bez pieczenia ciasto - 3500 przepisów (strona:180/234)

Litewska wigilia, czyli kulebiak z kapustą i grzybami 327

wyrobiłem ciasto, aż stało się zwarte i przestało przyklejać się do ręki. Ciasto lekko opruszyłem mąką i odstawiłem w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia. Kiedy kapusta już zmiękła zdjąłem ją z ognia i odstawiłem w chłodne miejsce w celu przestudzenia. Kiedy przestała być gorąca dodałem do niej 1 jajko i dokładnie wymieszałem. Po wyrośnięciu ciasta podzieliłem(...)dekoracje) i odłożyłem. Obie części ciasta rozwałkowałem na dość cienkie płaty, starając się, aby były zbliżone do prostokąta. na rozwałkowanym cieście ułożyłem równomiernie farsz z kapusty i grzybów, pozostawiając z każdej strony około 2 cm cista niepokrytego farszem. Krótsze boki prostokątów zawinąłem do wewnątrz, a następnie od dłuższego boku delikatnie zwinąłem ciasto z farszem w walec, który lekko spłaszczyłem

Wyprawy kulinarne
Niezawodne babeczki z owocami 133

sprawą zepsutego piekarnika ;) Od jakiegoś czasu nie działa dolna grzałka ale w przyszłym tygodniu piekarnik przyjdą naprawić serwisanci. Na szczęście mam przepis na przepyszne babeczki, tak delikatne, że bez problemu dopiekły się tylko pod górną grzałką. Tym razem zrobiłam je z czerwonymi porzeczkami ale wszystkie owoce świetnie będą do nich pasować. Przy okazji chciałabym Was zachęcić do udziału(...)szklanki oleju     jajko garść czerwonej porzeczki W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą. Do papilotek nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości foremki). Na wierzch nakładamy po kilka umytych porzeczek. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Smacznego:) Zapraszam do akcji muffinkowej u Domi w kuchni

Mienta blog
Niezawodne babeczki z owocami i KONKURS 123

sprawą zepsutego piekarnika ;) Od jakiegoś czasu nie działa dolna grzałka ale w przyszłym tygodniu piekarnik przyjdą naprawić serwisanci. Na szczęście mam przepis na przepyszne babeczki, tak delikatne, że bez problemu dopiekły się tylko pod górną grzałką. Tym razem zrobiłam je z czerwonymi porzeczkami ale wszystkie owoce świetnie będą do nich pasować. Przy okazji chciałabym Was zachęcić do udziału(...)szklanki oleju     jajko garść czerwonej porzeczki W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą. Do papilotek nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości foremki). Na wierzch nakładamy po kilka umytych porzeczek. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Smacznego

Mienta blog
Brownie paleo (ciasto czekoladowe z kiszoną kapustą) 252

chwilę blenderem. Wylej ciasto do posmarowanej tłuszczem foremki (okrągłej o średnicy ok. 25 cm albo prostokątnej ok. 20×10 cm) i piecz w 180 stopnia przez 25-30 minut, aż włożony w ciasto patyczek wyjdzie prawie suchy. Zobacz też: Mąki w kuchni paleo . Gotowe! Według powyższego przepisu powstaje bardzo czekoladowe i stosunkowo mało słodkie ciasto. Nam, zawodowcom, uwolnionym(...)przygotowując ciasto dla „mugoli” ze zniszczonymi kubkami smakowymi i uzależnionym od cukru daj mniej kakao i nieco więcej miodu. Zobacz inne ciasto czekoladowe: Brownie paleo (ciasto czekoladowe z batatów) . Kapusta kiszona (nie kwaszona!) zawiera dużo pożytecznych bakterii i bardzo zalecamy jej jedzenie. Niestety w przypadku tego ciasta to nie ma żadnego znaczenia, bo podczas pieczenia wszystkie bakterie

PaleoSMAK
Chleb orkiszowy na drożdżach 324

poza takim tostowym). Dzisiaj lenistwo wzięło górę i postanowiłam zrobić kolejne podejście do chleba drożdżowego. No cóż. Jeżeli pieczecie w domu chleb na zakwasie, to niestety w większości przypadków chleb na drożdżach przegrywa. Ten ma tę zaletę że ciasto wyrabia się szybko i przyjemnie, szybko rośnie i szybko jest gotowy do jedzenia.  I oczywiście mimo pewnych braków(...)Wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski ( pok 5 -10 min) Wyrabiałam drewnianą łyżką  , ciasto było dosyć klejące. Dwie foremki o wymiarach 21 x 10 posmarować masłem i wysypać otrębami. Przełożyć ciasto, wyrównać. Casto powinno wypełnić foremki mniej więcej w połowie. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok godzinę lub więcej - aż ciasto wyrośnie i wypełni foremki

Stare Gary
Wakacje! I prowiant na drogę 150

lenistwa, zwiedzanie, wylegiwanie się, dużo dobrego jedzenia. Takie są plany, i mamy zamiar wcielić je w życie. Jupi!Na drogę oczywiście potrzebny jest prowiant. Bez domowych bułeczek ani rusz... Przyczyna pieczenia jest jeszcze jedna - C. nabył taką ilość drożdży, że zrobiłam wielkie oczy i siedziałam trzy dni z nosem w książkach, szukając szybkich, ale oryginalnych przepisów(...)kukurydzianejDrożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z wodą. Mąki przesiać, wymieszać, dodać drożdże. Całość dokładnie wymieszać łyżką, odstawić na 1 godzinę w cipłe miejsce.Po tym czasie dodać pozostałe składniki na ciasto, wszystko wymieszać i zagnieść. Gotowe ciasto powinno być elastyczne i nielepiące.Uformować z ciasta kulę, włożyć do natłuszczinej miski i odstawić na 30 minut.Potym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wytrawne paszteciki orzechowe z dynią 192

Teraz to już na pewno jest absolutnie ostatni dyniowy post w tym sezonie. Naprawdę! Następne będą bardzo zimowe, pachnące, słodkie i bardzo świąteczne :) Ale zanim na

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami 213

Już chyba nie ma soboty bez „Wypiekania na śniadanie”:-) Tym razem wybór padł na rożki z domowego ciasta francuskiego. To bylo moje pierwsze starcie z tym ciastem i jestem całkiem zadowolona z efektu końcowego. Mimo, że w przepisie użyto sporo masła, praktycznie tyle ile mąki, rożki nie były ani tłuste, ani ciężkie, ale lekko maśłane. Aromatyczne, jabłkowo-cynamonowe wnętrze(...)lodówki na 30 minut. Jeśli wasza lodówka nie ma odpowiednio niskiej temperatury, proponuję wydłużyć czas leżakowania ciasta we wszystkich etapach do 1 h. Gdy nie będzie odpowiednio schłodzone masło może „wypyłynąć” podczas wałkowania, a samo ciasto nie rozwarstwi się odpowiednio podczas pieczeniaCiasto maślane: Masło zagniatamy z pozostałą mąką, przenosimy na papier do pieczenia i nożem nadajemy

Mia Cucina Sofieta
Precle bawarskie (Laugenbrezeln) - Najlepsze! 141

sól rozpuścić w 300 ml ciepłej wody i wlać do mąki. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej lekko mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na 8 w miarę równych kawałków, około 110 g każdy(...)blacie. Odłożyć na bok. W ten sposób przygotować wszystkie kawałki ciasta. Następnie zrolować każdy z wałeczków na długość 40 - 50 cm, najlepiej tak by środek pozostał nieco grubszy a boki cienkie. Formować precle jak na zdjęciach i odkładać je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.    Przykryć precle ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie wstawić

maniapieczenia
Rogale z białym makiem-świętomarcińskie 182

zlepiamy brzegi do siebie i wałkujemy znów prostokąt, bez mąki do podsypywania, ciasto po schłodzeniu jest dość elastyczne i naprawdę nie ma takiej potrzeby. Po tej czynności ciasto wędruje znów do lodówki na około 45 minut , proces wałkowania i składania powtarzamy tak co najmniej 3 krotnie. Po ostatnim wałkowaniu ciasto przykrywamy folią i wkładamy na co najmniej 4 godziny(...)jednocześnie dająca lekko rozprowadzić się na cieście-jej gęstość możemy regulować poprzez dodanie śmietanki lub mielonych migdałów. Ciasto wyjmujemy na 15 minut z lodówki przed robieniem rogalików, powinno się ogrzać, wtedy wałujemy na prostokąt o średnich wymiarach 60/30 cm –przyznam szczerze że nie mierzyłam z linijką w ręku ważne żeby ciasto miało około ½ cm grubości i był to długi prostokąt

Wanilia i Kardamon
Tarta z kurczakiem, porem i pieczarkami 355

bardzo dawna chciałam upiec tarte. Podczas wczorajszych zakupów udało mi się nabyć formę, więc już dziś mogłam ją wykorzystać. Próbowałam znaleźć ciekawy przepis w Internecie – jednak bez skutku. Jakoś nic mnie nie zadowalało. Postanowiłam wymyślić coś sama. Początkowo tarta miała być z samym kurczakiem i pieczarkami. Ostatecznie dodałam, do niej jeszcze pora i nie żałuję, bo danie wyszło bardzo(...)pieczenia 2 łyżki śmietany – ja dałam 18% Farsz: Pół filetu z kurczaka – mój miał jakieś 27 dag 1 duży por (biała część jest nam potrzebna) 20 dag pieczarekcebula Sól pieprz 200-250ml śmietany – ja dałam 18% 3 jajka Olej Przygotowanie: Do miski dodać mąkę, żółtka, śmietanę, margarynę, sól do smaku, proszek do pieczenia   Zagnieść ciasto

Fabryka pomysłów
Tort Sachera w wersji wege 233

natomiast pełną piątkę. Choć przypominało ciężkie ciasto czekoladowe i aż kipiało od czekolady, nie zalegało na żołądku. Jeśli nie gustujecie w wybitnie czekoladowych ciastach, proponuję dodać tylko połowę czekolady, lub całkowicie ją zastąpić kakao (ok. 50 g). Aha, po nocy w lodówce zdecydowanie zyskało na smaku i aromacie. Reasumujac, zachęcam do upieczenia ciasta wege choć raz, na próbe(...)Tort Sachera w wersji wege Składniki na tortownicę 18/20 cm: na ciasto: 250 ml mleka roślinnego( u mnie migdałowe) 220 g mąki pszennej 30 g skrobi kukurydzianej( może być również ziemniaczana czy ryżowa) 90 ml oleju( u mnie Kujawski z pierwszego tłoczenia) 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 15 g kakao naturalnego 80 g gorzkiej czekolady 100 g cukru brązowego

Mia Cucina Sofieta
Drożdzowy koszyk Wielkanocny 134

mlekiem i oliwę, wsypujemy sól i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy miksturę drożdżową. Stopniowo wsypujemy mąkę. Po dodaniu całej mąki ciasto wyrabiamy aż będzie miękkie i elastyczne. Zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.  Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę, wałkujemy do grubości ok 1-1,5 cm, kroimy w paseczki ok 2 cm. Do przygotowania koszyczka potrzebna będzie miska(...)wikliny. Ucho koszyka robimy z warkocza. Upleciony umieszczany na identycznej misce. Oba ciasta smarujemy żółtkiem. Jeśli zostanie trochę ciasta proponuje zrobić bułeczki króliczki. Do ciasta należy dodać pieprzu i kminku. Dobrze wymieszać i wyrobić. Utworzyć kuleczki, poobcinać uszka i zrobić oczka. Posmarować żółtkiem. Wszystko pieczemy w temperaturze 190 stopni, do pięknego zrumienienia się ciasta. Po ostygnięciu nakłuwamy uszy koszyka wykałaczkami

MarciochaKucharzy
Kopytka ziemniaczane - przepis podstawowy 250

Kopytka ziemniaczane - przepis podstawowy Kopytka, kluski, kluchy. Znają je i lubią chyba wszyscy. Mi przynajmniej nie przychodzi do głowy ani jedna osoba, która nie lubiłaby kopytek

Pełny talerz
Torcik czekoladowy bez mąki z wiśniami ala czarny las 292

przepis z czekoladą w roli głównej, czyli lekki torcik bez mąki. Polecam, gdy najdzie Was ochota na małe czekoladowe co nieco - torcik jest sycący i pyszny! Torcik czekoladowy bez mąki z wiśniami ala czarny las Składniki: ·          7 jajek, białka oddzielone od żółtek(...)masy czekoladowej. Następnie dodajemy resztę białek, na zmianę z migdałami, delikatnie mieszamy wszystko łyżką. Formy o średnicy około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Pieczemy przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Wiśnie z kompotu przekładamy do rondelka, pozostały kompot mieszamy

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania