bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:998/1508)

Figi raz jeszcze. W duecie z malinami 174

chyba. I prezentuje się nieco bardziej profesjonalnie od poprzedniego (niech żyje minimalizm!). I teraz mam do Was, moje Robaczki, pytanie. Co o tym myślicie? Jest lepiej, gorzej, a może bez różnicy? Podobają Wam się większe zdjęcia, czy uważacie, że nie powinnam nimi zbytnio epatować? Powinnam coś jeszcze zmienić, dodać, usunąć? Będę wdzięczna za wszelkie sugestie; skoro już zabrałam się(...)cukru z pewnością są typowo amerykańskie! Zmniejszyłam więc jego ilość, dopasowując ją do naszych, bardziej europejskich , podniebień.  Dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej, ciasto ma piękny, żółty kolor. Wyszło niesamowicie mięciutkie i puszyste, jak gąbeczka! Dzięki pieczeniu do góry nogami, mogło sobie spokojnie wyrosnąć... Wierzch (choć w zasadzie spód) stanowi mieszanina fig i malin zatopionych w słodkim karmelu. Poezja, mówię

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z kremem śmietanowym z mascarpone i białą czekoladą z sezonowymi owocami 135

rodziny. Kruchy spód połączony z delikatnym kremem i pysznymi owocami... Obłęd! A do tego jest bardzo prosta w wykonaniu. Chcecie dowód? Mimi udało się zrobić spód od tej tarty bez większego problemu.  Przy robieniu kremu Moni mi już tak nie zaufała, ale dałabym radę.  Ja nie mogę?! Mogę, więc i Wy możecie! A więc nie ociągamy się(...)następnie dodać białą czekoladę. Wstawić do lodówki. Wyjąć z lodówki ciasto. Rozwałkować. Wysmarować formę olejem i posypać mąką, Przełożyć ciasto do formy.  Po nakłuwać widelcem ciasto i wstawić na 10 minut do lodówki.  Przykryć papierem do pieczenia i dociążyć grochem/ryżem, co mamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Muffinki razowe z orzechami i marchewką (bez pszenicy, bez cukru) 235

Było ciasto marchewkowe, teraz pora na muffinki. Są rewelacyjne, słodziutkie choć nie zawierajaą cukru. Są sycące i zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych, tak więc spokojnie mozna

pyszne zdrowości
Bezy. 237

Od dzieciństwa uwielbiam bezy. Do dziś gdy je widzę uśmiech pojawia mi się na twarzy. Przypominają mi one mnie i moją siostrę, gdy dostałyśmy od rodziców

W kuchni u Moniki
Mini Pavlova 165

wykładać bezę, zachowując odstęp około 5 cm. U mnie z tej ilości białek wychodzi 6 sporych bez. Bezy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopniu i do razu przykręcamy na 150 stopni. W moim starym gazowym piekarniku bezy suszą się przy tej temperaturze około 2 godziny (przez drugą godzinę drzwiczki są lekko uchylone). Beza powinna być z zewnątrz chrupiąca(...)kolorze lekko kremowo-beżowym, w środku delikatna, ciągnąca. Kremówkę ubijamy na sztywno (można dodać odrobinę cukru pudru – ale beza jest już i tak słodka). Wykładamy na wystudzone bezy. Na kremówce układamy konfiturę lub świeże owoce. Posypujemy startą czekoladą. Jeśli bezy chcemy podać dopiero następnego dnia, należy dopiero przed podaniem udekorować je bitą śmietaną – inaczej rozmiękną i zrobią się

Pociąg Do Kuchni
Tarta ze szparagami na cieście francuskim 266

Wiosenna tarta szparagowa z serem w wersji najprostszej z możliwych, ponieważ przygotowana na gotowym cieście francuskim. Szybki i niezawodny pomysł na lekki bezmięsny obiad, kolację lub

wyzwania kuchenne
Placek Trzech Króli 119

brandy, 1 migdał bez skórki Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do 150 g mąki, 100 ml mleka. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rodzynki zalać brandy i zagotować, przykryć, odstawić do ostudzenia. Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn, mleko, 2 jajka i 1 białko, sól i porządnie zagnieść. Ciasto ma być lśniące i gładkie(...)dokładnie wyrobić. Nie zapomnijmy o dodaniu migdała. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto przełożyć do formy, posmarować rozmąconym żółtkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 -40 minut. Komu trafi się kawałek ciasta z migdałem zostaje „królem/królową” i ma prawo panować cały dzień -wszyscy powinni spełniać jego/jej zachcianki. W przypadku

królestwo garów
Poprawiające nastrój ciastka na patyku, czyli cake pops 140

Ostatnio z każdej strony płyną do mnie złe wieści. Po prostu masakra jakaś i tyle. Najgorsze jest to, że nic nie mogę zrobić. Żeby poprawić nam

Pełny talerz
Pączki dyniowe z nadzieniem orzechowym 498

małe kawałki (u mnie druga opcja) - śmietankę zagotować, dodać orzechy oraz cukier, wymieszać, odstawić do ostygnięcia - wyrośnięte ciasto uderzyć kilka razy w celu odgazowania, podzielić na dziesięć części, jeśli ciasto jest klejące, podsypać lekko mąką lub brać natłuszczoną olejem dłonią - każdy kawałek rozciągać dłonią, na środek nakładać łyżeczkę farszu orzechowego, brzegi złączyć razem, sklejając, następnie formować w dłoniach pączki - gotowe(...)ilości, która umożliwi im swobodne pływanie, przykryć pokrywką, smażyć 1,5-3 minuty z jednej strony, po odwróceniu smażyć bez przykrycia do momentu, aż pączki uzyskają złoty lub jasnobrązowy kolor - usmażone pączki wyjmować na talerz wyłożony papierem do pieczenia, w który wsiąknie nadmiar tłuszczu - podczas smażenia regulować temperaturę oleju, niska spowoduje nasiąkanie pączków tłuszczem, zbyt wysoka - szybkie zbrązowienie

Smakołyki Bereniki
O zielonych pomarańczach i cieście z ich udziałem 204

kojarzyły ze Świętami; nie wyobrażam sobie tego okresu bez chociażby jednego z nimi ciasta. W tym roku w grudniu jakoś nam było nie po drodze (za to szaleńczo zajadałam się mandarynkami, których nie potrafię sobie odmówić); tym bardziej więc ucieszyłam się, gdy na styczniowe wspólne gotowanie zaproponowano właśnie deser lub ciasto z pomarańczami. Miałam nadzieję, że uda mi się(...)wylądowały w cieście, ostatnią zjedliśmy ot tak, żeby sprawdzić, jak smakuje. Moim zdaniem miała w sobie coś z grejpfruta, była jakby lekko gorzkawa... Ale to tylko delikatnie wyczuwalna nuta w tle, generalnie smakowała... No cóż, pomarańczowo . Przepis na ciasto znalazłam u Oli , i nie potrafiłam się mu oprzeć. Karmel, na to cieniutkie plasterki pomarańczy, które podczas pieczenia cudownie się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szarlotka bez wyrabiania ciasta 345

Jesienny chłód nie zasmucił mnie tak bardzo, jak coraz szybciej zapadający zmrok. Każdy kto rozpoczyna swoją przygodę z fotografią kulinarną dość szybko orientuje się, że naturalne

W kuchni wieczorem
Muffiny cytrusowe 323

Muffiny cytrusowe to małe babeczki o orzeźwiającym smaku, wzbogacone o aromatyczne kandyzowane skórki owocowe. Jak każde muffiny, również te poniższe przygotujecie w kilka minut, bez użycia miksera. Najbardziej pracochłonną czynnością jest otarcie skórki z pomarańczy i cytryny oraz wyciśnięcie owoców w celu uzyskania soku.Z podanych proporcji można przygotować sześć sztuk.Muffiny cytrusoweSkładniki:100g mąki pszennej25g mąki ziemniaczanej80g cukru50ml oleju1 jajko3(...)pieczenia - w mniejszej misce wymieszać jajko z cukrem (ręczną ubijaczką lub widelcem), dodać ekstrakt z wanilii, olej, wyciśnięty z owoców sok oraz skórkę pomarańczową i cytrynową, wszystko krótko wymieszać- składniki mokre przełożyć do składników suchych, krótko wymieszać do uzyskania w miarę jednolitej masy  - do formy na muffiny włożyć papilotki, nałożyć na dno każdej trochę ciasta, wsypać po kilka

Smakołyki Bereniki
Makowiec 188

drożdżowy rozczyn dodajemy do przesianej mąki. Dodajmy resztę cukru, jajko, szczyptę soli, kurkumę, oraz roztopione letnie masło. Dokładnie mieszamy.I znów odstawiamy, aby podrosło. Na jakieś 40 min.Kiedy nasze ciasto podrosło, to przekładamy na naszą stolnicę i dzielimy na dwie (z mojego przepisu wyszły dwa duże makowce). Każdą część wałkujemy na cienkie prostokąty.Masę makową, wieszać z posiekanymi orzechami lakowymi(...)drugą częścią. Wykładamy na blachę i znów dajemy im podrosnąć.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Kiedy nasze makowce podrosną smarujemy jego wierzch rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 40 min. Wystudzamy.*Makowca można polać lukrem i posypać startą czekoladą.Lukier:270 g cukru pudru1/2 szklanki mlekakieliszek rumuPuder wsypujemy do rondla i zalewamy mlekiem. Podgrzewamy na małym ogniu, aż zgęstnieje

Moje pyszne gotowanie
Szarlotka brzoskwiniowa 179

Jabłka, cynamon, imbir, gorąca herbata...hmmm bez wątpienia zapach zimy, domowego ciepła i rodzinnej atmosfery. Dzisiaj postanowiłam sobie fundnąć odrobinę tego klimatu w ten zimny warszawski dzień. Składniki:170 g mąki razowej 125 zimnego masła2 łyżki cukru pudru 2 żółtkaszczypta imbiru łyżka gęstej śmietany1,50 kg jabłek 100 g cukry trzcinowego 2 łyżeczki cynamonu(...)momentu zmiękczenia.Odstawić do przestygnięcia.Okrągłą formę posmarować tłuszczem, większą część ciasta rozwałkować, wyłożyć spód. Jabłka przełożyć na ciasto, na wierzch położyć połówki brzoskwini. Ciasto, które nam zostało "porwać" na małe kluseczki i zrobić a'la kruszonkę na cieście.Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 min w 180 stopniach. Podawać do kawusi na śniadanie, do herbaty na podwieczorek

pieprzny smaczek
Odrywane drożdżowe ciasto z cytrusową nutką 230

kruszona, bez, w formie bułeczek, z owocami... Ale od kiedy upiekłam to odrywane ciasto, zdecydowanie plasuje się ona na pierwszym miejscu. Jest doskonałe. Słodkie, puszyste, z aromatem cynamonu i korzennych przypraw... A dopełnieniem jest polewa z kwaskowatymi smakami cytrusów: limonki, cytryny i pomarańczy. Mówię Wam, niebo w gębie !Odrywane drożdżowe ciasto z cytrusową nutkąProporcje(...)naturalnego4 łyżki cukru pudru1 łyżka soku z  cytryny1 łyżka soku  z pomarańczyotarta skórka z limonki2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowejWykonanie:Ciasto drożdżowe wyrabiam zawsze w maszynie do pieczenia chleba. Wkładam wszystkie składniki, najpierw płynne, później suche, a na sam koniec kruszę drożdże. Ustawiam na program "ciasto rosnące"i  po 90 minutach

Kulinarne przygody Gatity