bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1160/3453)

Ciasto bananowe z orzechami (bez glutenu) 108

Mocno bananowe ciacho z chrupiącymi kawałkami orzechów i czekoladą. Przygotowanie: 10 minut  Pieczenie: 60 minut Koszt: Tanie/Średnie Uwielbiam ciasta i chlebki bananowe. A dzisiejsza wersja jest dodatkowo mocno czekoladowa i z dodatkami chrupiących orzechów. Ja wykorzystałam ulubione orzechy nerkowca, ponieważ są słodkawe i do takiego ciasta pasują w sam raz. Możecie oczywiście dodać inny rodzaj np. włoskie(...)nawet migdały. Warto do przepisu wykorzystać mocno dojrzałe banany, dzięki czemu nie będziecie musieli dużo dosładzać ciasta. Jeśli chodzi o rodzaj mąki, ja tym razem postawiłam na wersję bez glutenu i dałam mąkę gryczaną oraz ryżową. Tak jak widać na zdjęciach, ciasto nie wyszło mega wysokie, właśnie ze względu na rodzaj mąki, która jest dość ciężka. Jednak spokojnie

zdrowo i aktywnie
Ciasto bananowe z orzechami (bez glutenu) 258

Mocno bananowe ciacho z chrupiącymi kawałkami orzechów i czekoladą. Przygotowanie: 10 minut  Pieczenie: 60 minut Koszt: Tanie/Średnie Uwielbiam ciasta i chlebki bananowe. A dzisiejsza wersja jest dodatkowo mocno czekoladowa i z dodatkami chrupiących orzechów. Ja wykorzystałam ulubione orzechy nerkowca, ponieważ są słodkawe i do takiego ciasta pasują w sam raz. Możecie oczywiście dodać inny rodzaj np. włoskie(...)nawet migdały. Warto do przepisu wykorzystać mocno dojrzałe banany, dzięki czemu nie będziecie musieli dużo dosładzać ciasta. Jeśli chodzi o rodzaj mąki, ja tym razem postawiłam na wersję bez glutenu i dałam mąkę gryczaną oraz ryżową. Tak jak widać na zdjęciach, ciasto nie wyszło mega wysokie, właśnie ze względu na rodzaj mąki, która jest dość ciężka. Jednak spokojnie

Zdrowie i pysznie na talerzu
Lasagne z warzywami 240

kroimy pieczarki. Dorzucamy do cukinii. Następnie kroimy paprykę na niewielkie paski, a marchewkę w kostkę i wrzucamy na patelnię, na której są już cukinia i pieczarki. Kroimy pomidory bez skórki w kostkę i zostawiamy na chwilę. Warzywa duszą się na patelni, a my mamy czas na przygotowanie sosu czosnkowego według przepisu. Kiedy sos czosnkowy będzie gotowy dorzucamy do warzyw(...)wyjmujemy makaron, wrzucamy następny, układamy warstwy itd. W sumie mamy mieć 7 warstw makaronu, ale ostatnią pokrywamy już tylko sosem czosnkowym, bez warzyw. Musimy pokryć ją dokładnie, bo części niepolane sosem pozostaną twarde.  Całość pieczemy przez 15 minut. Odpowiedni czas na umycie naczyń po tej całej zabawie. Chyba że ktoś ma zmywarkę, ale ja nie mam.  Lasagne

Weganka gotuje
Jaglana szarlotka 260

dodać cynamon, wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć 2/3 kaszy jaglanej, na kaszę wyłożyć jabłka, przykryć pozostałą kaszą i oprószyć łyżką cukru kokosowego. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 °C (termoobieg) lub 180 °C bez termoobiegu przez ok. 50-60 min. Po ostudzeniu szarlotkę można posypać cukrem pudrem

Domowa Cookierenka Agi
TORT BEZOWY z orzechowo- czekoladowym sosem 173

łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (ja użyłam ziemniaczanej) opcjonalnie dodatkowo 1 łyżeczka kakao PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nastawić na 170*C z funkcją grzania góra i dół. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na kich okręgi o średnicy 21 cm. (Ja odrysowałam mały talerz). Do miksera wbić jajka i miksować na najwyższych obrotach przez minutę. Potem zmniejszyć obroty i stopniowo(...)gęstej piany. Teraz dalej miksować i dodawać stopniowo skrobię i ocet. UWAGA !!! ja dodałam łyżeczkę kakao aby beza uzyskała taki ciemniejszy kolor. Miksować jeszcze przez około 2-3 minuty. Masę wyłożyć na papier. Wsadzić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 140*C i piec przez 70 minut. Po upływie czasu nie otwierać piekarnika, pozostawić do całkowitego wystygnięcia w zamkniętym piekarniku

ClauditteMissCooking
Drożdżowy zawijaniec z karobem i orzechami 181

Dziś kolejny przepis z serii świątecznych ciast. Zrobiłam zawijaniec na wzór takiego "czekoladowego", który u mnie w domu był pieczony z mieszanką kakao, orzechów i cukru. Pozmieniałam po swojemu, jest bez cukru i dzięki karobowi ciasto smakuje naprawdę czekoladowo ;) Ja upiekłam na święta jeden, ale z tego przepisu wyjdą dwa upieczone w tradycyjnych keksówkach lub trzy, jeśli macie nieco(...)taki, by był dopasowany do keksówki i rozsmarować nadzienie na cieście. Ułożyć kilka kawałków oleju kokosowego na wierzchu sypkiej mieszanki i zwinąć ciasto. Umieścić w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na kilkanaście minut. Przed pieczeniem nakłuć widelcem i posmarować mlekiem wierzch ciasta. Piec około 45 minut w 180 stopniach

FitKot
Faszerowane kacze udka z winną, jabłkowo-żurawinową glazurą 211

roztłuczony kawałek i zwijamy na kształt nóżki. Nitką spożywczą owijamy i wiążemy, by w trakcie pieczenia się nie rozwaliły. Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i opiekamy udka z każdej strony po ok 4 minuty.  2. Obrane i pokrojone jabłko bez gniazd nasiennych łączymy z suszoną żurawiną. Zalewamy winem i dusimy na małym ogniu pod przykryciem(...)wino. Miksujemy na gładki sos i doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. 3. Przyrumienione udka przekładamy do naczynia żaroodpornego i smarujemy przygotowanym sosem. Posypujemy rozmarynem. Pieczemy w temp. 180st C przez ok 90 minut. W trakcie pieczenia udka obracamy i ponownie możemy posmarować odrobiną sosu. 4. Cebulkę obieramy, kroimy w piórka i lekko rumienimy na margarynie ze szczyptą soli. Podajemy

Kuchnia w czekoladzie
Lasagne z dynią i szpinakiem (przepis krok po kroku) 125

Jesień to czas comfort foodów, a takim bez wątpienia jest lasagne. Dziś przygotowałam dla Was przepis na wegetariańską lasagne z dynią, szpinakiem i, nie ma co ukrywać, pokaźną ilością sera :) Ten żółty kolor dyniowego nadzienia, w połączeniu z korzennym aromatem gałki muszkatołowej oraz chrupiącą skorupką z sera na wierzchu to moje antidotum na szarą, deszczową pogodę, którą ostatnio mamy(...)posyp resztą sera mozzarella, a także parmezanem. Lasagne możesz ozdobić listkami szałwii.  5. Lasagne wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20 minut pod folią aluminiową i przez 20 minut bez folii, aż wierzch się przyrumieni.  Rada: Przed przygotowaniem lasagne przeczytaj na opakowaniu makaronu, czy masz go najpierw ugotować, czy też możesz

Chilli Czosnek i Oliwa
Drożdżówki z makiem 80

zostawić odstępy, ponieważ urosną. W tym czasie włączyć piekarnik i nagrzać go do temp. 190 st. C (program grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Drożdżówki przed włożeniem posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piec około 20 minut do ładnego złotego koloru. Z kruszonki możesz zrezygnować, wtedy upieczone i wystudzone drożdżówki udekoruj lukrem. Najlepiej domowym lukrem cytrynowym

Zasmakuj Kuchni
Jogurtowy deser z musem truskawkowym 87

Panujące upały nie nastrajają do pieczenia, największe wzięcie mają teraz lody i szybkie desery. Moja propozycja to jogurtowy deser z musem truskawkowym. Zaspokoi ochotę na

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto mirabelka na maślance -sezonowe gdy są śliwki ale inne owoce też mogą być 196

Ciasto jest uniwersalne może być pieczone w małej blaszce 24 na 24 i jest wysokie lub w dużej ale będzie niskie .Dobrym atutem jest to że

Moje Wyroby
Chleb na drożdżach pszenno-żytni na jogurcie 150

Chleb na drożdżach pszenno-żytni to prosty chleb na mące pszennej i na mące żytniej razowej (czyli typ 2000) z dodatkiem jogurtu naturalnego, wzbogacany siemieniem lnianym

Moja Delicja
Bułeczki orkiszowe z orzechami laskowymi (bez laktozy, cukru białego) 154

Mamy fazę na drożdżowe wypieki. Pieczemy wszystko od bułeczek, przez pączki po ciasta drożdżowe. Tym razem mamy dla Was bułki orkiszowe z orzechami laskowymi, które świetnie

Candy Pandas
Środa: Najlepsza szpinakowa z pieczonymi warzywami 116

Zupa szpinakowa zrobiona na bazie pieczonego kalafiora i brokuła, dodatkowo zagęszczona mielonymi migdałami. Witaminowa bomba. Czas: 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2-3 Szpinak

Niedzielny kucharz
Pieczona ,faszerowana makrela 148

Pieczona, faszerowana makrela Pieczona , faszerowana fetą i smażoną cebulką makrela jest po prostu obłędna . Kiedyś już miałam styczność ze świeżą makrelą ale wtedy robiłam na sposób

Ogrodnik w podróży