Muffiny to chyba najprostsze ciasta do pieczenia. Za każdym razem inne, z innymi dodatkami, z różnymi modyfikacjami, mało wymagające – nie potrzebujecie nawet miksera! W większości przypadków trzeba się naprawdę postarać, żeby coś nie wyszło. Dzisiaj otworzyłam swój zeszyt sprzed kilku ładnych lat – te pyszne, puchate i mięciutkie muffinki z rabarbarem robi się w 20 minut. Zaraz po rozwodzie przeprowadziłam(...)łyżeczka!). Wlewamy wystudzony tłuszcz* i mieszamy razem. *Szybka kruszonka do tych babeczek – 3 łyżki cukru, 1 łyżka mąki, ½ łyżeczki cynamonu i 2-3 łyżeczki podebrane z tego rozpuszczonego masła. Wszystko razem mieszamy widelcem aż zacznie zbierać się w grudki i odstawiamy. Do ‘suchej miseczki’ przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypujemy cukier, sól, cynamon i imbir. Wlewamy
Karo in the Kitchenktóre często są trudno dostępne w zwykłych sklepach. Sernik na zimno Sernik na zimno to lekka i orzeźwiająca wersja popularnego deseru. Latem, kiedy nie masz czasu ani ochoty na pieczenie ciast, podaj swoim bliskim sernik na zimno z ulubionymi owocami zalanymi kolorową galaretką. Deser można udekorować wiórkami czekoladowymi, płatkami migdałów lub polać sosem waniliowym, który podkreśli smak delikatnego musu(...)portalu Polskikoszyk.pl. Na portalu możesz wybrać produkty mleczne z małych mleczarni lub od znanych producentów, bez konieczności tracenia czasu na zakupy w hipermarkecie. Zaoszczędzony czas możesz spędzić z bliskimi, delektując się smakiem ulubionego deseru. Koktajl owocowy Koktajl to prosty i szybki sposób na owocowe orzeźwienie. Aby go przyrządzić, wystarczy zmiksować szklankę mleka lub kefiru z garścią truskawek
Kuchcik gotujesposób na jej wykorzystanie. Inspiracją był przepis Beaty, ale zmieniłam w nim niemal wszystko. Zamiast dużego tortu - mniejsze puchate bezy, do tego odrobina kremówki i sos ze świeżej żurawiny. Wyszło coś obłędnie pysznego; C. stwierdził, że to chyba najlepsze bezy, jakie jadł. Słodko-kakaowe, chrupiące z wierzchu i ciągnące w środku - idealne. Do tego śmietana ubita na delikatny puch(...)coś na zimową niedzielę.Deser nie jest trudny w przygotowaniu, jedynie beza może płatać figle. Można ją jednak upiec dzień lub dwa wcześniej, i przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Dzięki temu pozostanie idealnie chrupiąco-ciągnąca. Polecam Wam bardzo.Kakaowa mini Pavlova z musem z żurawinySkładniki:(na 4 sztuki)beza:4 białka220 g cukru1 łyżka soku z cytryny1 łyżka kakaomus żurawinowy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzeróżnych odmianach, z dodatkiem drożdży i bez, same lub z nadzieniem. Ciasto zawiera zwykle aromatyczną skórkę z pomarańczy i cytryny, czasem rodzynki. Wersja, którą prezentuję poniżej jest bardzo przyjazna dla alergików, nie zawiera bowiem glutenu i drożdży, mleko zaś można dodać zarówno zwierzęce jak i roślinne. Pączusie przygotowuje się bardzo szybko i prosto. Włosi jedzą je jeszcze ciepłe(...)chwilę na palnik mieszając. Zdjąć z palnika. Miksować gorące ciasto mikserem by nieco przestudziło się. Stopniowo dodawać do masy po jednym jajku cały czas miksując. Wsypać proszek do pieczenia i otarte skórki z pomarańczy i cytryny. Zmiksować. Ciasto powinno być dość gęste. Można je również zmiksować w blenderze. Drobny cukier połączyć z cynamonem. W dużym, niewysokim garnku rozgrzać
maniapieczeniaBardzo maślane i kruche ciasteczka z białą czekoladą szybkie i łatwe do zrobienia, a smak pozostaje nieziemski! Bez uprzedniego schładzania ciasta w lodówce. Składniki: Ciastka 300 g mąki pszennej 1 kostka miękkiego masła (200g) 1/2 szklanki cukru pudru 1 cukier wanilinowy (16g) 2 żółtka Dodatkowo: polewa z białej czekolady w formie płatków do dekoracji ja użyłam firmy HELIO(...)Wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Wałkujemy na placek o grubości ok. 4-5 mm i wycinamy dowolne kształty. Pieczemy w temp. 180*C od 5 do 12 minut w zależności od grubości i wielkości ciastek, trzeba uważać aby ich nie spiec bo stracą maślany smak. Gotowe ciasteczka studzimy. Roztapiamy parę płatków z białej czekolady ( włożenie np. szklanki z płatkami
W Moim Magicznym Domudrobno i łączymy z masłem. Okrągłą tortownicę o śre dnicy 26cm wykła damy papierem do pieczenia, na który wysypuje my i uklepujemy spó d. Ser, mleko skon densowane (sło dzone) oraz mus z dyni umieszczamy w wysokiej misce i szybko miksujemy. Mąkę i bu dyń przesiewamy do masy serowej i szybko miksujemy, aby nie napowietrzyć
ChilliJemyWitajcie :). Kolejna propozycja na pyszne, szybkie i łatwe ciasto to poduszkowiec. Mocny kakaowy smak w połączeniu z serem twarogowym sprawiają, że każdy kęs rozpływa się w ustach! I nie jest zbyt słodkie! Zapraszam! SKŁADNIKI: (blacha 24x24cm) Ciasto kakaowe: – 4 jajka – 160 g mąki – 120 g cukru – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 100 ml oleju (użyłam rzepakowego) – 100 ml wody(...)czubate łyżki kakao Masa serowa : – 300 g sera z wiaderka – 1 opakowaniw budyniu waniliowego bez cukru (lub śmietankowego) – 80 g cukru PRZYGOTOWANIE: CIASTO KAKAOWE: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy olej oraz wodę i nadal miksujemy. Na końcu dodajemy wymieszaną mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Miksujemy już tylko do połączenia składników. Blachę wykładamy
Gotuj z Mąkąproste i szybkie w przygotowaniu, więc możecie je upiec przed udaniem się na piknik i zabrać jeszcze ciepłe, lub przygotować je wcześniej i podać na zimno. Do ich przygotowania użyłam margaryny Optima Omega 3, która jest naturalnym źródłem kwasów omega 3, wspiera zdrowie serca i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Czas przygotowania : 20 min Pieczenie : 30 min Składniki na ok. 10 muffinek : ● 1 mała cukinia ● 6 plastrów suszonych pomidorów bez zalewy ● 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii ● 1 ząbek czosnku ● 100 g mąki pszennej ● 50 g Maizeny ● 2 jajka ● 120 ml mleka ● 10 g proszku do pieczenia bio ● 50 g margaryny Optima Omega 3 ● 1 łyżka oliwy z oliwek ● Sól, pieprz
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części -mniejszą i większą, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej. Blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta,lekko przyklepać i wyrównać. Podpiec(...)złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 15 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 2 opakowania budyniu malinowego bez cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy
Kolorowa kuchnia ElkiMasz ochotę na coś nowego, szybkiego i prostego? Przygotowanie zajmie Ci 15-20 minut. Pasztet jest pyszny na ciepło i na zimno a z pikantnym sosem smakuje wyśmienicie, smacznego! Składniki: 7 jajek: 6 na twardo 1 surowe 1 szklanka cieciorki ( z puszki lub ugotowanej) 1 cebula 3 łyżki oliwy kilka gałązek świeżej(...)pietruszki lub koperku 3 czubate łyżki jogurtu greckiego 80 g żółtego sera sól i pieprz do smaku Przygotowanie ( 15-20 minut bez pieczenia): - ugotowane jajka posiekać - cieciorkę zmiksować lub rozgnieść widelcem z 1 łyżką oliwy - cebulę posiekać i poddusić na 2 łyżkach oliwy - zioła posiekać - całość
Pora na pora i pomidoraBardzo lubimy takie jabłka, pachnie i smakuje prawie jak szarlotką. Są tak banalne i tak szybkie w przygotowaniu, że nawet ostatnio zrobiłam je jak byłam chora, totalnie bez sił i ochoty na gotowanie, ale chciało mi się coś dobrego. Celowo nie dodałam suszonej żurawiny, ani migdałów w płatkach, bo moje dziecko lubi tak prosto jabłka, cynamon i przede wszystkim(...)kruszonka. Na ciepło - bajka, ale na zimno też bardzo smaczne, jedliśmy i ciepłe i zimne i wszystko zjedliśmy w jedno popołudnie. Nawet nie musisz umieć piec, by zjeść taką oszukaną szarlotkę. Celowo nie podałam dokładnych proporcji, bo nie wiem w czym będziesz zapiekać i jaką ilość. Ja upiekłam w patelni głębokiej WOLL , bo jest przystosowana do wysokich temperatur, więc
Blondynka Gotujedrodzy, jak co miesiąc przedstawiam zestawienie najpopularniejszych przepisów. Pieczecie, gotujecie, smakujecie - przypomnijmy, co Wam się najbardziej podobało. Choć na zdjęciu widnieje 9 potraw w zestawienie obejmuje TOP 10: 10. Beztłuszczowe placuszki o smaku jabłuszka i granatu. 9. Świderki w sosie koperkowo-warzywnym. 8. Ananasowy kisiel owsiano(...)jęczmienny z mandarynkami. 7. Owsiane ciasto twarogowe z migdałowymi ziarenkami i owocami 6. Jesienny omlet dyniowy z cynamonowym jabłuszkiem (na mące ryżowej) 5. Waniliowa babka z rodzynkami. Szybka i bez miksera. 4. Nocna owsianka z chia, cynamonowymi ziarenkami i żurawiną. ... na podium: 3. Babeczki "Czarny ląd". Idealne słodkości dla dzieci. 2. Świąteczny daktylowiec. Delikatne ciasto o wspaniałym aromacie
Słodkie okruszkiSzybkie, proste i najważniejsze - smaczne. Żeby było ciekawiej dodałam do nich kardamon, który w dzemie wiśniowym sprawdził się doskonale - w tym przypadku było tak samo. Muffiny najlepiej smakują pierwszego dnia. BEZGLUTENOWE KARDAMONOWE MUFFINY Z WIŚNIAMI przepis autorski // ok. 8-9 muffinek ~200g mąki ryżowej ~100g jogurtu naturalnego ~50ml oleju rzepakowego ~100g cukru ~2 jajka ~łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia ~1/2 łyżeczki sody ~1/2 - 1 łyżeczka kardamonu ~200g wiśni (waga bez pestek) Mąkę łączymy z cukrem, kardamonem, proszkiem i sodą. W oddzielnej misce łączymy jogurt, olej i żółtka. Dodajemy "mokre" składniki do "suchych" i mieszamy krótko, ale dokładnie. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, mieszamy delikatnie. Na końcu dodajemy wiśnie i ponownie delikatnie mieszamy. Ciasto
chili & sugardiecie. Słodki smak dają mu jedynie banany i daktyle (im bardziej dojrzałe banany tym ciasto będzie słodsze). Do tego jest bardzo proste w wykonaniu - zrobicie je bardzo szybko i bez większego wysiłku! Smak ciekawy - na pierwszy plan wysuwają się kakao i daktyle. Ciasto jest wilgotne i bardzo sycące. Dla kogo: dla dbających o linię dla fanów zdrowego żywienia(...)kakao 2 banany (najlepiej dojrzałe) 5 jajek (rozm. M) 7 łyżek oleju 90 ml kawy (najlepiej z ekspresu lub kafetierki) 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Daktyle wrzucić do miski i zalać wrzątkiem. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcedzić i zblendować na gładką masę. Do daktyli dodać banany, jajka, kawę, ekstrakt waniliowy, olej
Mania Wypiekaniaśmietany kremówki (38%) 80 g białej czekolady 1 listek żelatyny dodatkowo: 115 g konfitury z bzu lilaka wierzch: 400 g rabarbaru 400 ml wody sok z 1/2 cytryny 50 g cukru Mąkę przesiać z cukrem pudrem, posiekać z masłem, następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić(...)lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt nieco większy od formy. Ułożyć ciasto w formie, formując brzegi. Gęsto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać kuleczkami do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Zdjąć obciążenie i papier. Piec w 180 st. C. kolejne 15 minut. Wystudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej
Pożeraczka, czyli raz adobrze