bez pieczenia ciasto - 3500 przepisów (strona:170/234)

Szukamy alternatywy dla mąki pszennej! 193

mąki? Chyba NIE! A bez pszennej mąki?- To już łatwiej. Zapraszam na moją pierwszą akcję, w której szukamy zamiennika najpopularniejszej mąki- pszennej. Mile widziane wpisy zawierające wszystkie inne mąki: żytnią, ryżową, orkiszową, gryczaną, kasztanową, kukurydzianą, jęczmienną, migdałową czy owsianą. Zdaję sobie sprawę, że te “inne mąki” różnie zachowują się podczas pieczenia, dlatego dopuszczamy użycie mąki pszennej(...)Azji. Nie zawiera glutenu. Ma dużo witamin z grupy B i soli mineralnych, a także przeciwutleniaczy. Jest szarobrązowa o charakterystycznym smaku z lekką goryczką. Stosuje się ją do ciasta na naleśniki i bliny oraz makaronów; nadaje im ciemną barwę. Zazwyczaj miesza się ją z mąką pszenną.Mąka owsiana– powstaje ze zmielonych ziaren owsa. Można ją przygotować na własną rękę, mieląc

Mia Cucina Sofieta
Pavlova 130

Beza: 6 białek w temperaturze pokojowej, szczypta soli, 330 g cukru pudru, 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej, 1 łyżeczka octu jabłkowego, 1 łyżeczka esencji waniliowej krem: 250

królestwo garów
Mini Pavlova 318

Najsmaczniejszy i najszybszy bezowy deser w wersji mini. Plusem małej pavlovy jest to, że się nie kruszy, gdyż nie trzeba jej kroić na kawałki. U mnie

wyzwania kuchenne
Ciasto bananowe z orzechami (bez masła) 272

Choć przede mną pełno pracy w ciągu najbliższego miesiąca, z taką pogodą jak wczoraj czy dziś czuję szybko zbliżające się lato i długie samochodowe podróże. Są

Słodkie Przyjemności
Lemon curd - idealny krem cytrynowy 221

tego kremu przymierzałam się od dawna. I w końcu przeszedł na niego czas przy okazji pieczenia świątecznych ciasteczek. Szybko, prosto, bez sterty naczyń do zmywania, a efekt niesamowity. Teraz rozumiem te zachwyty nad lemon curd :) Krem konsystencją przypomina bardzo gęsty budyń, jest aksamitny i przede wszystkim cudownie smakuje. Przepis zaczerpnęłam od Doroty z Moje Wypieki >>klik(...)kremu, jeszcze ciepłego, dodać masło i miksować do połączenia składników. I co, trudne? :)  Lemon curd najbardziej mi smakuje w połączeniu z kruchym ciastem. Można go używać jako masę do przełożenia kruchych placków lub do dekoracji kruchych ciasteczek. Jeśli dodacie więcej cukru, wtedy będzie słodszy, ale obawiam się, że cały jego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb z sezamem z nutą czosnku 179

chlebek na zakwasie, tym razem z dodatkiem sezamu i posmakiem czosnku. Bardzo lubie chlebek z czosnkiem jednak taki chlebek dłużej rośnie no i nie wyrasta tak ładnie jak te bez jego dodatku. Próbowałam różne opcje: całe ząbki  i zmiażdżone, sól czosnkową i czosnek granulowany. Jednak w każdym przypadku czosnek nieco hamuje rośnięcie chlebka. Od czasu do czasu jednak(...)dodać pozostałe składniki i wyrobić jednolite ciasto. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 3-4 godziny. Następnie ciasto odgazować (wymieszać) i przełożyć do natłuszczonej keksówki u mnie o wymiarach 13x24. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na kolejne 3-4 godziny. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10 minut, potem zmniejszyć temperaturę

Monia miesza i gotuje
Makowiec świąteczny. 230

niego widelczyk. Masa makowa musi być wilgotna. Doszłam do wniosku, że skoro upiekłam pyszny sernik, muszę spróbować zrobić równie dobry makowiec. Boże Narodzenie bez niego , tak i jak bez pierników nie może się odbyć. W ubiegłym roku też zrobiłam na święta, ale nie byłam zadowolona jak dla mnie był trochę za suchy-wszyscy twierdzili, że jest pyszny(...)roztopić, dodać miód, zmielony mak, kakao, mąkę ziemniaczaną, budyń, powidłaolejek, bakalie smażyć około 15 min. na małym ogniu, pod koniec dodać pianę z baiałek wylać na blaszkę wyłożoną "nakłótym" ciastem piec około 50-60 min w temperaturze 180 stopni. Można na wierzch włożyć kruszonkę lub polukrować

Kuchnia Beaty
Bruschetta 152

Ponoć w życiu nic nie dzieje się bez przyczyny. Patrząc z perspektywy na swoje życie zaczynam wierzyć coraz bardziej w ... przeznaczenie! Ostatnimi laty moje życie przeszło wiele zawirowań, mniejszych i większych. Były postanowienia, które zrealizowane być nie mogły. Były chwile zwątpienia. Marzenia i wiara w lepsze jutro. Prawda jest taka, że ile mamy kłód rzuconych pod nogi, tyle samo(...)coś to oznacza! Tak było właśnie ze mną! Ten czas w moim życiu pokazał mi, że to co kocham to właśnie pieczenie i gotowanie. Odkryłam to co daje mi szczęście. Zaczęłam gotować, zaczęłam piec. Ciasta, chleby. Nowe zapachy rozchodziły się po domu. Zaczęła się chęć dzielenia tym ze światem - z rodziną, przyjaciółmi i znajomymi. Pierwsze zdjęcia jeszcze starym kompaktowym

Plate of Joy
Ciasto kokosowe z pianką i owocami 233

moich ulubionych. Przyznam się bez bicia, że ciasto to efekt uboczny źle ubitej bezy, nie chciało mi się robić nowej porcji, więc postanowiłam upiec ciasto bezowe, które potem przekroiłam i przełożyłam ubitą śmietaną z galaretkami i owocami. Polecam też inne przepisy na ciasta z dodatkiem wiórków kokosowych: Sernik królewski Styropian (ciasto) Czekoladowy styropian Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką(...)Mini Bounty w gorzkiej czekoladzie (mini bounty zartbitter) Ciasto kokosowo-truskawkowe z bitą śmietaną Ciasto kokosowo-truskawkowe A dzisiaj Wam polecam przepis na Ciasto kokosowe z pianką i owocami. Składniki na ciasto: 250 g wiórków kokosowych, 3 jajka 100 g masła, 5 łyżek śmietanki 30%, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 4 łyżki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 330 g jogurtu greckiego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PIERNIK NA PIWIE MIODOWO-CHLEBOWYM Z DOMOWYM POWIDŁEM I MASĄ PIWNO-POMARAŃCZOWĄ. 215

wlewamy roztrzepane jajka cały czas mieszając. Następnie wsypujemy mąki, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Ciasto odstawiamy pod ściereczką, żeby mąka napęczniała.Następnie przelewamy ciasto do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 - 60 minut w 160 stopniach, góra - dół z termoobiegiem. PRZYPRAWA PIERNIKOWA DOMOWA - Przepis na nią tutaj: KLIKNIJ. MASA - WYKONANIE:Odmierzamy pół butelki piwa (szklankę(...)wyczuwa się delikatną nutkę świeżego chleba - nam skojarzyło się z tym co w chlebie jest najlepsze czyli z "piętką". Gdzieniegdzie na języku zostaje przyjemny posmak miodu. Przyznajemy się bez bicia, że 1 butelka musiała zostać rozlana pomiędzy kucharki (w celach czerpania inspiracji i poznawania składnika). Oczywiście (po pierwszym łyku) wpadłyśmy na to samo! Grzane piwo. Domowy

Wypisz Wymaluj
Wypasione ciacha z odzysku 241

także słodka śmietanka 12/18% lub po prostu) mleko 1/2 szklanki mleka 100 g namoczonych wcześniej rodzynek (chyba że ciasto było już z bakaliami) 1 aromat rumowy lub trochę rumu 3/4 słoika dżemu (ja użyłam wiśniowego) ewentualnie trochę cukru pudru (jeśli użyte ciasta były mało słodkie) Do polewy: 200 g dowolnej czekolady (u mnie 100 g gorzkiej i 100 g mlecznej(...)ogóle go dodajemy). Całość bardzo dokładnie mieszamy, rozcierając i ugniatając składniki. Odstawiamy do lodówki na 15-20 min. Po tym czasie z ciasta formujemy spore kulki, które układamy na blasze lub desce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przygotowujemy polewę. Połamaną czekoladę rozpuszczamy razem ze śmietanką i lekko studzimy. (Powinna trochę zgęstnieć, ale nie za bardzo.) Bajaderki możemy całe zanurzyć

Ratunku obiad
Tarta z cebulą i kiełbasą wg Julii Child 202

lodówce od 2h do 2 dni jest jak najbardziej nie do zlekceważenia. Przepis Julii Child przekonał mnie, że tradycja robienia ciasta kruchego bez użycia jajek jest warta kontynuowania.  Składniki:na ciasto (porcja na 2 tarty, połowę zostawiłam na kolejny dzień)2 szklanki mąki tortowej170g zimnego masłałyżka soli1/2 szklanki zimnej wodyna nadzienie2 średnie cebule200g kiełbasy (w przepisie polecano gotowaną(...)smaku solą, gałką i solidnie pieprzem. Formę na tartę wysmarować masłem.Po 2h wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 2 kawałki. Jeden z nich rozwałkować na grubość 2mm. Zawinąć je na wałku i wyłożyć na formę do tarty. Nakłuć widelcem bardzo dokładnie. Piec wstępnie 10 - 15 minut na górnej półce do zarumienienia się w temperaturze 230 stopni.Dno rumianego ciasta wyłożyć

W kuchni wieczorem
1544. Kaiser rolls 143

Przepis na te bułeczki znalazłam na blogu Arabeski.Bułeczki można zrobić z dowolnym dodatkiem wedle własnego gustu ..z sezamem, makiem lub bez niczego... Rolki Kaiser , zwany także rolkę Wiedeń lub dysk rolla (oryginalna nazwa: Semmel lub Kaisersemmel , jeśli wykonane ręcznie także:Handsemmel ), to rodzaj pieczywa , wynaleziony w Wiedniu , i uważa się, że zostały nazwane na cześć cesarza Franz Joseph(...)godzin. Ciasto:  cały zaczyn 150 g mąki chlebowej 5 g suszonych drożdży 2 łyżeczki soli (dałam niepełne) 110 ml wody 1 łyżeczka masła Mąkę , drożdże i sól wymieszać z wodą (najlepiej za pomocą miksera). Stopniowo dodawać zaczyn i mieszać przez 3 minuty. Dodać masło i mieszać kolejne 5-7 minut. Wyrobione ciasto zostawić na 10 minut. Następnie podzielić

Moje domowe kucharzenie
O sosie tatarskim słów kilka. 164

jajek i kiełbasy już za kilka dni! Nie ma czasu na rozpisywanie się, dzisiaj przepis na sos tatarski. Pasuje do wszystkiego! Do jajka, do pieczonego mięsa, do sernika i cytrynowej babki. Nie no, do ciast to może nie do końca, ale do mięsa będzie jak znalazł. I robi się go łatwo. I lepszy niż gotowiec ze słoika. I można przyszpanować(...)być SOSEM? No. Więc mój spływa z łyżki. Do mieszanki majonezowo-śmietanowej dodajemy posiekane drobniusieńko, najdrobniej jak tylko się da grzybki, ogórki, niektórzy nie mogą obyć się bez dodatku cebuli, ale ją można sobie odpuścić. I tak na jajkach z majonezem pewnie leży centymetrowa warstwa szczypiorku. Wszystko jest kwestią upodobań, więc przepis nie będzie przepisem, a jedynie wskazówkami. Jest

wcinaj to
Level up w kwestii domowego pieczywa 186

Dodatkowo zauważyłam mąkę żytnią, i ją również postanowiłam wykorzystać. I wiecie co? Po prostu zmieszałam drożdże, mąki, mleko i wodę, sól i cebulkę, i zrobiłam bułki. Bez przepisu! Bez zastanawiania się na proporcjami. Po prostu wiedziałam, co i jak, i jestem z tego niebywale dumna. Taki mały, prywatny sukces. Level up.Bułeczki wyszły naprawdę smaczne - nieco cięższe(...)zagnieść ciasto. Dodać rozpuszczone i przestudzone masło, wyrobić gładkie ciasto (może się nieco lepić). Wsypać cebulkę, dokładnie rozprowadzić w cieście. Uformować kulę, umieścić w dużej misce i odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania