przykryciem. Składniki podudzia z indyka bez kości (ile chcecie) kilka łyżek gotowego mango chutney garść śliwek pieprz i sól do smaku ulubione zioła- u mnie bazylia, koperek młode ziemniaki sałatka babuni warzywna u mnie Orzech oliwa z oliwek Mięso opłucz, zamarynuj w mango chutney i odstaw na noc do lodówki. Na drugi dzień rozgrzej patelnię z grubym dnem. Ziemniaki(...)Potrząśnij patelnią, zamknij pokrywę, duś na małym ogniu. Mieszaj od czasu do czasu. Jeśli przemieszasz wszystko delikatnie to i ziemniaki przejdą sosem, warto! Przed podaniem posypujemy ziołami. Zaserwowałam z sałatką babuni warzywną. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniBób, jeszcze do niedawna uchodził za pospolity i zwyczajny, dziś przeżywa prawadziwy boom. Dawniej jedzono go tylko na ciepło wydłubując ziarenka z łupinek. Dziś jest skladnikiem interesujących dań, składnikiem sałatek, omletów, zapiekanek i past do pieczywa. Mnie to cieszy niezmiernie, ponieważ bób uwielbiam. Warto wykorzystać krótki sezon bobowy na maksa! Ziarenka bobu to mnóstwo błonnika pokarmowego wspierającego trawienie oraz kwas(...)kcal, więc niemało, ale dzięki niewielkiej zawartości tłuszczu, a sporej wspomnianego błonnika, może pomóc zadbać o wagę, gdyż zapewnia na długo uczucie sytości. Poniżej przepis na kapitalną sałatkę z bobem, kaszą jeczmienną, zielonym groszkiem i ogórkiem małosolnym. Świetna na kolację, lekki lunch lub szybki obiad na gorące dni lata. Polecam! Składniki: 1 szklanka pęczaku 1 szklanka świeżego zielonego groszku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przepis wzorowany na smakach dzieciństwa mojego męża. Takie pierogi robiła jego mama, a jak zauważyliśmy są niedostępne w sklepie. Z resztą jak się zna smak tych
Karola gotujepaczuszkę od TARGROCH FILIPOWICE . Znalazły się w niej wszelkiego rodzaju bakalie, cieciorka, kasze, ziarna itp. Sumiennie testuję i sprawdzam i przyznam, że są rewelacyjne! A oto pierwszy wpis! Sałatka z kurczakiem i jajkiem oraz chrupiącymi dodatkami - kukurydzą, zielonym ogórkiem i ziarnami słonecznika. Z sosem francuskim jest wyśmienita! 400 g fileta z piersi kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do mięsa(...)Kukurydzę odsączamy na sitku. Ser feta kroimy również w kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Całość delikatnie mieszamy. Wierzch obsypujemy ziarnami słonecznika oraz oblewamy przygotowanym sosem francuskim. Na talerzu sałatkę możemy dodatkowo obsypać posiekaną natką pietruszki
VioletoweKucharzenieSmażenie w ruchu (ang. stir fry) to chiński sposób gotowania, którego początki sięgają II wieku p.n.e. Techniką stir fry możemy przygotować zarówno dania azjatyckie, jak i
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataChciałabym zaproponować dziś sałatkę z kurczakiem wędzonym. Jest dość lekka i zaspokoi gusty smakowe najbardziej wymagających. SKŁADNIKI: 1 duże udko wędzone z kurczaka seler w zalewie octowej 320 g 5 jajek ananas z zalewy lub świeży pieprz grubo mielony płatki migdałów granat 3-4 łyżki majonezu 1 łyżka soku z ananasa WYKONANIE: udko, ananasa i jajko kroimy w kostkę(...)seler odsączamy, dodajemy do pokrojonych wcześniej produktów, majonez mieszamy z sokiem, łączymy ze wszystkimi produktami, doprawiamy grubo mielonym pieprzem, płatki migdałów uprażyć na suchej patelni, sałatkę udekorować pestkami granatu, posypać obficie prażonymi migdałami
Kuchnia BeatyLubicie bób ? Zjadacie go prawdopodobnie po prostu po ugotowaniu. Ja lubię dodawać bób do sałatek, a Żarłoczek uwielbia podany tak jak fasolkę szparagową czyli z masłem i bułką tartą. A gdyby tak bób zakisić? Kiszony bób ma ciekawy smak. Lekko kwaskowy i naprawdę fajny. Ale zdaję sobie sprawę z tego, że nie wszystkim może smakować. Jednak żeby go pokochać albo(...)znienawidzić trzeba najpierw spróbować. Warzywa strączkowe, a więc także bób, w procesie kiszenia tracą właściwości rozdymające i stają się lżej strawne. Taki ukiszony bób można dodawać do sałatek i surówek, ale chyba najlepiej zjeść go tak po prostu bez niczego. To co, kto odważy się zakisić bób? Czekam na wieści jak Wam smakuje! Z bobu można zrobić pyszna pastę
Smaczna Pyza2 młode cukinie 2 całe jajka 1 - 2 kopiatych łyżek bułki tartej Pół filiżanki tartego sera żółtego (np. Gouda) Pół łyżeczki suszonego tymianku Pół łyżeczki suszonego
Korniszonkidrobiu – na przykład piersi z kurczaka. Zatem bierzemy się do roboty. Będziecie pod wrażeniem bogactwa smaków. Skoro jesteśmy przy grillu polecam wam też moje inne propozycje – sałatkę ziemniaczaną , czy sałatkę z ogórkiem . Film Składniki – kawowa marynata do mięsa z grilla 3 łyżki kawy łyżka cukru brązowego łyżka kakao łyżeczka granulowanej lub prażonej cebuli łyżeczka granulowanego czosnku łyżeczka
Kuchennyviral.plMoje pierwsze pierogi z truskawkami, drugie pierogi w życiu. Może nie wyglądają idealnie, ale były przepyszne. Na następny raz dałabym jedynie większe kawałki truskawek (kurczą się
Karola gotujedania wytrawne. Oto niebanalny przepis na łososia z wykorzystaniem ciasta francuskiego...warkocz z ciasta francuskiego z pieczonym łososiem i szpinakiem. Danie proste, ale zachwyca wyglądem i smakiem. Do tego sałatka ze świeżych warzyw i mamy lekki obiad lub kolację w niecałą godzinkę 😉 Składniki: 300 - 350 g fileta ze świeżego łososia 350 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 op. ciasta(...)Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 min, aż ciasto się zrumieni. Podajemy na ciepło, np. z sałatką ze świeżych warzyw
Kuchnia MagdaLenynastępnie złożyć i schować wygodnie w szafce. Zajmują mniej miejsca niż tradycyjne pojemniki. W żółtym, najmniejszym 350 ml, podałam lody waniliowe . W fioletowym, o pojemności 540 ml zaprezentowałam pyszną sałatkę z czarnym ryżem i marynowaną dynią. W zielonym 800 ml przygotwałam sałatkę z mozzarellą, gruszką i jadalnymi bratkami . W czerwonym, największym 1200 ml podałam penne z fasolą i frankfurterkami . Aluminiowe
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty2 średnie marchewki starte na grubej tarce (1 szklanka) 0,5 szklanki mąki 1 pełna łyżka wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 pełne łyżki
KorniszonkiSałatka szwedzka poleca się na zimę :).Banalnie prosta w przygotowaniu,pyszna i uwielbiana przez moją rodzinkę.W tym roku postanowiłam zrobić taką sałatkę samodzielnie bo wcześniej kupowałam w sklepie. SKŁADNIKI 2,5 kg ogórków gruntowych 8 szklanek wody(szklanka 250ml) 1/2 szklanki soli kamiennej do przetworów duża marchewka ziele angielskie,pieprz w ziarenkach gorczyca do zalewy: 3 szklanki wody
Mała w garnku miesza