Wyobrażacie sobie ciasto bez zagniatania, ugniatania, mieszania, miksowania, itd? Ja już tak - ono istnieje i jest naprawdę dobre! ;) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg jabłek, startych na tarce o grubych okach 1 łyżeczka cynamonu 150 g masła (3/4 kostki) W misce mieszamy mąkę z kaszą(...)pieczenia - całość dzielimy na 3 części. Starte jabłka mieszamy z cynamonem i całość dzielimy na 2 części, Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy równomiernie 1 z 3 części suchych składników. Na to wykładamy równomiernie połowę jabłek, na to znowu warstwę sypką, jabłka i ostatnią warstwę sypką. Na wierzch ścieramy masło i rozkładamy cienką warstwą na wierzchu ciasta
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!stopni. Dużą formę do pieczenia wysmarujcie masłem i wysypcie kaszą, a następnie wyłóżcie ciasto równo w formie. Pieczcie ok 40 minut. BROWNIE Z BURAKIEM Składniki: – szklanka mąki pszennej – szklanka startych pieczonych buraków – 250 g masła – 250 g gorzkiej czekolady 70% – szklanka brązowego cukru – 3 duże jajka – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – łyżka masła – ⅓ szklanki kaszy kukurydzianej lub manny(...)puszystą masę. Powoli wlejcie sos czekoladowy i wymieszajcie dokładnie za pomocą rózgi. Następnie dodajcie buraki oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszajcie do połączenia składników. Blachę do pieczenia wysmarujcie masłem i wysypcie kaszą lub mąką. Upieczcie ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 25 minut. Podsumowując, to były bardzo intensywne ale i satysfakcjonujące dni. Sympatyczna
karmelowyrozpuszczonego masła 3 jajka 1 szklanka cukru 35 g budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżka margaryny do posmarowania blaszki + 1 łyżka kaszki manny do obsypania blaszki Wykorzystałam jako miarkę szklankę o poj. 250 ml. Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy ja to zrobiłam hakiem robota, następnie dzielimy ciasto na 2 części, formujemy kulki, które wkładamy do woreczków i wkładamy(...)żółtkami, cukrem, budyniem dokładnie mieszamy trzepaczką, wlewamy masło i jeszcze chwilkę mieszamy, dodajemy ubite białka i ostrożnie mieszamy całość łyżką silikonową. Masę serową wylewamy na ciasto, wyrównujemy i ścieramy (lub skubiemy) drugą kulkę ciasta. Pieczemy sernik ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C, następnie ustawiamy temperaturę na 50 stopni, włączamy termoobieg i zostawiamy sernik
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmoim blogu serniki na zimno, ale taki pieczony tylko przeze mnie, bez pomocy innych :) - to pierwszy raz. Sernik to zmora moja była. Kiedyś już dawałam przepis na sernik przekładany , ale w tamtym przypadku byłam tylko obserwatorem. Nie robiłam go wtedy. A dzisiaj mój! :D Na święta Bożego Narodzenia! :) Składniki: na ciasto 150 gramów margaryny Kasi 2 jajka 250 gramów(...)mąki 80 gramów cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao ciemnego masa serowa 600 gramów sera białego w wiaderku 5 jajek 150 gramów margaryny Kasi - rozpuszczonej i ostudzonej 1/2 szklanki cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie, ja zrezygnowałam) Składniki na ciasto przekładamy do malaksera i mieszamy Przekładamy na blat i krótko ugniatamy Następnie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comświąteczny piernik z kremem czekoladowym piekę od bardzo dawna naprzemiennie ze świątecznym ciastem marchewkowym , zawsze z domowymi powidłami śliwkowymi, które nadają ciastu wilgotności, charakteru i pysznego smaku:) Polecam też mój przepis na piernik ekspresowy przekładany powidłami. Piernik z kremem czekoladowym przygotowuje się bardzo szybko, prawie od razu można go podawać, najsmaczniejszy jest zaraz po upieczeniu. Piernik jest miękki po upieczeniu(...)Odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Jajka ubijamy ze szklanką cukru na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy wcześniej podgrzewaną masę oraz przesiane suche składniki, wszystko razem mieszamy. Keksówkę o wym. 25×15 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 60 minut, albo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsolonych pistacji Kilka bez do przystrojenia mazurka Sposób wykonania ciasta: Masło lub margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać mąkę, żółtka, śmietanę, cukier i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 – 2 godziny do lodówki, żeby się schłodziło. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pozostawić odrobinę ciasta na wałeczki(...)piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni C Sposób wykonania masy kajmakowej: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Kawę rozpuścić w 3 – 4 łyżkach wrzącej wody. Masę kajmakową utrzeć z miękkim masłem, dodać wystudzoną czekoladę i kawę, wszystko dokładnie zmiksować. Masę kajmakową przełożyć na wystudzone ciasto, rozłożyć równomiernie pistacje. Gdy masa zgęstnieje wierzch przystroić bezami, można je też
Na słodko lub wytrawnieoraz proszek do pieczenia. Opcjonalnie cukier lub słodzik w formie sypkiej. Masło roztopić w rondelku lub kuchence mikrofalowej.Dodać śmietanę i jajka a następnie wszystko zmiksować. Połączyć dokładnie suche i mokre składniki dodając ok 3-4 łyżek mleka kokosowego do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotowe ciasto rozłożyć cienko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez(...)wyłożyć na podpieczone ciasto i zwinąć ciasno w roladę wzdłuż krótszego boku. Następnie struclę wyłożyć na blaszkę zawijając końcówkę pod spód i piec przez kolejne 20 minut w temperaturze 120° C. Ciasto można udekorować lukrem z pudru kokosowego (suche wiórki zmielone na pył) lub tradycyjnego lukru dla osób, które nie unikają cukru. Smacznego! — BTW całości bez polewy
Ola la LCHFodstawić w ciepłe miejsce na ok.5 minut. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiać przez ok 3-4 minuty. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski , przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc lub przynajmniej na 5h.Po tym czasie ( min.5h) wyciągnąć wyrośnięte ciasto na blat ( u mnie przykryty folią spoż.)- powinno przynajmniej podwoić swoją(...)bułeczki wyrosną posmarować je rozkłóconym jajkiem i posypać ziarnami. U mnie połowa posypana jest makiem a druga połowa sezamem (czarnym i białym). Można użyć dowolnych ziaren. Piec w temp.220*C ok.25-30 minut (bez termoobiegu, tylko góra-dół) Smacznego
Smaczne ZdroweDrożdżówka bez wyrabiania i długiego czekania na wyrośnięcie, a do tego z pysznymi śliwkami węgierkami i chrupiącą kruszonką. Przyznam się, że wyrabiać ciasta zazwyczaj mi się nigdy nie chce, a taka sypana wymaga tylko po około 2 - 3 godzinach wymieszania. Mój przepis jest na niezbyt słodką drożdżówkę, więc osoby lubiące bardzo słodkie buły, powinny dodać więcej cukru. Drożdżówka(...)przekroić na pół i wypestkować. Z podanych składników zagnieść kruszonkę, p owinna rozcierać się w palcach na małe kawałeczki. Ciasto drożdżowe wymieszać, dodając szczyptę soli. Formę wysmarować tłuszczem i do połowy jej wysokości, równo rozłożyć ciasto (ciasto w czasie pieczenia podwoi objętość). Na wierzchu układać połówki śliwek skórką do dołu i posypać je cukrem. Ilość cukru dostosować
Kuchcik gotujeproszku Royal Brand, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 6 sztuk jabłka,1 sztuka gruszka, 6 sztuk śliwki, 2 łyżki miód wielokwiatowy, 1/2 szklanki woda, 1 kisiel wiśniowy, - ile potrzeba płatki migdałowe i czekolada w młynku umyte jabłka, gruszka ze skórką, śliwki bez pestek pokroić na mniejsze kawałki owoce wsypać do rondla, dolać miodu, wody(...)jajka, miękkie masło, cukier, skórka cytrynowa w proszku wszystko utrzeć mikserem z 3-4 minuty wsypać przesianą mąkę z proszkiem i mikserem utrzeć na gęste ciasto tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem i tartą bułką ciasto rozsmarować w blaszce, na wierzch dać kisiel z owocami piec w 200C około 40 minut, upieczone ciasto posypać
W Mojej Kuchni Lubięprzepis na gnocchi z batatów. Bataty w odróżnieniu od ziemniaków są dosyć wodniste, nawet jeśli je pieczemy w piekarniku, więc ciasto na gnocchi jest bardzo lepkie. Nie należy przesadzać z mąką podobnie jak w kopytkach, bo wtedy gnocchi będą twarde i bez smaku. Bardzo lubię gnocchi w ogóle wszelkiego rodzaju kluski i kopytka . Gnocchi pasują do mięsnych potrawek
codojedzeniatarty (średnica 26 cm), ciasto nakłuwamy widelcem. Na tak przygotowaną formę z ciastem wykładamy pognieciony papier do pieczenia, a następnie obciążamy go grochem, fasolą albo obciążnikami do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170°C w piekarniku z termoobiegiem (180°C w piekarniku bez termo obiegu) przez około 20 minut. Po upływie 20 minut zdejmujemy papier z obciążeniem
upichconapieprz czarny, ziele prowansalskie, gałka muszkatołowa Przygotowanie 1. Ciasto kruche. Mąkę, sól i zimne masło (pokrojone w mniejsze kawałki) wrzucić do miski. Masło z mąką rozcierać palcami aż powstanie masa przypominająca bułkę tartą. Do ciasta dodać rozbełtane żółtko oraz zimną wodę. Całość szybko zagnieść, tylko do połączenia składników. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki(...)ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość ok. 3-5 mm (można chwilę odczekać gdyby ciasto było zbyt twarde), wyłożyć dokładnie formę i boki tarty ciastem (jeśli zostanie nam ciasto możemy zrobić kratkę na wierzchu tarty). Surowe ciasto nakłuwać widelcem i wstawić do lodówki. W tym czasie nastawić piekarnik na 180 st. Gdy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę 180 stopni, ciasto wyjąć
coolinarnastrefa.blogspot.comproszkiem i sodą mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać.Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone dobrze. Patyczek powinien być lekko wilgotny, ale bez drobinek lepkiego ciasta.Przed pokrojeniem ciasto powinno wystygnąć, żeby nie było efektu lekkiego zakalca ;)Do dekoracji:1/2 czekolady
Codzienna kuchnia niecodziennaugotowaną kaszę, pokruszony ser biały, jajka,śmietanę, przyprawy. Wyrobić ręką, zawinąć w ciasto drożdżowe (przepis na ciasto drożdżowe -patrz: http://aniolywkuchni.blogspot.com/2013/11/paszteciki-krucho-drozdzowe-z-farszem-z.html. Włożyć do wysmarowanej formy keksowej i piec w 180°C około godziny na złoty kolor. Można go upiec również bez skórki, zwie się go wówczas "łysym lub gołym". Podawać w kawałkach na ciepło lub na zimno
Anioły w kuchni