już płynna. Do wykonania użyłam formy wielkanocnej w kształcie jajek - kupiłam ją parę dni temu w Kauflandzie za 7,50zł. Możecie użyć formy na muffinki lub upiec je bez foremek - będą bardziej płaskie, ale nie wpłynie to na smak :) Składniki na 9 bułeczek: 50ml mleka 2 jajka 250g mąki orkiszowej jasnej (może być pszenna) 5g suchych drożdży(...)minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto rośnie bardzo wolno, po 1,5h zmiana nie będzie bardzo widoczna, ale tak ma być. Wyciągamy ciasto z miski, zagniatamy na kształt rolady i tniemy na dziewięć kawałków. Każdy kawałek rozwałkowujemy i nakładamy na jego środek 2 kostki czekolady. Sklejamy ciasto i formujemy bułeczkę. Układamy
Gotowanie i blogowaniemuffiny jogurtowe, obłędne z jabłkami , cynamonem i kruszonką. Będzie ich teraz więcej, bo moje dziecko do szkoły już poszło, a wolę mu dać takiego słodycza w formie domowej babeczki, ciasta, batona, niż te kupne. Niestety kiedyś już pisałam, że rodzice chyba nie chcą dbać o swoje dzieci, jak widzę pełną śniadaniówkę słodyczy (wafelków, chipsów, czekoladek), a kanapki tam nie widać(...)pory nie pije napojów gazowanych, bo mu nie dawaliśmy i dla niego to jest po prostu dziwne i nie chce, a inni w jego wieku, bez coli i innych takich ani rusz. Ja postanowiłam, że tak nie będzie, może wziąć słodycza, staram się, żeby był domowy, a jak nie to w miarę zdrowy, ale i kanapkę, owoca też musi
kruche babeczkiCiekawy deser w postaci ciasta bez odrobiny cukru. Całej masie słodkości dodają jedynie banany, zaś kiwi dodaje nutę kwaśnego smaku. Ciasto jest zdrowe i mogą go z spokojnym sumieniem jeść również osoby na diecie. SKŁADNIKI 150 g kaszy jaglanej 500 ml wody szczypta soli 2 łyżki masła 2 banany 4 kiwi WYKONANIE Wodę zagotować, wsypać do niej kaszę jaglaną(...)kiwi, zmiksować na jednolitą masę (najlepiej użyć w tym celu blendera ręcznego). Tak przygotowaną masę przełożyć do formy i wyrównać górę. Pozostałe kiwi pokroić w plastry i wyłożyć na cieście. Piec przez około 35 minut
Passions hobbies lifeŚwięta wielkanocne bez jajek? Chyba nikt z nas sobie tego nie może wyobrazić, jednak zamiast klasycznie podanych jaj – zaszalej w tym roku i zaskocz rodzinę czymś, czego dotąd nie robiłaś! Jajka to prawdziwy symbol świąt wielkanocnych. Jest doskonałym i obowiązkowym daniem na świątecznym stole. Składniki: 200 ml letniej wody 15 g drożdży 350 g mąkipszennej 30 g otrębów(...)minut, aż ciasto będzie sprężyste. Ciasto przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy 60 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W tym czasie jajko gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na osiem części, lekko rozwałkowujemy. Na każdym kawałku układamy jajko. Zlepiamy ciasto, formujemy kulę i zlepiamy brzegi. Jajka w cieście umieszczamy na blaszce wyłożonej
Podróż w kulinariaziołowej 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka majeranku sól , pieprz olej do smażenia foremka aluminiowa 20 cm x 7 cm lub mała foremka do ciasta maszynka do mielenia mięsa Link do filmu z przygotowania : Pieczeń rzymska z ziemniakami https://www.youtube.com/watch?v=O73BVdKBpQI Przygotowanie : Cebule kroję w kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju na patelni przez około 10 minut(...)masę przekładam do foremki ,delikatnie ugniatam i wyrównuję górę . Pieczenie pieczeni rzymskiej z ziemniakami : Foremkę z pieczenią wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 70 minut , góra po upieczeniu powinna być rumiana . Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu . Pieczeń rzymska z ziemniakami jest gotowa . Życzę
Uwaga Babcia Gotujerosną grzecznie i szybko- rano przygotowane ciasto rosło sobie, podczas gdy my pojechaliśmy na basen, po powrocie wystarczyło wsadzić je do piekarnika, zrobić kawę i delektować się. Bez większych wyrzutów sumienia, bo przecież to po wysiłku fizycznym:) DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z FIOŁKOWĄ NUTĄ 1 opakowanie drożdży instant (lub 25g świeżych) 1/2 szklanki mleka 5 łyżek cukru 250g mąki(...)fiołkową. Wyrabiamy aż ciasto przestanie się kleić (można dodać trochę mąki, jednak nie za dużo bo bułki nie będą puszyste). Dodajemy płatki i jeszcze raz wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość. Piekarnik nastawiamy do 180*C. Z ciasta formujemy 12 niewielkich bułeczek. Smarujemy je z wierzchu białkiem i pieczemy 20 minut. Można
les mirabellesgram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka oliwy z oliwek sól cukier Sos pomidorowy: 1/2 szklanki przecieru z pomidorów bez skóry (wyjmujemy miąższ z pomidorów i go zagotowujemy – mi został z przygotowywania pomidorów do suszenia) duży ząbek czosnku łyżeczka octu balsamicznego świeże zioła: posiekana bazylia i oregano, rozmaryn (gałązki(...)oraz wodę z drożdżami. Ugniatamy aż ciasto stanie się jednolite i przestanie kleić się do rąk. Kulę uformowaną z ciasta, kładziemy na posypanej mąką desce do krojenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż ciasto urośnie (podwoi swoją objętość). Rozgrzewamy piekarnik do 225º C wraz z kamieniem do pizzy, kiedy ciasto rośnie a piekarnik się rozgrzewa robimy
OstryKęswstawienie koszyków zawiniętych w folię, na noc do lodówki. (trzymać do 8 godzin w temperaturze 10 stopni, lub do 18 godzin w temperaturze 6 st C) Przed pieczeniem ,jeżeli pieczemy w foremkach, należy je wcześniej ogrzać do temperatury pokojowej. Nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym(...)Dużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy go np semoliną i dopiero na tak przygotowaną łopatę przerzucimy chleb . Zsuwamy do piekarnika razem z papierem .Piec ok 40 - 45 minut. Smacznego!Uwagi: Chleby piekłam na kamieniu. Pierwszy, okrągły, bez kłopotu, gotowy zgodnie z przepisem po 40 minutach. Drugi chleb, podłużny
Stare Garyktórego nie wsunęłam prosto z miseczki. Ponieważ była już blondynka w czerwieni, tym razem padło na brunetkę - bardziej w różu, nie mniej smacznie. I kiedy ciasto siedziało w piekarniku pochwaliłam się Maggie, że piekę. Jakież było moje zdziwienie gdy oświadczyła, że u niej będzie czekoladowa tarta z cranberry curd! Nie umawiałyśmy się, nawet nie wiedziałam, że też przygotowała ten boski(...)takie jest. Najlepsze dwa dni po upieczeniu, bo staje się jeszcze bardziej gliniaste. Pełne czekolady - całe dwieście gram, co dla niektórych jest ilością zjadliwą w minimalnych ilościach - ja jednak bez problemu pochłaniam dwa kawałki. Niezbyt słodkie, raczej wytrawne, wspaniale przełamane słodko-kwaśnym smakiem curdu. Wszystko komponuje się idealnie - polecam serdecznie, zdecydowanie warto spróbować.A najbardziej dumna jestem ze wzorków
Pożeraczka, czyli raz adobrzegram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka oliwy z oliwek sól cukier Sos pomidorowy: 1/2 szklanki przecieru z pomidorów bez skóry (wyjmujemy miąższ z pomidorów i go zagotowujemy – mi został z przygotowywania pomidorów do suszenia) duży ząbek czosnku łyżeczka octu balsamicznego świeże zioła: posiekana bazylia i oregano, rozmaryn (gałązki(...)oraz wodę z drożdżami. Ugniatamy aż ciasto stanie się jednolite i przestanie kleić się do rąk. Kulę uformowaną z ciasta, kładziemy na posypanej mąką desce do krojenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż ciasto urośnie (podwoi swoją objętość). Rozgrzewamy piekarnik do 225º C wraz z kamieniem do pizzy, kiedy ciasto rośnie a piekarnik się rozgrzewa robimy
OstryKęsRozwałkowujemy je na prostokąt o bokach ok. 60x30 cm i grubości około 1 cm.Ciasto smarujemy dokładnie masłem i posypujemy równomiernie przygotowaną posypka. Lekko ją wklepujemy żeby dobrze przylegała do ciasta. Zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku i kroimy na grube (około 3 cm) plastry. Układamy spiralne kawałki w okrągłej blaszce w ok. 3 cm odstępach. Odstawiamy zawijasy na około(...)będzie gładki. Orzechy siekamy. Dodajemy do sosu. Formę wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Na spód wylewamy przygotowaną mieszankę. Babeczki przekładamy do formy.Przed włożeniem do pieca smarujemy mlekiem, aby się ładnie zrumieniły. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. i pieczemy około 35-40 minut.W tym czasie przygotowujemy polewę. Serek miksujemy z masłem, cukrem. Dodajemy skórkę z pomarańczy
Mania Gotowaniajabłecznik na karmelowym spodzieSkładniki:ciasto250g mąki pszennej100g margaryny 1 żółtko100g cukru4-5 łyżek mlekamasa jabłkowa 500g startych jabłek3 łyżki cukru2 łyżki miodu2 łyżki margaryny3 łyżki budyniu śmietankowego w proszku bez cukru polewa1 łyżka margaryny1 łyżka miodu1-2 łyżki mleka3-4 łyżki cukru50g płatków owsianychWykonanie:- cukier rozpuścić do momentu, aż przyjmie płynną konsystencję i brązową barwę- do tak powstałego karmelu(...)żeby nie powstały grudki- ciasto będzie elastyczne i przyjmie jasnobrązowy kolor, schłodzić je w lodówce przez 0,5-1 godz.- jabłka wymieszać z miodem, margaryną i cukrem i smażyć przez kilka minut, po zdjęciu z ognia dodać budyń w proszku i dokładnie wymieszać - schłodzonym ciastem cienko wykleić spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy oraz jej boki (które też wykładam
Smakołyki BerenikiNa pożegnanie wakacji dzielę się przepisem na pyszny chlebek bananowy z mnóstwem borówek oraz wiórkami kokosowymi, bardzo prosty i szybki do wykonania. Ciasto jest wilgotne, słodkie
Healthy food explorerZapraszam na pyszny, prosty w przygotowaniu sernik cytrynowy z borówkami i frużeliną borówkową. Bardzo kremowy, kwaskowaty od owoców, delikatnie waniliowy. Wygląda fantastycznie z borówkową, błyszczącą masą
Mała CukierenkaLubię, jak są jakieś okazje obdarowywać swoich najbliższych nie tylko prezentem, ale i czymś słodkim. Ten tort przygotowałam właśnie na taką okazję- Dzień Matki. Szczerze powiedziawszy
Kuchnia w czekoladzie