bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1692/3453)

Mazurek z wiśniami i galaretką 226

litrowy słoik wiśni bez pestek 1 galaretka wiśniowa wiórki kokosowe czekoladowe jajeczka  Przygotowanie: Kruchy spód: Do misy miksera przełożyć wszystkie składniki i miksować na wolnych obrotach do momentu aż składniki zaczną się łączyć. Ciasto przełożyć na blat zagnieść i uformować kulkę. Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Ciastem wylepić

Ala piecze i gotuje
Udziec indyczy z brzoskwiniami 271

Obwiązać ciasto nicią bawełnianą i włożyć do rękawa do pieczenia. Piekarnik ustawić na temperaturę 180*C i piec udziec przez ok 1,5 godziny. Przed pokrojeniem pozostawić mięso na 10 min, aby odpoczęło i wchłonęło wszystkie soki. Pokroić na grube plastry. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: brzoskwinie

https:KKuchniaMniam
IDEALNA BEZA WŁOSKA 297

stworzy Wam żadnego problemu! Koniecznie poczytajcie! BEZA WŁOSKA to stabilna gęsta beza wykorzystywana do dekoracji tortów, tart, ciast i ciasteczek. Swoim smakiem przypomina lubiane w dzieciństwie ciepłe lody – jest nieziemsko słodka i bardzo delikatna. Składa się z ubitych białek zaparzonych syropem cukrowym. Nie wymaga pieczenia, suszenia ani podgrzewania – to syrop cukrowy „gotuje” białka. PORADY: * Białka(...)ubitych białej cieniutkim ( naprawdę CIENIUTKIM ) strumieniem wlewamy syrop cukrowy zwiększając przy tym obroty miksera na maksimum ( CAŁKOWITE MAKSIMUM! ) Miksujemy do całkowitego wystudzenia ( ok. 15 minut ) – w tym czasie beza będzie sztywnieć i gęstnieć. Jeśli nie zwiększycie obrotów miksera do maksimum beza ie zesztywnieje a zrobi się klejąca i leista. Spróbujcie

Ostra na Słodko
Małe tarty z karmelizowaną cebulą i tuńczykiem 170

ilością sałaty i otrzymamy solidny posiłek. Użyłam domowej karmelizowanej cebuli ale  można  oczywiście użyć gotowej - widziałam w sklepach  marmoladę z cebuli. Można również użyć kruchego ciasta bez cukru, z dowolnego przepisu.  składniki ( 4 sztuki) ciasto kruche 200 g mąki 50 g masła 50 g smalcu 2 - 3 łyżki zimnej wody szczypta soli nadzienie 4 łyżki(...)papieru do pieczenia) i wyłożyć nimi posmarowane masłem foremki. Na ciasto położyć formę  wyciętą z papieru do pieczenia, wysypać np suchym grochem lub fasolą i tak obciążone foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C, na 10 minut. Po tym czasie zdjąć papier z fasolą i dopiekać tarty przez kolejne 6 minut już bez obciążenia

Stare Gary
Makaroniki 208

przygotowaniu makaroników - mieszanie,  wystudzoną bezę należy połączyć z masą migdałową w trzech turach, mieszamy za pomocą silikonowej szpatułki, masa będzie robiła się coraz rzadsza, w efekcie końcowym powinna swobodnie opadać ze szpatułki, zbyt długo mieszana masa spowoduje rozlewanie się makaroników na blaszce, zbyt krótko - masa będzie za gęsta 8. Blachy wykładamy papierem do pieczenia, możemy użyć maty silikonowej(...)wilgotności powietrza, jeśli będziemy suszyć makaroniki zbyt krótko to będą pękały w czasie pieczenia i nie utworzy się tzw. "stopka" jeśli suszenie trwa za długo skorupka będzie zbyt gruba i będzie odstawała od makaroniku 11. Piekarnik nagrzewamy do 160-165 ºC , wstawiamy blachę, pieczemy blachy pojedynczo, wypiekamy przez ok 12-15 min, jeśli makaroniki pękają i się rumienią

Słodki Kompromis
Delikatnie kokosowe ciasteczka (z cukrem kokosowym) 176

też energii na resztę dnia Polecam Wam spróbować tej wybornej kawy i innych znakomitych produktów, które znajdziecie w sklepie internetowym Manufaktury Kapucynów   Składniki: Uwaga: Mi ciasteczka pomagał piec mój mały synek, więc ta ostatnia porcja, która ocalała do zdjęcia jest dość różnorodna Ciasteczka powinny być rozwałkowane na 4-5 mm, za cieniutkie mogą być zbyt chrupiące(...)piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Na podsypanym mąką blacie/macie wałkujemy ciasto (podsypując je delikatnie mąką jakby lepiło się do wałka). Ciasto wałkujemy na grubość 4-5 mm. Wycinamy dowolne kształty. U nas kółeczka, które synek zdobił stempelkami. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Czas pieczenia może być różny, obserwujemy

Słodkie okruszki
Zapiekanka ze szparagami 148

łyżeczki czarnuszki Przygotowanie: Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, następnie odkroić główki i odłożyć, a resztę pokroić na 2-3 cm kawałki. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oliwy, dodać zmiażdżony czosnek, następnie pokrojone szparagi (bez główek) i porwany jarmuż. Zmniejszyć ogień i chwilę poddusić(...)patelni i odłożone wcześniej główki szparagów, wymieszać i przełożyć do przygotowanej blachy. Czerwoną cebulę pokroić w plasterki i ułożyć na cieście, całość posypać czarnuszką.  Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 50 min. - do tzw. suchego patyczka.  Po upieczeniu odstawić na pół godz. do przestygnięcia, następnie kroić. Zamiast szparagów można wykorzystać inne warzywa, np. kalafiora - podzielić na różyczki

Domowa Cookierenka Agi
Łamana beza z kremem waniliowo - kawowym z amaretto, migdałami i bananem 157

Ogromny puchar łamanej bezy z kremem waniliowo - kawowym z amaretto z migdałami,bananem.  Moja propozycja na święta Bożego Narodzenia.  4-5 białek  3/4 szklanki bardzo ksylitolu lub cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej  2 opakowania serka mascarpone po 250 lub jedno duże ( ekonomiczniej) 100 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka esencji waniliowej 100 ml amaretto 3 łyżki cukru(...)sylikonowa matę do pieczenia lub na nieprzywierający papier i rozprowadź na cienką warstwę. Piecz w 140 stopniach ok 1 godziny. Jeśli trzeba posusz jeszcze trochę, żeby była twarda. Wyjmij i  wystudź. Przygotuj krem:  mascarpone, śmietankę, wanilię, wystudzone espresso i amaretto wymieszaj dobrze mikserem. Nie używaj dużo cukru do kremu, chyba że lubisz, bo beza jest słodka

AZgotuj!
Mocno kruche świąteczne ciasteczka 163

dobrze się schłodziło. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Odrywamy kawałek ciasta (resztę zostawiamy w lodówce). Wałkujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy/stole na grubość 3-5 mm. A następnie wycinamy foremkami ulubione kształty. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce w lekkich odstępach. Blaszkę wkładamy do piekarnika na środkowy poziom i pieczemy

Słodkie okruszki
Pulpeciki z kaszy gryczanej i dyni w sosie z pesto pietruszkowym 123

rzepyszne pulpeciki z kaszy gryczanej z pieczoną dynią z mnóstwem aromatów z rozmarynu, wędzonej papryki. To danie podbije wasze kubki smakowe. Pulpeciki dynia piżmowa ( mała) lub 1/2 szt. kasza gryczana niepalona 1 szklanka olej rzepakowy sól rozmaryn  suszony 1 łyżeczka  suszony czosnek 1 łyżeczka siemię lniane mielone 2 łyżki Sos: puszka pomidorów 2 sztuki papryka mielona słodka(...)chili ( użyłam peperoncino 1 szt. mała) Pesto pietruszkowe: migdały bez skórki 50 gram pietruszka 1 pęk 50 ml oliwy z oliwek lub olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia sól 1/2 łyżeczki Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik na 190 stopni C. D ynię przekrój na pół, zawiń w folię lub rękaw do pieczenia i piecz 40 minut. Po upieczeniu wyjmij miękki miąższ

AZgotuj!
Pierś z kurczaka z ogórkiem kwaszonym i szpinakiem 101

szpinakiem. Podałam z frytkami z piekarnika, które piekły się w tym samym czasie co mięsko i do tego surówka z sałaty lodowej. Ogórki kwaszone, które wykorzystałam otrzymałam od polskiego producenta przetworów z  owoców i warzyw DROS . Jest to niewielka firma ale z tradycjami, pysznymi produktami i do tego bez konserwantów i ekologiczne. Obiad szybki do przygotowania bardzo smaczny(...)rozbić tłuczkiem. Doprawić solą, pieprzem, posmarować majonezem i oprószyć czosnkiem granulowanym. Na majonezie rozłożyć listki szpinaku, po 3 plasterki ogórków kwaszonych i obficie posypać mozzarellą. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia ułożyć przygotowane piersi. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i zapiekać około 20 minut

Ala piecze i gotuje
Najmodniejszy tort urodzinowy - unicorn 453

pieczenia podnieście boki tortownicy, bo biszkopt na pewno urośnie wam bardzo wysoki i wypłynie z formy.)  Wyłożyć papierem do pieczenia dno - później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem boki. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 45 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie(...)biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie). Wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na trzy krążki. Krem na bazie bezy szwajcarskiej  ( do posmarowania tortu z wierzchu) 460 g masła miękkiego i pokrojonego w kosteczkę 6 białek 1,5 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Odrobina barwnika niebieskiego (użyłam

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Święta Bożego Narodzenia - jak sprawnie je przygotować 186

szczelnie zamkniętym naczyniu. Gwarantuję, że nic im się nie stanie przez ten czas. Sama ten patent stosuję od wielu lat. Mięso na pieczenie można przyprawić dużo wcześniej, a po przyprawieniu zamrozić. Dzień przed pieczeniem wystarczy wyjąć je z zamrażarki i rozmrozić w lodówce (proces rozmrażania trwa wtedy wolniej, co jest korzystne dla mięsa.) Od pewnego czasu w taki(...)zatem przepłacać? Po co tracić czas w kolejkach? Skoro zaopatrzenie mamy już zaplanowane, to pora rozplanować prace porządkowe. To także można zaplanować, żeby przebiegło na spokojnie i bez szaleństwa. Okna można umyć nawet i miesiąc przed świętami, a dzień-dwa przed wystarczy tylko przetrzeć szyby. Jeśli spodziewamy się większej ilości gości niż tylko domownicy, to na początku grudnia proponuję

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania