rozkruszyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( poprzyduszać). Drugą zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce. Składniki na masę śmietanową: - 1200g kwaśnej śmietany ( u mnie 800g śmietany 18% i 400g jogurtu greckiego) - 5 białek - szczypta soli - 1/4 szkl ksylitolu - 60 kropli stewii fluid - 2 op. budyniu waniliowego bez cukru Dodatkowo : - 400g malin ( dałam mrożone(...)piany dodać proszek budyniowy . Następnie delikatnie dodawać śmietanę i jogurt i delikatnie zamieszać . Masę wyłożyć na kruchy spód, wyrównać. Wysypać mrożone maliny. Na górę rozkruszyć drugą część ciasta. Piec w temp.180* termoobieg ok.50 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Oprószyć mielonym ksylitolem lub pudrem. Smacznego
Smaczne Zdrowejest otrzymanie sypkich wiórków. Przygotowujemy dwie okrągłe blaszki (21 cm), można też upiec jedną warstwę ciasta, ale wtedy konfitura tak się fajnie nie schowa. Dno form wykładamy papierem do pieczenia i gotowe! Piekarnik nastawiamy na 175*C. Z białek ubijamy pianę (można dodać szczyptę soli do ubijania), stopniowo dodajemy cukier puder a następnie łączymy ze zmielonymi migdałami. Ciasto rozkładamy(...)góry nogami i zdjęłam pergamin. Mam po prostu średnie doświadczenia z wyjmowaniem całkowicie wystudzonej bezy, więc wolałam to zrobić od razu. Blaty odkładamy do całkowitego wystudzenia. Czas na krem. Śmietankę zagotowujemy z cukrem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żółtka, szybko ubijając trzepaczką. Masę ponownie stawiamy na piecu, tym razem na niewielkim ogniu. Powoli podgrzewamy, cały czas mieszając, aż płyn zgęstnieje. Piszą
les mirabellestemu podpatrzyłam tu i tak jak autorka przepisu ciasto zagniatam około 4 tygodni przed świętami, a piekę około tygodnia przed Bożym Narodzeniem. Piernik przekładam powidłami śliwkowymi i marcepanem, dzięki czemu nabiera wilgoci i robi się miękki. W takim wydaniu smakuje mi najbardziej. Bez piernika nie ma prawdziwych świąt, więc moje ciasto już leżakuje w lodówce. A jak Wasze przygotowania(...)zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba tylko lekko podsypywać mąką). Tydzień przed świętami ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy cienko, przekładamy placki do form 39x26 cm i pieczemy w 170 stopniach przez 15-20 minut każdy. Placki studzimy, przekładamy powidłami i rozwałkowanym marcepanem. Tak przygotowany obciążamy np. deską do krojenia i odstawiamy na 1-2 dni, aby piernik zmiękł
Bon appetit mon amieogarnąć, żeby nie wsiąść do autobusu w piżamie i puchatych kapciach (mógłbym stracić na reputacji). Bez kawy bywa to nad wyraz trudne, ale myślę, że bym już nie zdążył. Okej, udało się dotrzeć. Mogę usiąść do wspólnego stołu. Bogu dzięki tam nie pieką tylko chleba, ale także robią szybko-działające iniekcje z kofeiny. Dobra, obudziłem się, mogę zacząć pisać(...)Mówi się, że standardowy przepis na chleb zawiera w sobie mąkę, wodę i sól. W Chlebotece jednak w każdym bochenku znajdziemy jeszcze jeden magiczny składnik: jest to miłość do pieczenia, która sprawia, że ich chleb rośnie lepiej niż na drożdżach (tfu! zakwasie!). Cały zespół przepełniają pozytywne emocje, które wędrują wprost do ciasta (później zachodzi szereg nudnych reakcji chemicznych
Food Squareżółtka i białka 120g cukru 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: 120ml wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Masa bananowa: 1L soku bananowego (użyłam nektar bananowy) 150g masła 3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 5 bananów sok z 1/2 cytryny Krem śmietankowy: 1 galaretka o smaku bananowym(...)masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 3. Do mąki dodać proszek do pieczenia, wymieszać i przesiać na jajeczną masę. Dokładnie wymieszać szpatułką, patrz FILM . Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, papier ma troszkę wystawać poza blaszkę. Ciasto wyrównać
Mała CukierenkaDynia pasuje tu idealnie! Miąższ dyni można przyrządzić na dziesiątki, jak nie setki sposobów. Ma neutralny smak, który łatwo łączy się z pikantnymi i korzennymi przyprawami. Najlepsza jest pieczona, bo jej smak staje się głębszy i bardziej skoncentrowany. Zup dyniowych na blogu jest już kilka i w każdej odsłonie jest pyszna. Tym razem dynię Hokkaido upiekłam razem(...)sól pieprz 2 łyżki oliwy listki świeżej kolendry 1/2 granatu Przygotowanie: Dynię myjemy i bez obierania kroimy w mniejsze kawałki, pozbywamy się nasion. Jabłko także nieobrane kroimy na 8 części i wycinamy gniazda nasienne. Kawałki dyni i jabłka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Dodajemy ząbki czosnku w łupinach i cebulę pokrojoną w ćwiartki. Wszystko skrapiamy oliwą
Smakowity Blog KulinarnyChleb można upiec na każdą okazję i bez okazji. Zapach świeżo upieczonego chleba poprawi nastrój. Bułki na drożdżach z nasionami to najprostszy przepis na bułki, z którego często korzystam. Modyfikuję go od czasu do czasu, dodając różne nasiona, orzechy, zioła czy warzywa. Czasami wymieniam jakąś mąkę na inną. Po prostu piekę chleb z produktów, które mam pod ręką
codojedzeniawydarzyło, ale z chorobami – różnie. Alternariozie się oparł, ale szara pleśń ku mojej rozpaczy zżarła mu bez pardonu 3 całe grona. Słodko-kwaśny, soczysty, ale jak na ciemne odmiany dla mnie zbyt mało wyrazisty. Jest smacznie, poprawnie, ale bez dymnego aromatu ciemnych odmian. W opisach miał informacje o „bogatym smaku czarnych odmian, z dymnym i owocowym akcentem(...)aromatyczny, słodki i wyraźny – bez głąba, praktycznie bez żadnych twardych przerostów w środku i prawie bez nasion – typowo przerobowa odmiana, tu nie zostaje prawie nic do odrzutu. W postaci surowej o niebo smaczniejszy niż Auria czy polskie odmiany typu „bycze rogi”. Idealny na wszelkie przetwory! W przeciwieństwie do Aurii u mnie bez tendencji do suchej zgnilizny
Karo in the Kitchensłabość innymi zdrowymi posiłkami. Na śniadania jadam domową granolę, puddingi z chia i owoce. Obiady bez sałatek niemal nie istnieją, choć czasem muszę mocno do nich przekonywać C. Odkąd mam nową zabawkę, czyli piekarnik parowy, coraz rzadziej smażę mięso (choć już wcześniej pieczone zdecydowanie było moim faworytem). Owszem, zdarza mi się podgryzać chipsy przy oglądaniu filmów, ale często zastępuję(...)meritum, czyli blogów fit. Ponieważ lubię eksperymentować i chętnie testuję nowości, dość ciężko mnie zaskoczyć. Ale tak sobie myślę, że przeciętny poszukiwacz odmiany od codzienności, widząc w przepisie aquafabę bez słowa wyjaśnienia, ucieknie gdzie pieprz rośnie, a bardziej przyjazne woda z puszki po ciecierzycy nie pomniejsza mniemania o sobie rzeczonego blogera. Chcecie być fancy i trendy? Bądźcie sobie
Pożeraczka, czyli raz adobrzePiecze się je szybko, bo są na gotowym cieście francuskim, dodaje tylko dodatki i do pieca :-). Sery śródziemnomorskie były zanurzone w solance, więc postanowiłam nie dodawać więcej soli, bo one zapewniły słoność tartom. Można je podać z sosem czosnkowym lub pomidorowym, albo bez, to już zależy od Waszych upodobań. Polecam Wam ten przepis wypróbować, szczególnie, że jest prosty, szybki(...)zmieszać ze sobą i pokruszyć na mini tarty. Oliwki i pomidorki pokroić w talarki i ułożyć wraz z podsmażonymi piersiami z kurczaka na mini tartach oraz posypać ziołami prowansalskimi. Piec około 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 210ºC. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychcieście z kruszonką, a jednak niezwykła. Szarlotka na kruchym jaglanym cieście, bez glutenu, bez produktów mlecznych, dużą ilością jabłek i cynamonu. Składniki na blachę 20 x25 cm: 200 g mąki jaglanej 100 g oleju kokosowego w postaci stałej lub zimnego masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenie (bezglutenowego) 1 jajko 1 łyżka drobnego brązowego cukru Dodatkowo
moj przepis nacieście z kruszonką, a jednak niezwykła. Szarlotka na kruchym jaglanym cieście, bez glutenu, bez produktów mlecznych, dużą ilością jabłek i cynamonu. Składniki na blachę 20 x25 cm: 200 g mąki jaglanej 100 g oleju kokosowego w postaci stałej lub zimnego masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenie (bezglutenowego) 1 jajko 1 łyżka drobnego brązowego cukru Dodatkowo
moj przepis nakruszonką, a jednak niezwykła. Szarlotka na kruchym jaglanym cieście, bez glutenu, bez produktów mlecznych, dużą ilością jabłek i cynamonu. Składniki na blachę 20 x25 cm: 200 g mąki jaglanej 100 g oleju kokosowego w postaci stałej lub zimnego masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenie (bezglutenowego) 1 jajko 1 łyżka drobnego brązowego cukru Dodatkowo: 1 kg prażonych jabłek
moj przepis najogurtu naturalnego 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika – mieszanki bez dodatku cukru i mąki lub samodzielnie wykonanej (przepis poniżej) Wszystkie składniki dokładnie ugniatamy na gładkie ciasto. Odrywamy po kawałku, dłonią formujemy kuleczki i lekko spłaszczamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-15 minut w 180 st. C. Przyprawę do piernika łatwo
Kucharzycakruszonką, a jednak niezwykła. Szarlotka na kruchym jaglanym cieście, bez glutenu, bez produktów mlecznych, dużą ilością jabłek i cynamonu. Składniki na blachę 20 x25 cm: 200 g mąki jaglanej 100 g oleju kokosowego w postaci stałej lub zimnego masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenie (bezglutenowego) 1 jajko 1 łyżka drobnego brązowego cukru Dodatkowo: 1 kg prażonych jabłek
moj przepis na