bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1237/3453)

Puree z dyni 91

możecie przygotować pyszną zupę – krem, lub dyniowe risotto. Jeśli potrzebujecie puree z dyni do słodkich potraw – pomińcie przyprawy . Skropcie tylko wnętrze dyni olejem rzepakowym, aby nie wysuszyło się podczas pieczenia. Nie wyrzucajcie również pestek z dyni. Zróbcie z nich chrupiącą zdrową przekąskę. Jeśli szukacie przepisu na przyprawę do dyni polecam “ Domową przyprawę do dyni – Pumpkin Pie Spice “, którą możecie(...)dyni włożyć po dwie umyte gałązki rozmarynu i przekrojony czosnek. Dynie położyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Piec od około 45 minut do 1 godziny . Miąższ dyni powinien być mięciutki i łatwo odchodzić od skóry, podczas wydrążania łyżką. Jeśli dynia podczas pieczenia będzie się zbytnio rumienić, przykryjcie ją folią aluminiową, aby uniknąć przypalenia. Usunąć rozmaryn i czosnek

Moja Delicja
Kolorowa pianka 101

wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać. Piec około 16 minut w temp 180 stopni, wystudzić. 350 ml mleka zagotować z cukrem. W reszcie mleka roztrzepać żółtka, budyń i mąkę, wlać na gotujące się mleko. Mieszać gotując do zgęstnienia, na małym ogniu. Odstawić do całkowitego wystygnięcia, szczelnie przykrywając wierzch budyniu folią spożywczą. Białka na bezę ubić na sztywno. Dalej(...)ubijać i porcjami dodawać cukier, a na koniec ocet. Blaszkę po biszkopcie ponownie wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i wyrównać. Piec 30 minut w 170 stopni lub do lekkiego zrumienienia. Uchylić lekko drzwiczki po upieczeniu i wystudzić. Masło ubić na puszystą masę. Dalej ubijać i dodawać po łyżce budyń. Wymieszać, następnie podzielić na 2 porcje. Do jednej dodać

gotuj ze mną
Pavlova z granatem 196

cukru - 1 łyżka kakao - 1 łyżka cukru waniliowego Dodatki: - 200 ml schłodzonej śmietanki 30% - 130g serka mascarpone - 3 łyżeczki cukru pudru - nasiona z 1/2 średniej wielkości granatu Zaczynamy od bezy. Najpierw nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Następnie na papierze odrysowujemy koło o średnicy ok. 24 cm, na którym umieścimy naszą pianę. Potem ubijamy białka na sztywną pianę do której dodajemy(...)cukrem. Tak przygotowaną masę przekładamy na papier i wstawiamy do piekarnika na środkową półkę. Jednocześnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez 90 minut . Gdy minie czas wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim nasza bezę do całkowitego wystudzenia (jako że robiłem ją późnym popołudniem to pozostawiłem ją do następnego dnia). Gdy beza jest już gotowa można wziąć się

Kuchenne Wariacje
Kruche ciasteczka z mąką arachidową bez cukru 185

Ciasteczka od teraz będą mi towarzyszyć coraz częściej, a na święta zazwyczaj piekę kilka rodzajów, bo… Nie mogę się zdecydować I takim sposobem powstają różnego rodzaju pierniczki , kruche ciasteczka z orzechami lub migdałami i oczywiście niezastąpione składane ciasteczka z powidłami , których nie może zabraknąć. Dzisiaj za to przedstawiam kolejne moje próby z różnymi „dziwnymi” mąkami(...)zagnieść gładkie ciasto przy pomocy miksera lub ręcznie. Rozwałkować na grubość około 3-4 mm i wycinać foremkami niewielkie ciasteczka. Piec około 10-12 minut w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia brzegów. Artykuł Kruche ciasteczka z mąką arachidową bez cukru pochodzi z serwisu Fitkot

Fitkot
Gofry belgijskie 224

Przepyszne, drożdżowe gofry z dodatkiem grubych kryształków perłowego cukru, który karmelizuje się w trakcie pieczenia, dzięki czemu gofry są chrupiące, słodkie, o smaku karmelu. Bardzo polecam. Przepyszne bez jakichkolwiek dodatków, z kleksem niesłodkiej, ubitej kremówki jeszcze lepsze :) Spróbujecie? ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 90 minut. Kiedy ciasto podwoi objętość wsypać do niego cukier perłowy i lekko wymieszać. Ciasto nabierać dużą łyżką lub gałkownicą do lodów, piec w gofrownicy na złoto-brązowy kolor. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Co Wam mogę podarować? Słone krople i fenkuł. Rustic fennel pizza. 175

podzielić na 3 równe części, obsypać mąką, rozwałkować na owalne lub okrągłe placki. Ułożyć je na posmarowanej oliwą blasze lub papierze do pieczenie, odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia w ciepłe miejsce (pominęłam ten etap bez szkody dla pizzy). Na nadzienie 1-2 bulwy kopru włoskiego 2-4 cebula (w zależności od wielkości) oliwa z oliwek sporo świeżo(...)nią porcję karmelizowanego fenkułu i cebuli. Obficie doprawić świeżo mielonym pieprzem, ewentualnie odrobiną soli. Można także dodać drobno krojony boczek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni i piec przez 10-15 minut. Smacznego!  * przepis na spód do pizzy pochodzi z tej strony - klik

KUCHARNIA
Ciasto orzechowe 144

Uwielbiam wszystko co orzechowe – wszelkie torty, ciasta i ciasteczka. To ciasto wyszło wyśmienicie i wszystkim bardzo smakowało, ale…. nie obyło się bez komplikacji, które na tamten moment lekko zszargały mi nerwy;) Tak naprawdę ciasto to miało wyglądać zupełnie inaczej, ale użyłam mniejszej blaszki i wyrosło jak oszalałe. Postanowiłam więc przekroić ciasto orzechowe na pół, a biszkopt zamiast(...)orzechów 100 g orzechów włoskich siekanych 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mąki pszennej Biszkopt jasny : 4 jajka 3/4 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 łyżki oleju Masa : 750 ml mleka 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru 1 op. cukru wanilinowego 4 łyżki cukru

Smaki Na Talerzu
Misa mocy z pieczoną cieciorką 70

Ta misa mocy jest pełna zdrowia. Znajdziesz w niej wszystkie potrzebne do przetrwanie ciężkiego składniki! Pieczona cieciorka jest bardzo zdrowa, a przyprawiona smakuje lepiej niż chipsy

Niedzielny kucharz
Świąteczne pierniczki 1083

wypadku zależało mi na szybkości wykonania ciasta i szybkości wykrawania pierniczków. Przepis, ten doskonale sprawdza się przy pieczeniu świątecznych pierniczków w hurtowych ilościach. A, że miałam okazję jeść wcześniej pierniczki wykonane wg tego przepisu u Joanny, które podała bez jakichkolwiek dodatków i były smaczne solo, więc zapozyczyłam przepis z jej bloga, czyli od Margarytki . Skróciłam jedynie czas chłodzenia(...)dzielimy na kilka części i stopniowo rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,4-0,5 cm, wycinamy pierniczki za pomocą foremek o świątecznych kształtach. Pierniczki układamy na papierze do pieczenia w niewielkich odstępach, gdyż pierniczki za sprawa sody lekko rosną . Pieczemy ok. 15 minut w 160 stopniach z termoobiegiem na złocisty kolor, lepiej niech pierniczki będą bledsze, niż

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto ucierane z rabarbarem 165

pyszne ciasto. A po chwili, kiedy już zapach pieczonego ciasta roznosi się po domu, ślinka cieknie na samą myśl... jakie to będzie smaczne ciasto... Zapraszam więc Was na najłatwiejsze ucierane ciasto do którego dodałam rabarbar i na koniec wsypałam kruszonkę, która wcześniej została po jakimś wypieku.   Oczywiście, można zrobić bez kruszonki, ale sami wiecie, że na cieście(...)wstawiłam ponownie do piekarnika bez przykrycia. Tym razem na 5-7 minut. Odstawiłam do wystudzenia.   Masło utarłam z cukrem na puch. Nie przerywając ucierania wbijałam po jednym żółtku. Następne dodawałam wtedy, kiedy poprzednie dobrze wmieszało się do masy. Dodałam startą na tarce skórkę z cytryny.    Mąkę zmieszałam z proszkiem do pieczenia i wsypywałam po łyżce

Kuchnia u Krysi
Jogurtownik z pieczonymi truskawkami - sernik na zimno idealny dla dzieci 142

zimno na ciemnym spodzie. Różowa masa to jogurt grecki wymieszany z pieczonymi truskawkami i żelatyną, a spód - pokruszone herbatniki wymieszane z roztopionym masłem i gorzkim kakao. Idealne połączenie smaku 😋 Poniższy sernik możecie podać dzieciom jak i osobom, które ograniczają cukier. Na ciasteczkowy spód polecam użyć herbatników bez cukru (np. z firmy Ania), a różową masę posłodzić do smaku (polecam(...)tarty): ciemny spód 200 g herbatników bez cukru 2 łyżki gorzkiego kakao 100 g (1/2 kostki) roztopionego masła różowa masa 2 opakowania jogurtów greckich (800 g) 1 opakowanie mrożonych truskawek (450 g) 6 łyżeczek żelatyny + 1/2 szklanki wrzącej wody 1-2 łyżki płynnego miodu (do smaku) Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka bardzo drobno pokruszyć i wymieszać

Ugotować
Ciasto czekoladowe z chrupiącym karmelem (bez glutenu, wegańskie) 81

orzechowego Nutura -sól (u nas 1/2 łyżeczki himalajskiej, może być więcej) -ok 90-100g płatków kukurydzianych (polecamy te bez cukru) CIASTO KAKAOWE 1. Len wymieszać z wodą i zostawić na 5 minut. 2. Mąki, kakao, proszek do pieczenia i sodę wymieszać. Przesiać przez sito. 3. Olej i cukier kokosowy wymieszać w osobnej misce. 4. Do oleju

Candy Pandas
Jogurtowe gofry z twarożkiem koperkowym 110

Gofry, 4 porcje 130 g mąki (niepełna szklanka) 150 g jogurtu naturalnego 50 g masła 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Twarożek 400 g

Kucharzyca
Omlet piernikowy z jabłkiem i bananem 143

Święta tuż tuż, a więc trzeba wprowadzać się w świąteczny nastrój. Najlepiej od samego rana, dlatego dziś propozycja na świąteczny pieczony omlet piernikowy. Wygląda w sumie

Healthy food explorer
Klasyka indyka, czyli udziec pieczony wg Mamy Hani 134

powinny je jeść. Niektórzy nie wymieniając z imienia pochłaniają udziec w dużych ilościach ;) Z resztą dorośli też nie gardzą tym mięsiwem. Bez zbędnych ceregieli przedstawiam, więc prosty przepis na aromatyczne, soczyste i rozpływające się w ustach, pieczone mięsko indycze.   Składniki: Udziec indyczy z kością (do 2 kg) sól, pieprz majeranek 2-3 ząbki czosnku Przygotowanie: Umyty udziec obsypujemy(...)chłodne miejsce na całą noc by mięso przeszło solą i przyprawami. Udziec najlepiej piec w prodiżu przez ok. 2 godz. po uprzednim podlaniu niewielką ilością wody. Co jakiś czas należy kontrolować miękkość mięsa i oblewać jego wierzch wytworzonym sosem. Jeśli nie mamy prodiża można piec w piekarniku, w rękawie w temperaturze ok. 180 stopni przez co najmniej dwie godziny

Kuchnia po mojemu

Proponowane wyszukiwania