godzinach od przygotowania. Smacznego :) Sos majonezowy można podzielić na trzy części i dodatkowo rozsmarować między kukurydzą a ananasem. Wtedy dolna część sałatki będzie wilgotniejsza. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Bez pieczenia , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Dania z rybą , Na specjalne okazje , sałatki i surówki , Wielkanoc Tagged: jajka , kukurydza , ser żółty , śmietana
https:KKuchniaMniamprzykryć drugim waflem. Zawinąć boki foli i lekko docisnąć. Włożyć do zamrażalnika na parę godzin. Przed podaniem usunąć folię i pokroić na kawałki. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Dania bez glutenu , Lody i desery lodowe , Wykorzystanie żółtek Tagged: jagody , mascarpone , wafle tortowe
https:KKuchniaMniamPodudzia z kurczaka po marokańsku to pyszne danie jednogarnkowe, pochodzące z "Sekretów kuchni arabskiej". Kurczaka najpierw marynujemy w aromatycznych przyprawach kuchni marokańskiej (kurkuma, kumin, kolendra) z
Kuchnia MagdaLenyPasztet sojowy – bez pieczenia Marzyło mi się zrobienie pasztetu, który byłby delikatny, kremowy (trochę jak mus) i niewymagający pieczenia, ponieważ na obecnym mieszkaniu nie posiadam piekarnika. Czy było to trudne wyzwanie? Nie powiedziałbym. Wystarczyło sięgnąć pamięcią do starych i niezbyt chlubnych czasów, gdy mięso jadałem na co dzień. Był wtedy, jakże okrutny dla gęsi, pasztet strasburski(...)lodówki. I voilà. Twój pasztet sojowy jest gotowy! Ja uwielbiam z pomidorem oraz ogórkiem kiszonym. Czasami jako dodatek daję keczup lub sojonez . Smacznego! Artykuł Pasztet sojowy – bez pieczenia pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera
BlendmanMigdały to cenne źródło składników odżywczych - witamin, minerałów, białka, dobrych tłuszczów oraz przeciwutleniaczy, które usuwają wolne rodniki z naszego organizmu. Zaliczane są do najzdrowszych produktów żywnościowych
Kuchnia MagdaLenywydawać się trochę skomplikowana :) Jeżeli ktoś chce na prawdę prosty deser to wystarczy do szklaneczek rozlać czekoladową kremówkę, a po stężeniu wylać pomarańczową galaretkę. Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Dania bez glutenu , Desery Tagged: czekolada , kremówka , soki owocowe , żelatyna
https:KKuchniaMniamBiałko jest podstawowym budulcem mięśni, komórek i tkanek ciała, dlatego jest tak ważnym elementem codziennej diety. Odpowiada za wzrost, rozwój i odbudowę organizmu. Nieodpowiednia ilość białka
Kuchnia MagdaLenySercem każdej jadalni jest oczywiście stół. To on zajmuje centralne miejsce w tym pomieszczeniu, przy nim gromadzą się na wspólnych posiłkach domownicy i goście. Jak wybrać
Kuchnia MagdaLenyW nowoczesnych kuchniach coraz częściej zamiast tradycyjnych kuchenek gazowych stosuje się płyty indukcyjne. Są stylowe, łatwe do utrzymania w czystości, a przede wszystkim pozwalają gotować o
Kuchnia MagdaLenyPełnia lata to idealny czas na przygotowywanie przetworów! Zamknięte w słoikach soczyste owoce oraz aromatyczne warzywa zimą przypomną Ci o słonecznych dniach. Pomogą też wzmocnić odporność
Kuchnia MagdaLenyZnane i lubiane ciasto leśny mech w formie warstwowych deserów w pucharkach, idealnych na słodki stół, przygotowany na urodziny chrzciny, wesele czy inne imprezy.
Kuchnia MagdaLenyUwielbiasz dobrej jakości domowe wędliny? Chcesz dowiedzieć się jak łatwo przygotować soczystą szynkę, karkówkę lub golonkę? Szynkowar to urządzenie, którego potrzebujesz. Opowiemy, jak działa i do
Kuchnia MagdaLenyCiasto krówka w wersji kawowej przygotowane na ciemnym biszkopcie. Jest to ciasto wielowarstwowe, składające się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawą, masy kawowej na serku mascarpone, warstwy
Kuchnia MagdaLenyPopularne ciasto Milky Way na kakaowy biszkopcie zwane też mleczną kanapką - w końcu postanowiłam je wypróbować! Składa się z dwóch, kakaowych blatów biszkoptowych przełożonych mleczno-maślaną
Kuchnia MagdaLenyWiosna to czas, kiedy w sklepach pojawiają się nowalijki. Niezwykle chętnie kupujemy chrupiące rzodkiewki, soczyście zielony szczypiorek i okrągłe pomidorki z nadzieją, że dostarczą nam wielu
Kuchnia MagdaLenyDrewniane szafki i blaty kuchenne kojarzą się z wysoką jakością, elegancją i dobrym gustem. Jako szef kuchni albo właściciel restauracji z pewnością chciałbyś być tak postrzegany
Kuchnia MagdaLenykremowa w smaku panna cotta z dodatkiem bananów i sosu czekoladowego to wspaniały i szybki deser. Przygotujesz go z kilku składników dostępnych przez cały rok. Panna cotta – bez pieczenia, bez miksera, zdecydowanie dla zwolenników szybkich deserów i łasuchów czekolady. Panna cotta polana domową frużeliną wiśniową lub lekko tężejącą galaretką smakuje obłędnie.. Zapraszam po mój sprawdzony
Zasmakuj KuchniŚwietny przepis na fasolkę szparagową na ostro, w stylu azjatyckim. Fasolka szparagowa z chili, czosnkiem i imbirem, w sosie sojowym, posypana szczypiorkiem oraz sezamem. Uwielbiam takie
Kuchnia MagdaLenyZakręcone bułeczki drożdżowe pełne świeżych jagód, posypane po wierzchu kruszonką. Pyszne, mięciutkie i pulchne drożdżówki ze słodkiego ciasta drożdżowego z kwaśnym nadzieniem jagodowym oraz chrupiącą kruszonką
Kuchnia MagdaLenyMłoda kapustka z marchewką oraz koperkiem duszona na maśle i zagęszczona zasmażką z cebulą. Przygotowana według przepisu mojej mamy - stary i sprawdzony przepis. Gotowa w
Kuchnia MagdaLenyDobre śniadanie to podstawa, by zacząć dzień pełen energii i z pozytywnym nastawieniem. Mnóstwo różnorodnych przepisów na pyszne śniadania możemy znaleźć na stronie Przepisy.pl , na którą
Kuchnia MagdaLenyPraca w kuchni - przygotowywanie posiłków, ulepszanie ich, tworzenie nowych przepisów - to wszystko może być szalenie satysfakcjonującym działaniem. W końcu kuchnia jest prawdziwym sercem domu. Dlatego warto
Kuchnia MagdaLenyDomowe rafaello bez pieczenia. Bez glutenu, jajek i laktozy. Zapraszam na prosty przepis na małe słodkie co nieco z kaszy jaglanej. Kasza jaglana to jedna z moich ulubionych gruboziarnistych kasz. Może dlatego, że wiem, że jest zdrowa? Oprócz takiego tradycyjnego wykorzystania do obiadu, używam jej także do deserów . Uważam, że desery mogą być zdrowe, dostarczać wartościowych składników
DietologDelikatny, piankowy serniczek Oreo, bez pieczenia, bardzo łatwy do zrobienia z zaledwie 4 składników. Serniczek nie zawiera dużo kalorii, nie ma potrzeby również dodawać słodzika, bo serek waniliowy oraz ciasteczka Oreo zapewniają odpowiednią ilość słodyczy. Takie ciasto jest idealne na deser w ciepłe dni, ale świetnie sprawdzi się też na wszelkich imprezach, bo bardzo ładnie się prezentuje
Healthy food explorerZalewajka to biedna zupa wiejska, która składa się głównie z ziemniaków zalanych żurem z zakwasu chlebowego. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zupa, zaledwie z kilku
Kuchnia MagdaLenyMajówka to idealny moment, by zainaugurować sezon grillowy. Nie wiem czy wiecie, ale na 2 maja przypada właśnie Dzień Grilla. Miłośnicy grillowanie nie mogą się już
Kuchnia MagdaLenyWaniliowe placuszki z serka homogenizowanego, przygotowane na pianie z białek. Szybki, tani i prosty przepis. Wychodzą genialne - mięciutkie i delikatne w smaku. Dzieci je uwielbiają! Wystarczy
Kuchnia MagdaLenyzrobiłam to ciasto jako ciasto bez pieczenia ale zawsze można piec na spód biszkopt nna blaszkę 24 na 24. spód ciasta krakersy 1 paczka ,wykładamy krakersy smarujemy powidłami i nakładamy znów krakersy. Następna warstwa na ciasto to potrzebna 1 butelka Kubusia pomarańczowy i 3 opakowania budyniu waniliowego . Sok część wlewamy do garnka a drugą część zostawiamy żeby rozmieszać
Moje WyrobyO diecie niskobiałkowej słyszymy rzadko. Częściej spotykamy się z określeniem diety bogatobiałkowej, uwielbianej przez osoby odchudzające się i aktywne fizycznie. Tymczasem to właśnie niskobiałkową dietę może
Kuchnia MagdaLenySałatka z brokułami, jajkami ugotowanymi na twardo, pomidorami i parzoną, białą kiełbasą surową, podana z sosem chrzanowym na bazie jogurtu greckiego oraz majonezu. Smaczna, prosta i
Kuchnia MagdaLenyPiegusek to babka przygotowana na białkach z dużą ilością suchego maku, o cytrynowym smaku i aromacie. Przepis stary jak świat.... Jest pyszna, szybka i prosta w
Kuchnia MagdaLenyBabka czekoladowa a'la murzynek, z prawdziwą gorzką czekoladą, przygotowana na kwaśnej śmietanie. Na wierzchu z polewą z gorzkiej czekolady. Jedna z moich ulubionych ♡ Wychodzi wilgotna
Kuchnia MagdaLenyPieczeń rzymska to klops z mięsa mielonego z różnymi dodatkami, pieczony w piekarniku w keksówce. Tradycyjnie pieczeń rzymską przygotowuje się z mielonej wieprzowiny i
Kuchnia MagdaLenyNowość w sam raz na święta Wielkanocne! E-book "Sałatki Na Każdą Okazję" zawiera 35 przepisów na różnego rodzaju sałatki - zarówno te FIT, jak i bardziej
Kuchnia MagdaLenyWiosna coraz bliżej - to oznacza, że niedługo rozpocznie się sezon grillowy. My nie mogliśmy się już powstrzymać i w ostatnią niedzielę urządziliśmy sobie ucztę grillową
Kuchnia MagdaLenyBataty, czyli słodkie ziemniaki pieczone w piekarniku i faszerowane sosem pomidorowym z chrupiącym, pieczonym tofu oraz czerowną fasolką. Podane zostały z pastą z awokado oraz pomidorkami
Kuchnia MagdaLenyGulasz gyros przygotowany z filetów z kurczaka, z dodatkiem pieczarek, papryki oraz ogórków konserwowych. Wychodzi naprawdę pyszny i bardzo aromatyczny. Fani gyrosowych smaków z pewnością będą
Kuchnia MagdaLenyFaworki pieczone zwane też chrustem przygotowane w kształcie kokardek to świetna alternatywa na Tłusty Czwartek dla tradycyjnych faworków, dedykowana szczególnie osobom liczącym kalorie. Mają mniej kalorii
Kuchnia MagdaLenyJuż jest dostępny! E-book z naszymi najlepszymi przepisami na domowe nalewki 🍷 E-book "Najlepsze Domowe Nalewki" zawiera 15 sprawdzonych przepisów na różnego rodzaju trunki alkoholowe
Kuchnia MagdaLenyprzepyszny i super prosty deser, który do złudzenia przypomina krążek żółtego sera z dziurami. Jogurtowiec jak żółty ser zachwyca i wyglądem i smakiem. - tylko 4 składniki - deser bez pieczenia - bez mąki, bez spodu, bez jajek
AniaGotuje.plSzaszłyki kojarzą się głównie z grillowaniem na świeżym powietrzu, ale zimą możemy je również przyrządzić w domu w piekarniku. Będą równie smaczne! Takie szaszłyki to prosty
Kuchnia MagdaLenywiele i naprawdę mogłabym je długo wymieniać: bardzo lekkie ciasto o orzeźwiającym smaku – cytryna i mango deser bez dodatku cukru – tylko tyle ile w galaretkach bardzo tani przepis – potrzebujemy tylko 3 składniki jest to ciasto bez pieczenia – podajemy na zimno zdrowe składniki – jogurt i owoce możemy naprawdę zaskoczyć naszych gości! Zapewniam
Gotujemywdomu.plZielone koktajle na wzmocnienie odporności, idealne w okresach wzmożonych infekcji. Takie koktajle to prawdziwe bomby witaminowe i bardzo prosty sposób na dostarczenie organizmowi potrzebnych witamin, mikroelementów
Kuchnia MagdaLenySałatka ziemniaczana w wersji świątecznej, z dodatkiem śledzi, ogórków kiszonych oraz jabłka, podana z sosem majonezowo-jogurtowym z dodatkiem musztardy. Prosty przepis z kilku podstawowych składników
Kuchnia MagdaLenyMoje kolejne dzieło! Przygotowane specjalnie dla Was na Sylwestra 🎇 E-book "Proste Przekąski Sylwestrowe" zawiera ponad 25 przepisów na różnego rodzaju przekąski, wykonane z prostych i
Kuchnia MagdaLenyprzepis na mega słodką słodycz. Pyszny deser bez pieczenia. Nawet szczerze mówiąc nie wiem gdzie też przepis wygrzebała moja Mama. Zapewne w magazynie "100 rad" , albo w "Tele Tygodniu" ... No w każdym razie polecam. Lista składników dość długa i na pierwszy rzut oka zniechęcająca, ale samo wykonanie proste. Dla łasuchów niezła propozycja na święta i inne okazje
Kuchnia po mojemuEkspresowy przepis na świąteczny piernik z dodatkiem tartych jabłek oraz posiekanych orzechów włoskich. Jest pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu! Ma wspaniały korzenny smak oraz zapach
Kuchnia MagdaLenyBrownie w świątecznej wersji pachnące pomarańczami i przyprawą korzenną. Ciasto na spodzie brownie z marmoladą z pomarańczy oraz masą piernikową przygotowaną ze śmietanki kremówki i
Kuchnia MagdaLenyPrzystawka na świąteczny stół - rolada z buraków ze śledziami! Rolada wykonana jest z omletowego ciasta biszkoptowego z dodatkiem buraczkowego puree i nadziana sałatką śledziową z ogórkami
Kuchnia MagdaLenyCiasto na biszkopcie, z masą serową i musem śliwkowym, ukryte pod warstwą masy kawowej... Biszkopt z masą sernikową i warstwą musu śliwkowego został wykonany w mniejszej
Kuchnia MagdaLenySałatka z makaronem w roli głównej i dodatkiem jajek, sera żółtego, ogórków kiszonych, kukurydzy oraz szczypiorku, podana z sosem majonezowo-jogurtowym z dodatkiem musztardy. Do tego
Kuchnia MagdaLenyUdka z kurczaka z pieczarkami, pieczone w piekarniku w kremowym sosie balsamicznym. Tak przygotowane mięso jest kruche i soczyste w środku, a skórka jest chrupiąca i
Kuchnia MagdaLenyCiasto z dwóch, kakaowych blatów biszkoptowych przełożonych masą straciatella oraz galaretką wiśniową, na wierzchu z polewą czekoladową i płatkami migdałowymi. Wszystkie składniki komponują się idealnie, dzięki
Kuchnia MagdaLenyPasta kanapkowa z jajkami ugotowanymi na twardo to klasyka śniadaniowa. Można ją spotkać w wielu wersjach. U mnie pasta jajeczna z kiszonymi ogórkami, szczypiorkiem oraz majonezem
Kuchnia MagdaLenyKotlety z puree ziemniaczanego z dodatkiem podsmażonego boczku z cebulką oraz szczypiorkiem. Chrupiące na zewnątrz i bardzo delikatne w środku. To pyszny, tani i prosty pomysł
Kuchnia MagdaLenyPierogi z kurczakiem, brokułami oraz żółtym serem, wykonane z ciasta krucho-drożdżowego, pieczone w piekarniku. Pyszne pierożki prosto z pieca - chrupiące na zewnątrz, a w środku
Kuchnia MagdaLenyKotleciki mielone w kształcie paluchów, wykonane z mięsa indyczego z dodatkiem pieczarek, obtoczone w panierce z płatków kukurydzianych. Pyszne, delikatne w smaku mięsko w środku i
Kuchnia MagdaLenySałatka ze szpinakiem i szynką parmeńską, z dodatkiem pomidorków koktajlowych, sera pleśniowego, fig oraz orzechów włoskich, podana z sosem musztardowo-miodowym na bazie oliwy i soku
Kuchnia MagdaLenyKiedy skosztowałam pierwszy raz Lemon Curd , z którym robiłam sernik cytrynowy , od razu się w nim zakochałam. Przyznam szczerze, że wcześniej kompletnie nie rozumiałam zachwytów nad
Moja DelicjaKiedyś desery z surowymi jajami omijałam szerokim łukiem, ale smak kogla mogla z dzieciństwa oraz popularność w ostatnich czasach programów kulinarnych, w których dość często takie
Moja DelicjaKocham zdrowe i pyszne desery. Uwielbiam czekoladę, a ten deser jest mocno czekoladowy pomimo braku czekolady 🙂 Tylko dwa składniki wystarczą, aby stworzyć zdrowy krem czekoladowy bez
Moja DelicjaDeser z czerstwych muffinek z jagodami to banalnie prosty i mega szybki deser. Jest moim sposobem na wykorzystanie babeczek, które straciły już swoją świeżość i nie
Moja DelicjaSałatka z rukolą, smażonym serem halloumi oraz pomidorkami koktajlowymi i czerwonymi winogronami, z dodatkiem orzechów włoskich, podana z sosem musztardowo-miodowym na bazie oliwy. Tylko 5
Kuchnia MagdaLenyCukinia faszerowana kuskusem z dodatkiem pomidorów i marchewki, zapieczona w piekarniku razem z twardym serem podpuszczkowym, np. parmezanem lub Grana Padano. Podana ze świeżymi kawałkami pomidorów
Kuchnia MagdaLenyBanalnie prosta surówka przygotowana z surowego kalafiora startego na tarce, z dodatkiem koperku, podana z jogurtem naturalnym oraz majonezem. W wersji fit możemy zrezygnować z majonezu
Kuchnia MagdaLenyFilety z kurczaka z boczniakami i cebulą w sosie musztardowym. Soczyste i kruche mięso w ciemnym i aromatycznym sosie pełnym boczniaków. Sos musztardowy można wykonać w
Kuchnia MagdaLenySłodkie bułeczki drożdżowe pełne świeżych jagód, posypane po wierzchu kruszonką. Pyszne, mięciutkie i pulchne drożdżówki ze słodkiego ciasta drożdżowego z kwaśnym nadzieniem jagodowym oraz chrupiącą kruszonką
Kuchnia MagdaLenyParzybroda (pazibroda) to regionalna potrawa polska, którą można spotkać w wielu miejscach - na Kielecczyźnie, w okolicach Radomia, w Wielkopolskie, na Kociewiu oraz na Śląsku. W zależności
Kuchnia MagdaLenyMakaron a'la tagliatelle przygotowany z naleśników, podany z sosem serowym z dodatkiem kawałków kurczaka. Sos serowy wykonany został na mleku oraz śmietance kremówce z trzech
Kuchnia MagdaLenyPieczone w piekarniku podudzia z kurczaka w słodko-ostrej marynacie pomidorowej na bazie ketchupu oraz oleju z dodatkiem musztardy sarepskiej. W wersji łagodniejszej używamy ketchupu
Kuchnia MagdaLenyDania z makronem od zawsze na blogu cieszą się dużą popularnością. Dlatego postanowiłam ułatwić Wam szukanie i zebrałam 20 najlepszych przepisów na dania makaronowe. Do wyboru
Kuchnia MagdaLenyMakaron typu kolanka z wegetariańskim sosem cukiniowym. Pyszne i szybkie danie na lato - gotowe w niecałe 30 minut! Sos przygotowujemy z cukinii startej na tarce, z
Kuchnia MagdaLenyPieczony w piekarniku placek ziemniaczany z dodatkami w stylu pizzy - pieczarkami, papryką, kiełbasą, cebulą oraz mozzarellą. Placek ziemniaczany pełni funkcję spodu, który najpierw podpiekamy, a
Kuchnia MagdaLenySprawdzone marynaty idealne do mięs na grilla. Pasują do filetów z kurczaka, udek, schabu, a także karkówki. Dzięki marynatom mięso staje się bardziej aromatyczne oraz kruche
Kuchnia MagdaLenyZakręcone bułeczki z ciasta drożdżowego nadziane domowej roboty konfiturą z czerwonej cebuli, zapieczone z serem mozzarella. Niebanalne drożdżówki w wersji półwytrawnej - wychodzą mięciutkie i puszyste.
Kuchnia MagdaLenySałatka z makaronu typu cienkie rurki (również będzie tu pasował makaron typu kolanka) z dodatkiem szynki, sera żółtego, selera sałatkowego ze słoika, kukurydzy oraz szczypiorku, podana
Kuchnia MagdaLenyPyszna sałaka z 5 podstawowych składników + sos na bazie jogurtu naturalnego. Składa się z rukoli, jajek ugotowanych na twardo, świeżych pomidorów oraz ciecierzycy i tuńczyka z
Kuchnia MagdaLenySałatka z mieszanki sałat z dodatkiem grillowanego fileta z kurczaka, świeżych truskawek oraz oliwek, podana z sosem miodowo-musztardowym na bazie oliwy z oliwek i soku
Kuchnia MagdaLenyŁakotki kakaowe to kruche, maślane ciasteczka o kakaowym smaku. Prawie każdy zna ich smak z dzieciństwa. Bardzo proste i tanie w przygotowaniu - wystarczy 5 podstawowych składników
Kuchnia MagdaLenyZupa węgierska przygotowana na wzór lecza - z papryką, cebulą, pomidorami i kiełbasą oraz dodatkowo z ziemniakami, doprawiona papryką w proszku. Aromatyczne i sycące danie jednogarnkowe. Podana
Kuchnia MagdaLenyCiasto milionera znane też pod nazwą "milion kalorii" przygotowane w formie tarty, a u mnie pełniło ono rolę mazurka na święta. Składa się ze spodu z
Kuchnia MagdaLenyŚlimaczki z ciasta francuskiego z salami, serem żółtym i cebulą. Szybkie przekąski zaledwie z 5 składników gotowe w 30 minut! Smakują jak pizza i są naprawdę
Kuchnia MagdaLenyProsta sałatka wiosenna z nowalijkami...sałatą, ogórkami, rzodkiewkami i szczypiorkiem, z dodatkiem jajek gotowanych na twardo, podana z sosem chrzanowym na bazie jogurtu greckiego oraz
Kuchnia MagdaLenyZakręcone bułeczki drożdżowe na słodko... z budyniem waniliowy i świeżymi malinami, polane rozpuszczoną białą czekoladą. Drożdżówki są mięciutkie, pulchne i nie za słodkie - po prostu
Kuchnia MagdaLenyZupa typu krem z pieczonych buraków z dodatkiem czosnku i tymianku, zabielona serkiem mascarpone. Gęsta i aksamitna zupa o słodkawym smaku, przygotowana zaledwie z kilku składników
Kuchnia MagdaLenyDomowy chleb na maślance i na drożdżach, przygotowany z mąki pszennej oraz mąki żytniej, z dodatkiem masła. Wychodzi pyszniutki - z miękkim wnętrzem i chrupiącą skórką. Nie
Kuchnia MagdaLenyRolada szpinakowa na słodko... z masą sernikową o smaku cytrynowym. Ciasto biszkoptowe o pięknym, zielonym kolorze z dodatkiem rozmrożonego i rozdrobnionego szpinaku, nadziane masą serową z
Kuchnia MagdaLenyDomowe bułki przygotowane na suchych drożdżach, z mąki pszennej wymieszanej z mąką gryczaną, z dodatkiem masła. Pyszne! Chrupiące z zewnątrz, z mięciutkim wnętrzem. Ich przygotowanie jes
Kuchnia MagdaLenyWegetariańskie burgery buraczane z komosą ryżową (quinoa), pieczone w piekarniku. Uwielbiam je! Mogą być serwowane w formie obiadu jako kotlety lub w formie burgera w bułce
Kuchnia MagdaLenyPrzekąski a'la sajgonki w rozmiarze XXL i wersji wegetariańskiej... z ciasta francuskiego, nadziane chińską mieszanką warzyw i zapieczone w piekarniku. Danie z gotowców - tylko 2
Kuchnia MagdaLenyProste ciasto czekoladowe na co dzień i od święta. Składa się ono z ciemnego biszkopta przełożonego konfiturą malinową oraz czekoladową masą budyniową, na wierzchu z bitą
Kuchnia MagdaLenyPlastry karkówki wieprzowej w ciemnym sosie piwnym z cebulą oraz papryką, pieczone w piekarniku. Fantastyczny obiad! Mięciutkie i kruche mięso, dosłownie rozpływające się w ustach w
Kuchnia MagdaLenyQuesadilla to danie kuchni meksykańskiej, wykonane z tortilli z serem oraz dodatkiem przeróżnych składników. Najczęściej tortillę składa się na pół, jednak można również użyć dwóch placków
Kuchnia MagdaLenyWegetariańska zupa z czerwonej soczewicy z dodatkiem pomidorów oraz szpinaku, przygotowana na wzór indyjskiego dania dahl. Jest to zupa niezwykle aromatyczna, a to za sprawą przypraw
Kuchnia MagdaLenyKolejny banalnie prosty przepis na Tłusty Czwartek... Oponki serowe przygotowane z sera twarogowego z dodatkiem jogurtu greckiego, pieczone w piekarniku i obsypane mieszanką cukru z cynamonem
Kuchnia MagdaLenyAlternatywa dla tradycyjnych pączków - ekspresowe mini pączki z sera twarogowego, z lekko cytrynową nutą. Są banalnie proste i tanie w przygotowaniu, a robi się je błyskawicznie
Kuchnia MagdaLenyDanie jednogarnkowe z makaronem - gotowe w 20 minut! Szybki i smaczny kociołek z kurczakiem oraz z dużą ilością papryki - czerwonej i żółtej, w sosie pomidorowym. Wszystkie
Kuchnia MagdaLenyCiasto drożdżowe w formie odrywanego chlebka w słodkiej wersji. Nie jest to zwykłe ciasto drożdżowe, lecz z dodatkiem mielonej marchewki, która wzbogaca chlebek w wartości odżywcze
Kuchnia MagdaLenyGdy herbata została sprowadzona do Europy, była zalecana jako środek na poprawę kondycji. W Chinach stosowano ją jako środek przeciwbólowy i odtruwający organizm. Obecnie napar z
Kuchnia MagdaLenyWegetariańskie burgery w mniejszej wersji, przygotowane z domowych bułeczek buraczanych z dodatkiem czarnuszki. Bułki swój piękny, różowy kolor zawdzięczają sokowi z buraka, który to również wzbogacił
Kuchnia MagdaLenyWegetariański gulasz z boczniaków to świetna alternatywa dla gulaszu mięsnego. Ciemny, aromatyczny sos pełen boczniaków, z dodatkiem suszonych grzybów oraz musztardy, która podkręca jego smak. Na
Kuchnia MagdaLenyMakaron typu spaghetti podany z buraczanym pesto przygotowanym z pieczonych buraków z dodatkiem czosnku, twardego sera żółtego oraz ziaren słonecznika. Pyszne wegetariańskie danie o przepięknym kolorze
Kuchnia MagdaLenySałatka z paluszkami surimi oraz ryżem, papryką, awokado, ogórkiem, szczypiorkiem oraz kiełkami rzodkiewki, podana z czosnkowym sosem jogurtowym. Pyszna i lekka sałatka, która świetnie się sprawdzi
Kuchnia MagdaLenyKoktajl mleczny o smaku czekoladowo-orzechowym przypominający nutellę. Przygotowany jest na bazie mleka zagęszczonego niesłodzonego z dodatkiem pieczonych orzechów laskowych oraz gorzkiej czekolady. Osoby lubiące słodkie
Kuchnia MagdaLenyCheese balls to nic innego jak kulki serowe, bogato nadziane dodatkami, popularne w kuchni amerykańskiej. Przepis znalazłam na angielskojęzycznej stronie i trochę go zmodyfikowałam pod siebie
Kuchnia MagdaLenyKrążki przygotowane z cebuli, nadziane mozzarellą, panierowane w mące, jajku oraz bułce tartej i smażone na głębokim oleju. Przekąska popularna w Stanach Zjednoczonych - bardzo smaczna i
Kuchnia MagdaLenyRoladki z tortilli nadziewane pastą z serka śmietanowego z dodatkiem gotowanej piersi z kurczaka, suszonych pomidorów, cebuli, natki pietruszki oraz ziaren słonecznika. Świetne przekąski imprezowe, które
Kuchnia MagdaLenyPizza w innej wersji... przygotowana z połączonych, okrągłych bułeczek, nadzianych dodatkami - serem żółtym, szynką i tartą mozzarellą, na wierzchu z masełkiem czosnkowym, zapieczonych w piekarniku. Dzięki
Kuchnia MagdaLenyPyszny, odrywany chlebek przygotowany z małych, okrągłych bułeczek, które przypominają bąbelki - stąd wzięła się jego nazwa. Bułeczki przygotowujemy z ciasta drożdżowego, smarujemy masełkiem czosnkowym i posypujemy
Kuchnia MagdaLenyBardzo proste ciasteczka z ciasta francuskiego z nadzieniem z marcepanu i orzechów włoskich, obtoczone w cukrze i przyprawie do piernika. Są mega szybkie w przygotowaniu - wystarczy
Kuchnia MagdaLenyPierogi z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami to tradycyjne, polskie danie wigilijne. Jednak oprócz tradycyjnych, gotowanych pierogów, gdy gotowy mamy już farsz, proponuję zrobić pierogi z
Kuchnia MagdaLenyCiasta z makiem to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia, dlatego przygotowałam kolejną propozycję... Ciasto Fantazja to połączenie kakaowego biszkoptu z maślaną masą makową z dodatkiem powideł
Kuchnia MagdaLenyRolada makowa w wersji uproszczonej... z ciasta biszkoptowego zamiast drożdżowego. Przygotowanie takiej rolady jest dużo prostsze i szybsze od tradycyjnej drożdżowej strucli, gdyż omija nas wyrabianie
Kuchnia MagdaLenyŚledź w śmietanie to klasyka kuchni polskiej, która pojawia się na stole wigilijnym. Występują różne wersje tej potrawy, ale najczęściej można spotkać śledzie z dodatkiem cebuli
Kuchnia MagdaLenyŚwiąteczny tort piernikowy z masą marcepanową oraz żurawiną. Składa się z trzech piernikowych blatów biszkoptowych, przełożonych konfiturą żurawinową oraz masą z serka mascarpone, kremówki i marcepanu
Kuchnia MagdaLenyPyszny śledzik w towarzystwie warzyw - cebuli, świeżej papryki oraz ogórków konserwowych, w słodko-ostrym sosie pomidorowym na bazie ketchupu oraz oleju z dodatkiem musztardy sarepskiej. Składniki
Kuchnia MagdaLenyProste danie obiadowe z kilku podstawowych składników - gotowe w 20 minut! Kawałki fileta z kurczaka smażone z pieczarkami i wymieszane z makaronem typu kolanka. Całość posypana
Kuchnia MagdaLenyPizza w nietypowym wydaniu... z leczo z duszonymi warzywami i drobiową kiełbasą. Takie danie 2 w 1... Leczo przygotowane z papryki, cukinii, kiełbasy drobiowej oraz pomidorów
Kuchnia MagdaLenyProsty torcik na co dzień i od święta. Składa się z dwóch blatów biszkoptowych przełożonych masą jabłkową oraz masą orzechową, na wierzch z bitą śmietaną i
Kuchnia MagdaLenyZupa serowa z sera cheddar z dodatkiem szynki, ziemniaków oraz świeżych liści szpinaku. Ser cheddar to ser twardy, dojrzewający o wyrazistym aromacie i smaku, z lekko
Kuchnia MagdaLenyNalewka z limonek przygotowana na wódce i słodzona miodem. Nalewka ma mocno cytrusowy smak, z nutą goryczki, która przełamana jest słodyczą pochodzącą z miodu. Jest to
Kuchnia MagdaLenyProsta sałatka na co dzień i od święta. Składa się dosłownie z dwóch głównych składników - selera naciowego oraz smażonego fileta z kurczaka. Ważnym składnikiem jest też
Kuchnia MagdaLenyProsta zupa z warzywami oraz makaronem tortellini z nadzieniem serowym. Znajdziemy w niej marchewkę, pietruszkę, selera naciowego, zielony groszek oraz świeże liście szpinaku. Jest dość syta
Kuchnia MagdaLenyTagliatelle z szynką szwarcwaldzką oraz pomidorami suszonymi i pomidorkami koktajlowymi to kolejne, szybkie danie makaronowe, które zalicza się do moich ulubionych. Składa się z kilku składników
Kuchnia MagdaLenyOmlet chłopski to nie byle jaki omlet, ale taki który spokojnie może spełniać rolę nie tylko śniadania, ale również kolacji, czy obiadu. To omlet z gotowanymi
Kuchnia MagdaLenyProsta sałatka z pomidorków koktajlowych i makaronu tortellini, z dodatkiem mozzarelli oraz szczypiorku, podana z sosem czosnkowym. Tylko 4 składniki + sos - gotowa w 10 minut! W
Kuchnia MagdaLenyBagietki bogato nadziane farszem i zapieczone pod mozzarellą w piekarniku. Na farsz składają się pieczarki, kiełbasa drobiowa, pomidorki koktajlowe oraz miąższ wydrążony z bułek i
Kuchnia MagdaLenyKoktajl z puree z dyni z dodatkiem miąższu z pomarańczy oraz świeżego imbiru, na wodzie mineralnej, słodzony miodem. Pyszny i odżywczy koktajl na jesień, który wzmocni
Kuchnia MagdaLenyUwielbiam wszelkiego rodzaju dania z makaronem, a to jest jedno z moich ulubionych! Makaron tagliatelle z łososiem wędzonym na gorąco, pomidorkami koktajlowymi oraz świeżymi liśćmi szpinaku
Kuchnia MagdaLenyFilety z kurczaka w niezwykle aromatycznym sosie z pieczonych pomidorów i czosnku, z dodatkiem serka mascarpone. To właśnie dzięki pieczeniu pomidory wraz z czosnkiem zyskują
Kuchnia MagdaLenytypu włoskiego. Do warstwy czekoladowej wpadła czekolada z 90% zawartością kakao. Zatem jak wspomniałam na początku – wersja dla prawdziwych miłośników głębokiego, czekoladowego smaku :) MOCNO CZEKOLADOWA TARTA NA SPODZIE BEZ PIECZENIA Składniki na foremkę 16 cm SPÓD Szklanka suszonych daktyli 4 łyżki mąki kokosowej Banan Łyżka kakao Łyżka oleju kokosowego Garść nasion słonecznika KREM Twarożek typu włoskiego np. Capreggio
HealthyCreationsMięso z indyka to mięso drobiowe, które uznawane jest za jedno z najzdrowszych mięs. Może się ono pochwalić wysoką wartością odżywczą - zawiera cenne witaminy, minerały, a
Kuchnia MagdaLenyCiasto drożdżowe w innej odsłonie... z dodatkiem puree z dyni oraz tradycyjną kruszonką. Dynię pieczemy w piekarniku, następnie blendujemy na gładki mus i dodajemy do ciasta
Kuchnia MagdaLenyPlacek ziemniaczany pieczony w piekarniku, podany z sosem ze świeżych grzybów leśnych. To u nas obowiązkowy obiad podczas sezonu grzybowego, choć nie należy on do lekkich
Kuchnia MagdaLenyWegetariańskie kotlety w wersji fit.... z kaszy jęczmiennej z dodatkiem brokuła oraz mozzarelli, pieczone w piekarniku. Takie kotlety wegetariańskie to doskonała alternatywa dla kotletów mięsnych i
Kuchnia MagdaLenyCynamon - najstarsza przyprawa świata, to kora cynamonowca, która sprzedawana jest w formie lasek lub drobno zmielonego proszku. Ma słodki, korzenny i bardzo aromatyczny smak oraz zapach
Kuchnia MagdaLenyGulasz rybny z dorsza z dodatkiem warzyw - marchewki, cebuli, pieczarek oraz papryki, w sosie pomidorowym. To smaczna alternatywa dla gulaszu mięsnego. Taki gulasz, oprócz tego, że
Kuchnia MagdaLenyMinestrone to włoska zupa pełna warzyw... głównie cukinii, fasolki szparagowej, marchwi, szpinaku oraz pomidorów. Jest podawana na różne sposoby: z drobnym makaronem, ryżem, grzankami
Kuchnia MagdaLenyCiecierzyca (cieciorka) to roślina strączkowa o lekko słodkawym, orzechowym smaku. Popularna jest w kuchni indyjskiej oraz bliskowschodniej. Jest dobrym źródłem białka roślinnego, dlatego ceniona jest przez
Kuchnia MagdaLenyOmlet, czyli potrawa w formie placka z roztrzepanych jajek z różnymi dodatkami to jedno z najsmaczniejszych i pożywnych propozycji śniadaniowych. Do tego jest bardzo prosty oraz
Kuchnia MagdaLenyMałe rogaliki twarogowe z dodatkiem masła oraz skórki z pomarańczy, dzięki której zyskały wyjątkowy smak oraz aromat. Składają się tylko z 5 składników i są banalnie
Kuchnia MagdaLenyZłociste krokiety z ziemniaków z dodatkiem twarogu oraz smażonej cebulki i majeranku. Chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. W smaku przypominają farsz do pierogów ruskich
Kuchnia MagdaLenyZapiekanka z chleba tostowego z duszonymi porami, szynką, serem żółtym i ananasem. Składniki układamy warstwowo, zaczynając i kończąc na zgrillowanym chlebie tostowym, a przed włożeniem do
Kuchnia MagdaLenyKasza manna zwana grysikiem to drobno zmielone ziarna pszenicy, które są produktem ubocznym podczas przemiału pszenicy na mąkę. W smaku jest lekko słodkawa i delikatna, a
Kuchnia MagdaLenySałatka z łososiem, kaparami i pomidorkami koktajlowymi oraz dodatkiem pieczonej, ziołowej tortilli, podana z sosem winegret według przepisu mojej mamy. Tylko kilka składników wystarczy, by stworzyć
Kuchnia MagdaLenyKluski kładzione łyżką do wrzątku, w odmienionej wersji... z kaszy manny. Tradycyjne kluski kładzione, wykonane z mąki prawie każdy z nas zna z dzieciństwa. Ja dzisiaj
Kuchnia MagdaLenySałatka wiejska z ziemniaczkami gotowanymi w łupinach, jajkami na twardo oraz podsmażaną kiełbasą, podana z sosem chrzanowym na bazie jogurtu greckiego oraz majonezu. Typowo polskie smaki
Kuchnia MagdaLenyOgórki to jedne z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Mają delikatny, orzeźwiający smak i wykorzystuje się je do przygotowania mizerii oraz jako dodatek do kanapek, sałatek, surówek
Kuchnia MagdaLenyDomowe nachosy z gotowych placków tortilli o smaku słodkiej chili, pieczone w piekarniku. Pikantne chipsy z nutą słodyczy z pewnością przypadną do gustu wielbicielom ostrych smaków
Kuchnia MagdaLenyTortilla z dodatkami w stylu greckim... sałata lodowa z kurczakiem, pomidorami, ogórkiem, czerwoną cebulką oraz serem feta i opcjonalnie oliwkami, podana z sosem tzatziki. Smakuje
Kuchnia MagdaLenySałatka kebabowa to sałatka z kapusty pekińskiej z wołowiną oraz dodatkiem świeżych warzyw - pomidorów, ogórka, papryki i czerwonej cebuli. Podana jest z sosem czosnkowym i obowiązkowo
Kuchnia MagdaLenyPlacuszki drożdżowe wykonane na wzór racuchów tylko w wersji wytrawnej... z szynką, żółtym serem i szczypiorkiem. Są pyszne i smakują jak pizza 🍕 A co najważniejsze, aby
Kuchnia MagdaLenyPuszyste racuchy drożdżowe z dodatkiem borówek, przygotowane na pianie z białek. Jest to stary przepis mojej babci, z tą różnicą, że babcia dawała zawsze jabłka. Ja
Kuchnia MagdaLenySernik pełen świeżych jagód! Masa serowa zawiera dodatek jogurtu greckiego oraz białą czekoladą i świeże jagody. Sernik przygotowany został na spodzie z herbatników, a na wierzchu
Kuchnia MagdaLenyPieprz czarny obok soli to najpopularniejsza przyprawa na świecie. Jest ostry, piekący, niezwykle aromatyczny i nadaje daniom wyrazistości. Znajduje się w każdej kuchni! Każdy z nas
Kuchnia MagdaLenyW sezonie na cukinię oprócz smażonych placków warto zrobić zapiekankę z cukinii... z dodatkiem sera mozzarella oraz koperku, cebuli i czosnku. Taka zapiekanka smakuje bardzo podobnie
Kuchnia MagdaLenyKremowa zupa z całego brokuła z dodatkiem sera gorgonzola. Gotowa w niecałe 30 minut! Gorgonzola to ser dojrzewający z niebieską pleśnią, który jest intensywny w smaku
Kuchnia MagdaLenyJagody leśne (czarne borówki) ceni się nie tylko za walory smakowe, ale też za cenne właściwości zdrowotne. Zawierają liczne substancje odżywcze, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie
Kuchnia MagdaLenySernik czekoladowy z masą serową o smaku advocata, na spodzie z herbatników oraz kremem czekoladowo-advocatowym i płatkami migdałowymi na wierzchu. Smak i aromat advocata jest
Kuchnia MagdaLenyPrzepis na najlepsze placki ziemniaczane podane z sosem bolońskim. Ziemniaki do placków zawszę ścieram na tarce o dużych oczkach, dzięki temu są wyjątkowo chrupiące. Do masy
Kuchnia MagdaLenyAronia jest owocem, który niewątpliwie należy do superfoods. W Polsce niestety nie jest jeszcze doceniana, choć łatwo dostępna, gdyż uprawiana jest u nas na szeroką skalę
Kuchnia MagdaLenyKuchnia włoska jest jedną z najsmaczniejszych kuchni - uwielbiam ją! Dlatego postanowiłam przygotować danie w iście włoskim stylu... Domowy makaron tagliatelle z carpaccio z czarnej trufli oraz
Kuchnia MagdaLenyPomysł na bardzo prostą, ale jednak wykwintną kolację we włoskim stylu. Bruschetta z mozzarellą oraz carpaccio z czarnej trufli. Bruschetta to rodzaj grzanki wywodzącej się z
Kuchnia MagdaLenyCzerwone porzeczki to małe niepozorne owoce sezonowe, które mają kwaśny smak, ale za to dużą wartość odżywczą. Te czerwone perełki są jak multiwitamina! Zawierają liczne witaminy
Kuchnia MagdaLenyKruche ciasto z serkiem mascarpone o smaku cytrynowo-miętowym oraz świeżymi malinami i białą czekoladą. Spód został wykonany dokładnie z ciasta półkruchego - o czym świadczy dodatek
Kuchnia MagdaLenyCiasto kakaowe z kokosową pianką oraz czerwonymi porzeczkami. Spód wykonany jest z ciasta kruchego i to samo ciasto jest na wierzchu, tylko że starte na tarce
Kuchnia MagdaLenyZupa pomidorowa to klasyka kuchni polskiej. W polskich domach pojawia się najczęściej w poniedziałek, gotowana na rosole pozostałym z niedzieli 😉😂 Zapewne nie ma osoby, która nie
Kuchnia MagdaLenynajważniejsze nie trzeba do ich przygotowani uruchamiać piekarnika, a chyba nikt nie zaprzeczy – ma to ogromne znaczenie w przypadku upałów W taką pogodę jak teraz ciasta bez pieczenia to jedyne wyjście Mini serniczki na zimno to propozycja dla wszystkich miłośników słodkości, a szczególnie tych, którzy uwielbiają serniki Mini serniczki na zimno przepis na 9 serniczków
365 dni dookoła kuchniPierogi w wersji na słodko... czekoladowe z truskawkami 🍓🍓🍓 Czekoladowe pierogi uzyskałam dodając kakao do standardowego przepisu na ciasto na pierogi. Następnie nadziałam je kawałkami świeżych
Kuchnia MagdaLenySzukając pomysłu na ciacho bez pieczenia z dodatkiem mleka kokosowego natknęłam się na stronie Veganbanda na rafaello z ryżu i do tego stopnia mnie ono zaciekawiło, że musiałam spróbować. Bo jak to ciasto z ryżu? Ryż na mleku to ja uwielbiam od dziecka, ale w cieście? Nie ma innej opcji trzeba robić pomyślałam i tak też uczyniłam
Cynamonowe szczęścieSprawdzony przepis na drożdżówkę z truskawkami i kruszonką. Drożdżówka jest puszysta i miękka, a rośnie naprawę wysoka. Ciasto drożdżowe wykonane jest na oleju zamiast masła
Kuchnia MagdaLenyLeczo to danie kuchni węgierskiej, składające się głównie z duszonych warzyw - pomidorów, świeżej papryki i cebuli, czasami z dodatkiem kiełbasy, doprawione papryką w proszku. W Polsce
Kuchnia MagdaLenyPomidory to najpopularniejsze warzywa w Polsce, a do tego bardzo lubiane. Cenione są nie tylko za walory smakowe, ale także właściwości zdrowotne. Są bogatym źródłem składników
Kuchnia MagdaLenyGdy żar się leje z nieba szukamy sposobu, by ugasić pragnienie. W tej roli świetnie sprawdzą się różnego rodzaju domowe lemoniady - nie tylko z cytrusów, ale
Kuchnia MagdaLenyŁazanki w wersji z młodą kapustą i boczkiem wędzonym to smak mojego dzieciństwa, który kojarzy się z wakacjami. Jest to szybki oraz bardzo smaczny pomysł na
Kuchnia MagdaLenyKukurydzianki czyli bułeczki pszenno-kukurydziane na kefirze, z dodatkiem miodu oraz posypane sezamem. Są pyszne! Mięciutkie i bardzo maślane. Mają chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze. Są
Kuchnia MagdaLenyMiód Manuka jest to naturalny miód wytwarzany w Nowej Zelandii, z nektaru kwiatów krzewu Manuka (Leptospermum scoparium) zwanego również drzewem herbacianym. Jest to rzadki i
Kuchnia MagdaLenyModa na gotowanie trwa w najlepsze! W dzisiejszych czasach nie służy ono już tylko temu, by zaspokoić głód. Gotowanie dla jednych może być sztuką, pasją i
Kuchnia MagdaLenyKiełki to przeogromna skarbnica witamin, minerałów, białka oraz innych składników niezbędnych dla prawidłowego rozwoju organizmu. Należą do najzdrowszych pokarmów na świecie. Kiełki powstają z nasion. Jednak
Kuchnia MagdaLenyMałe pizze w wersji wegetariańskiej, wypełnione serem mozzarella oraz pomidorkami koktajlowymi, podane ze świeżymi listami oregano. Ciasto na pizze jest dość nietypowe, gdyż zostało przygotowane z
Kuchnia MagdaLenyMakaron z serem i owocami to danie z mojego dzieciństwa. Jednak tutaj nie będzie to typowy, najprostszy przepis na makaron z serem, ale w odmienionej wersji
Kuchnia MagdaLenyNietypowa wersja pierogów wegetariańskich... pomidorowe pierogi z czerwoną soczewicą to mój autorski pomysł 😉 Do ciasta dodałam koncentrat pomidorowy, który wcześniej rozprowadziłam w gorącej wodzie. Dzięki temu
Kuchnia MagdaLenyForszmak to jednogarnkowe danie z Lubelszczyzny przypominające gulasz. U mnie na Podkarpaciu był on zazwyczaj podawany w formie gęstej zupy gulaszowej. Jest to świetny sposób na
Kuchnia MagdaLenymoże potrzebuje go przeczytać. Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram Dziękuję i pozdrawiam! Artykuł Jagielnik z brzoskwiniami i kurkumą (bez pieczenia, bez oleju) pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plBiała kiełbasa to nieodłączny element wielkanocnego menu. Najczęściej dodajemy ją do żurku wielkanocnego lub podajemy w formie pieczonej z różnymi dodatkami i sosami. Ja natomiast postanowiłam
Kuchnia MagdaLenyJajka faszerowane to jedna z podstawowych pozycji na świątecznym stole. Przepisów na nadzienia do jajek jest sporo, bo tak naprawdę to można faszerować je czym tylko
Kuchnia MagdaLenybardziej i zaszaleć czymś zupełnie nowym. Ja dzisiaj dla was mam propozycję, która ucieszy wszystkich tych co to od piekarnika trzymają się z dala. Ciasto nie mal idealne, bez pieczenia łatwe w przygotowaniu i do tego bardzo smaczne. Rzadko idę na taką łatwiznę, ale przecież czasem takie ciasta są niemniej efektowne niż te z długą listą produktów
vaniliowoczekoladowaOlej z pestek dyni zwany "zielonym złotem" to olej o zielono-brązowej barwie i orzechowym smaku oraz zapachu. Jest to olej bardzo aromatyczny i należy do
Kuchnia MagdaLenyBabka wielkanocna z dodatkiem twarogu o orzeźwiający, cytrynowym smaku. Mocno wilgotna w środku i zdecydowanie cięższa od tradycyjnych, puszystych wypieków wielkanocnych. Ma piękny cytrynowy zapach, który
Kuchnia MagdaLenyBułeczki w stylu śródziemnomorskim - pomidorowe z dodatkiem ziół toskańskich. Są to bułki drożdżowe, wykonane z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem koncentratu pomidorowego, dzięki któremu zyskały swój oryginalny
Kuchnia MagdaLenySzybka przekąska na imprezę, kolację lub do lunchboxa. Tortille zapiekane z szynką, serem żółtym oraz mozzarellą i sosem czosnkowym, podane w postaci roladek. To bardzo proste
Kuchnia MagdaLenyKefir należy to fermentowanych napojów mlecznych. Powstaje w wyniku fermentacji mleka przy użyciu odpowiednich szczepów bakterii i drożdży, tzw. ziaren kefirowych. Ma wyrazisty, kwaskowaty smak i
Kuchnia MagdaLenySkładane ciasteczka twarogowo-maślane o kształcie przypominającym gęsie łapki, stąd ta ich śmieszna nazwa 😉 Są banalnie proste i tanie w przygotowaniu. Składają się z 5 składników
Kuchnia MagdaLenyZupa curry w stylu tajskim z kurczakiem, cukinią, papryką oraz marchewką, na mleczku kokosowym. To szybkie i treściwe danie jednogarnkowe, które porządnie rozgrzewa od środka. Na
Kuchnia MagdaLenyRyż to jedna z najpopularniejszych roślin świata. Występuje około 800 odmian ryżu, które różnią się między sobą kształtem ziarna, smakiem, stopniem oczyszczenia, wartością odżywczą i zawartością
Kuchnia MagdaLenyKopytka to popularne danie kuchni polskiej. Są to kluski przygotowane z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki, jajka oraz soli i ugotowane we wrzącej wodzie. Taki jest
Kuchnia MagdaLenyPaluszki chlebowe grissini wykonane z mąki pszennej pełnoziarnistej z dodatkiem suszonych pomidorów w płatkach. Chrupiące paluchy to idealny dodatek do zup, humusu, dipów, a także świetnie
Kuchnia MagdaLenyCzarna pomarańcza to połączenie czekolady z pomarańczą. Ciasto typu murzynek z dodatkiem konfitury pomarańczowej, przełożone masą z cząstkami pomarańczy, przygotowaną z serka mascarpone i śmietany kremówki
Kuchnia MagdaLenyKremówka, w niektórych regionach zwana także napoleonką, to dwa płaty ciasta francuskiego przełożone masą budyniową - samą lub z dodatkiem warstwy bitej śmietany. Spotkałam się też z
Kuchnia MagdaLenyChałka z ciasta drożdżowego przygotowana na kefirze. Miękka, puszysta i lekko słodka bułeczka, której smak zna prawie każdy z nas. Szczególnie kojarzy się z dzieciństwem. Tradycyjne
Kuchnia MagdaLenyMaczanka krakowska to danie o dość intrygującej nazwie, zupełnie nie kojarzące się z niczym. A na pewno nie z burgerem, bo tak wygląda na pierwszy rzut
Kuchnia MagdaLenyImbir to bogactwo witamin, minerałów i antyoksydantów. Posiada liczne właściwości zdrowotne, a także odchudzające, dlatego stosowany jest nie tylko w kuchni, ale również w medycynie naturalnej
Kuchnia MagdaLenyTarta serowa z dwóch rodzajów sera - mozzarelli oraz pleśniowego gorgonzola (ser dojrzewający z niebieską pleśnią), z dodatkiem pieczonego czosnku, wykonana na spodzie z ciasta francuskiego. Dzięki
Kuchnia MagdaLenyMakaronowe muszle nadziewane pastą z czerwonej fasoli kindney oraz suszonych pomidorów, zapieczone z mozzarellą. Pyszne wegetariańskie danie, które dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na
Kuchnia MagdaLenyKotlet pożarski, zwany też kotletem Pożarskiego lub kotletem a'la Pożarski, był znany już w XIX wieku i pochodzi z kuchni rosyjskiej. Jest to po prostu
Kuchnia MagdaLenyPyszne danie obiadowe z karkówką w roli głównej. Karkówka pod pierzynką warzywną z cebuli, pieczarek, papryki oraz ogórków kiszonych, w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym, pieczona w
Kuchnia MagdaLenywykładamy delikatnie karmel daktylowy i rozprowadzamy równo po całej powierzchni. Posypujemy orzeszkami ziemnymi (arachidowymi). Wkładamy jeszcze całość na dwie godziny do lodówki. Post Wegański snickers – bez pieczenia, bez nabiału pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuKiedy wpadł mi do głowy pomysł na ten mazurek natychmiast musiałam go zrobić. Mazurek jest bez pieczenia, bez cukru, bez glutenu, bez laktozy. O matko! I smaczny! I zdrowy! Spód: daktyle 1 garść suszone śliwki 1 garść orzechy pekan 1 garść morele suszone niesiarkowane 1 garść mielone siemię lniane 2 łyżki żurawina
AZgotuj!płatków owsianych i czekolady bez glutenu to przepis stanie się także bezglutenowy. Dla kogo: dla dzieciaków do śniadaniówki dla lubiących przyrządzać domowe słodkości dla lubiących przepisy bez pieczenia Składniki: 200g masła orzechowego 100ml oleju kokosowego 100g gorzkiej czekolady (tabliczka) 200g miodu 3 szklanki płatków owsianych 3 łyżki rodzynek 3 łyżki jagód goji 3 łyżki wiórków kokosowych
Mania WypiekaniaPewnie kojarzysz ciasto Rafaello robione na herbatnikach – bardzo szybkie i pyszne. W swojej szafce znalazłam macę (placki, które w składzie mają tylko mąkę i wodę
Via GustoCiasto - torcik w pięknych pastelowych kolorach. Bardzo proste i pyszne. - tylko dwa składniki - bez spodu - bez pieczenia - bez jajek i mąki - idealne nawet na tort Czas szykowania: około 30 min + oczekiwanie na galaretki Czas chłodzenia: około 2 h Ilość porcji: tortownica 25 cm Składniki: • puszka/karton mleka zagęszczonego, niesłodzonego* • 3 galaretki
AniaGotuje.plNiesamowity sernik o smaku bardzo zbliżonym do Wedlowskiego ptasiego mleczka. Idealne również jako tort. To jedno z ciast, które zaskoczyło nawet mnie samą :-) - bez pieczenia - bez spodu - bez glutenu - prosty i szybki Ps. Kto jeszcze nie próbował najpopularniejszego w sieci przepisu na Śnieżny Puch ? :-) Czas przygotowywania: około 40 minut Czas chłodzenia: minimum
AniaGotuje.plPyszne i delikatne w smaku ciasto na zimno o smaku białej czekolady i mango :-) Smak i faktura wzbogacona o jogurt grecki oraz proso preparowane. - bez pieczenia - bez spodu - bez glutenu - bez dodatku cukru Czas przygotowywania: do 30 minut Czas chłodzenia: minimum 4 godziny Ilość: tortownica średnicy
AniaGotuje.plCiasto bez pieczenia na miarę sernika z dużą ilością kokosu na kakaowym spodzie. W środku znajdziesz również morele z syropu, które możesz zamienić na brzoskwinie. Nie przejmuj się, że w składzie jest soczewica i kasza jaglana – kiedy spróbujesz gotowe ciasto nie będziesz wyczuwał ich smaku! Zapraszam do obejrzenia video przepisu // Składniki na spód: 150 g płatków jaglanych
Via Gustodzisiejszą pogodę poleca się ciasto bez pieczenia, bardzo proste do zrobienia - jego przygotowanie zajmuje tylko 20 min.! Niestety kilka godzin trzeba poczekać, aż stężeje, ale warto! Zapewniam, że to jedyny minus :) Spód kakaowy + obłędna masa karmelowa na bazie daktyli i nasion chia: słodkie, pyszne, uzależniające. Polecam! Składniki (na małą tortownicę o średnicy 18 cm): Spód
Domowa Cookierenka AgiKiedy temperatura nas rozpieszcza (naszym zdaniem za bardzo) sugerujemy nie uruchamiać piekarników 😊 Proponujemy Wam deser bez pieczenia, bez cukru, glutenu, laktozy i wegański a do tego z dawką proteinek aby mógł stanowić świetny deser po treningu 💪 Jak widzicie zdecydowaną większość składników możecie nabyć w sklepie cosdlazdrowia.pl za bardzo przyzwoite ceny 😉 Polecamy zrobić ten deser
Candy Pandasstało opakowanie śmietany, którą kupiłam z myślą o czymś, czego w końcu nie przygotowałam. A że trzeba było wyczyścić lodówkę, pozbierałam różne resztki, i powstało takie oto ciacho. Bez pieczenia, więc idealne na upalne dni. Lekkie, umiarkowanie słodkie, orzeźwiające dzięki galaretce i kwaskowym owocom. Szczerze mówiąc, wyszło lepiej, niż się spodziewałam. Polecam Wam więc ogromnie! Śmietanowiec z owocami
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTradycyjne wafle w oryginalnym śmietankowo-orzechowowym wydaniu, smakiem przypominające popularne Knoppersy. Niezmiennie proste i szybkie w wykonaniu. Bez pieczenia, bez martwienia się czy wyrośnie lub nie pęknie. Miksujemy, smarujemy i gotowe. Najdłuższe w całym procesie przygotowań jest chłodzenie, które i tak przebiega bez naszego udziału. Bez zbędnych trików i czarów mamy pyszny deser dla gości
Fitsweet.mepora zawiesić działalność piekarnika na jakiś czas ;) Niestety chęć na ciasto nie mija więc przychodzą wtedy alternatywne wyjścia, bardzo smaczne wyjścia, a są to pyszne ciasta na zimno bez pieczenia :) Dzisiaj zaproponuje wam lekki jogurtownik :) Składniki na tortownicę 18 cm Spód: 100 gr biszkoptów 50 gr masła Masa jogurtowa: 600 gr jogurtu naturalnego lub mieszanki greckiego z naturalnym
Gotowanie...to proste !deser, idealny na gorące dni – orzeźwiający i dodający energii. Stworzenie przepisu nie było łatwe, ale udało się! Tartaletki są wegańskie, bez cukru, bez laktozy, bezglutenowe, bez pieczenia – spód to roztopiona czekolada i płatki kukurydziane, a mimo to smakują wyśmienicie. Owoce, którymi ozdabiamy babeczki możesz dowolnie zmieniać – wybierz te, które najbardziej lubisz Zapraszam
Via Gustoczegoś wykorzystać. Udało się! W ten sposób powstały chyba najszybsze pralinki jakie kiedykolwiek robiłam. Polecam wszystkim, którzy szukają jakiś szybkich w przygotowaniu słodkości (i to jeszcze bez pieczenia). Dla kogo: dla łasuchów dla szukających pomysłu na BARDZO szybkie czekoladki dla mających w szafce mleko w proszku Składniki: 150g mleka w proszku 150g miękkiego masła 1/3 szklanki
Mania WypiekaniaZapraszam na batoniki bez pieczenia, bez cukru, bez glutenu, bez nabiału i konserwantów. Sa pyszne, pożywne i bardzo zdrowe! Powiedziałabym znakomite! Przygotowane na bazie mielonych daktyli i to właśnie masa daktylowa trzyma pozostałe składniki. Ile ich będzie zależy tylko od Ciebie, bo opcji do modyfikacji jest bez liku. U mnie na początek dodatkiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kolorowe owoce królują na straganach. Moimi faworytami są jagody, czerwone i czarne porzeczki, bogactwo witamin. Idealne do letnich deserów bez pieczenia, bez mrożenia. Idealne do przygotowania koktajlu. Tak, to już 51. koktajl na moim blogu. Jest w czym wybierać! Jeśli koktajl jagodowy to najlepiej smakuje na maślance. Zapraszam to letniego miksowania, korzystaj, bo teraz jest najlepszy
Moja smaczna kuchnia