bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:700/1508)

Pancakes (bezglutenowe) 191

pszennych z dodatkowym bonusem czyli bez typowych przykrych odczuć diety glutenowej. Poniżej przedstawiam moją autorską "mieszankę" mąk na pancakes. Zapraszam. Składniki: 1/4 szklanki mąki gryczanej 1/4 szklanki mąki jaglanej 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 łyżka mąki ryżowej 1 łyżka mąki kukurydzianej 2 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 2 jajka (żółtka i białka(...)żółtka, z białek z odrobiną soli ubijamy pianę na sztywno). 3. Następnie wszystko łączymy za pomocą mieszadła. 4. Następnie białka ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z ciastem. 5. Smażymy na maśle, ale nakładamy łyżką nieduże kleksy ciasta, by nie było kłopotu z przekładaniem na drugą stronę. Smażymy króciutko. 6. Pancakes bezglutenowe nie będą tak puchate jak pszenne, ale również

Kawa z mlekiem
Zdrowe Brownie jaglane wegańskie i bezglutenowe 318

suszonej lub rodzynek 1/3 szklanki dowolnych orzechów posiekanych na drobne kawałki (u mnie włoskie) 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Formę wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia Kasze wsypać na sitko o drobnych oczkach, płukać pod bieżącą gorącą wodą, do momentu, aż woda wypływająca z kaszy będzie bezbarwna, przelać wrzątkiem. W garnuszku zagotować wodę, do gotującej(...)gładka i nie będzie czuć kaszy między palcami. Dodać sodę oczyszczoną, krótko zmielić. Dodać orzechy i resztę owoców, wymieszać. Przelać do formy, wyrównać. Piec 30-40 min w 170 st., piec do momentu aż wierzch ciasto się mocno zetnie. Nie trzeba przechowywać w lodówce. Smacznego! Zdrowe Brownie jaglane wegańskie i bezglutenowe Zdrowe Brownie jaglane wegańskie i bezglutenowe   listonic_type

moj przepis na
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami 125

Dzisiaj zapożyczone ciasto jogurtowe od Zosi C.  Bardzo lekkie i wychodzi z brzoskwiniami, morelami, czy jabłkami (wszystkie opcje wypróbowane przeze mnie).  Osobiście mam ochotę również wypróbować truskawkową opcję :) W przepisie jest tabliczka białej czekolady, która nie jest konieczna ( moja obecna wersja jest bez czekolady), ale z 20ml większą ilością jogurtu. Zachęcam do testowania przepisu i jego "ulepszania(...)pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego szczypta soli   Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić z łyżką oleju w kąpieli wodnej. Ubijamy jajka z cukrem. Pod koniec ubijania idodajemyjogurt, cukier wanilinowy, startą skórę cytrynową, pozostały olej i mieszamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli przesypujemy do przygotowanej masy i chwilę mieszamy. Na końcu dodajemy białą czekoladę i mieszamy. Ciasto wlewamy

ChilliJemy
Focaccia z rozmarynem, tymiankiem i skórką cytryny – bomba aromatu 199

ciepłe mleko z drożdżami, oliwę i całość wyrabiamy przez 8 minut, hakiem do ciast drożdżowych. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, jeśli za bardzo się lepi – dodajemy jeszcze odrobinę mąki, ale nie więcej niż 2-3 łyżki. Ciasto powinno być wilgotne, nie za suche.   Zostawiamy ciasto w cieple, pod przykryciem, do podwojenia objętości. Gotowe i wyrośnięte delikatnie wyjmujemy(...)oliwek – używając papierowego ręcznika lub szczeciniastego pędzla. Rozkładamy między nie porcje ciasta i formujemy równe, okrągłe placki, cały czas starając się jednocześnie zbytnio nie odgazowywać ciasta, żeby zostało jak najbardziej puszyste. Zostawiamy placki do podrośnięcia/napuszenia na 40 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 210⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Oba placki smarujemy mocno oliwą, bo to ona wytworzy chrupiącą

Karo in the Kitchen
KORZENNY CHLEBEK BANANOWY 119

  SKŁADNIKI: 60 g mąki gryczanej 60 g mąki owsianej 120 ml niesłodzonego mleka roślinnego (użyłam migdałowego) 2 dojrzałe banany 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy

Marcepanowa kuchnia
Ciastka owsiane z bakaliami 170

wypróbować wersje ciastek bez masła, z miodem i bananami, ale na to przyjdzie pora, a dziś przepis, który został już sprawdzony, ciasteczka zasmakowały, więc już nie chciałam kombinować jak na pierwszy raz :) Składniki: 150 g masła 1 jajko 0,5 szklanki (95 g) cukru brązowego 150 g płatków owsianych górskich 1 łyżeczka proszki do pieczenia 5 łyżek(...)mąkę z płatkami owsianymi i proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy sypkie składniki do masy. 4. Ciasto wyrabiamy aż będzie gęste i ładnie połączone. 5. Wstawiamy do lodówki na 20 min. Pieczenie: 1. Z masy formujemy kulki i rozpłaszczamy je delikatnie (mokrą ręką). 2. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. (Mi ciastka zajęły prawie dwie blachy, myślę

Malowane smakiem
Drożdżowe bułki z nadzieniem owocowym 148

widelcem. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj pozostały cukier, rozrobionego banana i zaczyn drożdżowy. Zagnieć elastyczne i gładkie ciasto. Miskę oprusz mąką i odstaw ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoja objętość (1-2 godziny). Wyrośnięte ciasto przełóż na blat, podziel na 12 w miarę równych części. Każdą część rozwałkuj lub uformuj placek w dłoniach, następnie(...)zlepieniem do dołu umieść na blaszce. Uformowane buły, przypominające wyglądem ziemniaki odstaw pod przykryciem jeszcze na 10-15 minut, a między czasie rozgrzej dobrze piekarnik do 180 C (bez termoobiegu!). Piecz na środkowej półce piekarnika przez około 20 minut (do średniego zarumienienia). Po upieczeniu wystudź na kratce, polecam ich polukrowanie, wtedy nie będą takie brzydkie Smacznego OLYMPUS DIGITAL CAMERA

greenscarf
Na chrupko. Z czekoladą 156

przepisu na ciasto z buraczkami. W oryginale z pistacjami - u mnie bardziej klasycznie, z migdałami (mam resztkę pistacji, dla których już znalazłam odpowiedni wypiek; wkrótce przygotuję i podzielę się przepisem). Robi się je inaczej niż poprzednie, które pojawiły się na blogu - zimne masło, osobno ubijane jajko - jednak efekt jest bardzo podobny. Te wyszły bardziej chrupiące, twardsze, choć piekłam tyle samo(...)sztuk)120 g mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżeczki ciemnego kakao70 g cukru50 g zimnego masła1 jajko1 łyżeczka oleju60 g całych migdałów bez skórki50 g ciemnej czekolady (70%)Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać z cukrem. Masło posiekać z mąką, a następnie rozetrzeć palcami, aż masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Jajko ubić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słodki konkurs urodzinowy (wyniki na dole str.) 158

konkursu można zgłaszać jedynie własne, autorskie zdjęcia, które nie były wcześniej publikowane/ zgłaszane na inne konkursy. Myślę, że czasu już wystarczająco dużo i każdy poradzi sobie z przygotowaniem ciasta wg wybranego przepisu zamieszonego na blogu. 2. Jedna osoba może wysłać dowolną ilość zdjęć, jednak może wygrać tylko jedną nagrodę. 3. Zgłoszenia na konkurs zamieszczamy: poprzez przycisk Cook’d * znajdujący się(...)mnie dekoracja na zdjęciu Muffinek czekoladowych z cukinią . Mojemu Mężowi z kolei najbardziej podobały się bezy . Nagroda: zegar ścienny (Duka) + kubek z zaparzaczem KEEP CALM Ale to jeszcze nie koniec :) Postanowiłam przyznać nagrody dodatkowe dla Ani B. i Kasi P. Do Ani powędruje książka "Ciasta, ciastka i takie tam". Do Kasi natomiast: "Z działki, z lasu i takie

Domowa Cookierenka Agi
Empanadas 117

pieczenia wykładamy papierem. Ta porcja ciasta i nadzienia wystarczy Wam na 15-20 dużych albo 30-40 małych pierożków empanadas. Wałkujemy ciasto partiami na grubość około 3mm, wycinamy krążki szklanką, miseczką lub specjalną metalową foremką. Na każdy krążek ciasta rozkładamy nadzienie, zlepiamy brzegi jak w naszych tradycyjnych pierogach – albo widelcem, uważając jednocześnie, żeby nie przebić ciasta, albo w dłoniach(...)pieczcie je około 40 minut – w obu przypadkach do zezłocenia. Pyszne są same, na gorąco i na zimno, z zimnym piwem. Idealnie pasują do nich zarówno delikatny, jak i ostry sos. Wymieszajcie małe opakowanie greckiego jogurtu ze świeżo posiekaną garścią liści mięty, doprawcie solą, pieprzem i skórką startą z cytryny.   W wersji pikantnej – puszkę całych pomidorów, bez skórki

Karo in the Kitchen
Ciasto "Pijak" 188

jest bezą kokosowo-makową. Po prostu pycha, Siłą tego akurat wypieku jest niebywałe połączenie smaku kwaskowego i słodkiego. Oryginalny przepis zakładał przełożenie biszkoptu dżemem brzoskwiniowym. Moim zdaniem wiśnie nadają temu ciastu charakteru. Ciasto "Pijak" to doskonała alternatywa dla zagranicznych ciast z kremem. Polecam! Składniki: ciasto 1 200 g mąki pszennej 100 g cukru 4 g proszku do pieczenia

Ciasta z tradycjami
Bułki żytnio-pszenno-owsiane 175

olej. Ciasto dokładnie wyrabiamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Jak wyrośnie (podwoi swoja objętość) formujemy bułeczki. Układamy je na wysmarowanej tłuszczem (np. olejem) blaszce. Możemy bułeczki posmarować mlekiem i posypać ziarnami lub pozostawić bez niczego, takie jak widoczne są na zdjęciu. Czekamy, aż bułeczki podrosną (ok. 15-20 minut) i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, pieczemy 20 minut(...)długość pieczenia zależy też od wielkości bułeczek lub jak nam piecze piekarnik). Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Chałka z kruszonką 193

ciasta muszą być równe. Końcówkę wałków zlepiamy razem z jednej strony i pleciemy warkocz, końcówkę zlepiamy. Obie końcówki podwijamy pod spód chałki. Chałkę delikatnie przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 min. Wyrośniętą chałkę smarujemy jajkiem i posypujemy obficie kruszonką Pieczemy około 35 minut w temperaturze 195 stopni. Bez termoobiegu

ladykitchen
Brownie pomarańczowe 84

udaje. Ciasto można upiec też bez skórki pomarańczowej, będzie wówczas wersją klasyczną. SKŁADNIKI: 400 g gorzkiej czekolady ( najlepiej 70-80 %)  250 g masła 200 g cukru 4 jaja 100 g mąki 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać resztę składników,wymieszać, na końcu wsypać skórkę pomarańczową. Piec

Z Marcepanem
Kruche ciastka z orzechami + film 85

bez soli przepis ciasto Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy cukier puder, szczyptę soli, żółtko oraz starte na tarce o dużych oczkach zimne masło. Dłonią wyrabiamy elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto zawijamy w folie i wstawiamy na pół godziny do zamrażalnika. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach, na dno formy posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia

Smakowite Dania