naszych pierwszych, wspólnie pieczonych pączków minęło już kilka lat i od tego czasu każdego roku robimy ich inną wersję. W tym roku smażyliśmy pączki na kwaśnej śmietanie i planujemy jeszcze zrobić jedne z przepisu Sandry Kotowicz, której kibicowaliśmy w Top Chefie. Dzisiejsze pączki robiło się bardzo przyjemnie i szybko, ciasto było miękkie i plastyczne, a same pączki ładnie się usmażyły(...)spadała poniżej 170 o C. Po ok. 2 minutach pączki przewrócić np. drewnianym patyczkiem na drugą stronę, smażyć bez przykrycia kolejne dwie minuty. Po usmażeniu pączki przełożyć na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Do garnka włożyć kolejną partię drożdżowych placków. Pączki na kwaśnej śmietanie posypać cukrem pudrem lub po wystygnięciu polać lukrem . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pączki
niecodziennikparynaczyniu. ;) Nie robiłam zdjęć naczynia po upieczeniu, bo mokre od marynaty brzegi trochę się przypaliły. Ale co tam :) Smacznego! Składniki na 2 porcje: 2 średnie filety z kurczaka bez polędwiczek marynata: 1 łyżeczka soli ziołowej 2 łyżeczki oleju 2 łyżeczki miodu 2-3 łyżeczki wody 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego nieco pieprzu kolorowego mielonego 0,5 łyżeczki papryki(...)mięsem folią i schowaj na ok 2 godziny do lodówki. Wyciągnij przynajmniej 20 minut przed pieczeniem, aby piersi nieco się ociepliły. Każdy filet owiń 2-3 plastrami boczku wędzonego, ale nie jest to konieczne. Niemniej będą się różniły w smaku od tych bez boczku. Ja zrobiłam w dwóch wersjach, z boczkiem dla mnie, bo miałam smaka, a mąż
Anioszek w kuchnipizzy bez cebulki :) Ten smak ... nic go nie zastąpi. Oboje z Mężem uważamy, że pizza zrobiona przez nas jest smaczniejsza niż taka zamówiona w pizzerii, dlatego ostatnio znacznie częściej sami ją pieczemy niż zamawiamy. Wiadomo, że zagniecenie ciasta, przygotowanie pizzy i jej upieczenie trwa dość długo, tak więc szukałam sposobu na przyśpieszenie tego procesu. Znalazłam: KAMIEŃ DO PIECZENIA(...)zimnego piekarnika i wraz z nim nagrzewamy. W ulotce dołączonej do kamienia, nie ma informacji w jakiej temperaturze rozgrzewać kamień, ale na stronie emako.pl jest napisane, że maksymalna temperatura pieczenia to 800 stopni, także nie ma obawy, piekarnik możemy na maksa ustawić :) W między czasie przygotowujemy ciasto na pizzę. Poniżej, prezentuję przepis na pizzę, z którego korzystam
Co w głowie piszczypozbyć się salmonelli (w przypadku jajek niepewnego pochodzenia, np. z targu, czy od „baby”, bez urazy ;) ) mąka – bardzo istotny składnik, polecam mąkę pszenną, tortową, czyli typ 450, jeżeli w przepisie używamy mąki pszennej, ziemniaczanej, kakao i ewentualnie proszku do pieczenia czy sody, warto wszystkie te składniki wsypać do miski, dobrze wymieszać, następnie przesiać, dzięki temu(...)blacie. forma – może być tortownica z odpinanym rantem, może być zwykła blaszka, może być blacha od piekarnika (w przypadku biszkoptu na roladę). Dno formy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smaruj, bo biszkopt ma rosnąć przyklejając się do boków formy, jeżeli boki będą wysmarowane tłuszczem, biszkopt urośnie w części środkowej, boki będą niższe
moj przepis napozbyć się salmonelli (w przypadku jajek niepewnego pochodzenia, np. z targu, czy od „baby”, bez urazy ;) ) mąka – bardzo istotny składnik, polecam mąkę pszenną, tortową, czyli typ 450, jeżeli w przepisie używamy mąki pszennej, ziemniaczanej, kakao i ewentualnie proszku do pieczenia czy sody, warto wszystkie te składniki wsypać do miski, dobrze wymieszać, następnie przesiać, dzięki temu(...)blacie. forma – może być tortownica z odpinanym rantem, może być zwykła blaszka, może być blacha od piekarnika (w przypadku biszkoptu na roladę). Dno formy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smaruj, bo biszkopt ma rosnąć przyklejając się do boków formy, jeżeli boki będą wysmarowane tłuszczem, biszkopt urośnie w części środkowej, boki będą niższe
moj przepis napozbyć się salmonelli (w przypadku jajek niepewnego pochodzenia, np. z targu, czy od „baby”, bez urazy ;) ) mąka – bardzo istotny składnik, polecam mąkę pszenną, tortową, czyli typ 450, jeżeli w przepisie używamy mąki pszennej, ziemniaczanej, kakao i ewentualnie proszku do pieczenia czy sody, warto wszystkie te składniki wsypać do miski, dobrze wymieszać, następnie przesiać, dzięki temu(...)blacie. forma – może być tortownica z odpinanym rantem, może być zwykła blaszka, może być blacha od piekarnika (w przypadku biszkoptu na roladę). Dno formy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smaruj, bo biszkopt ma rosnąć przyklejając się do boków formy, jeżeli boki będą wysmarowane tłuszczem, biszkopt urośnie w części środkowej, boki będą niższe
moj przepis napozbyć się salmonelli (w przypadku jajek niepewnego pochodzenia, np. z targu, czy od „baby”, bez urazy ) mąka – bardzo istotny składnik, polecam mąkę pszenną, tortową, czyli typ 450, jeżeli w przepisie używamy mąki pszennej, ziemniaczanej, kakao i ewentualnie proszku do pieczenia czy sody, warto wszystkie te składniki wsypać do miski, dobrze wymieszać, następnie przesiać, dzięki temu(...)blacie. forma – może być tortownica z odpinanym rantem, może być zwykła blaszka, może być blacha od piekarnika (w przypadku biszkoptu na roladę). Dno formy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smaruj, bo biszkopt ma rosnąć przyklejając się do boków formy, jeżeli boki będą wysmarowane tłuszczem, biszkopt urośnie w części środkowej, boki będą niższe
moj przepis namąkę pszenną – jasną orkiszową – ta mała zmiana sprawi, że już zjecie zdrowiej. Nie trzymajmy się też sztywno ilości cukru w przepisach (chyba, że chodzi o biszkopt lub bezę) – zmniejszenie jego ilości często nie wpływa znacząco na smak. A tymczasem lecimy z przepisami. Makowiec który jest puszysty, wilgotny, obłędnie pyszny i do tego całkiem przyjazny dla naszego brzucha(...)miski. Dodajemy pozostałe składniki: banany, jajka, olej kokosowy, kakao, ksylitol, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Blendujemy ręcznym blenderem aż do uzyskania jednolitej masy. Przelewamy do 30cm keksówki wyłożonej papierem i pieczemy ok. 60 minut (do suchego patyczka) w 180°C (góra-dół, bez termoobiegu). Po upieczeniu i wystygnięciu możemy posypać cukrem pudrem (np.: z ksylitolu
Poezja smakuCiasto, z którym poradzi sobie nawet ktoś, kto ma dwie lewe ręce do pieczenia. W skali trudności wykonania od 1 do 10, daję murzynkowi 2. Czyli bez tragedii. Łatwiejsze jest tylko kupienie gotowej mieszanki w pudełku, wymieszanie z mlekiem i jajkami. (Czego nie oceniam, bo ostatnio „upiekłam” kopiec kreta, jak bardzo powinnam być tym zawstydzona?) Murzynka(...)minut. W tym momencie możemy odlać pół szklanki tej masy, tak jak robi to moja mama – na polewę. Po ostudzeniu do całej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, po jednym żółtku, cukier wanilinowy i posiekane orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i lekko łączymy ją z ciastem. Ciasto wkładamy do podłużnej formy
wcinaj tołyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Dodatkowo: mąka pszenna do podsypania stolnicy Wykonanie pysznych ciasteczek: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. 2. Formowanie ciasteczek: Z ciasta formujemy niewielkie kuleczki. 3. Do pieczenia: Następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy, bo urosną. 4. Pieczenie: Ciasteczka pieczemy około(...)temperaturze 180 stopni. 5. Podanie: Ciasteczka studzimy i podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi dwie blaszki ciasteczek. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy
Izabelawkuchnijogurtem naturalnym ze śmietaną w połączeniu z jogurtem i śmietaną z dodatkiem grubego szczypioru z dodatkiem cukru pudru lub bez Za każdym razem wychodzi inna, smakuje lepiej. To świetny dodatek do obiadu z ziemniaków i np. piersi kurczaka, pieczonego kurczaka, kotletów mielonych lub schabowych. SKŁADNIKI: 2 długie ogórki 2 spore łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz, łyżeczka cukru pudru PRZYGOTOWANIE
Zasmakuj Kuchniczęści. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki. Dodatkowo: 4 jabłka 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 750 ml mleka kilka łyżek bułki tartej Blaszkę o wymiarach 24x24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie formy rozwałkować ciasto z lodówki. Ponakłuwać widelcem. Spód oprószyć bułką tartą. Jabłka obrać, pokroić w ósemki, poukładać na cieście
kulinarnyswiatdomiZapraszam na bardzo łatwy przepis na chleb pszenny na drożdżach. Zapach świeżego chlebka jest nieporównywalny z niczym innym, najlepiej smakuje świeżutki z odrobiną masła. Struktura chleba
Słodki Blogpuszystą masę. Dodajemy olej, marchewkę, przesianą mąkę wraz z przyprawami i szczyptą soli. Wszystko dokładnie miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, bez termoobiegu. Tortownicę z kominem natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej ciasto i pieczemy około 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Jeśli drewniany patyczek jest suchy wyjmujemy
Kulinarne przygody Gatitynadmiaru marynaty. Ile czasu piec żeberka na grillu? Niezależnie od tego, czy Twoje żeberka będą z grilla węglowego, elektrycznego, czy gazowego, polecamy je piec na pośrednim ogniu lub mocy. Jeśli mamy grill z pokrywką, warto jej użyć. Mięso będzie mieć wokół stałą temperaturę, co zdecydowanie wpłynie na szybkość grillowania oraz soczystość i miękkość. Czas pieczenia żeberek z grilla zależy(...)stopnia, aby były miękkie i soczyste. Innym sposobem jest sprawdzenie miękkości mięsa przy pomocy wykałaczki. Jeśli bez oporu wchodzi i wychodzi wciśnięta w mięso pomiędzy kości, oznacza, że żeberka są gotowe. Z czym podawać grillowane żeberka? Idealnym dodatkiem będą z pewnością pieczone ziemniaki według naszego sprawdzonego przepisu oraz surówka z białej i czerwonej kapusty . Świetnie sprawdzą się również frytki
Kuchnia Na Wypasie