bez pieczenia ciasto - 3500 przepisów (strona:180/234)

Babka drożdżowa Alzacka 308

koniec dodać mąkę z drożdżami. Jeśli wyrabiamy ciasto w mikserze to miksujemy na mniejszych obrotach 2-3 minuty a później zwiększamy obroty i wyrabiamy kolejne 7-8 minut. Jeśli metodą ręczną to po połączeniu składników wyrabiamy ciasto około 20 minut. Na końcu dodajemy rodzynki (z resztką rumu) i wgniatamy w ciasto. Ciasto powinno być miękkie, lejące. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)każde zagłębienie formy.Wyrośnięte ciasto mieszamy drewnianą łyżką i przekładamy do formy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wstawiamy ciasto do ZIMNEGO piekarnika na najniższy poziom i ustawiamy temperaturę na 175 stopni. Pieczemy 50-60 minut aż się zbrązowi. Jeśli zbyt szybko się rumieni to w trakcie pieczenia przykrywamy ją papierem

UgotujmyTo.pl
Jesienne lody - dlaczego by nie...? 125

Michela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich. Wyszły obłędne - uwielbiam lody z alkoholem. Są takie dorosłe i pyszne.Jedyne ale - następnym razem jednak dodałabym do nich kremówki. Będą bardziej puszyste i delikatne. U mnie akurat wyszła, a było późno, więc wyjście do sklepu odpadało. Lody za to musiały być teraz, zaraz, natychmiast, więc... Są bez śmietany. I tak wyszły(...)uprażone na suchej patelni migdały.Zamrozić.Smacznego!Uwielbiam lody na kremie angielskim. Jest z nimi tylko jeden problem - przeogromne ilości białek... Chyba zacznę kręcić sorbety (bo ile można piec bezy, prawda

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najłatwiejszy chleb bezglutenowy 222

produktami zbyt często. Był to więc dla mnie swoisty eksperyment z wykorzystaniem mniej typowych mąk, między innymi takich jak mąka z tapioki , czy ryżowa . Jeszcze zanim zabrałam się za pieczenie, w momencie gdy zapoznawałam się z przepisem, pomyślałam sobie: "Jeśli ten chleb mi wyjdzie, to będzie to najłatwiejszy wypiek bezglutenowy możliwy do wykonania!" . Składniki dodaje się wszystkie naraz, miesza(...)mnie ryżowa -  i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.  Następnie włożyć do nagrzanego do 180C piekarnika i piec ok 45-50 minut do suchego patyczka. U mnie bez termoobiegu, w 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół. Wyjąć z blaszki od razu po upieczeniu i studzić na metalowej kratce kuchennej. Chleb wyszedł mi dość

Grunt to przepis!
Pożegnanie z truskawkami. Po raz któryś w tym sezonie... 208

jakoś bardzo i namolnie, ale jednak. Idąc do restauracji spodziewa się takiego a nie innego jedzenia, i jeśli jest nieusatysfakcjonowany, wyraża swoją opinię bez skrępowania. Nie jest też przesadnym łasuchem. Owszem, lubi ciasta, je chętnie to, co przygotowuję, ale nie popada w dziki zachwyt z powodu byle babki czy sernika. Dlatego ostatnio zadziwił mnie ogromnie. Pierwszy raz, kiedy(...)temat moich zdolności kulinarnych. Że takie ładne, i dobre, i w ogóle och i ach. Szczęka mi opadła z wrażenia - do tej pory myślałam, że po prostu traktuje moje pieczenie jako niegroźną manię. Jak widać, jest lepiej niż myślałam. Nie powiem - moje ego zostało mile połechtane. Dlatego w niedzielę przystąpiłam do kolejnej produkcji, ale o tym już jutro.Tymczasem zapraszam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pavlova z kremem i owocami 321

Nie bez powodu Tort Pavlova robi taką ” furorę „.Kto raz spróbował , ten już chyba nigdy więcej nie przejdzie obojętnie wobec tej słodkości.Jak

Ostra na Słodko
Urodzinowy Tort Ptysiowy 92

" Pierwszy egzamin za mną. Jak poszło dowiem się za parę dni, ale liczę na 3 :) W piątek kolejny egzamin, choć nim jakoś się mniej przejmuję. Zobaczymy

Słodkie Przyjemności
BEZY - PRZEPIS PODSTAWOWY 688

Małe, słodkie, kruche chmurki. Bezy. Przez wiele lat wydawało mi się, że bezy są koszmarnie trudne. Trzeba dobrze ubić białka uważając, aby ich nie "przebić", trzeba

W kuchni Karmel-itki
Czekoladowa pavlova z owocami z okazji DNIA BABCI I DZIADKA:)) 146

To mój debiut jeśli chodzi o beze... Przed podjęciem tego wyzwania poszperałam w różnych przepisach i powiem Wam, że wyszło smakowicie:) A tak właśnie prezentuje się

Cukier&Puder
Zawijane ciasto francuskie z warzywami. 167

szybkie do przygotowania danie. Każdy z Was zrobi sobie zawijaska bez problemu w domu. Poświęcicie max godzinę na przygotowanie, więc to niewiele więcej niż oczekiwanie na pizzę :P Zobaczcie jakie piękne cudeńko nam wyszło. A teraz do dzieła !   Bakłażany zapiekane w cieście francuskim (4 osoby) Składniki: 1 ciasto francuskie 1 bakłażan młody 3 łodygi selera naciowego 10 średnich(...)zwarty to możecie pokruszyć go. Wszystko mieszamy.  Wyciągamy ciasto z lodówki i na rozłożone nakładamy cały farsz zostawiając trochę wolnej części na dłuższym boku ciasta. Zawijamy ciasto tworząc coś w rodzaju strucli. Pamiętajcie, że zawijamy dłuższą częścią.  Po zwinięciu ciasto przekładamy na blachę i zawijamy w wieniec. My ciasto smarujemy oliwą z oliwek, ale możecie posmarować roztrzepanym białkiem

vegetanie
Drożdżówki pełnoziarniste z powidłami jabłkowymi i kruszonką z płatków owsianych. 149

powidłami jabłkowymi bez cukru i kruszonką z płatków owsianych. Dodam, a w zasadzie pochwalę się, że pomysł jest mój, w 100% autorski zainspirowany ostatnimi eksperymentami z wypiekami. Czego użyliśmy? Do ciasta. -1 i 3/4 kubka mąki pełnoziarnistej pszennej -1 kubek mąki pszennej TYP550 -1/2 kubka mleka do rozczynu -1/2-1 kubka ciepłego mleka do ciasta -szczypta soli -dwie(...)pasty z cukrem i wanilią. Wyrabiamy ok 10 minut, podlewamy ciepłym mlekiem. Wyrabiamy podsypując mąką. Ciasto powinno być bardzo delikatne i pulchne. Nacieramy je oliwą i przekładamy do szklanego naczynia. Odstawiamy na 40 minut. Wszystkie składniki z kruszonki wyrabiamy palcami do konsystencji kruszonki. Wyrośnięte ciasto rozciągamy palcami podsypując mąką do kształtu prostokąta, smarujemy powidłami. Składamy na trzy części. Kroimy

BaRepas
Walentynkowe śniadanie - bułeczki serduszka 125

wieje nieprzyjemnie i wydaje się być zimno. Hmm... Tak sobie myślę, że to idealna pogoda na Walentynki - można wygodnie rozsiąść się na kanapie, najlepiej pod kocem, zajadać słodkościami bez wyrzutów sumienia i cieszyć towarzystwem ukochanej osoby. Ja przynajmniej mam zamiar w ten sposób właśnie spędzić jutrzejsze popołudnie. Walentynki jednak nie zaczynają się po południu, ale z samego(...)czasie wlać resztę wody, zagnieść gładkie ciasto.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść, następnie rozwałkować na grubość 5 mm. Wycinać serduszka w 3-4 rozmiarach. Na balsze wyłożonej papierem do pieczenia układać najpierw największe, smarować wodą, później mniejsze, znów posmarować. Na końcu najmniejsze serduszka, całość jeszcze raz posmarować wodą.Odstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Recenzja książki "Ewa gotuje. Ulubione" Ewy Wachowicz 159

chleb owsiany, śledzie, zupy i kremy. Jest również spaghetti. Są gołąbki, ale w żurku. Gęś, rybka, krokiety...No i ciasta... Niby nic odkrywczego... Ale są szarlotki, serniki, rafaello, snickers, cappuccino, piernik na święta - wszystko co dobre pod ręką ;) Chętnie wypróbuję ciasto na maślance.Widać, że wszystko jest przygotowane z pasją. Mnóstwo jest teraz książek, które gwiazdy "przyklepują" swoim nazwiskiem, tylko(...)wstydziłabym się podarować w prezencie komuś, kto w kuchni jest początkujący. Nie bałabym się, że nic dla siebie nie znajdzie. Będzie chciał ciasto - upiecze, będzie szukał pomysłu na obiad - znajdzie.Ogólne wrażenie: "okej", choć bez "ochów i achów" ;) - rozsądna jakość, za rozsądną cenę.Dopisek z 03.02.2013:Wypróbowałam przepis na ciasto na maślance, było pyszne! Kliknij tutaj, żeby zobaczyć przepis

Kraina Tysiąca Smaków
Ciasto kawowo-serniczkowe 132

dywan! Ciasto dla ludzi , którzy „jedzą na stojąco”- bo to ciasto jest w sam raz „do ręki”. Aromatyczne , kawowe, serniczkowe. Składniki -1 kg sera białego zmielonego 3 razyw maszynce, ale może być również ser z wiaderka -5 jajek  -ok. 100 ml śmietany 18 % -2 budynie waniliowe bez cukru -125 g miękkiego masła  -200 g drobnego cukru(...)Powstałą masę serową podziel na trzy równe części. Do jednej części dodaj kawę z kakao, a do drugiej kawę, trzecia zostaw białą. Blaszkę (31 x 22) wyłóż papierem do pieczenia, poukładaj herbatniki. Na herabtniki najpierw wyłóż masę białą, potem kawową a na koniec kakaową. Pieczemy w 160 stopniach około 70 minut. Posypujemy cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce. Ten kawowo

Z Kuchni Do Kuchni
Wytrawne drożdżówki z serem, cebulą i ziołami 263

Dzisiaj bez zbędnych słów mam dla Was pyszną przekąskę, która można upiec w większej ilości i przechować przynajmniej przez 2-3 dni. A zatem...częstujcie się :) no i oczywiście życzę wszystkim wspaniałego weekendu :) Cieszmy się tą końcówką lata :)Składniki ciasta:200-230 g. mąki,100 ml mleka,30 g drożdży,1 łyżeczka cukru(...)prostokąt o grubości około 1-1,5 cm. Farsz serowo-ziołowy rozłożyć równomiernie na cieście - ciasto złożyć na 3 lub 4 razy.Odkrawać kilkucentymetrowe paski i skręcać je:Tak przygotowane drożdżówki odstawić na około 20 minut do podrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać dowolnymi dodatkami - ja użyłam grubo mielonego pieprzu.Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sycylia naszym okiem 187

które rosną lokalnie i dodawane są do większości sycylijskich słodyczy. Są owoce marcepanowe, jest marcepanowy tort casatta i marcepanowe ciasteczka pasta di mandorla. Bez marcepanu są cannoli- smażone rurki z nadzieniem z ricotty, i ciasto sette velli. Cud!!! Zestaw mini deserów. Baba hojnie nasączana słodkim syropem. Cannoli. Cassata.   Z wytrawnych rzeczy trzeba oczywiście wspomnieć pizzę, ale też sfincione(...)róży w cukrze (nasze!) Jeśli mielimy orzechy i migdały **bardzo ważne jest, żeby nie mielić ich zbyt długo, bo puszczają olej i przestają być sypkie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na 180*C. Mielone pistacje, migdały i cukier mieszamy. Białko lekko ubijamy do otrzymania zaczątków piany. Mieszamy białko z suchymi składnikami. Z masy lepimy kulki, układamy

les mirabelles
Chleb z trzeszczącą skórką na zakwasie 204

łyżeczki drożdży suchych Instant - jeśli zakwas jest młody, lub jeśli chce się przyspieszyć wyrastanie - u mnie bez drożdży. Sposób przygotowania:W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę pszenną, mąkę żytnią, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć(...)godzin (u mnie cała noc).Po upływie tego czasu do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta właściwego tj. obie mąki, wodę, sól, cukier i ewentulanie drożdże i dobrze wyrobić (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić

Gospodyni Miejska
NAJLEPSZE MAŚLANE CIASTECZKA, SUPER KRUCHE, BEZGLUTENOWE, BEZ JAJEK 224

karmelowy), czy trzeba jeszcze lepszych rekomendacji... Dodatkowo ciacha są bezglutenowe, bezjajeczne i mogą być także bezmleczne gdy użyjemy bezmleczną margarynę. Ja piekłam je na maśle, które jest co prawda bez laktozy (bo z ukwaszonej śmietanki) ale bezmleczne nie jest. I nie wiem czy oryginał smakuje tak samo, czy u mnie sprawiło to masło z dodatkiem syropu z buraków (pewnie(...)wychodzi ok.36 ciasteczek), bowiem jedna znika zaraz po upieczeniu. Proporcje mąk ryżowej i kukurydzianej są dowolne, może być sama kukurydziana lub sama ryżowa, ja daję ich po połowie, ale piekłam już w różnych wariantach. Przepis z bloga MAG .Składniki:- 100g mąki kukurydzianej- 100g mąki ryżowej- 80g mąki z nasion amarantusa- 250g zimnego masła- 100g syropu z buraka cukrowego

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania