bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1165/3453)

Królewskie śniadanie: Racuchy królowej Elżbiety II 119

Tartarami, czyli synami piekła, a to ze względu na postach jako budzili w średniowieczu. Czym zastąpić kamień winny Kamień winny jest dość powszechnie stosowany, głównie jako utrwalacz do bezy, i dostępny w USA i Wielkiej Brytanii. W Polsce – przez internet. Jeśli macie znajomych na Wyspach (a pewnie macie, bo każdy ma tam kogoś), poproście żeby Wam podesłali paczuszkę. Jeśli(...)pieczenia 2 łyżki cukru 2 łyżki stopionego masła Szczypta soli 100 g klarowanego masła do smażenia* Przygotowanie: Krok 1 Przesiej mąkę do głębokiej misy, dodaj 2 łyżki cukru, 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli. Wymieszaj. Dodaj jogurt, wlej mleko, roztopione masło i wymieszaj całość. Wbij jajko i połącz z masą. Ciasto powinno być gładkie, bez

Niedzielny kucharz
Królewskie śniadanie: Racuchy królowej Elżbiety II 186

Tartarami, czyli synami piekła, a to ze względu na postach jako budzili w średniowieczu. Czym zastąpić kamień winny Kamień winny jest dość powszechnie stosowany, głównie jako utrwalacz do bezy, i dostępny w USA i Wielkiej Brytanii. W Polsce – przez internet. Jeśli macie znajomych na Wyspach (a pewnie macie, bo każdy ma tam kogoś), poproście żeby Wam podesłali paczuszkę. Jeśli(...)pieczenia 2 łyżki cukru 2 łyżki stopionego masła Szczypta soli 100 g klarowanego masła do smażenia* Przygotowanie: Krok 1 Przesiej mąkę do głębokiej misy, dodaj 2 łyżki cukru, 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli. Wymieszaj. Dodaj jogurt, wlej mleko, roztopione masło i wymieszaj całość. Wbij jajko i połącz z masą. Ciasto powinno być gładkie, bez

Niedzielny kucharz
Szparagi pieczone z fetą 42

nigdy nie jedliście pieczonej fety, musicie to zmienić. Nie pamiętam kiedy zaczęłam to uskuteczniać, ale trwa to do dziś i będzie trwało na wieki wieków. I pisząc „pieczona feta” mam na myśli tę prawdziwą owczo-kozią. Ma idealną konsystencję, nie rozłazi się podczas pieczenia, jest taka jak trzeba. Ten rodzaj sera można piec z wieloma rodzajami warzyw(...)końce i już. Potem tylko skropić odrobiną oliwy, doprawić solą, pieprzem, upiec. Cała akcja trwa dosłownie paręnaście minut, a efekt jest naprawdę świetny. Szparagi pieczone z fetą zjedliśmy z My na wcześniejszy obiad. Część zjedliśmy bez niczego, część wymieszane z makaronem (też bardzo smaczna opcja – bardzo ją Wam polecam). Dodanie chili i natki pietruszki nie jest niezbędne, możecie

Kardamonovy
Bezowe choinki 118

Bezowe choinki Jeśli lubicie bezy i chcecie, żeby zagościły u Was również na Świątecznym stole, warto przygotować bezy w formie choinek, a najlepiej zabarwionych zielonym barwnikiem, by jeszcze lepiej przypominały świąteczne drzewka.  Można je również udekorować, bądź tak jak tutaj pozostawić nieprzybrane. Składniki: 2 białka (po 40 g każde) 120 g cukru szczypta soli zielony barwnik spożywczy w żelu(...)wyciskać beziki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Beziki wyciskać w ten sposób, że początkowo wycisnąć więcej masy, a na kolejnych piętrach coraz mniej - tworzyć około 3-4 piętra. Ostatnie piętro zakończyć szpicem. Pomiędzy bezikami zostawiać niewielkie odstępy. Piec w temp. 140 st z termoobiegiem przez około 65 min.  Bezy są chrupiące z wierzchu i piankowe w środku

My sweet a life
Karp pieczony w cytrynowej panierce 133

Propozycja na świątecznego karpia w cytrynowej panierce pieczonego w piekarniku, przygotowany w taki sposób jest pyszny i chrupiący. Bez ociekającego tłuszczu ze smażenia. Składniki: 2 sprawione świeże karpie 1 cytryna skórka otarta z dwóch cytryn 2 szklanki bułki tartej 4 jajka 50 ml jasnego piwa mąka pszenna do panierowania sól do smaku pieprz cytrynowy do smaku 10 dag masła(...)rybę. Dzwonka układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu układamy wiórki zimnego masa prosto z lodówki, można dać na wierzch kilka plastrów cytryn. Pieczemy około 40 minut w temp 180*c.  Podajemy gorącą rybę. Rady: W trakcie pieczenia warto rybę delikatnie odwrócić i położyć dodatkowo kilka wiórek masła. Będzie równomiernie chrupiąca. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Schab pieczony z grzybami. Schab faszerowany. 252

Jego przygotowanie nie jest trudne. Ten schab przed faszerowaniem i pieczeniem peklował się trzy dni, potem został nacięty wzdłuż i w te miejsce zostały „wpakowane” duszone podgrzybki z cebulką, spięte wykałaczkami, aby farsz nie wypadł. Schab pieczony z grzybami. Schab faszerowany. ok. 1,20 kg schabu wieprzowego bez kości 1 płaska łyżka – sól peklowa, 1 płaska łyżka(...)Podgrzybki i cebulę drobno siekamy, wrzucamy na patelnię, chwilkę podsmażamy na oleju, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut, doprawiamy solą i tymiankiem. Studzimy. Schab bez błon, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. W wodzie z kranu rozpuszczamy sól peklową, sól kamienną i cukier, dosypujemy suszony czosnek i pieprz. Mieszamy. Schab umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
MUFFINY JOGURTOWO-BANANOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 234

miski. W drugiej misce mieszamy ze sobą mokre składniki. Mieszamy obie miski aż się połącza składniki(mogą zostać grudki). Wykładamy ciasto na papilotki. Pieczemy około 20-25 min. w temp. 180 stopni C (najlepiej bez termoobiegu). Smacznego

Smaczne Zdrowe
Ciasto kruche z delikatną pianką ,malinami i borówkami 92

pudru 5 żółtek pianka: 5 białek 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju  owoce świeże lub mrożone WYKONANIE: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę dodać żółtka, cukier i szybko

Kuchnia Beaty
DYNIOWE MUFFINY Z KREMEM JAGLANO-KOKOSOWYM 145

razem zblendować na mus. Dodać przygotowany wcześniej kisiel lniany i ponownie zblendować. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąki oraz proszek do pieczenia. Mieszankę mąk dodawać stopniowo do musu dyniowo-bananowego i delikatnie mieszać, tak aby powstała gładka masa bez grudek. Gorzką czekoladę pokroić na małe kawałeczki i dorzucić do masy, wymieszać. Do przygotowanych foremek na muffiny, nakladać masę(...)wysokości. Piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C. Upieczone, zostawić do przestudzenia. Na chłodne muffiny nakładać po łyżce kremu jaglano-kokosowego i udekorować pistacją na wierzchu. * Krem jaglano-kokosowy: 100g kaszy jaglanej 1/2 szklanki mleka roślinnego 2 łyżki wiórków kokosowych 1 banan Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Do zimnej kaszy dodać mleko, wiórki oraz pokrojonego

Banana Smiles
ŚWIĄTECZNY TORT MAKOWY Z ŻURAWINĄ I MASĄ PIERNIKOWĄ 155

ubitej piany dodajemy wymieszane składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 35- 45 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy(...)masę. Beza makowa: Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem pudrem na sztywną pianę. Do ubitego białka dodajemy mak. Mieszamy delikatnie łyżką. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 160 stopni przez 10 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 100-120 stopni i suszymy min. 1 godzinę, najlepiej z termoobiegiem. Studzimy. Polewa: Czekoladę gorzką rozpuszczamy z masłem

Kuchnia MagdaLeny
Pieczone nuggetsy z kurczaka – odchudzony przepis 106

faktu, że występują w mniejszości). Będąc w sklepie zawsze czytam składy produktów, ale czasami nie sposób znaleźć takiego bez żadnych zbędnych dodatków. Ale dość narzekania, zapraszam po przepis, bo pieczone nuggetsy z kurczaka są naprawdę pyszne ;)   Składniki na pieczone nuggetsy z kurczaka: około 0,5 kg udek z kurczaka pozbawionych kości lub piersi z kurczaka przyprawy: papryka ostra(...)mniejsze kawałki i mieszamy z bułką tartą i sezamem. Kawałki kurczaka obtaczamy najpierw w cieście jogurtowym, następnie w panierce z płatkami kukurydzianymi. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy około 30 minut na trybie górnej i dolnej grzałki. [caption id="attachment_8354" align="aligncenter" width="685"] Pieczone nuggetsy

e-PrzepisyKulinarne
Kaczka pieczona z jabłkami 71

Pieczona kaczka to danie, którego umiejętność przygotowania powinien mieć każdy. Odpowiednie pieczenie zapewni kaczce delikatne i bardzo miękkie mięso, które samo odchodzi od kości. Dodatek w postaci pysznych pieczonych jabłek z żurawiną doskonale podkreślą smak mięsa. A najważniejsze w tym przepisie jest to, że to danie robi się praktycznie samodzielnie z wykorzystaniem tylko jednego garnka, czyli klasyczny jednogrankowiec(...)następnie dodaj wymieszane przyprawy i nasmaruj nimi całą kaczkę. Kaczkę włóż do brytfanny piersiami ku górze i na początku wstaw do piekarnika bez pokrywki, na 30 minut. Kaczka powinna się podpiec. Po 30 minutach pieczenia zmniejsz temperaturę do 180 o C, przykryj brytfannę pokrywką i piecz kaczkę przez 2 h. W tym czasie dwukrotnie obróć kaczkę, aby opiekła

nietylkopasta.pl
Świąteczny sernik z brzoskwiniami i piernikowym kajmakiem 312

wykładamy papierem do pieczenia, a bok smarujemy masłem i obsypujemy np. kaszą manną lub mąką. Przygotowujemy spód: Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostałe składniki (masło należy posiekać nożem). Zagniatamy ciasto i owijamy je w folię spożywczą. Schładzamy przez 1 godzinę w lodówce. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Schłodzone(...)pokrojone brzoskwinie z puszki (wcześniej należy je odsączyć z syropu). Krótko mieszamy. Naszą masę wykładamy na podpieczony spód. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, obserwujemy ciasto, sernik powinien zacząć lekko odstawać od brzegów i mieć mocniej zarumieniony wierzch). Sernik studzimy przy

Słodkie okruszki
Seromakowiec na kruchym spodzie 188

proszku do pieczenia (pół łyżeczki) szczypta soli 1 żółtko 1-2 łyżeczki gęstej śmietany 18% PRZYGOTOWANIE: Mąkę należy przesiać wraz z solą, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Kolejno dodajemy pokrojone na kawałeczki zimne masło. Trochę posiekałam i zaczęłam ugniatać aż do momentu gdy składniki zaczęły się łączyć się w tzw. mokry piasek i tak aby tłuszcz(...)można taki kupić i to bez problemu w markecie) PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki zmiksowałam w mikserze (thermomix) na najwyższych obrotach przez 30 sekund. Zalałam masą, mak. Jako, że miałam jeszcze w lodówce małą puszkę kajmaku to to rozpuściłam ją w kąpieli wodnej i zmieszałam z masą serową.  Potem pozostało już tylko pieczenie. Tak przygotowane ciasto wstawiłam

ClauditteMissCooking
CIASTO DYNIOWE Z TWAROGIEM 102

jajka  3/4 szklanki cukru  1 cukier waniliowy  1 szklanka puree z dyni  2 łyżeczki proszku do pieczenia SER :  400 g twarogu mielonego  3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy bez cukru 1 jajko  1/4 szklanka mleka 3/2 % dodatkowo - czekolada do polania  PRZYGOTOWANIE :  Miękkie masło ucieramy z cukrem(...)następnie dodajemy mus z dyni i jajka, ucieramy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę.  Ser przekładamy do miseczki, dodajemy wszystkie składniki i mieszamy.  Na ciasto wylewamy ser i lekko nakłuwamy ciasto końcem łyżki robiąć otwory w które wpadnie ser. Ciasto pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 % C, termoobieg.  Po ostudzeniu wylewamy

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania