Coś dla osób lubiących krówki 🙂 Kuleczki migdałowo – kajmakowe – Są bardzo słodkie i trochę przypominają krówki ciągutki 🙂 Pyszna przekąska nadczas oglądania Kevina, gdy
KuchniaWeDwoje.plTo ciasto chodziło za mną od długiego czasu. Połączenie ciemnych ciastek, bananów i pysznego karmelu... na same wspomnienie ślinianki zaczynają mi pracować :). Pyszne pod każdym względem
Malinowe PocałunkischorzeńMoja kuchnia nie może obyć się bez czosnku. Jedną z ulubionych potraw są grzanki z czosnkiem i masłem. Kromki chleba pszennego lub mieszanego przypiekam z obu stron na patelni, następnie mocno z obu stron nacieram czosnkiem (prawie jeden średni ząbek na kromkę), po czym smaruję masłem i od razu zjadam. Danie szybkie, proste, kapitalne chrupiące i fantastyczne w smaku(...)trzeba mieć wątrobę nie do zdarcia.No więc, gdy w jednej z moich książek znalazłem przepis na chleb z pieczonym czosnkiem, od razu wiedziałem, że prędzej czy później chleb czosnkowy pieczony będzie. No i właśnie pieczony był.Pieczony czosnek przyciemnił miękisz i odrobinę zmienił jego teksturę, ale co najważniejsze, wspaniale urozmaicił smak chleba. Powstał chleb z charakterem.Przygotowanie czosnku jest bardzo proste
Grahamka, weka i kajzerkaŚwięta Wielkanocne już tuż tuż. Dlatego dziś zapraszam Was na szybkie zestawienie przepisów wielkanocnych. Mam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie. Aby przejść do przepisu
Słodkie okruszkiinną, mniej typową, ale równie pyszną wersję. Marchewkowo-pomarańczowe gofry na soku znikły równie szybko jak się pojawiły. Na zdjęciu są podane z dodatkiem bitej śmietany (moja porcja – no cóż, nie mogłam się oprzeć ), ale moje dzieci zjadły je od tak bez dodatków. Gofry w rączkę i … było słychać tylko „mniam, mniam”, „pyszne(...)pomarańczowe gofry (na soku). Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka tłoczonego soku z pomarańczy i marchwi Słoneczna Tłocznia 1 jajko mała szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru do smaku Przygotowanie: W jednej misce ubijamy na sztywno białko ze szczyptą soli. W drugiej miksujemy żółtko, z cukrem, sokiem i mąką z proszkiem do pieczenia
Słodkie okruszkiIdealne ciasto na weekend powinno być lekkie, ale i smaczne. Dzisiaj proponuję ciasto odwrócone na białkach z limonką i bananami. Ciasto jest bezglutenowe.Cechą tego wypieku
vaniliowoczekoladowaMuffiny to chyba najprostsze ciasta do pieczenia. Za każdym razem inne, z innymi dodatkami, z różnymi modyfikacjami, mało wymagające – nie potrzebujecie nawet miksera! W większości przypadków trzeba się naprawdę postarać, żeby coś nie wyszło. Dzisiaj otworzyłam swój zeszyt sprzed kilku ładnych lat – te pyszne, puchate i mięciutkie muffinki z rabarbarem robi się w 20 minut. Zaraz po rozwodzie przeprowadziłam(...)łyżeczka!). Wlewamy wystudzony tłuszcz* i mieszamy razem. *Szybka kruszonka do tych babeczek – 3 łyżki cukru, 1 łyżka mąki, ½ łyżeczki cynamonu i 2-3 łyżeczki podebrane z tego rozpuszczonego masła. Wszystko razem mieszamy widelcem aż zacznie zbierać się w grudki i odstawiamy. Do ‘suchej miseczki’ przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypujemy cukier, sól, cynamon i imbir. Wlewamy
Karo in the Kitchenktóre często są trudno dostępne w zwykłych sklepach. Sernik na zimno Sernik na zimno to lekka i orzeźwiająca wersja popularnego deseru. Latem, kiedy nie masz czasu ani ochoty na pieczenie ciast, podaj swoim bliskim sernik na zimno z ulubionymi owocami zalanymi kolorową galaretką. Deser można udekorować wiórkami czekoladowymi, płatkami migdałów lub polać sosem waniliowym, który podkreśli smak delikatnego musu(...)portalu Polskikoszyk.pl. Na portalu możesz wybrać produkty mleczne z małych mleczarni lub od znanych producentów, bez konieczności tracenia czasu na zakupy w hipermarkecie. Zaoszczędzony czas możesz spędzić z bliskimi, delektując się smakiem ulubionego deseru. Koktajl owocowy Koktajl to prosty i szybki sposób na owocowe orzeźwienie. Aby go przyrządzić, wystarczy zmiksować szklankę mleka lub kefiru z garścią truskawek
Kuchcik gotujesposób na jej wykorzystanie. Inspiracją był przepis Beaty, ale zmieniłam w nim niemal wszystko. Zamiast dużego tortu - mniejsze puchate bezy, do tego odrobina kremówki i sos ze świeżej żurawiny. Wyszło coś obłędnie pysznego; C. stwierdził, że to chyba najlepsze bezy, jakie jadł. Słodko-kakaowe, chrupiące z wierzchu i ciągnące w środku - idealne. Do tego śmietana ubita na delikatny puch(...)coś na zimową niedzielę.Deser nie jest trudny w przygotowaniu, jedynie beza może płatać figle. Można ją jednak upiec dzień lub dwa wcześniej, i przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Dzięki temu pozostanie idealnie chrupiąco-ciągnąca. Polecam Wam bardzo.Kakaowa mini Pavlova z musem z żurawinySkładniki:(na 4 sztuki)beza:4 białka220 g cukru1 łyżka soku z cytryny1 łyżka kakaomus żurawinowy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzeróżnych odmianach, z dodatkiem drożdży i bez, same lub z nadzieniem. Ciasto zawiera zwykle aromatyczną skórkę z pomarańczy i cytryny, czasem rodzynki. Wersja, którą prezentuję poniżej jest bardzo przyjazna dla alergików, nie zawiera bowiem glutenu i drożdży, mleko zaś można dodać zarówno zwierzęce jak i roślinne. Pączusie przygotowuje się bardzo szybko i prosto. Włosi jedzą je jeszcze ciepłe(...)chwilę na palnik mieszając. Zdjąć z palnika. Miksować gorące ciasto mikserem by nieco przestudziło się. Stopniowo dodawać do masy po jednym jajku cały czas miksując. Wsypać proszek do pieczenia i otarte skórki z pomarańczy i cytryny. Zmiksować. Ciasto powinno być dość gęste. Można je również zmiksować w blenderze. Drobny cukier połączyć z cynamonem. W dużym, niewysokim garnku rozgrzać
maniapieczeniaBardzo maślane i kruche ciasteczka z białą czekoladą szybkie i łatwe do zrobienia, a smak pozostaje nieziemski! Bez uprzedniego schładzania ciasta w lodówce. Składniki: Ciastka 300 g mąki pszennej 1 kostka miękkiego masła (200g) 1/2 szklanki cukru pudru 1 cukier wanilinowy (16g) 2 żółtka Dodatkowo: polewa z białej czekolady w formie płatków do dekoracji ja użyłam firmy HELIO(...)Wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Wałkujemy na placek o grubości ok. 4-5 mm i wycinamy dowolne kształty. Pieczemy w temp. 180*C od 5 do 12 minut w zależności od grubości i wielkości ciastek, trzeba uważać aby ich nie spiec bo stracą maślany smak. Gotowe ciasteczka studzimy. Roztapiamy parę płatków z białej czekolady ( włożenie np. szklanki z płatkami
W Moim Magicznym Domudrobno i łączymy z masłem. Okrągłą tortownicę o śre dnicy 26cm wykła damy papierem do pieczenia, na który wysypuje my i uklepujemy spó d. Ser, mleko skon densowane (sło dzone) oraz mus z dyni umieszczamy w wysokiej misce i szybko miksujemy. Mąkę i bu dyń przesiewamy do masy serowej i szybko miksujemy, aby nie napowietrzyć
ChilliJemyWitajcie :). Kolejna propozycja na pyszne, szybkie i łatwe ciasto to poduszkowiec. Mocny kakaowy smak w połączeniu z serem twarogowym sprawiają, że każdy kęs rozpływa się w ustach! I nie jest zbyt słodkie! Zapraszam! SKŁADNIKI: (blacha 24x24cm) Ciasto kakaowe: – 4 jajka – 160 g mąki – 120 g cukru – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 100 ml oleju (użyłam rzepakowego) – 100 ml wody(...)czubate łyżki kakao Masa serowa : – 300 g sera z wiaderka – 1 opakowaniw budyniu waniliowego bez cukru (lub śmietankowego) – 80 g cukru PRZYGOTOWANIE: CIASTO KAKAOWE: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy olej oraz wodę i nadal miksujemy. Na końcu dodajemy wymieszaną mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Miksujemy już tylko do połączenia składników. Blachę wykładamy
Gotuj z Mąkąproste i szybkie w przygotowaniu, więc możecie je upiec przed udaniem się na piknik i zabrać jeszcze ciepłe, lub przygotować je wcześniej i podać na zimno. Do ich przygotowania użyłam margaryny Optima Omega 3, która jest naturalnym źródłem kwasów omega 3, wspiera zdrowie serca i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Czas przygotowania : 20 min Pieczenie : 30 min Składniki na ok. 10 muffinek : ● 1 mała cukinia ● 6 plastrów suszonych pomidorów bez zalewy ● 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii ● 1 ząbek czosnku ● 100 g mąki pszennej ● 50 g Maizeny ● 2 jajka ● 120 ml mleka ● 10 g proszku do pieczenia bio ● 50 g margaryny Optima Omega 3 ● 1 łyżka oliwy z oliwek ● Sól, pieprz
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części -mniejszą i większą, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej. Blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta,lekko przyklepać i wyrównać. Podpiec(...)złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 15 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 2 opakowania budyniu malinowego bez cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy
Kolorowa kuchnia ElkiMasz ochotę na coś nowego, szybkiego i prostego? Przygotowanie zajmie Ci 15-20 minut. Pasztet jest pyszny na ciepło i na zimno a z pikantnym sosem smakuje wyśmienicie, smacznego! Składniki: 7 jajek: 6 na twardo 1 surowe 1 szklanka cieciorki ( z puszki lub ugotowanej) 1 cebula 3 łyżki oliwy kilka gałązek świeżej(...)pietruszki lub koperku 3 czubate łyżki jogurtu greckiego 80 g żółtego sera sól i pieprz do smaku Przygotowanie ( 15-20 minut bez pieczenia): - ugotowane jajka posiekać - cieciorkę zmiksować lub rozgnieść widelcem z 1 łyżką oliwy - cebulę posiekać i poddusić na 2 łyżkach oliwy - zioła posiekać - całość
Pora na pora i pomidoraBardzo lubimy takie jabłka, pachnie i smakuje prawie jak szarlotką. Są tak banalne i tak szybkie w przygotowaniu, że nawet ostatnio zrobiłam je jak byłam chora, totalnie bez sił i ochoty na gotowanie, ale chciało mi się coś dobrego. Celowo nie dodałam suszonej żurawiny, ani migdałów w płatkach, bo moje dziecko lubi tak prosto jabłka, cynamon i przede wszystkim(...)kruszonka. Na ciepło - bajka, ale na zimno też bardzo smaczne, jedliśmy i ciepłe i zimne i wszystko zjedliśmy w jedno popołudnie. Nawet nie musisz umieć piec, by zjeść taką oszukaną szarlotkę. Celowo nie podałam dokładnych proporcji, bo nie wiem w czym będziesz zapiekać i jaką ilość. Ja upiekłam w patelni głębokiej WOLL , bo jest przystosowana do wysokich temperatur, więc
Blondynka Gotujedrodzy, jak co miesiąc przedstawiam zestawienie najpopularniejszych przepisów. Pieczecie, gotujecie, smakujecie - przypomnijmy, co Wam się najbardziej podobało. Choć na zdjęciu widnieje 9 potraw w zestawienie obejmuje TOP 10: 10. Beztłuszczowe placuszki o smaku jabłuszka i granatu. 9. Świderki w sosie koperkowo-warzywnym. 8. Ananasowy kisiel owsiano(...)jęczmienny z mandarynkami. 7. Owsiane ciasto twarogowe z migdałowymi ziarenkami i owocami 6. Jesienny omlet dyniowy z cynamonowym jabłuszkiem (na mące ryżowej) 5. Waniliowa babka z rodzynkami. Szybka i bez miksera. 4. Nocna owsianka z chia, cynamonowymi ziarenkami i żurawiną. ... na podium: 3. Babeczki "Czarny ląd". Idealne słodkości dla dzieci. 2. Świąteczny daktylowiec. Delikatne ciasto o wspaniałym aromacie
Słodkie okruszkiSzybkie, proste i najważniejsze - smaczne. Żeby było ciekawiej dodałam do nich kardamon, który w dzemie wiśniowym sprawdził się doskonale - w tym przypadku było tak samo. Muffiny najlepiej smakują pierwszego dnia. BEZGLUTENOWE KARDAMONOWE MUFFINY Z WIŚNIAMI przepis autorski // ok. 8-9 muffinek ~200g mąki ryżowej ~100g jogurtu naturalnego ~50ml oleju rzepakowego ~100g cukru ~2 jajka ~łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia ~1/2 łyżeczki sody ~1/2 - 1 łyżeczka kardamonu ~200g wiśni (waga bez pestek) Mąkę łączymy z cukrem, kardamonem, proszkiem i sodą. W oddzielnej misce łączymy jogurt, olej i żółtka. Dodajemy "mokre" składniki do "suchych" i mieszamy krótko, ale dokładnie. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, mieszamy delikatnie. Na końcu dodajemy wiśnie i ponownie delikatnie mieszamy. Ciasto
chili & sugardiecie. Słodki smak dają mu jedynie banany i daktyle (im bardziej dojrzałe banany tym ciasto będzie słodsze). Do tego jest bardzo proste w wykonaniu - zrobicie je bardzo szybko i bez większego wysiłku! Smak ciekawy - na pierwszy plan wysuwają się kakao i daktyle. Ciasto jest wilgotne i bardzo sycące. Dla kogo: dla dbających o linię dla fanów zdrowego żywienia(...)kakao 2 banany (najlepiej dojrzałe) 5 jajek (rozm. M) 7 łyżek oleju 90 ml kawy (najlepiej z ekspresu lub kafetierki) 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Daktyle wrzucić do miski i zalać wrzątkiem. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcedzić i zblendować na gładką masę. Do daktyli dodać banany, jajka, kawę, ekstrakt waniliowy, olej
Mania Wypiekaniaśmietany kremówki (38%) 80 g białej czekolady 1 listek żelatyny dodatkowo: 115 g konfitury z bzu lilaka wierzch: 400 g rabarbaru 400 ml wody sok z 1/2 cytryny 50 g cukru Mąkę przesiać z cukrem pudrem, posiekać z masłem, następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić(...)lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt nieco większy od formy. Ułożyć ciasto w formie, formując brzegi. Gęsto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać kuleczkami do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Zdjąć obciążenie i papier. Piec w 180 st. C. kolejne 15 minut. Wystudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSprawdziłam, polecam ;) Ciasto: 100 g zimnego masła , 1 szklanka mąki pszennej , 5 łyżek kwaśnej śmietany , 1 żółtko , szczypta soli , grubo mielony pieprz . Wszystkie składniki przesiekać dokładnie nożem, a następnie szybko zagnieść. Najlepiej zrobić to za pomocą malaksera, wtedy masło nie ociepli się od dłoni. Zagniecione ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na około pół godziny. Formę(...)ciastem, zawijając lekko brzegi do góry. Ciasto ponakłuwać widelcem i ponownie umieścić w lodówce na przynajmniej pół godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni i piec ciasto do lekkiego zrumienienia. Upieczone przestudzić bez wyjmowania z formy. Farsz: 1 średni pęczek botwinki , 1 średnia cukinia lub 2 mniejsze, 1/3 opakowania sera feta , 1 jajko , 5 łyżek kwaśnej
Codzienna kuchnia niecodziennamiękkiego masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 budyń w proszku bez cukru, może być śmietankowy lub waniliowy szczypta soli MUS TRUSKAWKOWY: 200 g truskawek, mogą być mrożone 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Zagniatamy szybko kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę albo kwadratową blaszkę o wymiarach około 20x20 cm. Wkładamy do lodówki na czas
MamaOskarkazdążył przywitać się ze wszystkimi. Dziś są wszędzie. Soczyste, słodkie, malutkie kuleczki do zjadania już bez pośpiechu, choć zawsze z tym samym apetytem. Pyszne na surowo. Uzależniające w odwróconych babeczkach. Zalane aromatycznym syropem smakują tak cudownie, że znikają niemal tak szybko, jak te z papierowej torebki sprzed lat. Moja cisza ma kolor śniegu(...)Wasza? UPSIDE DOWN CLEMENTINE CAKES - ODWRÓCONE BABECZKI Z KLEMENTYNKAMI /proporcje na ok. 15 babeczek/ 225 g masła 225 g mąki 225 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka otarta skórka z klementynek ok. 1-1,5 łyżeczki brązowego cukru na każdą babeczkę 15 plastrów klementynek - po jednym na babeczkę Syrop klementynkowy 1/2 szklanki soku
KUCHARNIAwystarczy zetrzeć na tarce. Wyjmujemy wieksza część (2/3) ciasta z zamrażalnika. Ścieramy na tarce do wyłożonej papierem do pieczenia formy, przykrywamy papierem i obciążamy fasolą. Wstawiamy do nagrzanego do 190° piekarnika, podpiekamy 15 minut. Ostatnie 5 minut pieczemy bez przykrycia. Na podpieczone ciasto wykładamy uprażone jabłka, na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Ponownie wstawiamy do piekarnika, obniżamy temp
Mia Cucina Sofietabrzoskwiniami, wiedeński, złota rosa i serniki bez pieczenia: sernik jeżynowy, jabłkowo-gruszkowy i sernik karmelowy L.Rootsa. Kiedyś wydawało mi się, że serniki to bardzo skomplikowane do przygotowania ciasta a teraz, czym więcej ich robię tym łatwiejsze się wydają… Ten dzisiejszy sernik kokosowy jest pierwszym całkowicie przeze mnie wymyślonym sernikiem pieczonym i na pewno nie ostatnim :)! Na razie(...)względu na zbliżające się Święta czeka do opublikowania jeszcze kilka pysznych babek… ale do serników na pewno szybko wrócę :)!Sernik kokosowySkładniki:Spód:300 g ciastek pełnoziarnistych (digestive)150 g masła50 g czekolady gorzkiejCiasto: (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)1 puszka mleka kokosowego100 g wiórków kokosowych350 g serka kremowego (typu Philadelphia)250 g serka mascarpone200 g cukru4 jajka2 łyżki
UgotujmyTo.pl