piekła w prodiżu królika lub baraninę. Tej ostatniej nie znoszę ;) Królicze mięso jest delikatne i soczyste, jeśli pozwolimy mu leżeć dłuuuuugo w np. oleju. Ma tak delikatny smak, że łatwo wchłania smaki, które mu zaserwujemy. Do tego zawiera stosunkowo mało cholesterolu. Nie bez kozery jest bazą wielu dań dla niemowląt. Oto moja propozycja: Składniki : tusza małego królika (bez(...)mielonego pieprzu liść młodego lubczyku 3 ząbki czosnku Tuszę królika wkładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy olejem i posypujemy przyprawami (jałowiec wcześniej rozgnieść). Czosnek dodajemy na ok. dwie godziny przed pieczeniem . Królika wstawiamy pod przykryciem do lodówki na noc. Rano przewracamy królika na drugi boczek. Jeśli olej wsiąkł w królika, dolewamy ok. dwóch łyżek. Ponownie wstawiamy królika do lodówki
Weekendy w domu i ogrodzieTradycyjny krakowski sernik na delikatnym kruchym cieście z kratką. Taki znam z dzieciństwa. Odkąd pamiętam, był nieodłącznym elementem każdych Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Bez sernika ani rusz :-) Oczywiście zawsze musiał być z kratką, dużą ilością rodzynek i kandyzowanej skórki z pomarańczy. Krakowski sernik to prawdziwa klasyka. W każdej szanującej się cukierni można kupić taki właśnie sernik(...)minut. Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Odkroić 1/3 ciasta i odłożyć z powrotem do lodówki - posłuży do wykonania paseczków na wierzchu sernika. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem. Piec około 10 minut, do lekkiego
maniapieczeniajajek 6 łyżek ciepłej wody 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 250 g masła 3 budynie czekoladowe 800 ml mleka 6 łyżek cukru 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Masa śmietanowa: 500 g śmietany kremówki 2 łyżki cukru(...)soli. Ubijać, aż białka będą sztywne. Partiami wsypywać cukier z cukrem waniliowym. Mieszać aż beza stanie się gładka i lśniąca a kryształki cukru będą mało wyczuwalne. Następnie dodawać po jednym żółtku. W następnej kolejności wsypywać partiami mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie i dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto wylać na blachę posmarowaną tłuszczem
My simple kitchenKolejny weekend...oj jak ten czas szybko leci...i kolejne wspólne pieczenie ..tym razem wybór padł na mufinki..mufinki są bardzo proste i szybkie do zrobienia...Na początku Joasia nadała mi smaku na mufinki marchewkowe..takich jeszcze nie robiłam..ale sąsiad przyniósł mi trochę winogron [takich z własnego ogrodu..one są inne w smaku niż takie , które można kupić(...)mufinki bez jajek..co na samym wstępie autorka napisała..no, ale tak to jest jak wszystko robi się na szybko i nie zdążyło tego wstępu przeczytać. Razem ze mną mufinki piekły: 325 g mąki pszennej 3/4 szkl. otrąb owsianych lub pszennych 110 g brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli
Moje domowe kucharzenieprzywitał nas dość nieciekawą aurą… Deszcz, wiatr, ochłodzenie a i nastrój nieciekawy... Na poprawę humoru i ponowne przywołanie lata proponuje Wam dziś ciacho, które mi zawsze odpędza smutki. Samo pieczenie tego sernika mnie odpręża, a po jednym kawałku już zapominam, że jest mi źle. Kruchy spód , pyszny waniliowy środek- idealnie miękki , ale jednocześnie do złudzenia przypominający sernik z prawdziwego(...)sztywno. Następnie stopniowo wsypujemy cuk ier, ciągle miksując na sztywną bezę. Dodajemy budy nie . Miksujemy chwilę, aż masa będzie gładka. Dodajemy śmietan y i dokładnie , ale delikatnie mieszamy. WYKONANIE: 1 część ciasta kruchego ( nakłuwamy widelcem) masa serowa 2 część ciasta kruchego ( ścieramy na tarce o grubszych oczkach) pieczemy ok. 55 minut w temp. 175 stopni i zostawiamy do całkowitego ostudzenia
Domowe ciastamieszamy w misce. Wykładamy przygotowaną masę na silikonową formę (18x18cm) i pieczemy w 180 stopniach przez około 10 minut. Wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia. Nadzienie : Wszystko razem blendujemy i wylewamy na wystudzony spód ciasta. Odstawiamy do lodówki lub zamrażalnika żeby stwardniało. Wesołych Świąt! Artykuł Ciasto czekoladowe z malinami (bez glutenu) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifefarszu -por część biała -sól, pieprz -tymianek -gruba kromka chleba razowego pokrojona w drobną kostkę -czosnek, ząbek zgnieciony nożem i posiekany -suszone borowiki, namoczone kilka godzin, podsmażone na maśle bez soli -orzechy włoskie i nerkowce (po małej garści), zgniecione w moździerzu -wino białe, półwytrawne, kieliszek -kuskus, zalany gorącym bulionem -szczypiorek posiekany W pierwszej kolejności trybujemy mięso. Trybujemy, czyli pozbawiamy(...)podaniem należy wyciągnąć. Na maśle klarowanym, w rondlu (rondel powinien się nadawać do smażenia i pieczenia w piekarniku), szklimy por i podsmażamy zawinięte z farszem mięso, dodajemy gałązki tymianku. Skórka powinna się zrumienić. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok 10 minut. Podlewamy winem i bez przykrycia wkładamy do piekarnika góra - dół na 30-40 minut w temperaturze 180 stopni
BaRepascukru waniliowego -3/4 szkl cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -3 łyżki śmietany kwaśnej 18% -200g zimnego masła lub margaryny MASA SEROWA -750g sera białego tłustego -3 jajka -1 cukier waniliowy -200g masła lub margaryny -2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru po 40g sztuka -250ml mleka -3/4 szkl cukru(...)dajemy do miski i zagniatamy ciasto, dzielimy je na 3 części i wkładamy na około 20 minut do lodówki. Następnie wałkujemy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni, tak postępujemy z całym ciastem. Mamy mieć 3 spody. MASA SEROWA Ser mielimy. Do garnka dajemy masło
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuznudzić. Ostatnio na blogu pojawiły się dwa przepisy z dynią w roli głównej: SPAGHETTI Z DYNI MAKARONOWEJ Z BOCZKIEM, SZPINAKIEM I BATATAMI CIASTO DYNIOWE PALEO, BEZ GLUTENU Teraz nadszedł czas, aby przygotować przebój sezonu – Dyniowy chleb paleo z jagodami goji. Jagody możecie zastąpić tym, co akurat macie(...)cytryny i dobrze mieszamy. Wsypujemy garść jagód. Smarujemy keksowiec olejem kokosowym. Wlewamy ciasto i pieczemy dyniowy chleb paleo w 180 stopniach około 35-45 minut, albo do czasu, aż wbity patyczek w środek wychodzi czysty. Smacznego! Artykuł Dyniowy chleb paleo (bez glutenu) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifecieście francuskim, jak sama nazwa mówi jest łosoś . Wybrać należy dobrej jakości świeżego łososia, ze skórką lub bez. Przyznaję, iż ja używam tego rodzaju łososia, którego w danym dniu udaje mi się dostać w sklepie. Drugim ważnym składnikiem, bez którego nie wyobrażam sobie łososia w cieście francuskim, jest szpinak. Zawsze sięgam po świeże liście szpinaku, smażę je przez(...)ciasta. Ciasto wzdłuż wszystkich brzegów dokładnie docisnąć palcami, po wierzchu naciąć w kilku miejscach nożem i posmarować jajkiem. łososia w cieście francuskim ułożyć w formie do pieczenia uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na godzinę, maksymalnie godzinę i 10-u minut. Upieczonego łososia podawać z fasolką szparagową z wody oraz
MeCooksZobaczcie sami Składniki na ciasto: 3 1/3 szklanki mąki tortowej ½ szklanki cukru 240 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka 2 łyżki kakao 1 łyżka cukru waniliowego Uwaga: szklanka 200 ml Mąkę, cukier, masło, proszek do pieczenia, żółtka i cukier waniliowy umieszczam w misce i zagniatam ciasto. Następnie ciasto dzielę w proporcji(...)może być trochę większa, wtedy mazurek będzie bardziej płaski) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. W tym czasie przygotowuję nadzienie. Składniki: 4 białka 1 szklanka cukru ¾ szklanki siekanych orzechów ¾ szklanki siekanych migdałów 200 g ulubionego dżemu bez cukru (u mnie był to morelowy) Białka ubijam i pod koniec ubijania
Słodki sentymentzastanawiałam się, jaki przepis podpiąć pod moje rozmyślania. W sumie pasowałyby buraki albo flądry. Jednak stres łagodzi cukier, więc padło na ciasto. Zwykłe drożdżowe ciasto, ale robione po mojemu. Bez ważenia, mierzenia i szamańskich sztuczek. Jedyna zasada, jakiej się trzymam to ta, że składniki mają mieć temperaturę pokojową, więc wszystkie składniki wyciągam rano i zabieram się za ciasto(...)zostawiam na blacie na 20 min przykryte ściereczką. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i piekę ciasto 30-35 min. Studzę i jem. Babcia pochwaliła i domagała się jeszcze, a ponieważ jest wymagająca co do ciasta drożdżowego więc chyba jest dobre Post Ciasto drożdżowe bez zasad pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchendziś - szybki i bardzo efektowny deser - bezy z dodatkiem czekolady, kruche i chrupiące, przełożone bitą śmietaną i malinami. Pracy z nimi niewiele (chociaż trzeba trochę czasu) a efekt murowany! Bezy czekoladowe z bitą śmietaną i malinami 4 białka 300 g cukru Szczypta soli ½ tabliczki gorzkiej czekolady 300 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 300 g malin Czekoladę rozpuścić(...)wystarczy kilka ruchów łyżką. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Za pomocą łyżki formować beziki ( połowę spłaszczyć, reszta może mieć czubki) Piec w temperaturze 110 stopni przed 2 godziny, studzić w otwartym piekarniku. Śmietanę umieścić w misie miksera z zamontowaną trzepaczką- ubić na sztywno, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Na płaskie bezy wyłożyć ubitą śmietanę, na to maliny
Smaczny zeszytWaniliowe naleśniki na napoju roślinnym Lubicie naleśniki? Ja uwielbiam. Dziś na śniadanie przygotowałam pyszne naleśniki w lekko odchudzonej wersji, bo na napoju roślinnym. Do ciasta dodałam
Słodkie okruszkiKotleciki jajeczne w sosie pomidorowym Dziś mam dla Was przepis na pyszny, bezmięsny obiad. Kotleciki jajeczne w gęstym pomidorowym sosie. Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne
Słodkie okruszki