manufactureserdecznie). Tym bardziej mnie zainteresowało ponieważ ciasto jest bez tłuszczu i jest mega proste do zrobienia. Więc zapożyczyłam przepis i wypróbowałam. Efekt widać na zdjęciu. Składniki na małą keksówkę. Zakupy: - 2 jajka - 150 g jogurtu greckiego - 100 g cukru - 225 g mąki pszennej - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 150 g borówek Przygotowanie: Jajka
Tanio smacznie i prostołyżka oleju roślinnego 1 małe czerwone chili, bez nasion i bardzo drobno posiekane 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz starty ser do posypania słodka lub ostra mielona papryka, do posypania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 o C. Przygotuj blaszkę do zapiekania wyłożoną papierem do pieczenia lub tak jak ja patelnię żeliwną. Na małej patelni rozgrzej
karmelowyblaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - ok. 15-20 minut Ciasteczka są pyszne, słodkie i mega owocowe, bo truskawki puszczają sok i lekko zabarwiają serek. Można oprószyć je cukrem pudrem, ale według mnie są już wystarczająco słodkie i wyglądają naprawdę pięknie i bez jego dodatku. Smacznego
Cooking Monstergotowego ciasta francuskiego świeże truskawki, umyte, bez szypułek, przekrojone na pół cukier 1 żółtko CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN +studzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty o boku ok. 6 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek przy pomocy pędzelka smarujemy rozmąconym żółtkiem. Na każdym
My Culinary Artmasła orzechowego - może być z kawałkami orzechów lub bez 1/3 szklanki cukru - najlepiej brązowego 1 jajko pół łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie tradycyjne: Wszystkie składniki włożyć do miski i zmiksować na jednolitą masę. Z powstałej masy uformować kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego) i ułożyć je na papierze do pieczenia. Spłaszczyć dłonią lub widelcem. Włożyć do lodówki
Mania WypiekaniaJeżeli zostały Wam resztki mięsa z obiadu to ta sałata pozwoli na ich optymalne wykorzystanie. W lekki i smaczny sposób wypełnicie swoje brzuchy porcją zdrowia
Szybko Tanio SmacznieDziś coś dla mięsożerców - boczek pieczony w majeranku. Wersja najprostsza jaka może być, a zarazem bardzo smaczna. Boczek po upieczeniu jest aromatyczny, z zewnątrz przypieczony, a w środku delikatny i rozpływający się w ustach. Dobrze smakuje tuż po upieczeniu, jak i schłodzony w formie wędliny. Osobiście fanką tłustego boczku nie jestem, ale jeśli trafi się taki chudziutki, to z przyjemnością(...)podjadam. Składniki: 1 1/2 kg ładnego chudego boczku wieprzowego bez żeberek 3 - 4 łyżki majeranku 4 - 5 ząbków czosnku pieprz sól (u mnie 3,5 łyżeczki) Przygotowanie: Boczek umyć, osuszyć i powycinać wszelkie chrząstki. Natrzeć z obu stron solą, świeżo mielonym pieprzem, majerankiem, włożyć do naczynia z pokrywką i wstawić najlepiej na noc do lodówki. Po wyjęciu
Kuchcik gotujezaleźć przepis, który pozwala na stworzenie wspaniałych ciasteczek bez użycia tego składnika. Wychodzą cudowne - delikatnie orzechowe i chrupiące. Idealnie oddają kształty wyciskane za pomocą stempelków :) Składniki: 12 łyżek płatków owsianych 10 łyżek mąki pełnoziarnistej np. pszenna, żytnia 2 jajka 2 łyżki masła orzechowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2-4 łyżki miodu (w zależności od tego
Chocolate Muffin Blogcałości lub pokrojony w plasterki i upieczony w piekarniku ( czas pieczenia ok. 30-45 minut w 175 stopniach – jest miękki wtedy, kiedy można wbić w niego widelec). Jeśli zdecydujemy się na formę pieczoną hummus uzyska zupełnie inny aromat niż przy gotowanym – dużo słodszy. Ja piekłam plasterki buraka na patelni teflonowej, plasterki zawinęłam w folie aluminiową – jest(...)sposób o wiele szybszy i tańszy Moje plasterki były miękkie już po 20 minutach. Przydatne: Czas przygotowania tej wersji nie różni się od czasu wykonania zwykłego hummusu bez dodatków – ponieważ buraki możemy przygotować w tym samy czasie kiedy gotujemy ciecierzyce. Wynosi ok. 1-1,5 h. Burak należy obrać ze skórki – można to zrobić zarówno przed
rozgotowanaczego nie wychodzisz z domu? bez portfela 7.Kawa czy herbata? herbata 8. Twoje motto? Carpe diem 9. Ulubiona pora roku? zima 10. Napoje gazowane czy niegazowane? niegazowane, najlepiej świeże soki 11. Od jak dawno gotujesz? gotuję od 10 lat Moje pytania 1. Wolisz gotować czy piec ciasta? 2. Twoje ulubione ciasto
Kulinarne życiemąki, bo jest napełniona na full makiem i kokosem :). Dla kogo: dla tych, którzy nadal nie zdecydowali co będą piekli w święta dla zapracowanych dla fanów kokosu Składniki na ciasto: 100g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek sok z połowy cytryny 150g cukru 200g masła 100g zmielonego maku (można kupić taki gotowy z torebce
Mania Wypiekaniajabłkami, pyszny! Wilgotny, mięciutki, rozpływa się w ustach. Bez spodu, praktycznie sama masa makowa ;) Udekorowany suszonymi kawałkami jabłek. Zasmakuje i Wam, chociaż pewnie już od dawna znacie to ciasto, bo jest bardzo popularne :) Polecam! Składniki: 300 g masy makowej 2 jabłka 2 duże jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kaszy manny Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne
Domowa cukiernia Ewybyć. Część pierników zrobiłam z marmoladą, część bez. Ręce lekko „naoliwiamy” i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (ok. 34g). Te, które będą z marmoladą rozpłaszczamy na dłoni, wkładamy porcję marmolady i ponownie formujemy kulę. Jedne i drugie układamy w odstępach na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Obie blaszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200º
mojewypiekiinietylkoprzepisu wychodzi około 50 sztuk ciasteczek. Piec w temperaturze 200 stopni C około 15 - 20 minut. Rada: Pamiętajmy o zasadzie, aby ciasto było kruchutkie należy wyrabiać ciasto szybko, by nie zdążyło się ogrzać od rąk. Jak zrobić mączkę migdałową, gdy nie możemy kupić gotowej - wystarczy migdały bez skórki (powstanie jasna) jeśli ze skórką (powstanie ciemniejsza
Ciastka - domowe słodkościPasja Smaku . Do przygotowania mieliśmy : Filety z pstrąga smażone bez panierki na papierze oraz dwie sałatki z soczewicą i świeżymi warzywami. Ja z Angeliną zająłem się pstrągiem, a Edyta z Martą sałatkami. Pozostałe grupy przygotowały : Pierogi z mąki gryczanej z kaszą jaglaną, mielonym indykiem i sosem grzybowym. Kopytka z pieczonej dyni z estragonem, gulasz z gęsich serc i boczniaków
Parowar Facetaświeżość utrzymuje się bardzo długo, dlatego można je bez problemu przechowywać. Składniki na ciasto: 100g mąki pszennej 250g cukru pudru 125g mielonych orzechów włoskich 125g masła 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Sposób wykonania: Wszystkie składniki razem ugniatamy w misce. Wypełniamy foremki małą ilością ciasta, gdyż rogaliki szybko urosną podczas pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza
Kuchnia Pani WiosnyUwielbiam tłusty czwartek objadanie się bez opamiętania... w domu smażymy z Mamą zawsze chrust. Jednak w tym roku tak się złożyło, że nie mogłam pojechać do domu więc postanowiłam usmażyć go sama. Nawet się nie spodziewałam, że to takie łatwe Faworki są ciastkami które należy piec w chwilach zdenerwowania- nie ma lepszego sposobu na wyżycie się niż walenie wałkiem
sierotka maRysia w kuchnikuleczki ,rozwałkowujemy wzdłuż na coś w rodzaju prostokąta ,ale bez wielkiej dokładności i rozsmarowujemy na każdym kawałku masę makową ,zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i skręcamy w różyczkę podwijając końcówkę ciasta pod spód.Pozostawiamy gotowe drożdżówki na 0,5 godziny do napuszenia .Następnie każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut.Po przestygnięciu lukrujemy
Ladylaura.ręcznik i włożyć pod kołdrę na pół godziny, bez dostępu powietrza. Tak robiła moja babcia i mama z ryżem :) Gdy kasza dochodzi, należy obrać jabłka i zetrzeć na tarce o dużych oczkach jabłka. Następnie wymieszać je z cynamonem i białym cukrem. Kolejnym krokiem jest wyłożenie spodu papierem do pieczenia lub wysmarowanie tortownicy masłem. Pierwszy sposób zapobiega wyciekaniu soku
Czerwień i błękitjednocześnie mieszamy, by składniki się równo połączyły. Jeśli masa bezie jednolita i zacznie odchodzić od ścianek garnka to zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy na 10 minut od czasu do czasu przemieszać. Do masy wbijamy kolejno jajka i ucieramy, by masa sie połączyła z jajkami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą szprycy wyciskamy porcje ciasta wielkości orzecha
Camilla w kuchnipoprzednie święta Wielkiejnocy, listonosz przywożąc pocztę bez żadnego wahania poprosił o kawałek. Tak bardzo oczywistym było, iż wśród wypieków znajduje się i ten deser. :) SERNIK Z BRZOSKWINIAMI Składniki na ciasto: - 250 gram masła - 400 gram mąki - 5 żółtek - 50 gram cukru pudru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki zagniatamy razem. Ciasto dzielimy na dwie, mniej
Życie zamknięte w smakuproszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do ubijanych jaj. Tortownice wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez 30 minut. Masa budyniowa: Budyń gotujemy na mleku, odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony ucieramy z masłem. Przełożenie: Wystudzony biszkopt przeciąć na pół, 2/3 masy budyniowej wyłożyć na biszkopt, na budyń wyłożyć śliwki przekrojone na pół, bez pestek
Motylkowa Kuchnianaszego jadłospisu. Jednakże łosoś kupny w supermarketach, bez informacji o miejscach połowów, może nie zawierać tych wszystkich ważnych elementów, a nawet może być skażony rtęcią. Łosoś obfity w wyżej wymienione składniki to najczęściej łosoś dziki, który możemy spotkać jako produkt głęboko mrożony. Tak, więc dziś proponuję Wam pieczonego łososia (swoją drogą grillowany i pieczony to moje ulubione wersje podania
Be Fit Be Strongcholesterolu i wzmacnia odporność. Także czas zakasać rękawy i piec! A z tym chlebkiem poradzą sobie nawet początkujący piekarze :) SKŁADNIKI (1 bochenek) 3 szklanki mąki orkiszowej 1 szklanka letniej wody 1 opakowanie suchych drożdży 1 łyżeczka miodu 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oliwy 4 łyżki płatków suszonych pomidorów (bez oliwy, takich suchych) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę wymieszać z solą
DefinicjaSmakupapierem do pieczenia. Na dno formy (kwadratowej o boku 24cm) wyłożyć równomiernie ciasto. Piec przez około 30 minut w temperaturze 160ºC (tak, by się zarumieniło). Odłożyć do wystudzenia. Składniki na masę chałwowo - orzechową: 200 g chałwy (najlepiej orzechowej, ale może też być waniliowa) pół szklanki śmietany kremówki 30% 100 g orzechów (włoskich, laskowych bez skórki, fistaszków, pekanów
Mania Wypiekaniado góry. 11. Delikatnie odkleić papier do pieczenia i zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką. 12. Pozostawić zwiniętą roladę do całkowitego ostygnięcia. Masa jagodowa: Przygotować wg tego przepisu. 13. Roladę rozwinąć. 14. Rozsmarować krem jagodowy zostawiając 2 cm margines wzdłuż dłuższego boku. Ponownie zwinąć (już bez ściereczki). 15. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem posypać roladę
Domowa Cookierenka AgiChleb w wersji ekspresowej, bo bez użycia drożdży - mięciutki, wilgotny, po prostu smaczny. Takie ciasto w wersji wytrawnej :) Polecam nie tylko wielbicielom sałatki Caprese. Składniki (na formę o śr. 20x10 cm): 1 i 1/4 szklanki mąki 1 szklanka mąki chlebowej (750) 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody 1 łyżeczka soli 100 g mozzarelli 3 łyżki
Domowa Cookierenka Agiłyżeczki cukru. Studzimy, a następnie rozgniatamy widelcem. Do brokułów dodajemy otręby, jajka i 50g startego sera. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Mieszamy. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy niewielkie placki w kształcie koła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na około 15 minut. Przecier pomidorowy wylewamy na patelnię, dodajemy pół łyżeczki cukru i pół łyżeczki(...)zwiększamy do 220 stopni. Pizzerinki wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut, uważając, żeby wierzch się nie przypalił. Po wyjęciu z piekarnika trzeba chwilę poczekać ze zdjęciem pizzerinek z blachy, bo na początku może być t trudne i ciasto może się połamać. Po chwili udaje się je zdjąć bez problemu. Życzę smacznego
Czerwona Porzeczkamoim domu cieszy się dużym powodzeniem i bez względu na to jaki jest, przygotowany prawie natychmiast znika. Sernik łaciaty jest wilgotny, aromatyczny, o umiarkowanej słodyczy i dobrze się kroi. Przygotowanie również nie zabiera zbyt wiele czasu. Składniki: ciasto: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 żółtka (białka
Kuchcik gotujeowsianej ½ szklanki wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ksylitolu (lub cukru) ulubione mleko – około 1,5 szklanki 4 łyżki oleju Najpierw wymieszaj w misce wszystkie suche składniki. Następnie dodaj mleko i olej i wszystko dokładnie wymieszaj (ma wyjść dość gęste ciasto). Smaż placki na patelni bez tłuszczu, kładąc 1 łyżkę ciasta na 1 placek. Podawaj
Qlinarnie i Qlinarnienalewka z mirabelek ogórki małosolne papryka pieczona pesto ze szczypiorku czosnkowego "pesto" z czosnku niedźwiedziego pomidorki koktajlowe w oliwie pomidory suszone w oliwie powidła z zielonych pomidorów powidła śliwkowe soliród sól sosnowa syrop miętowy syrop z fiołków śliwki w occie winogrona w occie wiśnie w słoikach, bez cukru wiśnie w occie
królestwo garówkeczupu pikantnego sól, pieprz przyprawa do mięsa wieprzowego bez konserwantów Przygotowanie: Umyte mięso kroimy na kotlety grubości ok 1,5 cm. Bardzo lekko solimy (lub nie) i pieprzymy z obu stron oraz oprószamy mieszanką przypraw. Odstawiamy na jakiś czas w chłodne miejsce. Cebulę siekamy w pióra. Tuż przed pieczeniem układamy kotlety w naczyniu żaroodpornym w pozycji pionowej, przekładając
Kuchnia po mojemudomu. Do tego wiatr! Trzeba wykombinować coś bez wychodzenia z domu , coś co poprawi humor. U mnie na poprawę humoru jest...coś zdrowego, coś na parze...i kolorowo! Do syta! Składniki -kalafior -brokuł -marchewka -por -kalarepka -ser topiony w saszetce Blue Cheese od Lactima -mieszanka prażonych ziaren Piekło Niebo od Ziarenkowo Jarzynki umyj i poukładaj w naczyniu
Z Kuchni Do KuchniPodczas robienia omletu zapomniałam dodać proszek do pieczenie, ale wiecie co, on wcale jest nie potrzebny! Puree z dyni świetnie go zastępuję. Omlet wyszedł bardzo puszysty, grubiutki, bardzo aksamitny i kremowy, nie opada po przełożeniu na talerzyk :) Uwaga, jest bardzo sycący, ale jest też bardzo pyszny, więc bez obaw - nic się nie zmarnuje :D W razie czego można
Zdrowie na języku :Ppołączą dosypujemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (lekko mieszając) oraz dorzucamy starte na dużych oczkach jabłka. Mieszamy. Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej i smażymy małe placuszki do zarumienienia z obu stron. Możemy podawać z jogurtem naturalnym, śmietaną albo posypywać cukrem pudrem. Ja jednak lubię je jeść bez dodatków :) Smacznego
Słodkie Przyjemnościgolonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa Domowa pasztetowa Polędwica wileńska Schab z pończochy II, czyli domowa wędlina Czas przygotowania: ok 11 dni Składniki: 1200 g schabu wieprzowego bez kości 1/2 szklanki cukru niepełni 1/2 szklani soli
Kulinarne przygody GatityŚwięta niebawem a Wielkanoc bez "mazurków" nie może się obejść. Proponujemy mazurek jabłkowo-orzechowy. Składniki na ciasto miodowe: -2 szklanki mąki -1/4 kostki margaryny -1 jajko -1/2 szklanki cukru -1 łyżka płynnego miodu -1 łyżka kwaśnej śmietany -1 łyżeczka proszku do pieczenia -aromat rumowy Z podanych składników zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki
Maminek kulinarnyprzypominające drożdżowe... Słodkie ciasto przypominające drożdżówkę. Jednak upieczone bez dodatku drożdży. Z owocami i krusznką, polane lukrem. Komu kawałek? Zapraszam! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej; 1,5 szklanki białego cukru; 3 jaja; 1 szklanka oleju; 0,5 szklanki mleka; 1 łyżka octu jabłkowego; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 300 g truskawek
Gospodyni Miejskaciasteczka nie zawsze dają się zawinąć po upieczeniu bez pęknięć, wszystkie trudy i znoje przygotowania wynagradza jednak rezultat - są idealnie kruche i przepyszne! Jeśli jednak nie macie zbyt dużo czasu możecie skorzystać z trochę oszukanego sposobu na ciastka z wróżbą i zrobić je z malutkich naleśników zapieczonych w piecu - zwija się je bajecznie łatwo, nic się nie kruszy(...)cukrem waniliowym. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Do ubitej piany dodajemy masło i wodę, miksujemy. Dodajemy mąkę i też miksujemy do połączenia się składników. Na papierze do pieczenia odrysowujemy ołówkiem kółka o średnicy około 7 cm. Nakładamy płaską łyżkę ciasta i rozsmarowujemy. Ważne, żeby nie piec jednocześnie więcej niż 2 -3 ciastek, ponieważ po wyciągnięciu z pieca trzeba
Ciastkozercyłyżki małych rodzynek (nie trzeba, ale warto) Obrane, bez gniazd nasiennych owoce zmiksować (łącznie miałam390g), wymieszać z ksylitolem, syropem lub miodem, dodać jajka, wsypać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Odstawić na ok.10 minut aż płatki napęcznieją. Następnie przy pomocy metalowych obręczy formować ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja na jedno ciacho wykładałam kopiastą łyżeczkę ciasta. Wyrównać
Smaczne Zdrowepieczenia. Dokładnie wszystko łączymy, okrągłą formę natłuszczamy, obsypujemy bułką tartą lub mąką i wylewamy masę. Pieczemy ok. 50 min w 180st. C. Studzimy, a następnie przecinamy na 3 części. Krem bananowy: 1,5 szklanki soku wlewamy do garnuszka i zagotowujemy razem z cukrem. W pozostałym soku rozpuszczamy budyń i wlewamy na gotujący się nektar. Mieszamy bez przerwy
charlotte gotujezrobić. Padło właśnie na babeczkę i na bezę, którą macie tutaj . Babka jest miękka, delikatna i bardzo dobra. Jak najbardziej możemy zrobić ją też w keksówce jako zwykłe ciacho :) Przepis ze strony smaker.pl. Składniki: 7 białek 1 szkl cukru 1,5 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl oleju 1 kisiel truskawkowy 2 łyżki
charlotte gotujejeśli chcecie również wędlinę (ja użyłam salami, ale bez tego dodatku quiche też jest pyszny), a następnie wcześniej wykonany szpinak. Na szpinak układamy plastry sera lub ścieramy go do śmietany wymieszanej z jajkami i przyprawami. Wszystkie składniki zalewamy masą ze śmietany, jajek i przypraw i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 175 stopniach przez około godzinę. Jemy
Taste Of My Dayksiążkę i znowu rozwałkować. Czynność tę powtórzyć 4 razy bez odstępów czasowych. Ostatni raz wywałkować ciasto na grubość 4-5 mm i pokroić w duże kwadraty. Na środku każdego położyć łyżeczkę musu morelowego, naciąć rogi ciasta i złożyć wiatraczek. Ułożyć na blasze i odstawić, aby podrosły. Posmarować białkiem i piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Gorące oprószyć
Kulinarny karnet Christopheranamoczenia chleba ok.1/2 szklanki Wykonanie; Chleb bez skórek moczymy w mleku. Do miski wkładamy zmieloną łopatkę i kolejno dodajemy drobno pokrojoną pietruszkę i czosnek, na grubej tarce ścieramy baleron i oscypka, wbijamy jajka, dokładamy bułkę tartą i do smaku przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy rękami zgrabną pieczeń i układamy na blaszce. Pieczemy
Apetyczna babeczkaciasto na 30 minut przykryte ściereczką. Następnie wałkujemy bez podsypywania mąką. Następnie ciasto smarujemy ketchupem i posypujemy oregano. Kolejno układamy pokrojone pieczarki i paprykę. Dodajemy kukurydzę. Kurczaka kroimy i posypujemy przyprawą do gyrosa. Smażymy razem z pokrojoną cebulką. Układamy na pizzy, na to starty żółty ser i oregano. Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach
Aga w kuchnidodałem do niego posiekaną drobno zieloną papryczkę chili (bez pestek) i 3 łyżki oliwy, a następnie całość wyrobiłem rękami na gładką masę. Mięso odstawiłem na godzinę do lodówki, a po tym czasie uformowałem z niego kulki, które następnie rozpłaszczyłem, tak by powstały podłużne wrzecionowate kebaby. Na blasze do pieczenia ułożyłem arkusz pergaminu, który posmarowałem oliwą
Wyprawy kulinarnekrem migdałowy, na który wykładamy pokrojone świeże figi i pieczemy przez kolejne 10-15 minut. KREM: Żółtka ubijamy z cukrem na jasny puch, po czym dodajemy miękkie masło i dalej miksujemy. Na samym końcu dodajemy płatki i zmielone migdały. Autorka pisze, że ten krem podobno jest tak samo dobry bez zapiekania....hmmm. Sami oceńcie ;) Ja pozostałam przy wersji zapiekanej
Blondynka Gotujeszklanki ryżu basmati - puszka mleczka kokosowego (bez śmietanki) - 4 słodziki - 4 jabłka - 3 łyżki suszonej żurawiny - 2 banany - 2 białka - 1 żółtko - 70 ml jogurtu greckiego 1. Ryż ugotuj na mleczku kokosowym z dodatkiem wody, dodaj słodziki. 2. Gorący ryż wyłóż na tortownicę (wyłożoną papierem do pieczenia) 3. Jabłka obierz i upraż z dodatkiem słodzika
SMYKWKUCHNIdodałam też żytnią), pominęłam miód (jest zbędny, drożdże wyrastają bez niego), zmniejszyłam także ilość drożdży. Początkowo zaczynałam od 400g mąki orkiszowej i 100g żytniej, jednak stopniowo musiałam jeszcze dosypać 40g mąki orkiszowej, tak by ciasto się nie kleiło. Ilość mąki zależy m.in.od rodzaju użytej mąki, jej wilgotności, itp. I piekłam je troszkę dłużej niż w przepisie. Polecam, bardzo szybko(...)oprószony mąką blat, lekko zagniatamy, posypujemy delikatnie mąką i formujemy wałek (ok.60x8cm), lekko go spłaszczamy i kroimy na 8-10 kawałków. Kawałki ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na ok.30 minut do wyrastania. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C program góra-dół ok.15 minut. Następnie przełączyłam na termoobieg i dopiekałam jeszcze przez 5 minut
Smaczne Zdrowe