Wcale mnie to nie dziwi, ten chleb to doskonały typowy razowiec: jest ciężki, mocno razowy i pięknie pachnie. Robiłam go tylko i wyłącznie z mąki żytniej razowej 2000, przy kolejnym pieczeniu pokombinuję trochę z mąkami, dodam trochę sitkowej lub chlebowej. Następnym razem dodam do niego też kminek i kawę, a może i miód...i wtedy, jak mawia Gucio, będzie(...)minut. Ma powstać jednorodny płyn bez grudek. Dosypujemy mąkę i szybko wyrabiamy, ciasto powinno być dosyć gęste. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy do fermentacji na 2 godziny w ciepłe miejsce (30 stopni), ciasto powinno minimalnie urosnąć. Po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki ( u mnie o dł. 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujmy i smarujemy olejem
Kulinarne przygody Gatitykuchni chińskiej ucieszy zapewne… rozdział piąty zatytułowany „ Chiński Nowy Rok ”, w którym Autorka serwuje nam dania wywodzące się z Jej drugiej ojczyzny. Niemal wszystkie proponowane przez Mimi potrawy można bez problemu przygotować w polskich realiach, chociaż czasami będziemy musieli korzystać z produktów mrożonych. Wiosenna zupa z bobu cioci Francine urzeka prostotą i przypomina mi potrawy gotowane przez moją Babcię(...)czekoladowymi, zupą parmezanową i pieczonymi ziemniaczkami z ziołami i czosnkiem. Ten ostatni przepis zainspirował mnie do małego eksperymentu kulinarnego i przygotowania ziemniaczanych kuleczek z czosnkiem i ziołami, które okazały się prawdziwym kulinarnym hitem. Znajdziecie go na naszym drugim blogu „ Kulinaria - potrawy z różnych stron świata ” Podawane przez Autorkę przepisy nie wymagają najwyższego poziomu wtajemniczenia – bez problemu przygotują je także
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakilku dni córka prosiła mnie, aby upiec sernik, bo to jej ulubione ciasto. Chciałyśmy, aby był on inny niż te serniki, które piekłam do tej pory. Miałam w lodówce puszkę kajmaku, który chciałam w jakiś sposób wykorzystać. Poszperałam trochę w internecie i znalazłam na blogu Kulinarne przeboje przepis na sernik krówka. Przypadł mi ten przepis do gustu, ponieważ to ciasto(...)śmietanki 30% 50 g masła 1 budyń śmietankowy (bez cukru) Wierzch: 1/2 puszki masy krówkowej (250 g) około 80 g orzeszków ziemnych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Ciastka dokładnie pokruszyć (ja kruszyłam przy pomocy blendera). Masło roztopić w kubeczku. Dodać do pokruszonych ciastek. Wymieszać na jednolitą masę. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć masę ciasteczkową. Dokładnie wyrównać
Danka Pichcipodrabianej sztufady . Nie macie się czego obawiać taka pieczeń wychodzi niesamowicie pyszna , delikatna i dzięki słoninie aromatyczna i soczysta . Taki mariaż świetnie podziałał w tym wypadku . Polecam naprawdę warto składniki na ok 4-5 osób : 1 kg szynki wieprzowej , koniecznie tak zwanej kulki czyli zgrabny, kulisty ,spójny kawał mięsa bez tłuszczu 1 kawałek wędzonej słoniny, taki o wadze(...)solą do smaku nacieramy szynkę z wierzchu . Przewiązujemy sznurkiem żeby pozostała kształtna po upieczeniu ( można pominąć ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Obkładamy cieniutkimi plastrami smalcu i układamy na blaszce do pieczenia podlewając 2 szklankami wody w których rozpuszczamy , pozostałą kostkę mięsną . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C z włączonym termoobiegiem . Pieczemy około 1,5 godziny , w razie potrzeby, wierzch należy
Ogrodnik w podróżymoże nie smakować! Po bakłażany chętnie sięga kuchnia bałkańska, gdzie bardzo często zapieka się je z nadzieniem na bazie mięsa, warzyw i ryżu. Dziś u mnie podobne danie, lecz bez ryżu, za to dużo mięsa, pomidorów i sera. Obłędny obiad na weekend! Zapraszam na bakłażany faszerowane, takie kształtne, zgrabne i wypełnione pysznym aromatycznym farszem. Podaję je z sałatką batawską(...)jajko, dodaj resztę sera dobrze wymieszaj. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj go oliwą. Ułóż na nim połówki bakłażanów, każdą wypełnij nadzieniem i polej grubą warstwą sosu, posyp tartym serem. Wstaw na 30 minut do piekarnika na średnią półkę grzaniem góra plus dół na 200 C – bez termoobiegu. Podaję od razu gorące i chrupiące
Zasmakuj Kuchniminut plus pieczenie i studzenie, można więc je przygotować na szybki deser lub gdy niespodziewanie spodziewamy się gości, a chcemy ich poczęstować czymś pysznym. Do przygotowania tych serniczków użyłam pysznych wafelków od http://lusette.pl/ . Zapraszam:) http://lusette.pl/ Składniki: Masa serowa: 25 sera białego półtłustego 2 jajka 1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra(...)kokilek w równych porcjach wsypujemy pokruszony wafelek o smaku czekoladowym. 5. Następnie nakładamy do każdej kokilki masę serową. 6. Na masę serową wsypujemy pokruszony mleczny wafelek. 7. Serniczki pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 40 minut. Upieczone serniczki będą lekko zrumienione i będą lekko odchodziły od ścianek kokilek. 8. Upieczone studzimy i podajemy. 9. Smacznego. Rady: Z przepisu wychodzi
Izabelawkuchnibardzo szybkiego przepisu dla alergika lub weganina to ten przepis jest idealny. Warto go także mieć w zanadrzu, gdy tak jak u mnie zabraknie w domu jajek – nawet bez nich ciasto jest wyjątkowo puszyste i wilgotne. Wypiek ten ma też więcej atutów – jest tani i nie potrzebujemy do niego miksera. Kogo zachęciłam? Jedyny minus jest taki(...)tortownicy (u mnie tortownica 19 cm). Pieczemy ok. 40-50 minut. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Zdrowsze ciasto: zastąp cukier ksylitolem lub innym słodzidłem / maksymalnie połowę mąki można wymienić na pełnoziarnistą (ale ciasto będzie “cięższe”/ zamiast lub oprócz kawałków czekolady, możemy dodać na wierzchu pokrojone truskawki. Post Wegańskie ciasto czekoladowe – bez nabiału, bez jajek pochodzi
Poezja smakunajbardziej kremowe i najsmaczniejsze lody z solonym karmelem , jaki kiedykolwiek powstał! Lody są tak gładkie, że aż trudno uwierzyć, że nie zawierają nabiału i są wykonane w domu bez użycia maszyny do lodów . Proces przygotowania tych lodów karmelowych jest bardzo prosty. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki i pozwolić by masa na lody się troszkę ubiła. I tylko tyle! Warto zrobić(...)delikatnie mieszamy. Całość wylewamy do pojemnika i przykrywamy papierem do pieczenia. Całość umieszczamy w zamrażarce na minimum 6 godzin. Przed podaniem lody wyciągamy 10 minut wcześniej i polewamy je sosem karmelowym. Sos karmelowy przechowujemy w lodówce. Podajemy. Te lody z solonym karmelem są łatwe w wykonaniu, bez laktozy , zdrowe i niesamowicie smaczne! Lody , które są wykonane z prostych
Zdrowy Styl JoannySmaczna i bardzo łatwa do przygotowania przekąska. Pieczony burak, pieczona cukinia, a do tego towarzystwo sera feta, który idealnie podkreśla ich smak. Przekąska praktycznie sama się robi, nasz wkład pracy ogranicza się przede wszystkim do pokrojenia i złożenia dania. Nie trzeba stać i pichcić godzinami w kuchni, buraki śmiało można upiec wcześniej. Taka przekąska jest lekkostrawna, smaczna, zdrowa(...)dosyć sycąca. Z przyjemnością zjadam ją na lekką kolację. Danie świetnie smakuje bez kabanosa, więc osoby nie jedzące mięsa mogą je również przygotować. Składniki: (dla 2 osób) 2 średnie buraki 1 cukinia 100 g sera feta 2 kabanosy (opcjonalnie) świeży rozmaryn (opcjonalnie) sos winegret: 1 łyżka musztardy (u mnie sarepska) 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki miodu naturalnego
Kuchcik gotujewarstwę na papierze do pieczenia i dopiero smarujemy całość makiem i przykrywamy wierzchnią warstwą na następnie nacinamy i przekręcamy. A taki makowiec na cieście francuskim w kształcie choinki smakuje całkiem dobrze – w końcu kto nie lubi ciasta francuskiego? I wygląda też zacnie na świątecznym stole. To co, robicie w tym roku? I bez żadnych wymówek. A resztę(...)u015bcie francuskim \u2013 choinka","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Ciasto rozwijamy i rozwa\u0142kowujemy odrobin\u0119.\r","przenosimy jeden p\u0142at ciasta na papier do pieczenia.\r","Wycinamy kszta\u0142t choinki.\r","Nak\u0142adamy mas\u0119 makow\u0105 na ciasto.\r","K\u0142adziemy drugi p\u0142at ciasta na mak. \r","Dociskamy lekko brzegi i odkrawamy nadmiar ciasta
Mieszam w GarnkuZawsze można podjąć heroiczną próbę zakończenia konsumpcji po pierwszej porcji. (Będę szczerze podziwiać tych, którym się to uda) Te kokosanki są super smaczne i jeszcze bardziej szybkie. Wykonanie z pieczeniem to jakieś 30 kilka minut. Bierzemy: 350 g wiórki kokosowe 230 g czekolady 180 g cukru 110 g masła 3 jajka Na początek rozpuszczam masło i pozostawiam(...)Wszystkie sypkie składniki, łącznie z pokrojoną na kawałeczki czekoladą, mieszam. Jajka roztrzepuję widelcem. Wszystko trzeba wymieszać, wystarczy zrobić to widelcem, którym przygotowane były jajka. Mieszam tylko do uzyskania masy bez suchych fragmentów wiórków czy cukru. wymieszana masa z jajkami i płynnym masłem Piekarnik rozgrzewam już wcześniej do 180 st. Najprościej upiec te kokosowe batoniki w foremkach silikonowych
I tu będę miała takie teOdkryłam pyszny sernik. Mam w domu wielbiciela serników, ale ten pokochali wszyscy. Nawet pies ukradł kawałek z talerzyka. Następnym razem muszę zrobić z podwójnej porcji. Przepis
W kuchni bez szafekNie wyobrażam sobie obiadu bez kolorowego, zdrowego dodatku. Dziś polecam Wam kolorową sałatkę obiadową (z kukurydzą i papryką). Kilka zdrowych składników, chwila krojenia, mieszania
Słodkie okruszkiCzasami płaczę przy obieraniu marchewki, żeby cebula nie pomyślała sobie, że jest brzydka czy coś ;) Pochodzi z Azji, w Europie rozpowszechnili ją Grecy i Rzymianie, a
Marder&Marder Manufacture