bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1687/3453)

Placki kukurydziane 165

jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce miksujemy mokre składniki: maślankę/kefir, puree, jajka i wanilię. Do suchych składników wlewamy mokre. Wszystko dobrze miksujemy. Odstawiamy na 15 minut. Smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu na małym ogniu, aby placki się nie spaliły. Na zwykłej patelni można smażyć

UgotujmyTo.pl
CIASTO CZEKOLADOWE Z CHAŁWĄ I BEZAMI 167

masła łyżeczka żelatyny WYKONANIE CIASTA: Piekarnik nagrzewany na 170- 180 st. C ustawienie góra dół. Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do dużej miski. Miksujemy do połączenia składników. Wlewamy do blaszki, wygładzamy i pieczemy ok. 50 minut do suchego patyczka. KREM: 1,5 szklanki mleka gotujemy razem z cukrem, w pozostałym mleku mieszamy budyń(...)SKŁADANIE: Ciasto czekoladowe wyciągamy z blachy, delikatnie obkrawamy boki (są cienkie i lekko spieczone) Ścinamy brzuszek ciasta, przekrawamy na pół. Na 1 blat ciasta smarujemy masę czekoladową i wyrównujemy. Bezy lekko kruszymy i wsypujemy na krem. 2 część ciasta smarujemy masą chałwową, odwracamy i przykrywamy masą na bezy. POLEWA: Żelatynę zalewamy zimną wodą tak żeby ją przykryć. Do garnka przekładamy

Pani na deser
Piernik staropolski cz.II 141

pieczenia i rozwałkować jedną część ciasta na mniej więcej przybliżoną wielkość blaszki. Następnie przełożyć ciasto do blaszki i rękami rozprowadzić ciasto na wszystkie kąty. Teraz wyjąć papier z ciastem i odłożyć na bok. Tak samo postąpić z dwiema pozostałymi częściami ciasta. Pozwoli to zaoszczędzić na czasie (nie trzeba czekać, aż blacha wystygnie). Każdy blat ciasta piec w temperaturze(...)masa znacznie zgęstnieje, ale będzie ją można nadal bez problemu rozprowadzić, wyłożyć ją na placki. Na dnie blaszki wyłożyć papier. Na to położyć pierwszy placek. Wylać połowę masy śliwkowej, równomiernie ją rozprowadzić i przykryć drugim plackiem. Następnie wyłożyć pozostałą część masy i nałożyć ostatni placek. Przykryć z wierzchu papierem do pieczenia i obciążyć czymś ciężkim. Pozostawić tak najlepiej

My simple kitchen
Fish and chips 212

głębokim oleju. Nie będzie więc dietetycznie i niskokalorycznie. Sama panierka jest natomiast dość specyficzna, inna niż ta do której jesteśmy przyzwyczajeni. Składa się mianowicie z pszennej mąki, proszku do pieczenia oraz piwa. Obtaczamy nią osoloną rybę i wrzucamy na głęboki, dość dobrze rozgrzany olej. Ryba powinna się w miarę dobrze wysmażyć i nabrać ładnego złotego koloru, ale raczej(...)pieczenia 1 płaska łyżeczka soli szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu olej rzepakowy w ilości do głębokiego smażenia Do podania 2 porcje po ok. 200g frytek pikle lub kiszone ogórki Instrukcje Kawałki ryby osuszamy z nadmiaru wody (zwłaszcza jeśli były mrożone). Posypujemy solą i pieprzem i pozostawiamy na kilkanaście minut. W misce mieszamy na gładką masę mąkę, proszek do pieczenia

Kulinarna Pokusa
Kruche cynamonowe ciasteczka (ze wzorem) 212

mąki pszennej (typ 450) 70 g cukru pudru 1 jajko klasy M 2 łyżeczki cynamonu* *ilość cynamonu można dostosować do własnych upodobań Do wykonania potrzebujemy: papier do pieczenia w arkuszach Stella stemple do ciastek, foremkę do wykrawania ciasteczek i wałek Przygotowanie: Do miski przekładamy miękkie masło, wsypujemy cukier puder i ucieramy mikserem. Następnie wbijamy 1 jajko, chwilę miksujemy. Odkładamy(...)stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Matę / blat podsypujemy mąką. Odrywamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy podsypując delikatnie mąką wałek. Grubość ciasta od 3-4 mm. Z ciasta wycinamy kółka większe od stempli (u mnie ze wzorkiem po bokach). W każdym kółku odciskamy wzór stemplem. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w lekkich odstępach (ciastka nie rosną

Słodkie okruszki
Chleb na zakwasie z żurawiną 175

Szału można dostać! Chleb jest zakorzeniony w kulturze polskiej na beton. Nawet ślepo podążający za modą, kombinują jak zrobić chleb bez glutenu, jajek, mąki, wody, zaczynu i bez chleba. Najpopularniejszym śniadaniem od morza po Tatry jest kanapka. Spożycie chleba w naszym kraju jest równe spożyciu marihuany na średniej wielkości festiwalu rockowym, czyli duże. Korzystają na tym piekarnie, sprzedając(...)się piec swój własny chleb. Serio. Nie jest to ani karkołomne, ani nie wymaga laboratorium NASA. Jak postawić zakwas żytni możecie przeczytać TUTAJ . Jak już wyhodujecie piękny zakwas, upieczecie pierwszy chleb i stwierdzicie, że to jest ten smak i fajnie czuć w domu zapach pieczywa, to zacznijcie eksperymentować z dodatkami. Wierzcie mi, ja jestem łamaga, jeśli chodzi o pieczenie

ladykitchen
Makowiec na ucieranym cieście z suszonymi śliwkami. 213

łyżeczki proszku do pieczenia POLEWA CZEKOLADOWA: 125 g margaryny lub masła 1 łyżka wody 3 łyżki ciemnego kakao około 1 szklanka przesianego cukru pudru (do smaku) śliwki w czekoladzie do dekoracji      Mak przesypujemy do garnka z grubym dnem, wlewamy mleko, stawiamy na małym ogniu i zagotowujemy często mieszając. Gotujemy bez przykrycia aż mleko odparuje, studzimy(...)sztywno pianę z białek i delikatnie mieszamy.      Ciasto. Masło ucieramy z cukrem, wciąż ucierając dodajemy po jednym żółtku, następnie przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, a na koniec ubite na sztywną pianę białka, delikatne mieszamy.      Formę wykładamy papierem do pieczenia (można również posmarować blachę tłuszczem i posypać bułką tartą). Na spód

Rozpustne gotowanie
20 rozgrzewających zup na jesienne chłody 152

migdałach ma znakomity aromat. Zobacz przepis Zupa pomidorowo-paprykowa z grzanką Słodycz pieczonej papryki i kwaskowatość sosu pomidorowego – to doskonałe małżeństwo przeciwieństw. Aby był to związek idealny potrzebna była już tylko wyjątkowa grzanka. Zobacz przepis Szpinakowa z pieczonymi warzywami Zupa szpinakowa zrobiona na bazie pieczonego kalafiora i brokuła, dodatkowo zagęszczona mielonymi migdałami. Witaminowa bomba. Zobacz przepis Super prosta iracka zupa(...)sumie 4, są pieczone i miksowana. W aksamitnej zupie pływają niesamowicie delikatne pulpety z kaszy jaglanej i parmezanu. Zobacz przepis Krem ze smażonych brokułów To zupełnie inny krem brokułowy niż dotąd jedliście. Prosty kulinarny trick zmienia tę zupę w coś wyjątkowego i odświętnego. Zobacz przepis Krem z pieczonej cieciorki i kalafiora Zdrowa zupa-krem z pieczonych warzyw, aromatyczna i rozgrzewająca

Niedzielny kucharz
Cytrynowe muffinki orkiszowe z czekoladą 177

Ostatnio piekę sporo muffinek i za każdym razem wszyscy się nimi zajadają. Uwielbiam je za to, że można przygotować je niemal w mgnieniu oka a możliwych kombinacji składników jest nieskończenie wiele. Od muffinek pszennych po orzechowe, od waniliowych po kakaowe, z nadzieniem lub z bakaliami, z polewą lub bez. Wszystko zależy od tego co mamy pod ręką(...)bakaliami. Puszyste, nie przesłodzone, po prostu pyszne! Składniki na 12 muffinek: 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g mąki orkiszowej typ 700 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 160 ml mleka 100 ml oleju 1 jajko 3 łyżki cukru/ksylitolu skórka otarta z 1 małej cytryny lub połowy dużej 12 kostek czekolady (u mnie biała studencka) Przygotowanie

Ze smakiem i z pasją
Kiełbasa zapiekana z batatami i serem pleśniowym / Sausage baked with sweet potatoes and blue cheese 193

słodkie ziemniaki (bataty), obrane i pokrojone w 2 cm kostkę lub półksiężyce 4 ząbki czosnku, nieobrane, ale „zgniecione” bokiem noża 4 kawałki najlepszej jakościowo kiełbasy oliwa do pieczenia 200 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcówkami, może być mrożona garść posiekanych orzechów włoskich 4 lub 5 gałązek tymianku starta skórka i sok z jednej pomarańczy 2 łyżki miodu(...)serca oliwą. Włóż do piekarnika i zapiekaj bez przykrycia przez około 30 minut, aż kiełbas się ładnie zarumieni. W międzyczasie w miseczce wymieszaj sok i skórkę pomarańczową, wraz z miodem i cynamonem. Do naczynia z kiełbasą dodaj orzechy, listki tymianku i dopraw solą i pieprzem, po czym polej całość sosem pomarańczowym. Piecz o kolejne 20 minut lub do miękkości

karmelowy
Pizza hawajska z szynką i ananasem 80

Ciasto powinno być jak najcieńsze, jednak bez prześwitów i dziur. SOS POMIDOROWY I DODATKI Na ciasto wyłóż i rozsmaruj sos pomidorowy. Na wierzch po całej powierzchni wyłóż wszelkie dodatki pokrojone na drobniejsze paseczki i kawałki. Pizzę wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 220 stopni grzanie góra dół lub 200 stopni termoobieg. Piecz 10 – 12 minut do lekkiego nabrania(...)u0107 jak najcie\u0144sze, jednak bez prze\u015bwit\u00f3w i dziur.","text":"Po tym czasie ciasto wy\u0142\u00f3\u017c na blat podsypany m\u0105k\u0105. D\u0142o\u0144mi delikatnie rozci\u0105gaj ciasto, formuj\u0105c z niego obszerny okr\u0119g z nieco grubszymi brzegami ciasta. Ciasto powinno by\u0107 jak najcie\u0144sze, jednak bez prze\u015bwit\u00f3w

ProstePesto.pl
Sernik kajmakowy z polewą a la snickers 526

mąki 5 dkg masła 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka śmietany 1 całe jajko 0,4 szkl. cukru pudru 1 mały cukier waniliowy aromat waniliowy 2 łyżki masła orzechowego Masa serowa 1 kg twarogu sernikowego (użyłam sera Hej!) 4 całe jajka 2 budynie śmietankowe bez cukru 2 cukry waniliowe 0,5 szkl. oleju (w równej(...)składniki zagnieść. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć formę. Zapiec ok. 15-20 min w temp. 190ºC.   Masa serowa. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Otrzymaną masę serową wylać na podpieczony spód. Ciasto piec około 70-90 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175ºC. Wierzch ma być ścięty. Jeśli góra zbyt szybko się rumieni, ciasto można przykryć folią aluminiową.   Polewa kajmakowa i czekoladowa

coolinarnastrefa.blogspot.com
Tartaletki migdałowe z jabłkiem 108

sztuk: Ciasto kruche • 300 g mąki – 2 czubate szklanki • 4 żółtka • 200 g masła • 3 łyżki cukru • 1 cukier waniliowy • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jabłka • 5 jabłek • 3 łyżki cukru • 1 łyżeczka cynamonu Masa migdałowa • 100 g mielonych migdałów – 1/2 szklanki • 100 g cukru pudru – 1/2 szklanki • 2 jajka Wykonanie: • Do miski wsypać(...)odrywając po kawałku bez wałkowania – spód i boki, natępnie nakłuć widelcem. • Nałożyć na ciasto przesmażone jabłka. • Jabłka zalać masą migdałową. • Z reszty ciasta kruchego wyciąć ozdoby (u mnie gwiazdki) i położyć na tartach lub zatrzeć ciasto na tarce i posypać po wierzchu. • Piec w nagrzanym piekarniku

To co kocham

Proponowane wyszukiwania