warstwa jabłek Przykrywamy czwartym krążkiem i smarujemy go pędzelkiem maczanym w mleku Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy 25 minut Wyłaczamy piecyk i trzymamy ciasto w środku ok. 3 minut Wyjmujemy... ... i odstawiamy do wystygnięcia. Możemy posypać cukrem pudrem. Mi smakuje bez cukru pudru, ale jak kto woli :) Smacznego :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkażdą rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 10 cm. Formę na muffiny wysmarować masłem. Wyłożyć foremki ciastem, palcami przygniatając do ścianek i nakłuwając widelcem. Piec 10 minut na górnej półce w 220 stopniach. Przez ten czas zrumienić boczek na patelni. Bez dodatkowego tłuszczu, wytopi się z boczku. Przygotować masę jajeczną, mieszając wszystkie składniki w misce. Do podpieczonych tartaletek włożyć
W kuchni wieczoremdalej ubijamy. Do masy dodajemy olej, mieszamy. W drugiej misce przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia - mieszamy, a następnie dodajemy do białek. Lekko łączymy za pomocą łyżki albo szpatułki. Ciasto dzielimy na pół - do jednej dodajemy kakao, drugie pozostawiamy bez zmian. Przekładamy do blaszki wysmarowanej olejem i posypanej mąką/bułką tarta. Wylewamy raz łyżkę białego
Słodkie Przyjemnościniej spód, wykładając na dno blachy. Z mniejszej formujemy warkocz lub wyciskamy dekorację za pomocą szprycy. Ciasto należy ponakłuwać widelcem i włożyć na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Podczas pieczenia przygotować masę.Masa daktylowa:1.5 szklanki suszonych daktyli (bez pestek)1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkęsok z połówki cytryny125 ml wodyWszystkie składniki umieścić
Food Squarecukrem ubić na puch. Pod koniec ubijania dodać olej. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto upiec w keksówce.Ciasto ciemne:Wykonać podobnie jak ciasto jasne. Zmniejszyć ilość mąki o 1 dużą łyżkę, a następnie dosypać łyżkę kakao. Reszta bez zmian.Upieczone ciasta wystudzić.Krem:1/2 litra mleka1/2 szklanki cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej2/3 kostki masłaOdlać
Praktyczna plpoczątku do końca z myślą o dzieciach. Bez proszku do pieczenia, barwników, alkoholu. Jedynie lentilek do wykończenia sama nie robiłam. Ale zachwyt był,a to najważniejsze. Przygotowanie tortu nie jest takie długie i męczące jak jego opis :) Biszkopt można przygotować dzień wcześniej i zostawić zawinięty (nieprzekrojony). Ja potrzebowałam dwójki, dlatego ciasto piekłam w prostokątnej formie, ale oczywiście można
Pełny talerzwykładamy za pomocą łopatki ciasto na oprószoną mąką stolnicę lub na blat w kuchni, ja wyklejam blat folią spożywczą , na to trochę mąki i potem ciasto. Oprószonymi mąką dłońmi złożyć boki ciasta do środka tworząc kulę. Na blacie kuchennym rozłożyć ręcznik , obsypać go na środku mąką i przełożyć na niego ciasto, łączeniem do dołu. Przykryć ciasto wystającymi bokami ściereczki kuchennej(...)Umieścić ciasto w garnku łączeniem do góry (zsunąć ostrożnie ze ściereczki kuchennej) Uwaga : garnek jest bardzo gorący. Garnek przykryć i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut . Następnie zdjąć pokrywę i dopiekać jeszcze ok.15-30 minut aż chleb będzie dobrze zrumieniony ale nie spalony. Ja piekę 20 minut. Piekarnik nagrzewam do 240*C bez termoobiegu
Smaczne Zdrowebyć racuchy, takie fajne drożdżowe, pachnące wanilią i skórką cytrynową - taki był zamiar :) Ciasto na racuchy improwizowałam, chociaż rzadko kiedy piekę coś "na oko". Ale racuchy są tak niewymagające, że można pozwolić sobie na chwilę fantazji w kuchni. Z reguły robię je bez nadzienia albo z jabłkami. Tym razem postanowiłam urozmaicić smak odrobiną marmolady włożonej do środka(...)jakież było moje zdziwienie, kiedy już na patelni moje racuchy zaczęły przeobrażać się... w piękne, okrąglutkie pączusie. I tym sposobem, powstały bardzo spontaniczne (bez wyrastania!) pączki z ... patelni :)) Składniki: 250g maki łyżka masła 1 jajko 2dkg drożdży 1/2 szkl.ciepłego mleka szczypta soli 2 czubate łyżki cukru otarta skórka z cytryny marmolada olej do smażenia cukier puder
Walijskie Pichceniemomentalnie znikają ze stołu. Także zdrowe, bo ciasto jest bez jaj. Takie muffiny możecie zrobić z kupnymi jabłkami prażonymi lub domowy, w najbliższym czasie na blogu będzie przepis na domowe jabłka prażone. Składniki: 2 szklanki mąki 150 g masła 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki jogurtu naturalnego Jabłka prażone Przygotowanie: Mąkę wraz
Kuchnia Łukaszapszenno-żytni na zakwasie troszkę zmodyfikowałam, zmieniłam proporcje, dopasowując go do jednej dużej formy o wym.30x12cm (w takiej piekłam) lub dwóch mniejszych. Chlebek ma cudowną, bardzo chrupiącą skórkę (także na drugi dzień) i bardzo mięsiste, wilgotne wnętrze, jest pyszny... :-)Piekłam go już wiele razy (jako urozmaicenie dla chlebów pełnoziarnistych jakie jadamy na codzień) i zawsze wychodzi równie smaczny.Składniki(...)miejsce do wyrastania. Trwa to ok.2-2,5h gdy dodamy drożdże lub ok.4-4,5h bez ich dodatku. Ciasto musi wypełnić formę.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230*C (przed wstawienie nacinam chleb w kilku miejscach wówczas nie pęka bokiem), zmniejszamy temperaturę do 220*C i pieczemy na termoobiegu ok.30 minut. Natępnie zmniejszamy temperaturę do 200*C i pieczemy dalsze
Smaczne Zdroweetap - następnego dnia Zagnieść ciasto: 675 g przygotowanego zaczynu, 300 g mąki żytniej 720, 120 ml letniej wody, 15 g soli, ziarna. Namoczony słonecznik, dynię i sezam odcedzić na sicie. Do miski w której będzie wyrabiane ciasto przełożyć zaczyn. Sól rozpuścić w wodzie, dodać do zaczynu, dokładnie wymieszać. Do ciasta dodać wszystkie ziarna i czosnek niedźwiedzi, dokładnie wymieszać(...)smarować. Ciasto przełożyć do foremek, nakryć ściereczką, odstawić do wyrastania na 2-3 godziny w ciepłe miejsce. ! Jeśli w ciągu 2 godzin ciasto nie zacznie rosnąć można je wstawić do ciepłego piekarnika (wcześniej nagrzanego do 45-50 stopni i wyłączonego!). Piekarnik nagrzać do 230 stopni w trybie "dół-góra" bez termoobiegu razem z blachą do pieczenia
SzczyptaSmaQjajka Na bitą śmietanę 500ml śmietanki 36% 1 torebka herbaty typu Earl Grey Nagrzewamy piekarnik do 180*C . Natłuszczamy formę na ciasto. Dobrze mieszamy wszystkie składniki na spód ciasta. Mimo, że to co otrzymamy jest sypkie, świetnie się przykleja do boków foremki- mocno przyciskając, dość grubą warstwą oblepiamy spód i boki formy, a następnie wkładamy ją do piekarnika(...)papierem do pieczenia i wkładamy do pieca na dużą blachę. Do dużej blachy wlewamy gorącą wodę- tak, żeby dookoła sernika było jej około 3cm. Pieczemy 1 godzinę 40 minut, aż środek ciasta prawie się zetnie (powinien wciąż być lekko płynny). Potem wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy w nim ciasto na jeszcze godzinę. Po godzinie wyjmujemy ciasto, czekamy
les mirabellesgładkie ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte, tylko z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków. Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać mąką i włożyć z powrotem do niej ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz. do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając(...)krótszego boku z farszem, a kończąc na boku bez dżemu - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki . Jeśli mamy ochotę na mniejsze drożdżóweczki - zawijać ciasto w rulon od dłuższego boku. Dobrze skleić ostatni brzeg z resztą ciasta, aby dżem nie wypływał podczas pieczenia. Rulon kroić na 4cm plastry. Plastry układać poziomo na papierze
Grunt to przepis!jeszcze zrobić pączki na tłusty czwartek.Ulga.Do kolejnej walki z sernikiem przekonał mnie przyjazd gości w niedziele. Upiekłam tym sposobem dwie pieczenie na jednym ogniu, zaspokoiłam (chyba tylko chwilowo) moje sernikowe podniebienie i zaprezentowałam gościom, ( mam nadzieje) smaczne ciasto. Tak swoją drogą zastanawiam się ile jeszcze mi starczy cierpliwości w stosunku do mojej rodziny. Za każdym razem gdy rozmawiam(...)Wracając jednak do przepisu, sernik może nie wygląda rewelacyjnie, raczej tradycyjnie bez specjalnych dekoracji czy dodatków ale jest, a w zasadzie to już był. na prawdę bardzo bardzo pyszny. Składniki: ciasto: 200 g mąki pszennej 75 g cukru 100 g masła łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 2 łyżki śmietany 18% masa serowa: 1 kg twarogu
ciastkarnia na kruchym spodzieCiasto z masy białkowej z bezami i malinami- pyszne, lekkie i słodkie ! Składniki: 8 białek jaja, 30 dag cukru, 12 dag margaryny, 5 dag mąki ziemniaczanej, 10 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 20 dag małych bezików, tłuszcz do formy. Składniki na masę: 1 owoców sezonowych, 1 opakowanie śmietanki w proszku, 200 ml mleka, Wykonanie: Ubić pianę(...)białek, dodając stopniowo cukier. Do ubitej na sztywno piany wlać roztopioną i schłodzoną margarynę, wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie zamieszać. Formę wysmarować tłuszczem, ułożyć beziki, zalać ciastem i piec w temperaturze 160 stopni około 25 minut. Po ostudzeniu ciasto wyjąc z formy i ułożyć na ozdobnym talerzu do góry dnem. Śnieżkę ubić z mlekiem według
Tradycyjna Kuchnia