Makaron z papryką i pieczarkami w kremowym sosie Dziś mam dla Was przepis na prosty i szybki obiad z makaronem w roli głównej. Bez mięsa
Słodkie okruszkiProsty czerwony barszcz (bez zakwasu) Lubicie czerwony barszcz? My uwielbiamy. Dziś polecam Wam prosty czerwony barszcz bez zakwasu. Pyszny i szybki w przygotowaniu. Choć
Słodkie okruszkisłodkie wypieki, takie wykonuje zawsze sama w domu. Nie trzeba się nawet starać za bardzo, bo ten przepis jest tak łatwy i szybki, że każdemu uda się go wykonać bez najmniejszego problemu. U mnie idealnie sprawdza się jako drugie śniadanie w towarzystwie kwaśnego wiśniowego dżemu. Sam również smakuje znakomicie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze 1 kawałka (14): 116 kcal(...)masło, jajo i wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i mieszamy do połączenia składników (można ręcznie, nie trzeba używać miksera). 3. Masę przekładamy do formy (12x26) i pieczemy 60 minut w 170 stopniach. Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zdrowo i aktywniesłodkie wypieki, takie wykonuje zawsze sama w domu. Nie trzeba się nawet starać za bardzo, bo ten przepis jest tak łatwy i szybki, że każdemu uda się go wykonać bez najmniejszego problemu. U mnie idealnie sprawdza się jako drugie śniadanie w towarzystwie kwaśnego wiśniowego dżemu. Sam również smakuje znakomicie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze 1 kawałka (14): 116 kcal(...)masło, jajo i wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i mieszamy do połączenia składników (można ręcznie, nie trzeba używać miksera). 3. Masę przekładamy do formy (12x26) i pieczemy 60 minut w 170 stopniach. Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzuMigdałowe naleśniki. Lubicie naleśniki? Ja i moje dzieci moglibyśmy je jeść naprawdę często Dziś polecam Wam naleśniki w wersji migdałowej. Do ich przygotowania użyłam napoju migdałowego
Słodkie okruszkiNie wiem dlaczego tak długo zwlekałam z zamieszczeniem tego przepisu na blogu w szczególności, że jest to jedno z moich ulubionych dań wegańskich. Tak samo jak
Book of spellsUwielbiam pistacje, zresztą jak wszyscy moi bliscy. Dlatego, gdy ostatnio przygotowałam domowe lody pistacjowe (bez użycia maszynki do lodów) … możecie sobie wyobrazić radość na
Słodkie okruszkiUwielbiam omlety. Czasem myślę, że są idealnym rozwiązaniem na śniadanie lub kolację. Dziś dzielę się z Wami przepisem na zdrową wersję omleta. U mnie w domu
Słodkie okruszkimoim mężem dla naszej Rodziny. Szyneczka jest pyszna a po tylu godzinach w piecu jest też baaardzo kruchutka, wprost rozpływa się w ustach. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i później już na zimno- sama lub jako dodatek do pieczywa. Ta szynka to bez wątpienia smak mojego dzieciństwa. Myślę, że moich dzieci również. Mam nadzieję, że kiedyś będą kultywować(...)górą, tak by nie było żadnej szpary. Górę można lekko oprószyć mąką lub otrębami i szczelnie obwinąć kilkoma warstwami folii. Wkładać do nagrzanego do 250 *C piekarnika i piec w tej temperaturze 1,5-2 godziny ( program góra-dół). Następnie zmniejszyć temperaturę do 180-200 *C i dopiekać jeszcze kilka godzin, tak by była miękka. Szynka piecze się tyle
Smaczne Zdrowebędę pisała o parówkach. Chyba tylko tyle, że wybrałam moim zdaniem najlepsze – z szynki, bez dodatku fosforanów oraz glutaminiany sodu. O cieście francuskim wspominam za każdym razem, gdy go używam – i tak będzie tym razem. Wyśmienite na słodko i takie samo na wytrawnie. Wspaniale się komponuje z owocami, warzywami, mięsem, rybami, przeróżnymi masami i dodatkami(...)równi z drożdżowym – oba wypieki sprawiają mi wielką frajdę. Dodatkową zaletą ciasta francuskiego jest to, że można kupić bardzo dobre – gotowe do pieczenia. Z takim ciastem przygotowanie wypieku to kwestia kilkunastu minut (nie licząc oczywiście czasu pieczenia, który w zasadzie też jest krótki). A czarnuszka ? Jako przyprawa czarnuszka była stosowana przez naszych przodków od niepamiętnych czasów. Nazywana także
mojewypiekiinietylkobędę pisała o parówkach. Chyba tylko tyle, że wybrałam moim zdaniem najlepsze – z szynki, bez dodatku fosforanów oraz glutaminiany sodu. O cieście francuskim wspominam za każdym razem, gdy go używam – i tak będzie tym razem. Wyśmienite na słodko i takie samo na wytrawnie. Wspaniale się komponuje z owocami, warzywami, mięsem, rybami, przeróżnymi masami i dodatkami(...)równi z drożdżowym – oba wypieki sprawiają mi wielką frajdę. Dodatkową zaletą ciasta francuskiego jest to, że można kupić bardzo dobre – gotowe do pieczenia. Z takim ciastem przygotowanie wypieku to kwestia kilkunastu minut (nie licząc oczywiście czasu pieczenia, który w zasadzie też jest krótki). A czarnuszka ? Jako przyprawa czarnuszka była stosowana przez naszych przodków od niepamiętnych czasów. Nazywana także
mojewypiekiinietylkoSkładniki: Ciasto: mąka 2 szkl. żółtko 1 szt. proszek do pieczenia 2 łyżeczki margaryna 10 dag. cukier 1 szkl. jajko 1 szt. śmietana 4 łyżki Masa serowa: twaróg 1 kg. (dwukrotnie zmielony) cukier 1 szkl. olej 1/2 szkl. mleko 1 i 1/2 szkl. budyń waniliowy (bez cukru) 2 op. jaja 2 szt. żółtko(...)najlepiej łyżką zanurzając ją w wodzie. Wyrównać. 2. MASA SEROWA: Ser połączyć ze wszystkimi składnikami, dobrze zmiksować na najwyższych obrotach, tylko do połączenia się składników. Wylać masę na ciasto. Piec 40-50 min. w 170-180 stopniach. 3. PIANKA: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i na końcu kisiel, dalej miksując. Gotową pianę wylać na gorący sernik. Piec jeszcze
Kuchnia PaulettesDość łatwy do przygotowania i efektowny deser. Bardzo fajna propozycja na Wielkanocny stół. Inspirację na te słodkie jajka znalazłam na blogu Domowe wypieki. na ok 8 porcji Beza 3 białka jajek 190 gramów cukru 1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki soku z cytryny szczypta soli Nadzienie 1 galaretka brzoskwiniowa mała puszka mango w zalewie po odsączeniu(...)cytryny, całość miksujemy do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy porcjami ubitą pianę formując kształt jajka (ok.2 łyżki na porcję) U dołu za pomocą łyżki robimy dołek miejsce które po upieczeniu wypełnimy musem z mango. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Włożyć przygotowane bezy, zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę ok 50-60 minut
Andzia PichciBardzo mało ostatnio mam czasu na pieczenie, ale w swoje 24 urodziny nie mogłam sobie odmówić chwili w kuchni by stworzyć dla rodziny jakiś smakołyk. Powiem szczerze, że w lodówce było pusto, w głowie pomysły też jakby gdzieś uciekły, więc miałam mały problem! Po chwili namysłu udało mi się jednak stworzyć dzisiejszy torcik czekoladowy. Wykorzystałam do jego przygotowania dobrej(...)karmelowo-orzechową. Muszę przyznać, że efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Na pewno bez problemu uda Wam się ten smak powtórzyć w domu, dlatego koniecznie wypróbujcie poniższy przepis. Składniki : 4 jajka 100 g mąki 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 100 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia 400 ml śmietanki 36% 3 łyżki cukru pudru z wanilią poncz – pół
Słodkie Przyjemnościpodzieliłam na dwie części do jednej dodałam odrobinę (na czubku łyżeczki) zielonego barwnika. Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką ( tylką) w kształcie gwiazdki. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jeżeli chcemy zrobić stożkowe choinki zaczynamy wyciskać masę bezową rysując kółka unosząc rękaw cukierniczy ku górze kręcąc coraz mniejszą spiralę. Jeżeli(...)jednym ruchem rysować masą coraz krótsze linie formując bezową choinkę. Gotowe choineczki ozdobić posypką cukrową. Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika od razu zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszymy bezy około 1 godzinę. Miłej zabawi i smacznego
Andzia Pichci