Moja rodzina uwielbia wszelkiego rodzaju ciasteczka. Ostatnio gustujemy w ciachach owsianych. Te są szczególnie pyszne , bo prażony słonecznik nadaje im lekko orzechowy posmak. Bardzo zdrowe
Smaczne ZdroweDzisiejszy przepis powstał na spontanie! Zadziałało kilka czynników: 1) zapotrzebowanie na wegańskie muffiny dla dziewczynki 2) szał na zielone wypieki 3) otrzymane od GlutenFreeBox owocowe wegańskie
Candy PandasJest tłusta, kaloryczna, uzależniająca, niezbyt zdrowa, stosunkowo droga… A mimo wszystko od czasu do czasu warto po nią sięgnąć i choć odrobinę przypomnieć sobie czasy
Kuchennyviral.plKolejny, przetestowany przeze mnie przepis z książki 120 przepisów bezglutenowych Beaty Połatyńskiej. I kolejny udany i smaczny wypiek:-) Bułeczki są najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu
Ze smakiem bez glutenuWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-5 Składniki na naleśniki: 300 g mąki, jajko, 250 ml mleka
JejKuchniaNaleśniki uwielbiamy. Wczoraj na kolację usmażyłam kilka placków i nadziałam je zesmażonymi jabłkami z gruszką i odrobiną cynamonu. Mąż zjadł kilka na kolację, Staś pewnie zje
Niebieski kubek z kawaDzisiejszy dzień to dla wielu dzieci zupełna nowość! Pierwszy dzień w szkole to duże wydarzenie także dla rodziców. Sama pamiętam jak wspólnie z rodzicami 1
Szybko Tanio Smacznieciasto bananowe Sophie Dahl- proste,bez dodatków. Banana bread wzbogacić o ulubione bakalie, czekoladę czy orzechy jednak sam smakuje mi najbardziej. Świetnie się sprawdza jako śniadanie a jakby (nie wiem jakim cudem ale...) zdarzyło się Wam, że sczerstwieje można obtoczyć go w jajku i usmażyć na maśle - polecam jest pyyyycha Banana Bread - klasyczne ciasto bananowe Składniki(...)używania miksera. Zawartość obu misek łączymy i dokładnie mieszamy widelcem lub kuchenną rózgą. Dodajemy ekstrakt waniliowy. Jeszcze chwilę mieszamy. Przekładamy do formy keksówki o wymiarach 10 x 20 cm. Pieczemy ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wyjmując chlebek możemy sprawdzić suchym patyczkiem czy jest dobrze upieczony. Smacznego! Artykuł Chlebek bananowy Sophie Dahl pochodzi z serwisu Sierotka maRysia
sierotka maRysia w kuchniskładników i wyrobić ciasto. W trakcie wyrabiania dodawajcie masło. Dodajcie więcej mąki jeśli ciasto będzie za rzadkie. Dobrze zagniecione/ wyrobione ciasto powinno być miękkie i elastyczne i tak wyrobione ciasto włóżcie do wysmarowanej olejem miski i przykryjcie do wyrośnięcia na co najmniej 1 do 2 godzin. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełóżcie na wysmarowaną tłuszczem(...)rozciągnąć w dłoniach. Posypcie wierzch bułką tartą i ułóżcie połówki śliwek rozcięciami do góry, aby sok nie wsiąkał w ciasto. Odstawcie do wyrośnięcia- powinno solidnie się napuszyć. U mnie trwało to około 75 minut. Posypcie kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni około 35-40 minut. Powodzenia
Piekarz-Kucharz-Garkotłukdziwnego, w końcu to magiczna noc. Idealne również na słodki upominek dla bliskich. Z pewnością ucieszą oko i podniebienie obdarowanych. Niezwykle urocze i aromatyczne z lekko kakaowym posmakiem bez problemu znajdą swoich zwolenników. Składniki (6 choinek): Pierniczki: 0,6 kostki (120 g) masła 4 łyżki (48 g) cukru pudru 3 łyżki (75 g) miodu 1 małe jajko 1 łyżka(...)otrzymanej masy uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (przynajmniej godzinę). 5) Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na ok. 4 mm, różnej wielkości ( tutaj 5 wielkości) foremkami w kształcie kwiatków wycinać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 6) Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 10 min. 7) Przygotować lukier. Białka ubić
Fitsweet.mepory zrobiłam to chyba coś jest na rzeczy, jako, że on zawsze ma coś do powiedzenia co można by było zrobić lepiej. Ciasto jest bez dodatku mąki, co jest bardzo ciekawe. Jest to ciasto z pochodzenia z Neapolu a nazywa się Migliaccio, które je się najczęściej podczas karnawału. W oryginalnym opisie dodaje się kieliszek limoncello, rodzaju likieru, ale niestety(...)skórkę z limonki i ekstrakt waniliowy. Następnie dodajemy stopniowo masę z kaszy manny i mieszamy aż obie masy dokładnie się połączą. Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy na to nasze ciasto, pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut aż się zarumieni na wierzchu. Ja swoje ciasto dodatkowo po ostudzeniu polałam czekoladowym ganache na które przepis znajduje się tutaj - - - > Ganache
Delusional TrinePyszny chlebek z oliwkami, bez drożdży, bez wyrabiania i wyrastania. Jego przygotowanie zajmuje jedynie 15 minut! Wykonany z mąki Szymanowskiej ekologicznej i Polskiego Oleju Rzepakowego. Można podawać go na ciepło lub zimno, sam lub jako dodatek do zup czy sałatek. Smakuje wyśmienicie 😋 Idealny zarówno na pierwsze jak i drugie śniadanie 😉 Składniki: 2 szklanki mąki Szymańskiej ekologicznej(...)wino oraz olej i mieszamy dokładnie, aż ciasto zrobi się gładkie. Oliwki kroimy w cienkie plasterki, a ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do ciasta. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do pizzy i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przenosimy do keksówki (12 x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Kuchnia MagdaLenymięsa gotowanego bez kości, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 1 ostra papryczka, 50 ml bulionu, sól, pieprz, cukier, 500 g szpinaku mrożonego, liście, tłuszcz do smażenia (masło, smalec), 1 opakowanie ciasta francuskiego*, Szpinak ułożyć na sicie, zostawić do rozmrożenia. Mięso zemleć. Cebulę pokroić w półplasterki. Czosnek i papryczkę posiekać. Na tłuszczu zeszklić cebulę z dodatkiem szczypty cukru i soli(...)szpinaku ułożyć masę mięsną, na nim resztę szpinaku. Wolny pas ciasta lekko posmarować wodą. Ciasto zrolować, zaczynając od dłuższego boku z farszem. Po zwinięciu lekko docisnąć, aby lepiej się trzymało. Pokroić w plastry grubości około 1,5 cm. Układać plastry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 15 minut. Najlepsze są ciepłe
królestwo garówupieczeniu możemy je od razu zajadać bez czekania z zmiękną ;) Składniki na około 40-50 pierniczków : 300 gr mąki pszennej 50 gr mąki ziemniaczanej 75 gr masła 75 gr miodu 75 gr cukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 % 1 jajko 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki przyprawy di piernika 2 łyżeczki kakao twarde powidła śliwkowe do nadziania Polewa czekoladowa(...)Wszystkie składniki oprócz sody i śmietany, przekładamy do miski (masło siekamy). sodę mieszamy z kwaśną śmietaną i dodajemy do miski. Zagniatamy ciasto. 2. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce przez 1-2 h ( u mnie całą noc ) 3. Ciasto dzielimy sobie na pół i wałkujemy na grubość około 3 - 4 mm. Wycinamy szklanką kółka (ważne aby kółka były większe od naszych
Gotowanie...to proste !bardzo wygodna opcja - wieczorem przygotowujemy ciasto, a rano jest ono gotowe do przyrządzenia gofrów. Przyznam, że w weekendy dosyć często je robię wg tego przepisu, ale jakoś do tej pory nie miałam okazji, by się nim z Wami podzielić - gofry zbyt szybko znikają z talerza ;) Jest to wersja fit przepisu - bez mleka, bez dodatku cukru, na zdrowym(...)misy miksera, dodać mleko z drożdżami, jajka, olej kokosowy i szczyptę soli. Dokładnie zmiksować. Misę przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Rano rozgrzać gofrownicę i piec gofry zgodnie z instrukcją urządzenia. Do gofrów polecam smażone jabłka z cynamonem - 3-4 jabłka obrać, pokroić na kawałki, przełożyć do rondla z grubym dnem, zasypać cynamonem i smażyć na małym
Domowa Cookierenka Agi