Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, .Do przestudzonej polewy dodawać żółtka i przesiana mąkę wraz z proszkiem .Wszystko dokładnie połączyć -wymieszać łyżką.ja to robię na wolnych obrotach mikserem. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i pieczemy około 45-50 minut w temp. 170-180 C . Ciasto makowe(...)kokosowe.Wszystko delikatnie mieszamy ł y ż k ą . Blach ę z piekarnika wy ś cielamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią powsta łą masę na ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 170 C oko ł o 16-20 minut - do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy
w mojej kuchnidrugi biorę we wspólnym pieczeniu chleba organizowanym przez Amber..Przepis na chleb wybrał Gucio...Ja już dawno przymierzałam się do upieczenia tego chleba, ale jakoś obawiałam się metody trójfazowej zakwaszania ciasta ..a to tylko z pozoru wydaje się takie "straszne"..wszystko odbywało się bez problemów..ja co prawda jak to u mnie czasem bywa musiałam coś pomylić...zakwas(...)Pieczemy 10-15 min w 260*C a następnie dopiekamy 40 – 45 min. W 200*C.Natychmiast po wyjęciu z pieca posmarować/spryskać wodą. Jak każdy chleb żytni wymaga cierpliwości – można próbować następnego dnia (najlepiej piec ok. północy bo wtedy bardziej chce się spać niż jeść). **Metodę trójfazową zakwaszania ciasta podaję za M.Zielińską: Zakwaszanie ciasta metodą
Moje domowe kucharzeniesztywno, dodać cukier dalej ubijając, dodać kokos, lekko wymieszać. Pianę wyłożyć na podpieczony sernik ( 10 – 15 minut przed końcem pieczenia). Piec dalej do uzyskania złotego koloru bezy. Zapraszam do konkursu ma mężowym blogu: http://zegarkiipiora.com/2015/04/17/zegarki-i-piora-1-urodziny-bloga-konkurs/ Kategoria: Ciasta
kuchcikowniaRafaello to ciasto klasyk, dobrze wszystkim dobrze znany i chyba nie znam osoby, która by go nie lubiła. Ja sama je uwielbiam, bo tak się składa, że pralinki Rafaello to moje ulubione łakocie. Rafaello można teżzrobić w wersji bez pieczenia, na herbatnikach . Prezentowana poniżej wersja jest najpopularniejsza, a do tego bardzo prosta w zrobieniu :) Biszkopt: 5 jajek(...)wsypujemy mąkę (można do niej dodać proszek, chociaż w zasadzie nie ma różnicy, bo biszkopt bez proszku wyrasta moim zdaniem tak samo. Gdy mąka dobrze się zmiesza z ciastem przelewamy je na średniej wielkości blaszkę (ok. 23 x 34cm) wyłożoną pergaminem i pieczemy w temperaturze 180 ⁰ C przez około 25 minut. Upieczony, lekko przestudzony biszkopt delikatnie odrywamy od papieru
Smakowy Rajłyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżka oleju roślinnego ulubione owoce (2 łyżki cukru pudru jeżeli chcemy słodkie ciasto) – ja nie dodawałam Przygotowanie (20-30 min): W pierwszej kolejności wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól do miski, dodajemy całe jajko i dolewamy mleko mieszając. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie jednolite, bez grudek. Jego konsystencja
PastelFoodzgrabnego (albo zostaw tak jak jest) Ułóż chlebki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i zostaw na 20-30 minut do wyrośnięcia. Piecz w temp. 200-210 C około 20 minut na środkowej półce piekarnika, i UWAGA: bez termoobiegu (to powoduje wysychanie drożdżowego ciasta!). Smacznego! ps. Następnym razem zrobię z podwójnej ilości, bo wciągnęliśmy z Miśkiem
greenscarfżytniej razowej - dla zdro wotności ; ) Zmieniła ona lekko fakturę ciasta, które stało się bardziej podatne na kruszenie po upieczeniu . Wykorzystałam tu mas ł o orzechowe BIO 100% orzechów od PRIMAVIKA - bez soli , bez cukru , produkowane z surowca ekologicznego . J est to istna skarbnica sk ł adników odżywczych, bez zbędnych "ulepszaczy" i "wspomagaczy" smaku! Składniki na 1 keksówkę(...)wysmarować masłem i obsypać mąką żytnią razową. Prze ł ożyć do niej ciasto. Wie rz ch wyrównać łyżką. Formę z ciastem wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 50 -55 minut w 170C - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu - do suchego patyczka - użycie mąki żytniej powoduje iż czas wypiekania lekko się wydłuża . Odstawi ć do ostudzenia w blaszce
Grunt to przepis!innych owoców. Ciasto jest dosyć pracochłonne, dlatego najlepiej przygotowanie rozłożyć na dwa dni. Dzień wcześniej gotujemy budyń, szykujemy galaretki do masy i pieczemy biszkopt. Składniki na biszkopt : - 8 jaj- 2 szklanki mąki tortowej- 1 ¼ szklanki drobnego cukru- 4 łyżeczki proszku do pieczenia- 2 łyżeczki octu- 4 łyżki olejuSkładniki na masę budyniową:- 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru(...)albo inne owoce)- 2 galaretki na wierzch ciasta Białka ubijamy z cukrem. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem (uwaga – masa zwiększy swoją objętość). Do ubitych białek stopniowo dokładamy masę żółtkową. Kolejno – dodajemy przesianą mąkę i olej – delikatnie mieszamy. Pieczemy w dużej prostokątnej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 40 minut
mojewypiekiinietylkomanną - zapobiega przypalaniu się. Po wstępnym podpieczeniu Ciasto kroić nożem na plastry i wylepić nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia . Podpiec 15 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu . Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki. Cebulę(...)zawartości patelni i wymieszać. Następnie wyłożyć na podpieczony i wystudzony spód tarty. Na wierzch tarty rozłożyć przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Tak przygotowaną tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180C ok. 25 min. do całkowitego ścięcia się masy. Wyszła pyszna potrawa w optymistycznym, wiosennym kolorze. Cytując za akcją, w której przepis ten bierze udział: Niech nasze talerze
Grunt to przepis!Melba z truskawkami to moje ciasto rodzinne – robione kiedyś przez babcię i mamę. Znacie ją? Melba to sernik na zimno, bez pieczenia, z własnego sera. Nie przypomina typowych serników – jest delikatna, puszysta i smakuje jak ciepłe lody. Każdego zaskakuje swoim smakiem. U mnie w rodzinie zawsze była w wersji czarno-białej z truskawkami i taką prezentuję(...)więcej) i za każdym razem miksujemy, aż do wykończenia. Połowę masy przelewamy do innego naczynia i miksujemy z kakaem. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy herbatnikami (na zdjęciu ciasto jest niższe niż powinno, bo miałam tylko tortownicę o średnicy 26 cm). Na herbatniki wlewamy ciemną masę i wygładzamy. Następnie wlewamy masę jasną. Układamy na niej połówki truskawek. Zalewamy tężejącą
Poezja smakuwszelakie czekoladowe desery. Tym razem również ona była głównym elementem mojego pieczonego eksperymentu. Z założenia miało powstać brownie kawowe, wyszło migdałowe, ale i tak było przepyszne :) Składniki: Ciasto: 180g gorzkiej czekolady (2 tabliczki) 160g masła 4 jajka 1 i ¼ szklanki cukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka aromatu migdałowego 1 ½ szklanki mąki Szczypta soli Polewa: 90g gorzkiej czekolady(...)masłem. Wszystko razem miksujemy. Dno małej tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 30 minut. Nie pieczemy do suchego patyczka bo brownie jest mokre w środku. Patyczek ma być więc mokry, ale bez ciasta. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy elementy polewy. Wylewy delikatnie
Kolizje Smakówminut. Zauważyłam już przy bułkach, że gdy nie dodaję do nich cukru ani innych słodkich produktów typu miód itp. to ciasto szybciej wyrasta. Drożdże do wzrostu nie potrzebują cukru, tylko skrobi, tak więc pieczemy chleb bez dodatku cukrów. Pieczemy w temp.200*C ok. 40-50 minut. Termoobieg.Piekłam swój 35 minut. Wyjąć z formy i pozostawić do wystudzenia. Smacznego
Smaczne Zdrowebez. ;) Jednak chłopcy mnie przekonali, że niebo musi mieć chmurki. I tak każdy wyciskał swoje kształty. Jeśli nie macie ochoty bezy można pominąć. Ciasto jagodowe niebo Ciasto jest trochę czasochłonne, ale ciasto kruche i bezy można przygotować wcześniej. Warto też do galaretki wrzucić zimne lub nawet lekko zmrożone jagody. Przyspiesza to znacznie jej stężenie. Składniki: Kruche ciasto 2 żółtka(...)ciasta posmarować w kilku miejscach olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto odwinąć z folii, pokroić na cienkie plasterki, poukładać obok siebie w formie. Wyrównać spód lekko dociskając ciasto palcami. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 190°C. Schłodzone ciasto gęsto ponakłuwać widelcem. Piec ok. 15 minut do lekkiego zrumienienia. Odstawić na kratkę do wystudzenia
Pełny talerzNigdy nie mów nigdy... oj tak, potwierdzam. Jeszcze o godzinie 12 zarzekałam się, że pączków dzisiaj piec nie będę, co najwyżej zrobię pączusie serowe... Wystarczyło włączyć komputer... widok wyrastającego ciasta u Margarytki zmienił diametralnie dzisiejsze plany... :-) Już przed 13.00 ciasto było odstawione do wyrastania. Po godzinie z minutami gotowe pączki odstawione do napuszenia, a przed 16.00 pączki posmażone. Pozostało tylko(...)Chwilę wyrabiać. Ja osobiście nigdy nie wyrabiam długo ciasta drożdżowego (zaobserwowałam iż mąka orkiszowa długiego wyrabiania wręcz nie lubi, gluten orkiszowy jest bardzo specyficzny i przy długim wyrabianiu ciągnie się trochę jak guma). Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok.60 minut, do czasu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat kuchenny (u mnie oklejony folią
Smaczne Zdroweprażonych jabłek 4 łyżki bułki tartej 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 2 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz mak, dodajemy pokrojone miękkie masło oraz żółtka. Dłonią wyrabiamy elastyczne ciasto (w razie potrzeby możemy dosypać odrobinę mąki). Wyrobione ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki. Na posypanej mąką
Smakowite Dania