mascarpone 300 g puree z dyni opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego łyżeczka skórki startej z cytryny Polewa: puszka gotowego kajmaku 3 łyżki mleka albo kremówki Sposób przygotowania: Spod: Herbatniki pokruszyć walkiem. Wymieszać z roztopionym masłem i orzechami. Masą wylepić wyłożoną papierem do pieczenia tortownice. Wstawić na 3 godziny do lodówki. Masa: Żółtka
Różne smaki w kuchnimascarpone 300 g puree z dyni opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego łyżeczka skórki startej z cytryny Polewa: puszka gotowego kajmaku 3 łyżki mleka albo kremówki Sposób przygotowania: Spod: Herbatniki pokruszyć walkiem. Wymieszać z roztopionym masłem i orzechami. Masą wylepić wyłożoną papierem do pieczenia tortownice. Wstawić na 3 godziny do lodówki. Masa: Zółtka
Słodkości i nie tylkomożna sobie uprzyjemnić słodkim wypiekiem. Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą, bez drożdży, więc bez oczekiwania na wyrośnięcie – dla łasuchów… i nie tylko. Składniki: - 650g serka mascarpone - 650g mąki tortowej - 6 jaj - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - ok.50 ml białego rumu - woda różana - marmolada wieloowocowa twarda Dodatkowo: - olej do smażenia - lukier Mascarpone(...)Miały być na Tłusty Czwartek, ale wyszło inaczej i zrobiłam je na… Walentynki. Walentynki już minęły, a przepis, jak wiele innych czekał na swoją kolej. Ostatecznie kto powiedział, że bez okazji nie można zjeść pysznego pączka, nawet po karnawale. Pączki są pięknie wyrośnięte, lekkie i puszyste. Bazą wyjściową był dla mnie przepis Doroty ze strony Moje Wypieki , na pączki
mojewypiekiinietylkociasto (tak, mój Mąż pracuje w firmie produkującej czekoladę, szczęściara ze mnie:)), jakoś nigdy nie może ona dotrwać do pieczenia. Znika potajemnie , jakby wyjadały ją elfy lub małe myszki:) I tym razem, gdy zachciało mi się piec finansjerki, musiałam kupić białą czekoladę w sklepie. Biała czekolada bardzo dobrze komponuje się ze smakiem owoców, takich jak maliny(...)puder do posypania Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Wybraną foremkę dokładnie wysmaruj masłem i wstaw do lodówki (lub wyłóż papierem do pieczenia). W misce wymieszaj cukier puder, mąkę, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i sól. Przygotuj zbrązowione masło - masło pokrój na kawałki, włóż do rondelka i powoli rozpuść. Gdy tylko masło się rozpuści, zacznij
Chilli Czosnek i OliwaNiczym Dante albo Kratos pojechałem do piekła i wróciłem. Tzn biorąc pod uwagę, że piekłem jest ziemia, a na niej istnieją jeszcze czasem mniejsze bądź większe piekła, to może takie nie do końca piekło, ale taki dość piekielny rejon w Polsce zwany Kotliną Kłodzką. Z jakiegoś powodu jest tam najwięcej piekielnie brzmiących miejsc, może dlatego, że w momencie kiedy(...)Szczelińca. Poniedziałek rano - idealna pora. Niestety wejście do Piekiełka było nie do końca legalne, sami zobaczcie czemu :) Bez raczków ani rusz. Jak wspominałem w tym rejonie jest największe zagęszczenie piekielnych nazw. Oprócz wspomnianego powyżej Piekiełka, czy Piekielnej Kuchni, jest jeszcze rzeka Piekło, Miejscowość o tej samej nazwie po czeskiej stronie granicy oraz Piekielna Góra, którą odwiedziłem, do której droga
Kryzysowa Książka KucharskaW chłodne zimowe dni nie kuszą nas sałatki, natomiast wszyscy z przyjemnością jemy coś rozgrzewającego, więc wrzucamy warzywa na ruszt ;) Nasza mieszanka grillowanych warzyw ma same
głodny alergikskórki pomarańczowej) Wykonanie: - składniki powinny być prosto z lodówki - owoce suszone przelać gorącą wodą, odcedzić i osuszyć, pokroić na drobne kawałki - mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i zimne masło, składniki posiekać razem - dodać żółtko, śmietanę, ekstrakt z wanilii oraz posiekane owoce, ze składników szybko zagnieść ciasto - ciasto podzielić na dwie równe części(...)zamrażarce przez 30-60 minut, aż ciasto będzie sztywne i łatwo będzie je porcjować bez utraty kształtu ciasteczek - schłodzone ciasto wyjąć z zamrażarki, ostrym nożem odcinać plastry o grubości nie większej niż 1cm - ciasteczka układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - blachę z ciastkami ponownie krótko schłodzić w lodówce (20-30 minut) - ciasteczka piec
Smakołyki BerenikiTorcik budyniowy z bitą śmietaną Jak już wszem i wobec wiadomo , nie jestem specem od słodkich wypieków..chociaż w ostatnim czasie, muszę przyznać sama , przed sobą
Ogrodnik w podróżyoleju słonecznikowego 1 szklanka puree z gotowanego/pieczonego buraka około 2 szklanek mąki pszennej 3 łyżki gorzkiego kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa daktylowa 250 g daktyli 1 szklanka wody (lub mleka) 1 łyżka kakao 1/2 szklanki suszonej żurawiny 2 łyżki masła kokosowego 5 dag czekolady wiórki(...)soku w buraczkach gotowanych jest inna, a inna w pieczonych. Ciasto powinno być konsystencji gęstej, kwaśnej śmietany. Upiecz ciasto w temp. 180 st.C do suchego patyczka. Odstaw do ostudzenia. Przygotuj masę daktylowo-czekoladową Wodę wlej do rondelka, wsyp daktyle bez pestek - doprowadź do zagotowania. Wsyp żurawinę, dodaj kako i masło kokosowe. Wymieszaj
Gotuj Sam!bogate wnętrze i świetną czapkę z bezy – która ma przypominać kolumnę Zygmunta. Jest to ciastko dość słodkie, ale nasze serca zdecydowanie podbiło. Jak będziecie w Warszawie, koniecznie musicie jej spróbować, link do sklepów znajduje się tu. W oryginale ciastko składa się z kruchego ciastka migdałowego, kremu śmietanowego, kremu czekoladowego, konfitury żurawinowej, bezy. [:Listonic] Składniki na 20 ciastek: Składniki(...)może być wyczuwalnych kryształków cukru. Piec w 100 st. przez 1 godzinę i 30 min. Można piec wieczorem, wówczas można zostawić na noc w zamkniętym piekarniku. Wykonanie: W biszkoptu wycinać krążki, wkładać w papilotki, wyciskać krem śmietany na kształt gniazda w środek dać łyżeczkę konfitury, na to dać krem ciemny, przykryć bezą, gotowe. Można podawać od razu, ale można
moj przepis nabogate wnętrze i świetną czapkę z bezy – która ma przypominać kolumnę Zygmunta. Jest to ciastko dość słodkie, ale nasze serca zdecydowanie podbiło. Jak będziecie w Warszawie, koniecznie musicie jej spróbować, link do sklepów znajduje się tu. W oryginale ciastko składa się z kruchego ciastka migdałowego, kremu śmietanowego, kremu czekoladowego, konfitury żurawinowej, bezy. [:Listonic] Składniki na 20 ciastek: Składniki(...)może być wyczuwalnych kryształków cukru. Piec w 100 st. przez 1 godzinę i 30 min. Można piec wieczorem, wówczas można zostawić na noc w zamkniętym piekarniku. Wykonanie: W biszkoptu wycinać krążki, wkładać w papilotki, wyciskać krem śmietany na kształt gniazda w środek dać łyżeczkę konfitury, na to dać krem ciemny, przykryć bezą, gotowe. Można podawać od razu, ale można
moj przepis nacukru. Piec w 100 st. przez 1 godzinę i 30 min. Można piec wieczorem, wówczas można zostawić na noc w zamkniętym piekarniku. Wykonanie: W biszkoptu wycinać krążki, wkładać w papilotki, wyciskać krem śmietany na kształt gniazda w środek dać łyżeczkę konfitury, na to dać krem ciemny, przykryć bezą, gotowe. Można podawać od razu, ale można i dnia następnego. Smacznego! zygmuntowka_mojprzepisna.pl
moj przepis nacukru. Piec w 100 st. przez 1 godzinę i 30 min. Można piec wieczorem, wówczas można zostawić na noc w zamkniętym piekarniku. Wykonanie: W biszkoptu wycinać krążki, wkładać w papilotki, wyciskać krem śmietany na kształt gniazda w środek dać łyżeczkę konfitury, na to dać krem ciemny, przykryć bezą, gotowe. Można podawać od razu, ale można i dnia następnego. Smacznego! zygmuntowka_mojprzepisna.pl
moj przepis naCzy kuchnia może istnieć bez przypraw? Zdecydowanie nie! Przyprawy są przecież jednym z najważniejszych składników każdego dania. Stosowane nawet w małych ilościach poprawiają smak i
Słodkie okruszki