bez pieczenia ciasto - 3500 przepisów (strona:177/234)

Ślimaczki w język szczypiące 100

pozwolą. Do kieszeni zapakujemy na drogę kilka ciasteczek, które wczoraj upiekłam. Jakoś tak rozpędziłam się z tartaletkami, że z rozbiegu zrobiłam więcej kruchego ciasta. Ciasteczka są najprostsze pod słońcem, bez żadnych wyszukanych składników, a jednak lekko zaskakujące - niewielki dodatek pieprzu sprawia, że naprawdę szczypią w język. A przy tym pokryte są chrupiącą, karmelową skorupką, która ten ostry smak równoważy(...)śmietanę, zagnieść gładkie ciasto.Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, wycinać ślimaki (lub inne dowolne kształty), ułożyć na blasze wyłożónej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem.Cukier wymieszać z cynamonem i pieprzem, posypać mieszanką ciasteczka.Piec w 200 st. C. przez 10-12 minut.Ostudzi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb piernikowy z orzechami laskowymi 137

Już w XIV wieku za sprawą piekarza Niclosa Czana pojawiły się pierwsze wzmianki o piernikach. Legendy mówią, że powstały przez przypadek. Do mąki i miodu, czyli

My Chcemy Jeść
WIELKANOCNA BABKA MAJONEZOWA Z BIAŁYM MAKIEM I FIGAMI. Mąka owsiana, bezglutenowa. 151

Powoli - po łyżce miksujemy z cukrem i wanilią. Dodajemy żółtka.(po jednym). Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i łączymy "suche" z masą jajeczną. Miksujemy z makiem i majonezem. Mieszamy z pokrojonymi figami. Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy np. kaszką kukurydzianką. Pieczemy: około 1 godziny w 170 stopniach + termoobieg, góra-dół. MAK BIAŁY: Jesteśmy ogromnymi miłośniczkami maku, więc(...)naszych drobinek. Kto białego maku nie zna, ma ściągawkę: " MAK BIAŁY jest łagodniejszą i jednocześnie szlachetniejszą odmianą maku. Słodki smak tych drobnych nasion został doceniony przez cukierników i piekarzy. Bez dodatku BIAŁEGO MAKU nie można upiec choćby słynnych rogali świętomarcińskich. Dodaje się go do słodkich bułeczek, chleba. MAK BIAŁY jestbogatym źródłem mikro i makroelementów. Zawiera duże ilości żelaza, fosforu

Wypisz Wymaluj
BOILED CREME TREAT – SKYRIM – słodkie bułki z kardamonem i kremem waniliowym 230

ognia.W międzyczasie oddzielamy żółtka od białek metodą butelkową. Wystarczy ścisnąć ściany butelki, trzymając nad rozbitym do miski jajkiem, a dokładnie nad samym żółtkiem i puścić, a butelka zassa żółtko bez białka. Filmik pokazuje jak to zrobić: https://www.youtube.com/watch?v=_AirVOuTN_MOddzielone żółtka lekko roztrzepujemy widelcem i bardzo małym, powolnym strumieniem wlewamy 1/4 podgrzanego mleka, cały czas mieszając – hartujemy(...)się rzadki, rozprowadźcie w miseczce 2 łyżki powstałego sosu z dodatkową łyżeczką skrobi i dolejcie do rondelka. Gotowy sos odstawcie do ostygnięcia.3. FORMOWANIE BUŁEK (2 min)Kiedy ciasto podwoi objętość, wyciągamy je z miski i dzielimy na ok. 6 części (jeśli chcecie mniejsze bułeczki, to na więcej). Z każdej formujemy kulę i wykładamy je na blachę, wyłożoną papierem

Nerds Kitchen
Marokańskie chlebki do tażinu (tagine) - khobz 175

wygląda podobnie, ale te w Maroku były miększe. Jednak ja nie mam do dyspozycji tradycyjnego marokańskiego pieca opalanego drewnem:) Przygotowanie khobz jest czasochłonne, jednak większość tego czasu jest przeznaczona na wyrastanie ciasta. Ciasto zawiera w sobie sporo wody, którą należy stopniowo wgniatać w ciasto, delikatnie skrapiając je w czasie wyrabiania.  Chlebki khobz będą pasowały do dowolnych dań kuchni marokańskiej(...)wymieszaj składniki, do uzyskania ciasta - ja najpierw robię to łyżką, a następnie zaczynam ugniatać ciasto dłonią. Przełóż ciasto na blat posypany mąką i ugniataj przez ok. 10 min., stopniowo dodając pozostałą wodę. Teraz posyp ciasto nasionami sezamu i kopru włoskiego i zagnieć je jeszcze kilka razy, aby równomiernie rozprowadzić nasiona. Uformuj z ciasta kulę i umieść w misce posmarowanej wewnątrz

Chilli Czosnek i Oliwa
Łódeczki Tureckie z farszem z kurczaka 1390

średnia czerwona cebula ·       około 8 średniej wielkości pieczarek ·       400 g pomidorów bez skórki ·       2 łyżki koncentratu pomidorowego ·       sos worhestershire ·       ½ puszki kukurydzy ·       ½  puszki(...)zagotować i pozostawić do przestygnięcia. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Mąkę wymieszać z solą. Dodać drożdże, oliwę i jogurt. Zagnieść ciasto. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę. Piersi kurczaka pokroić w dość drobną kostkę. Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno posiekać. Paprykę pokroić w kostkę. Ziarna kolendry rozgnieść. Kurczaka

Mania Gotowania
Klasyczny placek z wiśniami 176

zaczęły się wiśnie. I to nawet na naszych ogołoconych dwa lata temu drzewach. Bez drabiny udało się zebrać prawie kilogram- jeśli szpaki się zagapią, może jest szansa na jeszcze trochę. Jeśli tak jak my macie dostęp do świeżych wiśni, koniecznie zróbcie z nimi ciasto. Taka okazja nieprędko się powtórzy, a wiśnie prosto z drzewa nie mają sobie równych(...)ciasta nie potrzeba wielu wiśni, ale nie bądźcie też nieśmiali wtykając je w ciasto. Niech przy jedzeniu w każdym kęsie będzie kawałek wisienki- bo to ich kwaskowaty smak definiuje to banalnie proste ciasto. PROSTY PLACEK Z WIŚNIAMI (wg książki "Ciasta Domowe- najlepsze przepisy") 500g wiśni 1 szklanka mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia

les mirabelles
Tarta ze szparagami, boczkiem i kozim serem 171

mąki 1/2 kostki masła 1 żółtko szczypta soli  Ciasto należy szybko zagnieść  i wstawić do lodówki na ok. pół godziny. Następnie rozwałkować, wyłożyć nim tortownicę albo tartę na wysokość ok 3cm). Ponacinać ciasto nożem (albo ponakłuwać widelcem) i podpiec przez 10 minut w temperaturze 175 stopni. Ciasto nie powinno się zrumienić.  Nadzienie: pęczek zielonych szparagów(...)razem, aby szparagi troszkę zmiękły (będzie je łatwiej układać na kruchym cieście). W misce roztrzepać jajka z odrobiną soli i pieprzem (uwaga na sól, boczek jest dość słony). Szparagi z boczkiem poukładać na podpieczonym cieście. Zalać całość masą jajeczną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec ok pół godziny, aż jajka się zetną. Na koniec rozkruszyć na wierzchu

Kulinarne Inspiracje
Domowe ciasteczka dla psa 204

Domowe ciasteczka dla psa to zdrowa alternatywa dla sklepowych przysmaków bez dodatku chemii i ulepszaczy. Proste składniki. Razowa mąka, spora ilość świeżej marchewki, prawdziwe masło i miód. Tylko cztery elementy, a radość psiaka bezcenna. Moje psy asystowały mi prawie na każdym kroku przygotowań. Uwielbiają marchewkę a zapach masła nęci chyba każdego czworonożnego pupila. Czy ciasteczka są smaczne(...)kawałeczki. Mąkę wrzucić do miski, dodać pokrojone na małe kawałki masło, wlać miód, wsypać marchewkę. Wyrobić ciasto na jednolitą, gładką masę. Uformować z ciasta kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 min. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 ° C z termoobiegiem. Normal 0 21 false false false PL X-NONE

maniapieczenia
Przekładaniec z kremem budyniowym i polewą czekoladową-pyszne"Biuściki" 145

wiadomo skad ta nazwa.Moze ktos z Was zna to ciasto i pamieta jego rzeczywista nazwe?Gdy teraz po latach probowalam odtworzyc przepis i przeszukiwalam internet,natknelam sie na "cycki murzynki".Ciasto bardzo podobne,zawierajace jednak jeden dodatkowy blat makowo-kokosowy nie przekonalo mnie,lacznie z nazwa."Biusciki" to ciasto biszkoptowe z przepysznym kremem budyniowym i gruba polewa czekoladowa,nasaczone alkoholem(...)znam osoby,ktorej by ten smakolyk nie uwiodl.Zniknelo blyskawicznie i wlasciwie nie moge sie doczekac kiedy je znowu upieke.Jest uzalezniajace.Przepis jest troche przydlugi,ale wykonanie jest niezwykle proste.Bardzo polecam!Ciasto sklada sie z blatu biszkoptowego,warstwy z dzemem jezynowym,kremu budyniowego,warstwy z okraglych biszkoptow i wisienek nasaczonych alkoholem oraz polewy czekoladowej.Skladniki na biszkopt :( blaszka 32x24cm)4 jajka1 szklanka maki1

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tradycyjny bigos myśliwski 379

Do gotowania bigosu zmotywowali mnie zagraniczni goście, którzy zażyczyli sobie właśnie tą najbardziej tradycyjne danie. Na szczęście jest to jedna z nielicznych potraw kuchni polskiej, która

głodny alergik
Zdrowe brownie (bez glutenu, cukru i laktozy) 332

Pysznie czekoladowe brownie raczej kojarzy się niestety z dużą ilością cukru niż z czymś zdrowym. Czy można inaczej? Można! Gorzka czekolada zawiera dużo magnezu, potasu, poprawia

maniapieczenia
Rozstrzygnięcie konkursu :) 158

uwagę, czy spełniają one kryteria określone w zadaniu konkursowym, czyli przede wszystkim czy są to przekąski, które rzeczywiście nadają się do zabrania w plener (czy można je zjeść bez zbędnych talerzyków itp), czy są na tyle "uniwersalne", że nadają się dla całej rodzinki , w tym szczególnie dzieciaczków. Poza tym oczywiście oceniłam oryginalność przepisów i w końcu ich smak - wszystkie(...)olejem. Dodaję cukier, sól i jajko. Na końcu wsypuje mąkę i wkruszam drożdże. Ciasto będzie gęste. Miskę obsypuję mąką, przekładam do niej ciasto i odstawiam do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowuję ciasto, wycinam kółka szklanką, nakładam dżem i zlepiam (podobnie jak pierogi) . Układam na blasze. Ciastka piekę ok. 25 minut w 180 st. Podaję posypane cukrem pudrem. MUFFINY Z OREO (p. Magdalena

Kto ugości moich gości?
Słodkie bułki drożdżowe + ser, amarantus, melisa, goja 144

cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło. Wymieszać. Jaja z masłem dodać do mąki. Wymieszać. Wyrabiać ciasto ręką, dolewając stopniowo mleko. Zagnieść ciasto na gładką masę. Przykryć ciasto wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.  Nadzienie (wystarcza na połowę ciasta; drugą połowę posmarowałam powidłami śliwkowymi) 100 g serka śmietankowego jajko (małe!) 6 łyżek amarantusa ekspandowanego 2-3 łyżeczki(...)Odstawić na ok. pół godziny. Po wyrośnięciu ciasto wyrobić ponownie i rozwałkować na grubość ok. 3-5 mm. Rozprowadzić nadzienie serowe na cieście. Warstwa powinna być cienka, by się nie wylewała po pokrojeniu. Jeśli używamy dżemu lub powideł, trzeba rozprowadzić je w miarę równomiernie i cienko. Ja przesadziłam z grubością ;) Złożyć ciasto na 3, jak pokazuje zdjęcie. Pokroić na kawałki

Weekendy w domu i ogrodzie
Amarantusowo-żołędziowy chleb na zakwasie 133

urosło i bardzo wygodnie przełożyło się do formy. A na koniec bez problemu umyłam garnek po cieście. Przy klasycznym chlebie ciasto "lubi" przyschnąć na ściankach i trzeba trochę wysiłku, by je zmyć. Jeśli ktoś kiedyś przekroił żołądź, na pewno wie, jaki zapach się wtedy unosi. Zagniecione ciasto pachnie dokładnie tak samo (mąka nie ma tego zapachu). Składniki (na keksówkę(...)odstawiam do wyrośnięcia na noc. chleb amarantusowo-żołędziowy na zakwasie tuż po wyrobieniu ciasta chleb amarantusowo-żołędziowy na zakwasie po wyrośnięciu W niedzielę rano : sporą garść ciasta odkładam na następny raz i wkładam do lodówki. Resztę ciasta przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam do ponownego wyrośnięcia. Dziś wyrosło w ciągu pół godziny, ale zwykle czeka na włożenie

Weekendy w domu i ogrodzie