Przygotowując bezy z kremami śmietanowymi należy je spożyć zaraz po przygotowaniu, ponieważ beza się rozpuści, natomiast krem na bazie masła i czekolady sprawi, że taki tort
Jadło i czytadłoŚwięta Wielkanocne tuż tuż,więc nie może obejść się bez tradycyjnego mazurka ale w wersji nowoczesnej.Cytrynowy krem powoduje,że mazurek nie jest przesadnie słodki a lekko kwaskowy.Można kontrolować ilość cukru jeżeli ktoś lubi słodkie lub bardziej kwaśne. Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej 100 g cukru 200 g masła 4 żółtka na twardo 1 łyżka lodowatej wody(...)składników.Ciasta przerzucamy na stolnicę i szybko zagniatamy.Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min.godzinę.Ciasto wałkujemy i wykrawamy mazurki w kształcie jajek.Z resztek ciasta robimy plecionkę i obklejamy dookoła mazurka.Spody nakłuwamy widelcem i ponownie wstawiamy na ok.godzinę do lodówki.Pieczemy w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem do 180 º C na ok.30-35 min.(Czas pieczenia
Anielskie wypiekiszachownica :). Tym samym, jest to bardziej efektowna wizualnie wersja tego wypieku :). Osobiście je uwielbiam; niby w smaku proste i bez większych fajerwerków, ale ma w sobie to coś, co już od czasów dzieciństwa mnie w nim urzeka...puszyste, piaskowe ciasto, krem budyniowy i gruba warstwa czekoladowej polewy - to chyba właśnie to :). Każdy, kto choć raz się zetknął(...)waniliowy lub rumowy, wedle gustu. Dla mnie to ciasto w klimacie migdałowym jest jeszcze smaczniejsze. Choć wykonanie wydaje się skomplikowane, to zapewniam, że wcale tak nie jest. Aha, jeszcze jedno - tak jak w przypadku tradycyjnego Metrowca, tak i tu wychodzą dwa ciasta, więc miejcie to na uwadze zabierając się za pieczenie ;). Polecam :). W związku z tym, że ciasto jest
Opowieści z piekarnikajest jasna, puszysta dodajemy przesiane przez sito mąki i proszek do pieczenia (można bez proszku, ale z nim biszkopt wychodzi wspaniały). Mieszamy powoli by nie stracić napowietrzenia białek. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zakładamy obręcz i wykładamy masę. Pieczemy w 170 stopniach przez około 30 minut (do suchego patyczka). Masa: 1 opakowanie(...)dolny smarujemy pół masy, przykładamy drugi krążek, kolejne pół masy i przykrywamy wierzchem biszkoptu. Wkładam na chwilę do lodówki (na tacy od trortownicy z obręczą zapiętą w połowie ciasta) by masa stężała i wytrzymała ciężar galaretki i truskawek na wierzchu Przygotowuję galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Dodatkowe truskawki kroję na pół (około 10 szt) Wyjmuję torcik z lodówki, układam truskawki
MojaQchnia.plokazji pizzy na kalafiorowym spodzie, że pizza bez sera, to nie pizza ;) I o ile ta na kalafiorowym była dobra tak po 3 kęsie ;) tak tą polecam jeszcze mocniej, bo jest zupełnie inna w smaku i zdecydowanie bardziej podobna do tej tradycyjnej. Składniki na jedną pizzę o śr ok 22cm Ciasto: 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)czosnku Szczypta soli i pieprzu Rukola Sposób przygotowania: Jajka mieszamy z cukrem i drożdżami, do masy dodajemy wszystkie pozostałe składniki ciasta, prócz jogurtu. Przykrywamy folią spożywczą (ale nie szczelnie) i wstawiamy na noc do lodówki. Przed pieczeniem ciasto mieszamy z jogurtem, wylewamy na blaszkę, wyrównujemy na grubość ok ½cm i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego
Kuchnia w czekoladziepestek dyni, 50 ml smakowego oleju rzepakowego czosnek bazylia, 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego, pieprz czarny mielony do smaku, 15 szt. całych zielonych oliwek bez pestek, 125 g świeżej rukoli, ciasto: 20 g świeżych drożdży, 300 g mąki poznańskiej typ 500, ½ łyżeczki cukru, 1 płaska łyżeczka soli, 2 jajka, 125 g sera camembert z pieprzem, 100 ml wody(...)gładkiej kremowej konsystencji. ciasto: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem soli, cukru. Dodajemy połowę mąki, jajka, 2 kopiaste łyżki pesto i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę i dokładnie mieszamy z pomocą robota z końcówką haka. Na sam koniec dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser camembert. Całość dokładnie wyrabiamy. Ciasto ma być luźne
Moniki Smakołykiciasto kruche 200g mąki pszennej 100g masła 50g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody szczypta soli - na masę budyniową 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 40 gram 30g masła 2 łyżki cukru 375ml mleka - dodatkowo 150g borówek, jagód 250g malin* masło do wysmarowania foremek mąka do podsypania * można użyć innych owoców, jak brzoskwinie, winogrono, kiwi, truskawki. Przygotowanie(...)pędzelkiem), ciasto rozwałkować (jeśli jest klejące, można lekko podsypać mąką) na placek o gruości 2- 3 mm. P lacek ułożyć na kilku ustawionych obok siebie foremkach, palcem lekko wyłożyć ciastem foremki, przycisnąć u góry, by brzegi foremek odcięły nadmiar ciasta lub większą szklanką wykrawać koła. S krawki ciasta ponownie rozwałkować i wyłożyć kolejne foremki Ciasto nakłuć widelcem, babeczki piec
Wołowina od rekinaolejem i włożyć ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie wyciągnąć ciasto, odgazować, czyli rozpłaszczyć i złożyć kolejno każdy brzeg do środka delikatnie spłaszczając ciasto. Ponownie włożyć do misy i pozostawić na godzinę. Przygotować naczynie do wyrastania ciasta - koszyk lub np. duże naczynie żaroodporne lub misa. Wyłożyć je ściereczką i suto oprószyć mąką każdy cal. Ciasto lekko odgazować(...)łączeniem do góry. Posypać słonecznikiem i lekko mokrą ręką docisnąć ziarna, Pozostawić do wyrastania na półtorej godziny. Nagrzać piekarnik do 200C wraz z blachą, na której będzie pieczony chleb. Przed samym pieczeniem wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Przełożyć chleb na dużą drewnianą deskę do krojenia lub łopatę (przyłożyć deskę do naczynia i szybko obrócić do góry nogami
Czerwony Gupikskład gotowego produktu nie zwracałam wtedy uwagi. Teraz mijając sklepowe półki, które uginają się od ciast w paczkach uśmiecham się, bo po pierwsze przypominają mi się tamte ciężkie czasy (bez internetu), a po drugie mąkę i kakao to ja sobie sama wymieszam. Te składniki zawsze mam w domu. Po co kupować mieszankę mąki z kakao, syropem glukozowym, aromatami(...)powodzeniem może zastąpić tort urodzinowy. Składniki na ciasto 2 łyżeczki sody 60 g cukru trzcinowego 250 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 250 g jogurtu greckiego 2 jajka 80 ml oleju Stadniki na krem 250 g mascarpone 330 ml śmietanki 30 % / 36% Dodatkowo 3-4 banany sok z cytryny Wykonanie Ciasto: w jednej misce wymieszać wszystkie mokre składniki
lady-och-mistrzyni.blogspot.comnich zapomniała :) Jest takie przysłowie, które mówi że szewc bez butów chodzi i ja tych butów, tzn tortu na swoje urodziny zazwyczaj nie mam. Chyba, że sobie sama go upiekę, a skoro życzenia były, to i torcik też musiał być :) Powstał na moim ulubionym cieście czekoladowym, które oczywiście musiało wyrosnąć z wielką górą na środku. Na taką górę(...)okruszków ciasta znalazł się maczek mango od Delecty, który wniósł chrupkość i dodatkowy, egzotyczny smak. W taki sposób powstał mój torcik urodzinowy… dla mnie, ale z myślą o moich synkach i mężu, którzy śpiewali mi „sto lat” :D CIASTO CZEKOLADOWE: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
https:KKuchniaMniamdziś na śniadanie mieliśmy pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach pieczywo. Polecam je każdemu, kto lubi domowe bułki, kto chce wiedzieć czym karmi rodzinę lub tym, którzy zostali dziś bez pieczywka! :) Przepis zaczerpnęłam od Kasi z bloga Gotuję, bo lubię , po lekkich modyfikacjach. Składniki: (na 12 sporych bułek) 730g mąki pszennej typ 450 + trochę do podsypania 16g suchych drożdży(...)ciasta drożdżowego lub robotem planetarnym) dość rzadkie ciasto - nie będzie odchodzić od ścianek. Posypać z wierzchu lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie wyłożyć ciasto na omączoną stolnicę, zarobić, podzielić na 12 części, każdą z nich uformować w bułeczkę (zwijając brzegi do środka). Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć
Cakes By Kejtboskie i urzekające, to jednak tutaj najbardziej polecam Wam właśnie mango. Składniki: 125 g masła 125 g cukru 300 g miodu 2 łyżeczki curry / garam masala w proszku (bez czosnku!) 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 600 g mąki (plus dodatkowo do podsypywania) 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej Delecta 250 g ugotowanej marchewki , zmiksowanej na puree 1 jajo(...)przyprawami oraz puree marchewkowe. Wyrobić gładkie ciasto. W razie konieczności dodać nieco mąki. Ciasto piernikowe schłodzić w lodówce przez 45 minut. Po chłodzeniu powinno mieć konsystencję plasteliny. Ciasto partiami rozwałkowywać na placki o grubości ok. 5mm. Jeżeli trzeba podsypywać mąką. Wykrajać pierniczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej mąką (jeżeli podsypywaliśmy mąką podczas wałkowania
Pełny talerzKruche ciasteczka dają nam wiele możliwości. Pasują na większość okazji, w zależności od dekoracji świetnie sprawdzają się na okolicznościowe święta. Nie są mdłe ani zbyt słodkie
Tagebuch po polskuwiele wcześniej, bo przynajmniej zachłysnę się tym pięknym pachnącym cynamonem klimatycznym Christmas time.W spokoju, bez nerwów.. Przygotowałam dzisiaj dla Was bardzo zdrowe ciasteczka, tak po prostu bez przepisu, to co mi kulinarna dusza podpowiedziała, to dodałam. Mocno pachnące świętami :-) Składniki: 2,5 szklanki płatków owsianych (+ dodatkowo ok. 2ch łyżek) 1 jajko 170 g masła(...)wymieszać i połączyć z masą jajeczno - bananową . Dodać bakalie, cynamon, kardamon i sól. Wszystko razem wymieszać,ciasto powinno być gęste w razie potrzeby dodać kilka łyżek płatków owsianych lub mąki Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (z termoobiegiem). Blachę wyłożyć papierem do pieczenie. Dłońmi formować kulki a następnie spłaszczyć ręką lub drewnianą łyżką, jak to woli. Piec
pieprzny smaczekfigami , pyszne proste bez żadnych kremów :) Jeśli macie ochotę na gorącą kawkę i babeczki to zapraszam :) Składniki : 3 białka klasy M( średniej wielkości ) 160 g cukru 3 żółtka klasy M 180 g masła 180 g mąki 20 g kakao na czubek noża sody oczyszczonej 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 125 ml mleka(...)wiórki czekoladowe i pianę z białek. Wszystko delikatnie wymieszać. Budyń ugotować w 1,5 szklanki mleka , ma być gęsty. Do foremek na babeczki lub małych papilotek nakładać po łyżce ciasta , następnie łyżeczkę budyniu i znowu łyżkę ciasta. Figi umyć i pokroić w pół plasterki ułożyć na babeczce lekko dociskając. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilijeśli macie – kilka drobno usiekanych liści świeżej szałwii. Ciasto dzielimy ‘Pi razy drzwi’, bez ważenia, na 4 mniej więcej równe porcje i zaczynamy wałkowanie. Podczas wałkowania jednej części, resztę ciasta trzymajcie w woreczku foliowym, żeby nie obsychała. Delikatnie podsypujemy stolnicę mąką i wałkujemy ciasto na grubość około 2-3mm. Ja robię pierogi wycinając okręgi dużą szklanką. Łyżeczką kładę(...)wody) i partiami, po 8-10sztuk gotuję pierogi 2 minuty od wypłynięcia. Patent na to, żeby po ugotowaniu się nie zlepiały, jest prosty – naszykujcie sobie blachę do pieczenia i olej rzepakowy. Wlejcie na blachę, 2-3 łyżki oleju, wrzucajcie tam odcedzone, świeżo ugotowane i gorące pierogi, poruszając blachą obtoczcie je w tłuszczu i zdejmijcie łyżką cedzakową
Karo in the Kitchensezamem, ale można je robić z wieloma innym dodatkami. My w naszych burgerowych przepisach będziemy chcieli wykorzystywać najróżniejsze bułki, z różnymi dodatkami. Tutaj przedstawię wam przepis na bułki bez dodatków (takie jak na zdjęciu), ale na końcu przepisu podam listę składników, których też możecie użyć. W przepisach na burgery będziemy się odwoływać właśnie do tego przepisu na bułki(...)zagniatamy ciasto przez 15 minut, aż będzie elastyczne i nie będzie się kleiło do dłoni. Odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozwalamy odpocząć przez 30 minut. Po tym czasie dzielimy na 6 części (po 140 g), lepimy kule i spłaszczamy mocno, tak żeby miały około 2-2,5 cm wysokości. I układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Marder&Marder ManufactureNie wiecie jak bardzo, bardzo, bardzo chciałam podzielić się z Wami tym przepisem! W KOŃCU udało mi się. Zrobiłam perfekcyjne, idealnie dopasowane do moich
Gotowanie to kochanienasion słonecznika Dodatkowo: Słonecznik do posypania chlebka Mąki, zakwas, sól oraz nasiona słonecznika wymieszać dodając wodę. Ciasto powinno być gęste i kleiste. Powinno też dać się wymieszać. Następnie przekładamy masę do formy o wymiarach 35 cm x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Zwilżoną wodą ręką równamy wierzch, posypujemy nasionami słonecznikiem i delikatnie dociskamy. Owijamy folią spożywczą (albo wkładamy(...)nagrzanego na 240°C na 10 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 200°C i pieczemy chleb przez 1,10 godz po czym wyjmujemy chleb z piekarnika, odrywamy papier do pieczenia i wkładamy chleb znowu do piekarnika na kolejne 10 minut na dopiekanie (bez foremki). Po tym czasie wyjmujemy chleb i studzimy na kratce. Upieczony chleb wydaje głuchy dźwięk
Delicious TitbitsSkładniki: pieczarki 50 dag, szpinak świeży lub mrożony 50 dag, pory 2 większe, cebula 1 sztuka, mięso wieprzowe bez kości 50 dag, Kucharek - uniwersalna 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 pęczek, papryczka chili 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, ciasto francuskie 1 rolka, ser żółty 15 kostek, sos pomidorowy - ile potrzeba pieczarki pokroić w pół talarki i na oleju gorącym(...)pietruszki razem z papryczką chilli z pestkami i podsmażać wszystko mieszając z 5 minut rolkę ciasta rozwinąć i podzielić na 15 kwadratów - każdy wkładać do foremek silikonowych do ciasta nakładać czubatą łyżkę nadzienia i na wierzch wcisnąć kostkę sera żółtego /użyłam królewski/ piec w 200C około 30-35 minut do złotego ciasta SOS: przecier pomidorowy 100 gram wymieszać
W Mojej Kuchni Lubięzrobić.. no i wybór padł na tartaletki z musem truskawkowym.Ciasto kruche może być białe..ale do ciasta kruchego dodałam kakao i kawę ...chociaż to nie jest konieczne ..Proste..i smaczne..można zrobić dużą tartę lub kilka tartaletek. CIASTO: 1 ¼ szklanki mąki 0,5 szkl. cukru pudru 1 łyżka kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej ½ łyżeczki sody(...)szkl. cukru sok z 0,5 cytryny 2 łyżki żelatyny 300 ml śmietany 36% Zagnieść ciasto i schłodzić.[ ja najpierw wyłożyłam ciasto do tartaletek i wstawiłam je do lodówki]. Foremki do tartaletek wysmarować masłem, wyłożyć ciastem , nakłuć widelcem. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pozostawić do wystygnięcia. Żelatynę rozpuścić
Moje domowe kucharzenieBardzo polubiłam wypieki z mąki gryczanej ale należą one to raczej tych suchych a tym razem miałam ochotę na wilgotne ciacho. Nie wiedziałam czy z mojego
Mienta blogzdrowsze i mniej kaloryczne, bez gęstego, tłustego sosu. Do tego idealne na jeden kęs. Świetnie sprawdzi się podczas spotkania ze znajomymi. Ja podałam je z dipem czosnkowym Prymat. Tortille:350g mąki pszennej, łyżeczka czosnku granulowanego, ok. 1 szklanki przegotowanej zimnej wody. Mąkę przesiać, dodać czosnek, stale zagniatając powoli wlewać wodę. Odrywać małe porcje ciasto, rozwałkowywać i smażyć na odrobinie(...)oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Wymieszać z połową twarogu i piersią kurczaka. Doprawić do smaku. Tortille smarować resztą twarogu, nakładać farsz, zrolować. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 10 min w temp. 180st. Następnie pokroić w wąskie paski, owinąć pokrojonymi wzdłuż cienkimi plastrami ogórka, spiąć wykałaczką. Podawać z dipem np. czosnkowym - opakowane wymieszać z majonezem
Z miłości do słodkościBezy to jeden z ulubionych deserów mojego dziecka. Czy ja lubię bezy? To zależy od dnia. Oboje lubimy wyjadać bezy w trakcie suszenia, dlatego zawsze wyciskam
Blondynka GotujeFormę do tarty mam prostokątną, dopiero po zrobieniu tej tarty dokupiłam okrągłą, gdyż zostało mi sporo ciasta. Wkrótce podam kolejny przepis na tartę, tym razem prawdopodobnie
Moje WyrobyNajlepsze pierogi robi moja mama. Opanowała ona do perfekcji nie tylko konsystencję ciasta ale i warkoczyk, jakim zdobi pieroga. Pierogi z komosą ryżową w rosole z
mecooksJeśli lubicie dutch baby pokochacie clafoutis. Robi się go z identycznych składników, ale smakuje inaczej, bo jest zapiekany z owocami. Smakuje bosko! Grzeszne śniadanie z owocami
Niedzielny kucharzNajlepsze pierogi robi moja mama. Opanowała ona do perfekcji nie tylko konsystencję ciasta ale i warkoczyk, jakim zdobi pieroga. Pierogi z komosą ryżową w rosole z
mecooksBardzo proste ciasto z dodatkiem dyni , które nie wymaga wielu składników. Nie ma w nim cukru, a także popularnych jego zastępników, a za to są daktyle
Zdrowie na języku :Ptart, muffinek czy fartuszki, bądź te mniejsze gadżety, które oprócz swojego ciekawego zastosowania są urocze. Nie raz zdarzało mi się oglądać na przykład piękne, stylowe karafki czy patery do ciast, a jednak nigdy żadnej nie kupiłam, bo nie była to rzecz pierwszej potrzeby. Bardzo lubię designerskie kubki na herbatę, czajniczki, mieszadła, łyżki, które tak w zasadzie nie są niezbędne(...)Osobiście nie wyobrażam sobie bez niej swojej kuchni. Również do przygotowania tarty przydadzą się ciężarki ceramiczne. Dzięki ich użyciu wszystkie Wasze wypieki będą wypieczone równomiernie, bez wybrzuszeń. Moździerz będzie niezbędny do rozcierania, rozdrabiania przypraw i ziół. To gadżet, który dodatkowo może służyć za piękną ozdobę. Prezent dla osób, które nie wyobrażają sobie kolacji bez lampki wina
Kuchnia Bazyliibrownie obiecuje przyrządzać je częściej. Wykonuje się je szybko, nie trzeba go zapiekać. Pamiętajcie, że wegańskie nie tuczy, więc bez wyrzutów wcinajcie na zdrowie 😋. Składniki na średniej wielkości tortownicę: 2 szklanki puree z dyni (pieczona dynia zblenowana na gładką masę), 300 g sezamu, 1 szklanka kakao lub karobu lub pół na pół, 5 łyżek słodu - syropu klonowego(...)słodem. Gotową masę umieszczamy w tortownicy lub ceramicznym bądź szklanym naczyniu. Wyrównujemy łyżka wierzch i dekorujemy. Umieszczamy w lodówce na minimum 3 h. Im dłużej schładzamy, tym lepiej ciasto się kroi. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuszkl. mąki teff Incola -1/2 szkl. mąki kokosowej Incola -1/2 – 3/4 szkl. ksylitolu -2 duże jajka -4 pełne łyżki oleju kokosowego -napój roślinny lub mleko np. bez laktozy (ilość w zależności od chłonności mąk) -cynamon (ilość w zależności od preferencji) Owocowy środek -1 dojrzały banan -mały pęczek rabarbaru -szklanka truskawek Dodatkowo -ulubione lody domowe lub kupne(...)Wszystko wymieszać i dolać jeszcze trochę napoju roślinnego aby nie było suchej mąki. Odczekać kilka minut by mąki wpiły płyny. Ciasto ma być plastyczne, mokre ale bardziej ma przypominać mokry piasek. 6. Tortownice wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i delikatnie „uklepać” pierwszą warstwę ciasta (mniej więcej połowę). 7. Na pierwszą warstwę wyłożyć plasterki banan, połówki truskawek oraz nieco
Candy Pandasużyłam w większości produktów mrożonych: Warzywa na patelnię z przyprawą Włoską, Hortex -1 opakowanie Gotowe, mrożone ciast francuskie- 1 opakowanie Ravioli ze szpinakiem i ricottą- kilka sztuk 1 jajko 2 łyżki masła kilka oliwek starty ser Grana Padano Ciasto francuskie po wcześniejszym rozmrożeniu kroimy lub kwadraty o wymiarach około 8×8 cm Następnie umieszczamy(...)znajdziemy w opakowaniu z mrożonką i umieszczamy w środku tarteletek. Na wierzchu układamy po jednej sztuce ravioli, dodajemy pokrojone oliwki i posypujemy serem. Piekarnik nagrzewamy do temp 220 C. Pieczemy Tarteletki około 15 minut. Te przekąski doskonale smakują zarówno na zimno jak i na ciepło
Kasia i jej kobiecy światefekt jest powalający - nie tylko pięknie się prezentuje, ale również smakuje znakomicie. Żadne ciasto nie może jej dorównać! U mnie słodki smak bezy został przełamany kwaśną konfiturą z gruszkami domowej roboty, a do tego dużo bitej śmietany, kawałki gruszek oraz domowy karmel. Wyjątkowy deser! Składniki: Beza: 4 białka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu jabłkowego(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez 80-90 min. Po upieczeniu, studzimy w wyłączonym piekarniku. Karmel: Cukier wsypujemy na suchą patelnię i rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni. Podgrzewamy na średnim ogniu, bez mieszania, do momentu, aż cukier zacznie brązowieć. Gdy cukier już się cały rozpuści i będzie
Kuchnia MagdaLenysycącym mięsnym farszem. Farsz można wzbogacić kolorową papryką. Danie można podać z ulubioną surówką lub bez dodatków. Przepis z miesięcznika "Gotuj krok po kroku". Polecam! Tarta z mięsem mielonym Składniki na formę 26cm: Na kruche ciasto: 200g mąki pszennej 100 g zimnego masła pół łyżeczki soli 50ml zimnej wody Na farsz(...)Ciasto: z podanych składników zagniatamy szybko gładkie ciasto. Owijamy je folią i schładzamy 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkowujemy na wymiar formy (tak, by ciasto przykryło też boki). Ciastem wylepiamy formę, nadmiar ciasta odkładamy na bok (można przed wałkowaniem odkroić nieduży kawałek na dekoracyjne paski). Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i obciążamy fasolą, grochem lub małymi kokilkami. Ciasto podpiekamy
Smak mojej kuchnicebuli pokrojonej w pióra. Ja marynowałam w jednym kawałku około 20 h. Możecie marynować je w plastrach i oczywiście skrócić ten proces. Pieczarki miksujemy. Podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu, aż odparuje z nich woda. Doprawiamy solą i tymiankiem. Gdy pieczarki ostygną mieszam je z surowym jajkiem. Plastry mięsa rozbijamy tłuczkiem, tak jak na kotlety schabowe. Ja zawsze(...)odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gdy wszystkie składniki ostygną dzielimy ciasto na kawałki nieco większe od kawałków podsmażonego mięsa i nakłuwamy je gdzieniegdzie widelcem. Na ciasto wykładamy solidną łyżkę pieczarek, nieco cebulki, plaster mięsa, a na nie jeszcze trochę pieczarkowej masy. Zwijamy w zgrabne roladki i smarujemy ich wierzch rozmąconym żółtkiem. Pieczemy w 180 stopniach, około 20-25 minut
Pichceniomaniaprzesiewamy, dodajemy powoli do masy jajecznej, mieszamy, dodajemy olej, pokruszone na drobno wafelki, mieszamy delikatnie. 3.Przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, przewalamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Do tzw. "suchego patyczka". Ciasto studzimy na kratce, przekrawamy na dwa blaty. Masa wafelkowa: 400 ml śmietanki 30% 2 serki mascarpone (2 x 250g) 3 łyżki cukru(...)przestudzoną żelatynę, miksujemy do połączenia się składników. Masę dzielimy na dwie części. 3. Jedną częścią masy smarujemy spodni blat ciasta. 4. Do drugiej połowy masy dodajemy pokrojona na drobno wafelki, mieszamy drewnianą łyżką i wykładamy na masę bez dodatków. Przywykamy drugim blatem ciasta. Wkładamy do lodówki. Dodatkowo: 90 g czekolady gorzkiej 60% 2 łyżki masła 1.Czekoladę razem
kruche babeczkiteż nie mieliście w tym roku czasu zrobić pierniczków? Ja nie zdążyłam! Nic straconego, zawsze można upiec to proste, szybkie i obłędnie pyszne brownie bez mąki ;) Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 5 jajek 200 gram bezglutenowej gorzkiej czekolady 100 gram masła 50 gram cukru trzcinowego 2 łyżki miodu gryczanego 3 łyżki domowej przyprawy korzennej ( TU znajdziecie przepis(...)dodajemy quinoę, a następnie mieszamy ją z roztopioną czekoladą z przyprawą i skórka pomarańczową. Następnie mieszamy to z ubitymi białkami. Tak przygotowane ciasto przekładamy na okrągłą tortownicę (o średnicy 18-20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30 - 35 minut. Po wyjęciu ciasto powinno upaść, a po rozkrojeniu powinno
Quinoa Raz!serkiem mascarpone. Mój tort ma delikatny smak kawy dzięki smakowej masie kajmakowej, i delikatną dekorację z borówki amerykańskiej. Dla mnie zawsze wszystkie ciasta są zbyt słodkie, ale słodycz bezy nigdy mi nie przeszkadza, a nawet w jakiś magiczny sposób uzależnia, bo zawsze sięgam po dokładkę. W końcu cukier działa na nasz mózg(...)pozwolić na taki cukrowy zastrzyk. Składniki: Beza • 8 białek z dużych jajek • 450 g cukru • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej • 2 łyżki octu Krem • 250 ml śmietanki 30% • 250 ml serka mascarpone • 1 puszka masy kajmakowej o smaku kawy – 400 g • borówka amerykańska do dekoracji Wykonanie: Beza • Białka ubić na sztywno. • Dodawać
To co kochambardzo dojrzałe śliwki węgierki i postanowiłam je wykorzystać właśnie do sernika. Wyszły ozdobne kleksy w delikatnym śliwkowym smaku. Uwielbiam takie… bez spodu, bez polewy, lekko słodkie. Ciasto numer jeden na mojej Top Liście to zdecydoanie sernik! Składniki: • 1 kg sera białego mielonego • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego • 6 jajek • 2 opakowania cukru(...)zewnątrz. • Na powierzchnę sera nakładać po łyżce mus sliwkowo-serowy, po czym przemieszać delikatnie całość łyżką. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. • Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120 st.C i piec 90 minut. • Po tym czasie zostawić w wyłączonym piekarniku na 15 minut, otworzyć piekarnik
To co kochammasy makowej. Wymieszałam delikatnie za pomocą łyżki. Piekarnik włączyłam na 180 °C (termoobieg) Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia. Masę makową przelałam do tortownicy, wyrównałam wierzch i wstawiłam do piekarnika na około 45 minut. Piekłam do tzw. suchego patyczka Po upieczeniu studziłam w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu przekroiłam w poprzek na dwa krążki(...)połowę masy karmelowej (może być nawet gorąca). Przykryłam drugim krążkiem ciasta i wyłożyłam resztę masy. Wyrównałam wierzch i odstawiłam do zastygnięcia. Po chwili zrobiłam dekoracyjny wzorek a po wystudzeniu masy tor wstawiłam do lodówki. Byłam zadowolona z tego wypieku. Tort wyszedł pyszny. Bez przesady. Ładny. To widać. I kuszący... nie da się ukryć. Polecam
Kuchnia u Krysipieczenia formy o wymiarach 25 x 40 cm, wyrównuję powierzchnię łyżką. Piekę w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C do zarumienienia biszkoptu.Wystudzony biszkopt dzielę na dwie części. Rozpuszczam 2 galaretki według przepisu na opakowaniu lecz z użyciem 3 szklanek wody. Truskawki szypułkuję, myję, osuszam na ręczniku papierowym, zostawiam część na ułożenie na wierzch ciasta(...)połową cukru pudru i dodaję rozpuszczoną żelatynę, chwilę mieszam i daję pokrojone w plasterki truskawki. Wykładam na połowę biszkoptu i przykładam drugą połówką biszkoptu. Drugi raz przygotowuję śmietanę tylko bez dodawania truskawek. Wykładam na ciasto. Układam połówki truskawek. Tężejącą galaretką polewam ciasto. Zostawiam ciasto w lodówce do stężenia galaretki
Cukiernia Pychotkidodać wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Sos: puszka pomidorów bez skórki (odsączonych z zalewy) 2 ząbki czosnku sól pieprz bazylia oregano cukier Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować blenderem. Ilość przypraw dobrać według własnego smaku(...)podsmażyć z obu stron na patelni. Przygotowanie pizzy: Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części i uformować z nich spody. Każdy posmarować sosem, a następnie wyłożyć cebulę i plastry bakłażana oraz posypać rozmarynem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C i piec ok. 15-20 minut. Serem posypać pod koniec pieczenia
zadanie-gotowanieciasto na niedzielę , które zabieram do znajomych, crumble z jabłkami. Szybkie i bezglutenowe crumble w wersji wegańskiej, bez dodatku rafinowanego cukru. Zamiast masła użyłam kokosowego oleju, a same crumble z jabłkami “osłodziłam ” daktylami i syropem agawe. Crumble to ciasto bezglutenowe, bo upiekłam je z gryczanych płatków. Crumble z jabłkami Składniki: prostokątna forma(...)kostkę. Dodaj do orzechów wraz z gryczanymi płatkami. Dodaj syrop agawe i kokosowy olej. Mieszaj do utworzenia kruszonki. Posyp jabłka kruszonk i wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika. Piecz przez crumble przez 25 minut, aż jabłka będą miękkie, a kruszonka lekko zrumieniona. Podaj crumble z kokosową śmietaną, lekko ubitą i posypaną cynamonem. The post Crumble z jabłkami bezglutenowe appeared first
codojedzeniałóżku coś mnie trafiło i postanowiłam podziałać co nieco w kuchni, efekt wyszedł całkiem niezły więc się dzielę z Wami przepisem na razowe drożdżówki bez cukru, ale za to z serem i bakaliami Ciasto: 400g mąki pełnoziarnistej (u mnie żytnia) 100 g mąki pszennej 15 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych 1 łyżka (20 g) miodu(...)ciasto, a następnie zostawiamy je do wyrośnięcia. Nadzienie: 400 g. twarogu kremowego 1 jajo 1 garść rodzynek 1 garść suszonej żurawiny Mieszamy ze sobą wszystko do połączenia składników. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy serem i zwijamy jak roladę. Następnie kroimy w plastry ok 2-3 cm grubości. przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Cynamonowe szczęścieserem w postaci tego smakołyku i najczęściej na śniadanie (zamiast kanapek !!!) - w wersji na lenia bez żurawiny i orzechów, z garścią słonecznika :D No dobra, ale nie o moich przywarach miałam tu rozprawiać, tylko o buraczanym cieście. Zapomniałam dodać, że ciasto nie zawiera jajek. A mimo to ma idealną strukturę i smak. Także wyciągajcie ze spiżarni buraki albo(...)oleju (0,5 szkl.) 200 g gęstego jogurtu naturalnego (niepełna szklanka) 250 g mąki pszennej (1,47 szkl.) 120 g brązowego cukru (0,55 szkl.) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g czekolady (np. pół na pół gorzkiej i mlecznej / ja dałam mleczną) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu wanilinowego SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 100 ml śmietany
Słodko-Słony Świat Ilonychleb bananowy z bloga Chillibite . Jednak z niedoboru składników i ogólnej "biedy przedzakupowej" musiałam dostosować go do panujących w mej spiżarni warunków. Składniki: 3-4 przejrzałe banany ( waga bez skóry około 370g ) 2 jajka 2/3 szklanki cukru ( lub mniej jeśli wolicie mniej słodkie wypieki ) 2/3 szklanki oleju rzepakowego lub innego roślinnego 2 pełne łyżki jogurtu naturalnego 30 g śmietanki(...)masę. Do jaj dodać powoli olej i olejek rumowy. Następnie dołożyć rozgniecione banany, jogurt i śmietankę - zmiksować. Wsypać mąkę, wyrobić ciasto. Na sam koniec dodać do ciasta bakalie i czekoladę - wymieszać. Keksówkę o wymiarach .... wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto do formy i piec w temperaturze 160 stopni przez 50-55 minut. Upieczone ciasto pozostawić na pół godziny
kolorowotorcikoworobią to Chińczycy w Pekinie, czyli jedząc kaczuszkę w formie małych rolek z warzywami, odsyłam na mój przepis Chrupiąca pierś kaczki - Jak przygotować mieso kaczki do pieczenia SKŁADNIKI: 6 łyżek sosu hoisin 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego (najlepiej ciemnego) 2 łyżki pasty z brązowej fasoli (black bean paste) 3-4 łyżki brązowego cukru, miodu(...)cukru 1-2 łyzki zimnej wody 1 łyżka miałkiej mąki kukurydzianej dodatkowo wybrane z poniższych: 1-2 cebuli dymki ze szczypiorem 1/2 ogórka wężowego 1 czerwona cebula cieniutkie krążki ciasta do kaczki po pekińsku upieczone mięso kaczki (najlepiej oczywiście w stylu kaczki po pekińsku) Wykonanie: Mąkę kukurydzianą wymieszać w zimnej wodzie i odstawić Patelnię postawić na ogniu i dać
Sztuka gotowania w/g SamiryPyszne i łatwe do wykonania, każdy będzie zadowolony. Często w sobotę jak mam czas to lubię się poeksperymentować w kuchni i zrobić rodzinie niespodziankę. Ciasto na naleśniki – wszystkie składniki dokładnie wymieszać za pomocą miksera i odstawić na chwilkę. Nadzienie – Kurczaka pokroić w cienkie słupki, paprykę oczyścić z nasion, błonek i pokroić w paski, pieczarki umyć i pokroić(...)naleśnik, a potem już można smażyć bez oleju. Usmażyć cienkie naleśniki i zaraz położyć nadzienie i sos. Można dodać do środka trochę rukoli. Złożyć do siebie najpierw dłuższe boki, potem krótsze. Odwrócić górą do dołu, na górze naciąć duży X, położyć na blaszkę i obsypać parmezanem. Nagrzać piekarnik do maximum i piec paczuszki naleśnikowe około 10 minut, muszą lekko
Kuchnia Pokoleńbananów. Bez dodatku cukru i mąki. Oczywiście nie smakuje jak „prawdziwe” czekoladowe brownie, ale jest ciekawą odmianą dla wielbicieli ciast czekoladowych lub propozycją dla osób dbających o linię. 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody szczypta soli 2 banany 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki miodu (ewentualnie można pominąć, banany sprawiają że ciasto jest(...)kaszę zblendować na gładką masę. Przełożyć do garnka. Następnie zblendować banany. Dodać do kaszy wraz z jajkiem, jogurtem, miodem i kakao. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam podłużnej formy o wymiarach podstawy 28 x 8 cm). Piec około 50-55 minut w temperaturze 180°C. Sprawdzić patyczkiem stopień upieczenia (powinno być wilgotne
Bulliorozwałkowaniem ciasto musi być schłodzone(!); w przeciwnym razie masło rozpuści się w cieście i całość będzie bardzo trudno zwijać i wałkować. - po 3 krotnym rozwałkowaniu i składaniu ciasta - przykryć je przezroczystą folią i pozostawić w lodówce na całą noc (lekko podrośnie). Przekrój ciasta na rogaliki marcińskie 3. Na drugi dzień ciasto podzielić na 4 części; każdy płat ciasta rozwałkować(...)pomocą noża wyciąć wydłużone trójkąty. N a każdy kawałek ciasta nałożyć sporą łyżkę masy makowej; lekko zwinąć, końcówkę naciąć, boki delikatnie rozłożyć i zwinąć (poniżej wersja obrazkowa). Przygotowane rogaliki przykryć ściereczką i poczekać, aż lekko podrosną. Następnie każdy rogal posmarować roztrzepanym jajkiem. Rogale piec w 180 °C przez 35-45 minut (w zależności od wielkości rogalików; najlepiej piec
Ugotowaćbez niczego. Jeśli jest ładna forma do pieczenia to wygląda efektownie. Inspiracją był przepis stąd . Babka podana na talerzu Porcelana Bogucice . Składniki: 4 jajka 1/4 szkl cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 400 g masy krówkowej o smaku orzechowym Helio 3/4 szkl oleju 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Wlać esencję waniliową dodać masę krówkową i ponownie zmiksować. Mąki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać przez sitko. Porcjami dodawać do masy jajecznej na przemian z olejem i miksować na wolnych obrotach do momentu aż składniki się połączą. Formę wysmarować i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto, włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 50 minut
Ala piecze i gotujebrzoskwiniami …I zwykłe drożdżowe bez żadnych dodatków!I ten zapach unoszący się w domu jeszcze przez długie godziny!Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto drożdżowe , które absolutnie nie wymaga wyrabiania!Zasypujemy , zalewamy i zostawiamy , żeby pracowało.Już po kilku godzinach możemy się cieszyć jego smakiem! SKŁADNIKI :CIASTO :- drożdże – 50 g- cukier – 1 szkl- cukier waniliowy(...)masło – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO :Do miski kruszymy drożdże, posypujemy cukrami.Polewamy olejem i zimnym mlekiem.Dodajemy rozbełtane jajka , zasypujemy mąką.Przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce ( nie mieszając wcześniej ! ).Po tym czasie mieszamy łyżką i dodajemy uprzednio namoczone rodzynki lub żurawinę.Wlewamy do tortownicy wyłożonej ( tylko spód ) papierem do pieczenia. KRUSZONKA :Składniki na kruszonkę mieszamy / rozcierając
Ostra na Słodkododajemy posiekane orzechy i delikatnie mieszając łączymy z masą żółtkową i pianą z białek.Wlewamy stopione masło i ponownie mieszamy.Masę wylewamy do tortownicy ( 18 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut.Dokładnie studzimy , rozcinamy na 3 równe blaty.KREM CZEKOLADOWY:Śmietanę gotujemy z miodem , zdejmujemy z ognia.Dodajemy drobno posiekaną czekoladę(...)czekoladę.Po ok.2 minutach mieszamy na gładki, lśniący krem.Zalewamy nasze schłodzone ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.Dekorujemy wg. własnego pomysłu!Pycha!Przepis powstał w ramach konkursu organizowanego przez markę Paclan i Manufakturę Czekolady.Dzięki niemu mam szansę wziąć udział w fantastycznych warsztatach w Manufakturze Czekolady .Przyznaję bez bicia … mieszkam w Krakowie … przechodzę koło Manufaktury co kilka
Ostra na SłodkoJakiś czas temu robiłam barmbrack cake z rodzynkami..a teraz jest bez rodzynek,ale z kruszonką na wierzchu.. 500 g mąki 350 g tłustego mleka 1 małe jajko, ubite 50 g masła 90 g cukru opakowanie (7 g) suszonych drożdży kilka kropli olejku cytrynowego Mąkę wymieszać z drożdżami(...)Stopniowo dodawać do mąki, jednocześnie zagniatając ciasto. Dodać ubite jajko i olejek. Zagniatać ciasto przez ok. 7-10 min.Ciasto będzie mokre i kleiste - takie ma być. Zagniatać ciasto przez ok. 7-10 min. Przełożyć do miski wysypanej mąką (około garści), przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto odgazować, zagnieść. Włożyć do miski, do ponownego
Moje domowe kucharzeniedziała na zasadzie "podpatrzone, wykonane, wrzucone". Oczywiście są i takie przepisy, które przechodzą z dziada pradziada i nie ma opcji, aby nie przewinęły się na blogach jako babcina receptura. Bez bicia przyznaję, że i mi zdarza się czasem zawiesić oko na inne, zaprzyjaźnione blogi. Czasem do zrobienia jakiegoś dania skusi mnie pięknie wykonane focisze. Dziś pierwsza dawka inspiracji. Upichcimy(...)ciasta. tarta chlebowa z farszem ruskim Uwielbiam "ciekawe" tarty. Ta to mój totalny MUST HAVE do wykonania. zupa-norweska W prostocie siła. I smak. Z wykonaniem poczekam jak wrócimy do Norge, bo tam łosoś bardziej norweski ;) muszę tylko pomyśleć nad zastąpieniem pora. placki z kaszy gryczanej z fetą i wędzonym łososiem I znów Pan łosoś. A co?! krem z pieczonych
bastalenawpisy..[w tym 3 wpisy bez przepisów]..Obserwatorów bloga do tej pory mam 174, a "polubień" na FB 172..dziękuję bardzo...Brałam udział we wspólnym wirtualnym pieczeniu chleba i nie tylko chleba..kolejne takie wirtualne spotkania są dalej planowane..takie spotkania z innymi blogerkami/blogerami.. chociaż tylko wirtualne to fajna zabawa...W styczniu najczęściej zaglądaliście między innymi(...)konkursu.A teraz 10 wpisów cieszących się powodzeniem w styczniu.. Mięsko na kanapkiSałatka z tortelliniSałatka z makaronemSałatka z kaszą kuskusMielonka na kanapkiPączki bez jajek na gazowanej wodzieSerca drobiowe w sosieSałatka z makaronemMielonka na kanapkiProste i szybkie ciasto kakaowe
Moje domowe kucharzenieBabeczki powstały poprzez modyfikację przepisu na ciasto bezowo-migdałowe z białą czekoladą. Idealne dla fanów bezy. Polecam również przepis na krem, jest naprawdę prosty i możecie wykorzystać go roównież do innych babeczek oraz tortów. Bezowo-migdałowe babeczki z kremem kawowym Składniki: 4 białka 40 g drobnego cukru 130 g białej czekolady 100 g płatków migdałowych 2 łyżki zmielonych migdałów(...)masy białkowej pozostałe składniki i delikatnie wszystko mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Ja u żyłam foremek silikonowych, które w wypadku tych babeczek sprawdzają się doskonale. Przekładamy ciasto do foremek. Pieczemy około 35-40 minut. Studzimy babeczki w piekarniku. Przygotowujemy w międzyczasie krem. Wszystkie składniki na krem mieszamy mikserem na niskich obrotach. Wkładamy do lodówki na około godzinę.Gotowym
Mania Gotowaniałyżki płatków owsianych 2 łyżki otrębów 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta sody 1 jajko 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 jabłko pół łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka miodu naturalnego Sposób przygotowania:W blenderze miksujemy otręby i płatki owsiane. Przesypujemy do miseczki i dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cynamon, mieszamy. Wbijamy jajko, dodajemy jogurt naturalny i miód. Po dokładnym(...)obrane i pokrojone w drobne kawałki jabłko i ponownie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju (lub jak ktoś ma patelnię teflonową, są o wiele lepsze) nakładamy łyżką wymieszane ciasto. Przykrywamy przykrywką i zmniejszamy ogień. Każdą stronę smażymy ok. 3 min lub krócej, aż do zarumienienia.Polecam również o zrezygnowaniu z cynamonu, jak ktoś nie lubi zbyt słodkich placuszków.Smacznego
Truskawkowa Fiesta