ciepłą, zupę, danie główne i deser. No i oczywiście ze 2 wina i herbatę, żeby zobaczyć, czym się poi gości. Dobrze by też było dowiedzieć się, kim są właściciele. Bez tego nie ma co się wypowiadać. Jak się domyślacie rzadko spełniam te wygórowane warunki, ale jakiś czas temu byłam w Domu polskim przy Belwederskiej, gdzie trochę zjadłam, więc uważam(...)marynowanym borowikiem Babeczka z musem z koziego sera Bio, karmelizowaną cebulą i żurawiną. Krem z pieczonego buraka z kuleczkami koziego sera i jajkiem przepiórczym Comber z sarny z knedlem ze śliwką podaną w sosie wiśniowym Tarta z kwaśnym kremem cytrynowym z kawałkami kruchej słodkiej bezy Właścicielka restauracji żartobliwie określa się ostatnią kucharką litewską, ze względu na swoje nazwisko panieńskie
Ugotowane pozamiataneciasto w wersji fit. Nie odkładając kulinarnych eksperymentów na później upiekłam jogurtowo-żytnie ciasto. Dla przełamania smaku dodałam jabłka i porzeczki. Pyszne! A ponieważ jest jakby trochę fit, to bez wyrzutów sumienia pozwoliłam sobie na dodatkowy kawałek (albo i dwa:) Składniki: 150ml gęstego jogurtu naturalnego 2 jajka 100g brązowego cukru 100ml oleju rzepakowego 150g mąki pszennej 70g mąki żytniej(...)mniejsze kawałki. Formę (25x13cm) wyłożyć papierem, wylać połowę ciasta, na ciasto wyłożyć połowę kawałków jabłka i cześć porzeczek. Z wierzchu wyłożyć pozostałe ciasto, wyrównać, na cieście poukładać kawałki jabłka i porzeczki. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 35-40 minut w temp. 170stC (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto wyjąć z foremki, studzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem
Obiad gotowyjajka eko - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżka stopionego masła - cukier bądź słodzik do smaku Wszystkie składniki, wymieszaj trzepaczką na gładką masę. Ciasto będzie bardzo rzadkie. Odstaw na godzinę - nie pomijaj tej czynności, robimy to po to aby gluten uwolnił się do ciasta, dzięki czemu ciasto będzie miękkie i delikatne. Po tym czasie smażymy(...)białego sera - 1 jajko - 2 łyżki śmietany (zamiennie użyj jogurtu greckiego) - ziarenka z 1/2 laski wanilii - 2 łyżki cukru Całość zmiksuj blenderem na gładką masę. POMARAŃCZE: - 2 pomarańcze bez białej skórki inaczej będą gorzkie! - 1 łyżka cukru - 2 łyżki miodu - 1 rozgnieciony goździk - 1 ziarno kardamonu zielonego Na patelnię wyłóż pokrojone w plastry pomarańcze, dodaj cukier, miód i przyprawy
SMYKWKUCHNIPavlova jest ciastem, które znajduje się na mojej prywatnej liście Top Cake. Lekki bezik z kremem i sezonowymi owocami. Jest to deser, który tygryski lubią najbardziej. Bezę z tego przepisu robiłam już kilka razy i zawsze wychodziła idealnie chrupka na wierzchu i puszysta wewnątrz. I jak tu utrzymać dietę, kiedy tyle przepisów jeszcze do wypróbowania ;) Beza 4 białka(...)szczypta soli 220 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu ryżowego Włączamy piekarnik bez termoobiegu by w trakcie ubijania już się nagrzał do 120°C. Białka wrzucamy do miski, dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywną pianę. Gdy białka są już dobrze ubite dodajemy sukcesywnie cukier i dalej miksujemy do momentu aż masa będzie gładka. Wlewamy ocet
Emskie SmakiDo wykonania dzisiejszego bezglutenowego spodu będziecie potrzebować przede wszystkim mąki gryczanej. Polecam zrobić ją samemu - wyjdzie znacznie taniej niż za kupioną w sklepie. Potrzebny będzie jedynie
Powiedz dietom nieOj mam słabość ostatnio nie tylko do słodyczy, ale i do przepisów Kingi Paruzel - kolejne cudo od niej. ¾ szklanki cukru brązowego ⅔ szklanki oleju
Humanistka w kuchnimielone orzechy laskowe podprażyć na patelni bez tłuszczu (lub użyć kupnych podprażonych), ostudzić. Z pomarańczy zesterem ściąć skórkę, następnie wycisnąć sok. Orzechy wymieszać z posiekaną skórką pomarańczową, sokiem z połowy pomarańczy i miodem. Jeśli używasz cukru, podgrzej go do rozpuszczenia w soku pomarańczowym. Na koniec wmieszać pianę ubitą z 1 białka wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, następnie podzielić(...)mata/deska na której układamy rolki z nadzieniem była podsypana mąką. Zapleść 3 zwinięte rolki w warkocz. Podobnie postąpić z drugą chałką. Chałki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną, i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 20 minut wyrośnięte chałki posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Posypać płatkami migdałowymi i cykrem perłowym. Piec w 180`C 35 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przytłaczające. Ma to coś, co sprawia że człowiek chętnie do niego wraca. Ciasto można przygotować z owocami lub bez, u mnie jest to czarna porzeczka z nalewki, w oryginalnym przepisie wykorzystane są śliwki maczane w brandy. Ciasto robiłam również w wersji bezglutenowej – przepis znajdziecie tu . listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='25 g kakao(...)łyżeczka cynamonu Formę do babki wysmarować masłem, wysypać mąką. Owoce z nalewki odsączyć z nalewki na sitku. Delikatnie posypać mąką (po to żeby owoce nie pospadały na dno podczas pieczenia). W garnuszku z grubym dnem umieścić wodę, masło, czekoladę, kakao, 80 gr cukru, delikatnie podgrzać, żeby cukier się rozpuścił. Zdjąć z palnika, ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę
moj przepis naGofio stanowiło główny posiłek Guanczów - dawnych mieszkańców Wysp Kanaryjskich. Obecnie jest obowiązkowym składnikiem wielu potraw w kuchni kanaryjskiej. Gofio to rodzaj mąki, którą przygotowuje się z
My Chcemy Jeśćzrobieniu ciasta została mi całkiem niezła miseczka. Ponieważ nieco wyeksploatowałam się ciastowo w ostatnim czasie, miałam ochotę na coś bardziej wytrawnego. I wtedy pojawiła się inspiracja ze strony Domowe Gotowanie . Wiśnie jako dodatek do mięsa. Brzmiało kusząco. PIERŚ Z KACZKI W SOSIE WIŚNIOWYM 2 piersi z kaczki 1/2 czerwonej cebuli 120g wiśni (waga bez pestek) 100ml soku wiśniowo-jabłkowego(...)dołu, kładąc na mocno rozgrzaną, suchą patelnię. Po tym czasie ostrożnie obracamy mięso i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Podsmażone piersi umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, skórą do góry i pieczemy 45-50 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni po mięsie zostawiamy około dwie łyżki wytopionego tłuszczu i na nim podsmażamy cebulę. Dodajemy wydrylowane wiśnie, szczyptę tymianku
les mirabellesrety, uwielbiam ten chlebek!! Zwłaszcza na śniadanie ze śliwkowym kremem czekoladowym :) Zobacz, jaki prosty przepis, a przy tym w zdrowszej wersji - na mące pełnoziarnistej i bez dodatku cukru, cała słodycz pochodzi z dojrzałych bananów. Dla osób unikających glutenu cenną informacją będzie fakt, że mąkę pszenną można zastąpić migdałową lub kukurydzianą. Podobno... wersji bezglutenowej jeszcze nie próbowałam, więc głowy(...)zmiksować za pomocą blendera. 3. Mąkę wymieszać z karobem, sodą i solą. 4. Połączyć mąkę z bananami, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Gęste ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli konsystencja ciasta jest zbyt gęsta, tzn. ciężko miesza się łyżką, to trzeba dodać ciut więcej wody. 5. Piec przez
Domowa Cookierenka Agiwiesz co począć z nadmiarem białek ? Bezy Ci się znudziły? Zapraszam na pyszne ciasto - ptasie mleczko. Zachwycające, lekkie i zwiewne jak piórko, puszyste, obłędnie smaczne, po prostu rozpływające się w ustach. Na biszkoptowym spodzie, waniliowa pianka z włoskiej bezy, tradycyjnie wykończona polewą czekoladową zachwyci każdego łasucha. Zamiast żelatyny do zagęszczenia białek użyłam agaru, który powoduje, że masa robi się(...)cukrem na puszysty biały, kogel-mogel. Na koniec delikatnie do ubitych jajek wmieszać przesiane i wymieszane mąki - pszenną z ziemniaczaną. Masę wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać szpatułką i piec w 170`C 20-25 minut. Studzić na kratce 200 g cukru wsypać do rodelka, zalać 75- 80 ml wody i doprowadzić do wrzenia. Woda
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sernik, który jest połączeniem tych dwóch, niezwykłych składników. Czekolada w wypiekach i deserach jest niezastąpiona. Ale któż wyobraża sobie dobry deser bez aromatycznej kawy? W moim serniku ten aromat kawy jest delikatny, nie przeszkadza w delektowaniu się ciastem. Polecam Sernik kawowy na czekoladowym spodzie składniki na spód: 250 g czekoladowych ciastek owsianych 50 g gorzkiej czekolady 70 g masła(...)podwoją swoją objętość. Dodajemy do nich ser i ponownie miksujemy. Na końcu dodajemy kawę i jeszcze raz miksujemy przez chwilę. Gotową masę serową wykładamy na spód z ciastek. Pieczemy sernik przez 1 godzinę w temperaturze 150 ° C. Po upieczeniu pozostawiamy sernik w wyłączonym piekarniku jeszcze przez około 10-15 minut. By przygotować polewę podgrzewamy w kąpieli wodnej śmietanę i czekoladę
Przysmaki Karolkiwnętrza tarty. Nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni przez ok. 15-20 minut lub do momentu aż wierzch ciasta ładnie się zrumieni. W trakcie pieczenia figi puszczają dużo soku - przed przełożeniem na talerz polecam lekko przechylić formę i do podstawionego naczynka odlać nadmiar płynu - będzie idealny do polania tarty(...)towarzystwie absolutnie cudownych lodów z kolorowym pieprzem. Zwolennikom ostrej jazdy nie muszę nawet polecać, by lody dodatkowo oprószyli świeżo mielonym pieprzem - mrauuuu LODY Z KOLOROWYM PIEPRZEM /trzyskładnikowe, bez użycia maszynki do lodów, przepis własny/ 4 szklanki śmietany kremówki 420 ml mleka słodzonego skondensowanego kolorowy pieprz – do smaku, gruboziarnisty W misce ubić śmietanę aż zacznie nabierać objętości. Odstawić
KUCHARNIADzięki zaproszeniu od Agencji Blomedia 21.11 w czwartek popędziłam jak na skrzydłach do Warszawy do siedziby Unilever ( producenta m.in Kasi do pieczenia , która to
Ostra na Słodkomuffinki są najprostsze i najzwyklejsze, bez dodatków i dodatkowej pracy. Czyli jest to coś dla zapracowanych osób, które nie mają zbyt dużo czasu na rozpieszczanie siebie i bliskich. Przepis wygrzebałam na blogu tysiąc smaków, trochę go zmodyfikowałam na własne potrzeby. Wyszły mi 22 babeczki :)Składniki:2 szkl mąki1 łyżka mąki ziemniaczanej0,5 szkl cukru1 łyżka cukru waniliowego(...)miski wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i mąkę ziemniaczaną.Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy masę do białości. Następnie dodajemy mleko i olej - miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę z dodatkami i ostatecznie wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Do papilotek nakładamy masę tak do połowy (ciasto sporo rośnie). Pieczemy w nagrzanym piekarniku
charlotte gotujeDodatkowo również dodałam małe różyczki na środku i jeszcze mniejsze między podwiniętymi końcami ciasta..Można zrobić oczywiście z innym barwnikiem albo i bez barwnika...zamiast masy makowej można użyć masy kajmakowej, masy z twarogu, dżemu itd..Ciasto wygląda rewelacyjnie ..można je kroić, ale my zjedliśmy je odrywając po kawałku..Polecam.. 15 g drożdży świeżych 90 g masła(...)barwnik i wyrobić ponownie.Odstawić do wyrośnięcia.Z obu części odłożyć po małym kawałku ciasta.Z białego ciasta rozwałkować 2 koła o średnicy ok. 27-30 cm, a z ciasta z barwnikiem rozwałkować 1 koło. Przenieść jedną białą część na blachę do pieczenia, a jeszcze lepiej rozwałkować lub ręcznie uformować koło bezpośrednio na blasze .Posmarować masą makową , przykryć rozwałkowanym kolorowym
Moje domowe kucharzenieradość – jest dokładnie na odwrót! Uwielbiam szperać po internecie w poszukiwaniu prezentów dla bliskich i cały rok czekam na to by móc zaszyć się w kuchni i gotować świąteczne ciasta i wegańskie pasztety. W zeszłym roku się nie udało – Święta spędziłam z dala od rodziny (i kuchni!), za to na Venice Beach w Californii. Fajnie? Może i tak, ale temperatura(...)angielsku) Dla: Pasjonata bezglutenowych wypieków, Alergika (osoby chorej na celiakie, uczulonej na gluten), który chce zacząć piec bez gotowych, bezglutenowych mieszanek mąk. To najwspanialsza książka kulinarna jaka wpadła ostatnio w moje ręcę! Urzekł mnie już wstęp, czyli wprowadzenie do bezglutenowego pieczenia, gdzie autorka książki (i właścicielka bezglutenowej piekarni) zdradza tajniki pieczenia opartego na bezglutenowych mąkach
Fill The BowlLatem nigdzie nie odpoczywa się lepiej niż na świeżym powietrzu. Cień drzewa, koc, ulubiona książka i coś pysznego Ale co zabrać ze sobą na taki mini
Słodkie okruszkiBeza Pavlova to deser marzenie: chrupiąca z wierzchu beza kryje piankowe nadzienie, a do tego lekka bita śmietana i to, co w tym okresie najcudowniejsze - pyszne
Food Square