Ciasto z sokiem bananowym 335Ciasto z sokiem bananowym to pyszny wypiek , który doskonale sprawdzi się na święta, ważne uroczystości rodzinne, jak również na co dzień do popołudniowej kawy czy herbaty
Przepiski.pl
Które restauracje w Karpaczu warto odwiedzić ? 133wybrane propozycji. Bliskość Czech sprawiła, że w menu na dobre zagościł smażony ser, a zamiłowanie do domowych obiadów zaowocowało sporym wyborem pierogów. Dania z pstrągiem i kotletem schabowym, świeże sałatki i domowe ciasta – oto kolejne przysmaki, po które warto sięgnąć po dniu spędzonym na górskich wędrówkach. 2. Restauracja Sutra Blisko Wilczego Potoku i Doliny Wilczego, czeka na gości Artus Resort(...)Ślęży. Wśród największych przysmaków podawanych w tym miejscu znajduje się Placek Karkonoski, dostępny w 10 wariantach (np. z baraniną i ostrą papryką lub kurczakiem i warzywami). Kusi kwaśnica i sałatka z grillowanym pstrągiem, kuszą steki i gulasze podawane z czeskimi knedlami. Kto woli kuchnię roślinną, ten może sięgnąć po gołąbki z kaszą gryczaną i leśnymi grzybami lub pierogi z twarogiem
Słodkie okruszki
Gofry jak z budki 11830Gofry jak z budki! Są idealnie chrupiące, delikatne, lekkie i smakują niczym z budki znad morza. Aby były perfekcyjne, należy pamiętać o kilku ważnych rzeczach! (adsbygoogle
Przepiski.pl
Sałatka ogórkowo-ryżowa z kurczakiem 98kostkę, wymieszać z solą i pieprzem, usmażyć na oleju. ? Ryż ugotować w osolonej wodzie. ? Ogórki obrać, zetrzeć na tarce, posolić, po chwili wycisnąć z nich wodę. ? Wymieszać wszystkie składniki sałatki. ? Majonez wymieszać z jogurtem, przyprawić, dodać pokrojony koperek i czosnek starty na drobnej tarce. ? Sałatkę polać sosem, delikatnie wymieszać i schłodzić. My zjedliśmy bez schładzania, bo byliśmy zbyt głodni
To co kocham
Sałatka z melonem, pomidorkami i szynką parmeńską 107obrać, pociąć na skośne plastry. ? Mandarynki obrać, podzielić na cząstki. ? Ułożyć na półmisku po obwodzie – ogórki, mandarynki, pomidorki i melon. ? Z szynki zwinąć wachlarzyki i położyć na wierzchu sałatki. ? Składniki sosu dokładnie wymieszać i polać nim sałatkę. ? Posypać świeżo zmielonym pieprzem
To co kocham
Tatar ze śledzi 101pieprz Wykonanie: ? Śledzia pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny. ? Cebulę pokroić w drobną kostkę, posolić i odstawić. ? Ogórki, pieczarki, paprykę i oliwki pokroić w drobną kostkę. ? Składniki sałatki połączyć z cebulą i posiekaną natką pietruszki. ? Doprawić solą i pieprzem, dodać oliwę. ? Sałatkę wyłożyć do metalowej obręczy i delikatnie ucisnąć. ? Na wierzchu położyć pokrojonego śledzia w kostkę. ? Można również
To co kocham
Sałatka z gruszką i fetą 104Błyskawiczna sałatka! Słodka gruszka i słony ser feta doskonale współgrają ze sobą. Ziarenka maku nadają jej atrakcyjności. Polecam na podwieczorek lub jako przystawkę do obiadu. Składniki na 6 porcji: ? 2 garści roszponki ? 4 gruszki ? 200 g sera Feta ? sok z 1/2 cytryny Sos: ? 3 łyżki oliwy ? 1 łyżka soku z cytryny ? 1 łyżeczka miodu ? sól, pieprz do smaku ? 1 łyżeczka(...)nasienne i pokroić w ósemki i skropić sokiem z cytryny. ? Fetę pokroić w kostkę. ? Na sałacie ułozyć gruszki i ser fetę. ? Składniki sosu oprócz maku wymieszać dokładnie i polać sałatkę. ? Posypać po wierzchu odrobiną maku
To co kocham
Sałatka z kurczaka z rosołu 110Wczoraj rosół, dzisiaj sałatka z kurczaka. Gotowane mięso kurczaka jest dość suche i mdłe. Dodatki takie jak ananas, seler konserwowy i kukurydza nadają sałatce charakteru. Składniki: ? gotowany kurczak z rosołu ? 1 puszka kukurydzy ? 1 puszka ananasa ? 1 słoiczek selera w zalewie ? 1 mały jogurt ? 4 łyżki majonezu ? sól, pieprz Wykonanie: ? Kurczak obrać z kości, odrzucić skórę, mięso pokroić w kawałki
To co kocham
Sałatka z ryżu i pieczarek 101Sałatka, która smakuje zarówno na zimno do wędlin, jajek, pieczeni, jak i na ciepło jako dodatek do obiadu. Składniki: ? 500 g pieczarek ? 1 cebula ? 2 szklanki ryżu ? pęczek zielonej pietruszki ? 1 łyżeczka ziół prowansalskich ? 2 łyżki soku z cytryny ? sól, pieprz do smaku ? 3 łyżki oliwy Wykonanie: ? Ryż ugotować al dente w dużej ilości posolonej wody, jak makaron, odcedzić
To co kocham
Szaszłyczki arbuzowe z fetą 124Słodki, zimnny i chrupiący arbuz w połączniu ze słoną i miękką fetą daje zaskakującą mieszankę smaków. Zamiast efektownych ale pracochłonnych szaszłyczków można zrobić sałatkę krojąc arbuza i fetę w kostkę. Sałatka taka nie wymaga przypraw! Składniki: ? kilka plastrów arbuza ? kilka plastrów sera feta lub typu feta Wykonanie: ? Pomiędzy plastry schłodzonego arbuza włożyć plaster sera i spiąć wykałaczkami. ? Pokroić ostrym nożem
To co kocham
Sałatka warzywna zimowa 100sałatka jest w mojej rodzinie od bardzo dawna. Jako dziecko nie lubiłam jej, a będąc nastolatką jadłam ją na pajdzie pieczonego w domu chleba ze smalcem. Teraz sama ją robię i wykorzystuję do dań obiadowych, ale zdarza się też chleb ze smalcem. Jest to idealne rozwiązanie, gdy spieszę się i nie mam czasu zrobić innej surówki. Chrupiące, słodkawe warzywa, delikatnie(...)octowe, zagościły w mojej rodzinie na stałe. Do sałatki można dodać również paprykę lub zielone pomidory w proporcjach dowolnych, bo zawsze się udaje. Składniki: ? 2 kg ogórków ? 1 kg kapusty białej ? 1 kg cebuli ? kilka marchewek ? sól Zalewa: ? 1 szklanka octu ? 1 szklanka cukru ? 2 szklanki wody ? 3 liście laurowe ? kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu Wykonanie: ? Ogórki ze skórką
To co kocham
Jesienna sałatka owocowa 101taka pomarańczowa z babim latem i słońcem, czego wszystkim życzę. Ale jak jesień to jabłka, gruszki, śliwki, winogrona i orzechy. Czyli wszystko to, co znajduje się w mojej jesiennej sałatce, która jeszcze pachnie latem. Polecam taką mega dawkę witamin każdemu i na każdy dzień. Składniki: ? 1 gruszka ? 1 jabłko ? 1 brzoskwinia ? 10 śliwek ? garść zielonych winogron, najlepiej bezpestkowych ? garść ciemnych(...)gniazd nasiennych (ale ze skórką) pokroić w kostkę lub plastry. Skropić sokiem z cytryny. ? Śliwki pokroić w ćwiartki, a winogrona na połówki. ? Połączyć wszystkie owoce i wymieszać z miodem. ? Sałatkę posypać orzechami włoskimi
To co kocham
Śledzie z marynowaną śliwką 106Jest to bardzo prosta rybna przekąska karnawałowa ze śledzi i marynowanych śliwek z odrobiną majonezu w postaci sałatki. Do tej sałatki można również dodać cebulkę, która doskonale zaostrzy danie. Mnie jednak bardzo smakowała taka prosta dwuskładnikowa czyli śledź i śliwki. Najlepsza następnego dnia. Składniki: ? 4 filety śledziowych a’la matjas w oleju ? 1 słoiczek śliwek marynaowanych ? 1 łyżka majonezu
To co kocham
Sałatka jaglano-mandarynkowa z miodem 96Młody dostał od swojej dziewczyny Karoliny mandarynki prosto z Hiszpanii, takie świeżo zerwane, jeszcze z gałązkami i listkami. Cudne, pachnące słoneczną Hiszpanią. Aż się prosiły, aby zrobić sałatkę, oczywiście zdrową. Sałatka praktycznie czteroskładnikowa, błyskawiczna. Połowę takiej porcji zabieram ze sobą do pracy na podwieczorek. Celowo przygotowałam słodką wersję, ale dodanie 1 łyżki majonezu zamiast miodu zupełnie zmienia jej charakter. Składniki
To co kocham