sałatka - 50590 przepisów (strona:1519/3373)

Sałatka polna (wiosenna) 188

sklepu. Część jedzenia możemy próbować sobie samodzielnie wyhodować (nawet na balkonie), a część możemy znaleźć na łące. Zainspirowany niedawno opisywaną książką Łukasza Łuczaja Dzika kuchnia postanowiłem zrobić polną sałatkę. Dzika kuchnia to zielnik i książka kucharska opisujących ponad 60 dzikich i jednocześnie jadalnych polskich roślin. W Polsce są... Wpis Sałatka polna (wiosenna) pojawił się najpierw na blogu PaleoSMAK

PaleoSMAK
Sekrety kuchni perskiej i francuskiej. Podróże kulinarne. 123

Abadanie, czy w Bandar Abbas). Podstawowym daniem w kuchni perskiej jest kebab (nie mylić z tureckim donner kebabem), plus ryż (w języku farsi „polo”) i przyprawy, warzywa np sałatka Szirazi (z pokrojnego w kostkę pomidora, ogórka i cebulki) czy smażone pomidory. Danie to ma długą tradycję militarną. Można wyjśnić to dość bojowniczym (lub jak wolicie zadziornym) temperamentem starożytnych Persów(...)zjedzenia.  Dla przyjemności. Kuchnia francuska. Jeżeli Francuski słyną ze zgrabnej sylwetki, to w dużej części za sprawą kuchni. Na stole nie brakuje warzyw, poczynając od „entrée” np sałatki warzywnej czy wieczorem – miseczki zupy. Te „otwierają” apetyt, pobudzają enzymy trawienne. Za nimi danie główne: najczęściej porcja warzyw (może to być fasloka, soczewica ….) plus kawałek mięsa. Na talerzu mogą

MODA NA BIO
Sposób na chrupiące frytki z piekarnika – płukane, moczone w słodkiej kąpieli i tylko z odrobiną oleju 169

możemy wyróżnić trzy podstawowe typy ziemniaków. Typ A to odmiany sałatkowe, twarde. Nie rozpadają się podczas gotowania, mają w sobie mało skrobi a dużo wody. Najlepiej nadadzą się na sałatki, do dań z ziemniakami smażonymi bądź pieczonymi w plastrach i do gotowania w mundurkach (Lord, Ditta, Denar, Hubal, Dali).   Typ B to tak zwane odmiany ogólnoużytkowe- uniwersalne. Ziemniaki(...)frytki i kluski, mają dużo skrobi. Jeśli zamiast piany zostanie sam płyn, a bulwy po przekrojeniu mają żółty lub ciemno beżowy miąższ z zarysowanym środkiem – nadadzą się raczej na sałatkę. Dadzą się łatwo pokroić i nie będą się rozsypywać po ugotowaniu, ale frytki z nich nie będą chrupiące tylko gumowe. Markety ułatwiły nam trochę tą kwestię, sprzedając umyte już ziemniaki

Karo in the Kitchen
Sałatka z selera konserwowanego 164

Jestem fanką wszelkiego rodzaju sałatek. Ostatnio na topie są u mnie selerowe. Dziś przepis na seler ze słoika. Sałatka jest przepyszna a nie jest pracochłonna tak więc do dzieła.     1 słoik selera konserwowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 3 jajka 1 średni por sól, pieprz majonez   Selera wyłożyć na sito

Jadło i czytadło
Ślimaki z twarogu 202

Dziś będzie pół żartem, pół serio :), ot co miłe dla oka śniadanie! Jeśli codziennie widzisz kanapki, porwij się na szaleństwo. Pokrusz chleb, wymieszaj twaróg w naszych

Kuchnia PROzdrowotna
Sałatka z szynki i ananasa 154

Bardzo szybka, prosta i smaczna sałatka, idealna i na święta i na różne okazje a także na zwykły dzień. Składniki : 30 dkg szynki 30 dkg sera żółtego 4 kiszone ogórki puszka kukurydzy puszka ananasów 5 jajek 2 łyżki chrzanu luksusowego kieleckiego majonez kielecki sól pieprz natka pietruszki do posypania Szynkę i ogórki kroimy w kostkę, żółty ser ścieramy na tarce(...)puszki, ananasy również kroimy w kostkę. Jajka, gotujemy, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki razem mieszamy, dodajemy majonez i chrzan i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Sałatkę posypujemy natką pietruszki. SMACZNEGO

Kuchnia u Bietki
Sałatka awokado z siemieniem lnianym 127

pół, usunąć pestkę i pokroić w kostkę. W zależności od owocu awokado, można zamiennie stosować drugi sposób: przekroić owoc na pół, usunąć pestkę, za pomocą łyżeczki przełożyć miąższ do sałatki zostawiając w dłoni wydrążoną skórę. Pierwszy sposób stosuje się do owoców twardych, drugi do miękkich i aksamitnie miękkich. Sos przygotować najlepiej dzień wcześniej, dobrze wymieszać i pozostawić w lodówce(...)połączenia składników. Sałatkę polać sosem oraz posypać dodatkami: siemię lniane, sezam, kurkuma. Dlaczego warto zainteresować się siemieniem lnianym możecie przeczytać na poradnikzdrowie.pl

Pij soki wyciskane
Drugie urodziny MyCookBook.pl 143

Gdańska 6. Katowic 7. Łodzi 8. Szczecina 9. Lublina 10. Samary (Rosja) A teraz przepisy, które w ciągu minionego roku cieszyły się największą popularnością: 1. Ciasto japońskie 2. Sałatka z serka wiejskiego (wersja II) 3. Kasztanki, czyli mini pączusie 4. Oponki 5. Zebra 6. Kolorowa babka kisielowa 7. Jamajka 8. Ciasto „Tajemniczy ogród” 9. Tarta Oreo 10. Sałatka z cukinii

MyCookBook.pl
DaTerra w Porto i quiche ze szpinakiem 135

lunch w tych okolicach. Co wyróżnia daTerra? Jest prosta zasada – płaci się raz, około 7 – 8 euro i sami rządzimy w bufecie. Do wyboru są świeże sałatki, ryż lub kasza, gulasz z tofu i fasoli, zupa krem (akurat trafiliśmy na dyniową) i wiele więcej. Jeżeli nie zmieścisz wszystkiego na talerzu, możesz wziąć dokładkę. Do tego kawa lub świeże(...)restauracji. Przypomina trochę tartę w wersji wytrawnej, ale poza warzywnym nadzieniem, dodaje się jeszcze masę jajeczną – śmietanową. Udało mi się skubnąć kawałek quiche, do tego mój posiłek domykała sałatka, ryż i gulasz z tofu. Spróbowałam również świeżo wyciskanego soku z jabłek. Chciałam posmakować innych dań, ale jedyne na co miałam ochotę to drzemka. Podobał mi się również wystój restauracji

Pink Envelope
Pełną parą na nowo, czyli pierożki dim sum 173

jest też deska Dim Sum, która zawiera dwa rodzaje pierożków Oprócz tego możemy tu zjeść różne zupy (Wonton, Tom Kha z kurczakiem lub z krewetkami), przekąski ( spring rollsy, wakame, sałatkę z mango, beer tempurę czy same rollsy). Dla tych co nie mają ochoty na pierożki lokal serwuje różnego rodzaje pad thai, stir fry z woka i tajskie curry. Jednak Pełną(...)nich postanowiłyśmy się skupić. Zamówiłyśmy deskę dim sum,  w której skład w chodziły 4 pierożki z wieprzowiną i grzybami shitake, 4 pierożki z krewetką i pędami bambusa, pikantną sałatkę  z marynowanych ogórków, 4 chrupiące pierożki wonton i 4 chrupiące spirng rollsy z kaczką. To fajny zestaw dla dwóch osób na lekki lunch. Pierożki jak zwykle pięknie

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z selera naciowego z ananasem 185

chyba moja ulubiona sałatka, zaraz po tradycyjnej jarzynowej. Chrupiące i delikatne łodygi selera, słodki ananas,  por i czerwona fasolka. Tylko cztery składniki a jaki efekt. Do tego sałatka bardzo długo zachowuje swoją świeżość i jędrność - nawet do 3 dni.       1 seler naciowy 1 puszka czerwonej fasoli 1 średni por 1 puszka ananasa

Jadło i czytadło
Sałatka ziemniaczana 140

Moja ulubiona sałatka, która kiedyś dosyć często gościła na moim stole. Postanowiłam zrobić ją na święta ale tym razem wzbogaciłam ją jajkami żeby bardziej pasowała do świąt. Składniki: 7 młodych ziemniaków pęczek cieniutkiego szczypiorku pół szklanki łuskanych pestek dyni 7 jajek przepiórczych łyżka majonezu sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki wyszorować i ugotować i ostudzić. Pokroić w dużą kostkę. Pokroić(...)drobno szczypiorek. Uprażyć pestki dyni. Wszystko razem wymieszać. Dodać majonez, doprawić solą i pieprzem. Na wierzch sałatki ułożyć ugotowane i przekrojone na pół jajka przepiórcze

Pysznie & Pięknie
Sałatka śledziowa warstwowa 120

teraz coś dla miłośników śledzi - sałatka warstwowa. Warzywa i śledzie - takie połączenie oczywiście nie każdemu posmakuje ale znam osoby które uwielbiają śledzie w każdej postaci, więc taka sałatka na pewno trafi w  ich gusta. Składniki: 5 ziemniaków 4 marchewki seler sałatkowy w słoiczku 5 płatów śledzia 5 jaj szczypiorek majonez sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki i marchew ugotować. Ostudzić

Pysznie & Pięknie
Makaronowo-cukiniowe wstążki z fetą 123

Lekka i delikatna makaronowa sałatka z młodziutkimi cukiniami, fetą i pomidorkami koktajlowymi. Przyprawiona ziołami i oliwą z oliwek. Polecam!!! Składniki: opakowanie fety w kostkach w zalewie 10 dag makaronu wstążki 2 małe cukinie lub 4 malutkie cukinie(ok.10 cm) sól 20 dag pomidorków koktajlowych kilka gałązek natki pietruszki i szałwii świeże oregano(może być suszone) oliwa z oliwek sos balsamiczny(...)plasterki. Większe, starsze cukinie zblanszować w osolonym wrzątku(3 minuty). Wyjąć, przelać zimną wodą, osączyć. Młodych, malutkich cukinii nie blanszować. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Natkę i szałwię posiekać. Składniki sałatki wymieszać. Polać oliwą, kilkoma kroplami sosu balsamicznego. Dodać oregano, natkę i szałwię, doprawić solą. Wymieszać. Dodaj do listy blokowanych banerów

Pysznie & Pięknie
Konfitowane Inguday Tibs pieczona sałatka buraczana i Kik Alicha 120

tłuszczu. Problem z tłuszczem polega na tym, że na ogniu podgrzeje on się nam do wyższej temperatury i wtedy danie zostanie usmażone. Wyjściem z sytuacji jest zastosowanie kąpieli wodnej. Sałatka z buraków jest zasadniczo nudna, ale pieczona w folii aluminiowej, zwłaszcza w towarzystwie innych składników, nabiera ciekawego smaku. Kik Alicha to w zasadzie coś rzadsze od purée z grochu(...)gęstsze od grochówki. Tyle, że z dodatkiem kurkumy.  Składniki: Inguday Tibs: - małe pieczarki - cebula Sałatka buraczan(a/o-ziemniaczana) - buraki - marchewka - cebula - cytryna - ziemniaki (opcjonalnie) Kik Alicha - groch łuskany - kurkuma - kminek Wykonanie: Cebulę kroimy w półplatserki i razem z pieczarkami wkładamy do słoika. Zalewamy wszystko olejem i zamykamy słoik. Przygotowujemy garnek z wodą i wkładamy do niego słoik z pieczarkami. Gotujemy

Kryzysowa Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania