cieście powinno dobrze się schłodzić i nieco stwardnieć, wtedy łatwiej będzie rozwałkować ciasto bez używania dużej ilości mąki. Moje ciasto po schłodzeniu w lodówce wciąż jeszcze się kleiło dlatego postanowiłam rozwałkować je między dwoma kawałkami folii (można też użyć do tego papieru do pieczenia), dzięki temu, nie trzeba używać dużej ilości mąki do podsypywania. Jeśli jednak nie macie
Ciastkozercyśrednicy około 25cm - pierwszy placek umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - na placku rozsmarować połowę masy makowej, przykryć drugim plackiem i nałożyć drugą część masy makowej - na wierzchu umieścić trzeci placek - placek naciąć promieniście na 12 części, pozostawiając na środku niewielki okrąg bez nacinania - rozpocząć zawijanie gwiazdy, począwszy od dwóch naciętych kawałków obok siebie i postępując dalej(...)przekręcić 2-3 razy do wewnątrz i skleić ze sobą końcami - tak przygotowaną gwiazdę przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia - wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec przez 25-30 minut do zrumienienia - upieczoną gwiazdę ostudzić, oprószyć cukrem pudrem - przechowywać pod przykryciem, żeby ciasto drożdżowe nie wyschło
Smakołyki Berenikiegzemplarz był pieczony na zamówienie;) Składniki na ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 5 żółtek cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao deserowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Składniki na masę makową: 100 g maku 100 g drobno posiekanych(...)białek szklanka cukru 3 budynie waniliowe bez cukru 3 śmietany 18% ( po 400 g każda) Białka miksujemy na sztywno. Pod koniec wsypujemy cukier. Miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy budynie waniliowe. Miksujemy chwilę na najniższych obrotach, aż masa będzie gładka. Dodajemy po jednej śmietanie i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. WYKONANIE I PIECZENIE: ½ ciasta czekoladowego rozwałkowana do wielkości blachy
Domowe ciastamniejszą wkładamy do zamrażalnika. Spód blachy smarujemy masłem, wyścielamy papierem do pieczenia i wylepiamy blachę. Spód pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Budyniowa pianka: 8 białek 1,5 szklanki cukru 1,5 opakowania cukru wanilinowego 3 opakowania budyniu śmietankowego (40g, bez cukru) 0,75 szklanki oleju słonecznikowego oraz pół puszki brzoskwiń, garść malin(...)pierwszej kolejności dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie i wciskamy je lekko widelcem. Następnie dodajemy maliny i borówki. Wyciągamy zamrożoną kulkę kruchego ciasta i ścieramy na grubych oczkach. Ciasto pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni Celsjusza. Ciasto pieczemy przez pierwsze 10 minut na dole, następnie na 10 minut włączyć termoobieg, aby lepiej wyrosło, kolejne 15 minut- znów dół. Życzę
Receptura smakukostka margaryny 1 ½ szklanki cukru 1 op. cukru waniliowego 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 ½ szklanki mąki ½ łyżeczki soli 1 ½ szklanki płatków owsianych 1 ½ szklanki prażonego słonecznika +1 czekolada (jeśli ktoś chce :) Słonecznik wrzucamy na gorącą patelnie i smażymy bez dodatku tłuszczu, mieszając. Uprażony w ten sposób słonecznik zyskuje dużo bogatszy smak. Następnie przekładamy słonecznik(...)gotowej masy formujemy niewielkie kuleczki, które układamy w dość dużej odległości jedno od drugiego na papier pergamin. Do drugiej połowy ciasta możemy dodać pokrojoną czekoladę, wymieszać i formować. Ciasteczka pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180°C R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google
Smakowy RajDrożdżowe wypieki często goszczą ostatnio w moim domu.Lubię wziąć jakąś bułeczkę do pracy na śniadanie, więc piekę bułeczki , rogaliki itp. Te bułeczki piekłam chyba z tydzień temu i zapomniałam wstawić przepis. Ciasto: 20 g drożdży 70 g cukru ok. 220ml mleka w temperaturze pokojowej 10g cukru waniliowego 500g mąki pszennej 1 żółtko z jajka kurzego(...)połowę ciasta rozwałkować na grubość około pół centymetra ,rozłożyć połowę masy makowej pozostawiając po brzegach około 2cm bez masy. Zwinąć w roladę,ostrym nożem pokroić na kawałki około 4 cm. Ułożyć dosyć luźno na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i każdą bułeczkę docisnąć po środku drewnianym trzonkiem, aby powstały charakterystyczne drożdżówki. Posmarować żółtkiem rozbitym
Moje domowe kucharzeniemieć taką samą temperaturę – otoczenia. Tak potraktowane sprawią, że nasz sernik zostaje płaski – w piekarniku nie urośnie, nie siądzie po pieczeniu i nie popęka. Formę do pieczenia o średnicy 18cm rozpinamy, dno wykładamy papierem do pieczenia, boki lekko smarujemy masłem. Ciastka owsiane i orzechy bardzo drobno kruszymy – w malakserze, blenderem lub ręcznie, wałkiem w foliowej grubej(...)piekarnika i pieczemy w 170⁰C przez 25 minut. Zmniejszamy po tym czasie temperaturę do 130⁰C i pieczemy sernik w tej niskiej temperaturze przez 80-90 minut. Po upływie 40 minut czasu pieczenia mieszamy gęstą, kwaśną śmietanę z przesianym cukrem pudrem. Wyjmujemy sernik na chwilę z pieca, wylewamy na wierzch śmietanę i lekko wyrównujemy. Pieczemy dalsze 40 minut
Karo in the KitchenDlatego mam dla Was bardzo prosty przepis na odwrócony jabłecznik z pierniczkową nutą. Świetny do wzięcia na wynos, by umilić sobie czas w pracy, czy szkole. Ponadto wykonany jest bez użycia tłuszczu, z minimalną ilością cukru w postaci syropu klonowego i na mące pełnoziarnistej. Mniam! Składniki: – 125ml wody – 3 jabłka – 60ml syropu klonowego – 150g mąki(...)mieszamy. Na dnie formy do pieczenia o średnicy 21 cm rozprowadzamy ugotowane jabłka z syropem klonowym, a na wierzch wylewamy ciasto. Pieczemy 35-40 minut (lub do suchego patyczka). Gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, przykrywamy formę talerzem, odwracamy do góry dnem i ostrożnie wykładamy je na talerz. Smacznego! Artykuł Odwrócony jabłecznik piernikowy bez tłuszczu FIT pochodzi z serwisu
Be Fit Be Strongkanapki. albo tu: Mamo czy jadłaś już królika? Przepis w sam raz dla niemowlaka. Udziec z królika pieczony pod pierzynką z warzyw. Z cyklu czym zastąpić rybę? albo najlepiej do każdego przepisu. W pewnym momencie możemy przemycić wszystko, co bez odpowiedniego towarzystwa smakuje tak nijak. O ile pierwsze próbowanie jest fascynujące, to po pewnym czasie nasi mali smakosze stają(...)jajko 15 gramów mąki tortowej (/typ 450) 15 gramów mąki kokosowej 15 gramów rodzynek 15 gramów żurawiny 30 gramów słonecznika 190 gramów płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia (/można pominąć) Masło rozpuszczamy w rondelku Siekamy żurawinę i rodzynki. Banany miksujemy w blenderze. Dodajemy wszystkie składniki do bananów. Formujemy dosyć grube i nieduże ciastka (grubość
KrupeczkiOczywiście robię to jak nikt nie widzi 😉 Gdy Piotrek ma ochotę na coś słodkiego, szczególnie wieczorem, to często piekę właśnie te biszkopty z makiem i dżemem – biszkotki vel baletki. Piekę wtedy z połowy porcji blaszkę ciasteczek, a potem składam je razem. Z tej porcji wychodzi 10 podwójnych biszkopcików. Aby upiec więcej baletek to proporcjonalnie należy powiększyć ilość składników. Bardzo polecam(...)pianę białko ze szczyptą soli. Do ubitego białka wsypujemy stopniowo cukier, cały czas ubijając pianę, dodajemy do bezy żółtka. Następnie wsypujemy powoli odważoną, przesianą mąkę. Mieszamy delikatnie, najlepiej łyżka silikonową do połączenia się składników. Nakładamy ciasto małą łyżeczką na papier do pieczenia (albo rękawem cukierniczym), tworząc nieduże krążki, pozostawiając odstępy między ciastkami. Przed pieczeniem posypujemy powierzchnię ciastek makiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŁosoś pieczony. Łosoś pieczony w sosie śmietanowo-cytrynowym Soczysty łosoś pieczony w delikatnym sosie śmietanowo-cytrynowym. To połączenie smaków, które przenosi nas w świat wykwintnej kuchni i doskonałego smaku. Pierwszy kęs to prawdziwa eksplozja zmysłów. Łosoś poddany pieczeniu w połączeniu z kremowym sosem, zachwyca konsystencją i smakiem. Miękkie mięso łososia, delikatnie opieczone na zewnątrz, harmonizuje z łagodną kwasowością cytryny(...)ognia. Gotowy sos doprawić sokiem z cytryny oraz solą. Sos przelać do pieczonego łososia. Na koniec posypać posiekanymi świeżymi ziołami. Łosoś pieczony to elegancja i prostota w jednym daniu. Zachowanie naturalnego smaku ryby, przy minimalnej ilości przypraw, sprawia, że danie to podbija serca miłośników smakowitych posiłków. Bez względu na to, czy szukasz szybkiego i zdrowego obiadu, czy chcesz zachwycić
Moja Książka Kucharskapieczenia Dodatki: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady garść truskawek 1 łyżka płatków migdałowych Przygotowanie: Fasolę odcedź z płynu i przepłucz pod bieżącą wodą. Pozostaw na sicie, aby odciekła. Następnie zmiksuj ją z pozostałymi składnikami na gładką, bezgrudkową masę. Masę przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180°C. Piecz w termoobiegu(...)być suchy). Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i wylej na wierzch ciasta. Dodaj pokrojone truskawki oraz płatki migdałowe. Wartości odżywcze dla całego ciasta (bez dodatków): energia: 775 kcal białko: 40,5 g tłuszcze: 28 g węglowodany: 118 g błonnik
Zdrowie na języku :Płyżeczka fruktozy krem: 3/4 szklanki mleka 2 łyżki budyniu waniliowego bez dodatku cukru 3 łyżki sera białego Emilka fruktoza wg. smaku Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na babeczki mieszamy przekładamy ciasto do KONIECZNIE silikonowych papilotek na muffinki, układamy je na talerz, następnie do mikrofalówki "pieczemy" w mikrofali przez około 4 minut (każda mikrofalówka jest inna dlatego trzeba kontrolować
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćniewielkiej ilości zimnej wody. Składniki: 1 cały kurczak (bez szyi) wagowo około 1,5 kg 2-3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 płaska łyżeczka kurkumy odrobina soku z cytryny sól, pieprz 2 łyżki oleju Dzień przed pieczeniem, kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami z zewnątrz
Ugotowaćposypać cukrem pudrem lub zrobić dowolną polewę. U mnie była bez dodatków, bo bardzo lubię te przypieczone brzegi. Babki na białkach mają ten plus, że dość długo utrzymują świeżość :) Składniki: 3 szklanki mąki (niepełne) 8 białek 1 ½ szklanki cukru 250g masła 82% ¾ szklanki mleka 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 – 3 łyżeczki cukru waniliowego 2/3 szklanki maku (całego
Smakowy Raj