Aromatyczne, puszyste i przepyszne. Idealne na weekendowe słodkie śniadanie lub podwieczorek. Banalne w wykonaniu, szybkie i smakowały wszystkim bez wyjątku. SKŁADNIKI: 210 g Mix per Dolci Nutri free (klik) 70 g mąki gryczanej 8 g bezglutenowego proszku do pieczenia 10 g sody oczyszczonej 120 g drobnego cukru 125 ml oleju słonecznikowego 320 g gęstego jogurtu 2 jajka
Kuchnia bezglutenowajednym ze sklepów w Chorwacji znalazłam coś co będę musiała spróbować wyprodukować w domu. A mianowicie marynowane, grillowane papryki bez skóry w całości. Są przepyszne. Spróbuję je odtworzyć jeszcze w tym sezonie. Składniki: Makaron z zupek chińskich 2 filety pieczone z kurczaka ( pojedyncze ) 2 - 3 grillowane papryki 5 jajek 4 łyżki oliwek ½ czerwonej cebuli 3 – 4 ogórki konserwowe Czerwona
Smaki Ewyoliwą, octem, przyprawić solą (soli dać mało, gdyż później dodamy słoną fetę) i dłońmi wymieszać. 350 g zielonych szparagów bez zdrewniałych końcówek 350 g pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego świeżo mielony czarny pieprz Piec około 15 minut , aż szparagi będą miękkie, ale wciąż chrupiące (jeśli przetrzymacie dłużej, staną się zdrewniałe) . Grillowane szparagi
Moja Delicjajakiegoś czasu odkrywam ją na nowo stosując w różnych potrawach. Była kalarepka w surówce, była kalarepka pieczona, nadeszła pora na curry z kalarepy. 2 kalarepki 1 duża cebula 1 puszka pomidorów ( lub 3 – 4 pokrojone pomidory bez skóry ) 1 puszka ( 400 g ) mleka kokosowego 2 łyżki
Polska Zupałyżeczki sody oczyszczonej sól/słodzik wg uznania Zmiksować wszystko razem, ulepić małe kuleczki, lekko rozpłaszczyć i piec 20 min w 180 stopniach. Najlepiej smakują z domowym dżemem i twarożkiem jak ostygną :) SMACZNEGO ! Wartość energetyczna* jednej bułeczki bez dodatków: 107 kcal 9,5 g białka 2,7 g tłuszczu 12 g węglowodanów
Vroblewska-fitlifeoliwą, octem, przyprawić solą (soli dać mało, gdyż później dodamy słoną fetę) i dłońmi wymieszać. 350 g zielonych szparagów bez zdrewniałych końcówek 350 g pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego świeżo mielony czarny pieprz Piec około 15 minut , aż szparagi będą miękkie, ale wciąż chrupiące (jeśli przetrzymacie dłużej, staną się zdrewniałe) . Grillowane szparagi
Moja DelicjaParę dni temu jeden ze znajomych umieścił na Facebooku artykuł zatytułowany „10 rzeczy, które Polacy muszą tłumaczyć obcokrajowcom”. Przejrzałam z ciekawości i okazało się, że
Gotuj z Blue Ravenzostanie wchłonięty przez bułkę podczas pieczenia .Kładziemy na niego pokrojone truskawki i rabarbar, wstawiamy do pieca na około 25 minut i pieczemy w 170 stopniach. Krok 4 Białka ubijamy z ksylitolem na sztywno, przekładamy je do rękawa cukierniczego lub szprycy i robimy esy floresy na podpieczonych owocach. Wstawiamy do pieca i suszymy beze w 140 stopniach, aż nam się(...)osuszy lekko. Krok 5 Ostudzone ciasto kroimy i podajemy , rewelacja beza przełamuje kwaskowatość rabarbaru
Różowa kuchniakrem zaczerpnęłam od Doroty , bo większość jej przepisów wychodzi genialnie, a do tego zaproponowała wersję odchudzoną, bez masła. Biszkopt: 5 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, nie przerywając ubijania dodajemy kolejno żółtka. Następnie wsypujemy obie mąki
Cynamonowe szczęściekulinarna dopiero się zaczyna i czuję, że to z pozoru niepozorne blogowanie pozwala dążyć do spełnienia marzeń. Ponadto zauważyłam, że przez ten czas nauczyłam się wielu nowych rzeczy o pieczeniu. Nawet patrząc na moje początkowe fotografowanie ciast widzę, jaki postęp poczyniłam (choć mimo to bardzo daleko mi do ideału, ale może kiedyś uda mi się osiągnąć poziom jaki(...)doczekałam się 2 publikacji z prasie moje zdjęcie przepisów w grupie społecznościowej w tle gościło 4 razy (Gotuję, Piekę i Plotkuję) zostałam zaproszona do współpracy jako administratorka grupy społecznościowej "Kuchnia z fantazją i pogaduchy" A jako, że urodziny bez tortu nie mogą się odbyć to wpadłam na pomysł zrobienia "Chałwowca". Przepis na "Chałwowiec" wystarczy kliknąć w poniższy
Ciastka - domowe słodkościkilka suszonych pomidorów - 300 ml wody Czosnek i marchewkę ułóż na blaszcze, skrop obficie oliwą z chili. Wstaw do pieca na 20 minut. Warzywa powinny się upiec na złoty kolor. W dużym garnku, na oliwie z oliwek przesmaż pomidory bez skórki z puszki, dodaj bazylię, upieczony czosnek i marchewkę. Dodaj gałązkę rozmarynu i resztę oliwy. Wszytko co chwila mieszając
SMYKWKUCHNIłyżeczki cukru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka oleju kokosowego łyżeczka wiórków kokosowych do ciasta, i odrobina do dekoracji Sposób przygotowania Składniki mieszamy dokładnie w kubeczku. Pieczemy w mikrofalówce minutę. Dekorujemy wiórkami kokosowymi. Uwagi Olej kokosowy musi być oczywiście nierafinowany, tłoczony na zimno. Można taki dostać bez problemów w sklepie. Osobiście polecam wam rodzinną olejarnię Olini.pl gdzie możecie
Mr. Tastejeden z moich ulubionych rarytasów, który kojarzy mi się z dzieciństwem :) Tak tak .. uwielbiam wszelakie pasztety włącznie z tymi pieczonymi. Dziś jednak domowe pasztetowe smarowidło, które powstało na życzenie mojej ukochanej pierworodnej. Maszerując między regałami córcia moja dostrzegła pasztet. Bez chwili zawahania usłyszałam "Mamuś lubię pasztet, taki jemy w przedszkolu. Mogę zjeść go dziś w domu?" Moja mina chyba
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijajkiem i warzywami, czyniąc śniadanie pożywnym i smacznym. Ja podałam z jogurtem naturalnym i truskawkami. Owsiane placuszki Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 10 Porcje 10 Składniki 200 g mąka owsiana 100 g płatki owsiane 2 łyżeczka proszek do pieczenia 200 ml maślanka 150 ml mleko 2 łyżka oliwa z oliwek lub dowolny olej 1 szt jajko Sposób przygotowania
Kucharzycadobrze wymieszać i natrzeć dokładnie kurczaka, w naczyniu żaroodpornym schować na kilka godzin do lodówki aby smaki się przegryzły piec pod przykryciem w temperaturze 200 C, grzanie góra/dół z 40 minut, następnie zdjąć wieczko, obrócić mięso i bez przykrycia na termoobiegu w 170 C 10-15 minut kurczak jest aromatyczny, ostry, soczysty...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię