bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:708/1508)

Bagietki czosnkowe 351

bez przesiewania ) i wymieszać wszystko drewnianą łyżką, do połączenia składników, aż cała mąka będzie nasączona wodą. Miskę przykryć folią spożywczą, ale niezbyt szczelnie; powinien pozostać otwór, którym będą uchodzić gazy tworzące się podczas rośnięcia ciasta. Miskę z ciastem pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny. Po tym czasie ciasto wstawić do lodówki na 12 godzin. W dniu pieczenia

Opowieści z piekarnika
Panzanella 217

bez masła, więc zdrowsza. Niewątpliwą zaletą panzanelli jest szybkość przygotowania i minimalizowanie marnotrawienia żywności, bo do panzanelli świetnie pasuje czerstwy chleb. Im bardziej suchy, tym lepiej. Wskazane jest, aby chleb podsuszyć na patelni, ale umówmy się, kto przy zdrowych zmysłach odpala w taki upał cokolwiek? Wyjątkiem była moja niedoszła teściowa, która z uporem maniaka rozpoczynała pieczenie ciasta drożdżowego

ladykitchen
Kruche ciasto z agrestem i pianką 137

Sezon agrestowy rozpoczęty. W ogrodzie mam duży krzew agrestu, trzeba coś z niego wyczarować. Do ciasta dodałam czereśnie, ale można zrobić tylko z agrestem. Przygotowanie ciasta

Kuchnia Pokoleń
Kurczak zawinięty ze szpinakiem... 105

Propozycja na pyszny obiad lub kolację. Przyprawiamy i pieczemy kurczaka 1,5 kg ...220 st.C / 80 min.  Ostatnie 10 minut bez przykrycia. Jak się upiecze wyłączamy piekarnik i wyjmujemy po 10-15 min.  Tłuszcz odlewamy na potem ...będzie na  sos lub do zupy... kurczaka porcjujemy i serwujemy :)  Jeśli okaże się, że zjedliśmy tylko skrzydełka(...)udka, to z piersi możemy jeszcze coś przygotować. Robimy ciasto naleśnikowe, smażymy blade placki do odsmażenia. Po upieczeniu nakładamy szpinak, ser, mięso... i zawijamy. Na kolację odgrzewamy krótko na gorącej patelni z dwóch stron,  ser się rozpuści, mięso podgrzeje, a naleśniki staną się pysznie  chrupiące :)  Możemy też odgrzać wszystkie razem w piekarniku 200 st.C

chleba naszego
Jak pokochałam rzepak 139

ciasto upieczone na oleju (zamiast masła) dłużej zachowuje świeżość. Przecież historycznie tak się właśnie piekło i gotowało w Polsce. Nowością dla mnie są też kosmetyki i środki czystości na bazie rzepaku. Nie tylko dla mnie, bo to nowa, unikalna na skalę światową technologia. Jeśli boicie się, że rzepak jest nadmiernie pryskany środkami ochrony roślin, to bez obaw

Ugotowane pozamiatane
Francuskie zawijasy z szynką i pieczarkami 161

Ciasto rozkładamy na blacie, smarujemy koncentratem, posypujemy serem i przyprawami. Układamy plasterki szynki oraz równomiernie umyte i starte na tarce o dużych oczkach pieczarki, zwijamy wzdłuż dłuższego boku (choć tu dowolność). Smarujemy powstały rulon roztrzepanym jajkiem i posypujemy siemieniem i makiem, kroimy w niezbyt grube lekko skośne talarki/plasterki. Pieczemy na papierze do pieczenia na środkowej półce piekarnika bez

Zasmakuj Kuchni
Kruche rogaliki budyniowe 167

waniliowego bez cukru 2 żółtka 2 łyżki mleka Do obtoczenia: ok. 2 łyżki drobnego cukru 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i zagnieść z nich jednolitą bryłę. Rozdzielić na dwie kule, zawinąć je w folię i schłodzić w lodówce przez 15 minut. Najpierw przygotować pierwszą blachę rogalików, a w trakcie pieczenia, przygotować

Świat Ciasta
Przepyszne i zdrowe crumble jabłkowe :) 161

pozostaw bez naruszenia. Migały także lekko zmiel, a raczej pokrusz w Nutribullet . Do miski wsyp wszystkie płatki owsiane, dodaj pokruszone migdały i rozpuszczony olej kokosowy wraz ze słodem i masłem orzechowym. Wymieszaj całość. Uprażone jabłka rozprowadź po całej powierzchni garnka kamiennego, na wierzch wyłóż kruche ciasto i całość włóż do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz przez

Zdrowie na języku :P
Rustykalne galette z morelami i rabarbarem 134

bez formy. Niewątpliwie jak zwał tak zwał, ciasta te pięknie się prezentują i jeszcze lepiej smakują. Takie ciasto możecie wykonać z dowolnymi sezonowymi owocami, jak truskawki, jagody czy czereśnie. SKŁADNIKI: - 150 g mąki owsianej - 150 g mąki jaglanej - 130 g masła mocno schłodzonego - 2 żółtka - 1 białko - 1-2 łyżki zimnego mleka - płaska łyżeczka proszku do pieczenia

SMYKWKUCHNI
Kruche ciasteczka jaglano-ryżowe 118

jajko – bez skorupki musi ważyć 60 g – ewentualnie dopełnić zimną wodą mąka ryżowa do podsypania WYKONANIE: Obie mąki, suchy budyń z domieszką mąki ziemniaczanej i cukier wymieszać. Dodać miękkie masło i jajko. Składniki rozetrzeć najpierw drewnianą łyżką, następnie zagnieść dłonią. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Arkusz papieru do pieczenia posypać

Kuchenne zapiski Edyty
Ekspresowe francuskie cebularze 114

oczkach. Ciasto rozwijamy i wykładamy równa warstwę podsmażonej cebulki (zostawiając krótszy bok na szerokość około 5cm bez nadzienia. Na cebulce równa warstwą wysypujemy start ser. Całość solimy i pieprzymy. Zawijamy wzdłuż krótszego boku w rulon. Ostrym nożem kroimy na kawałki o szerokości około 2cm. Jajko roztrzepujemy i pędzelkiem smarujemy wierzch i boki każdego kawałka. Wierzch posypujemy makiem. Pieczemy

Pyry na Gaz
Bezglutenowe niemieckie pierniczki (Elisenlebkuchen) czyli poWeekendowe Lakocie odc.108 204

ciasto zgęstnieje. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na każdy opłatek nakładamy łyżeczką masę i formujemy półokrągłe pierniczki lub też tak jak ja zrobiłam masę wykładamy łyżeczką wprost na papier na blachę, ja ciastka formowałam dłońmi. Pieczemy 12-15 minut do uzyskania lekko złocistego koloru. Przekładamy upieczone pierniczki na kratkę by wystygły. Jeśli pieczemy bez

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierniczki nadziewane marmoladą i kandyzowaną skórką pomarańczową 168

rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka większą szklanką. Na połowę kółek nakładamy pół łyżeczki marmolady oraz trochę skórki pomarańczowej i przykrywamy pozostałymi kółkami dociskając lekko brzegi, aby usunąć powietrze i wykrawamy dowolny kształt foremkami do pierniczków. Tak przygotowane pierniczki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach ok. 5 cm ponieważ podczas pieczenia pierniczki trochę rosną i pieczemy(...)stopniach bez termoobiegu ok. 12 minut. 3. Lukier: Cukier puder dokładnie utrzeć z wodą. Gotowym lukrem polać całe pierniczki lub zrobić esy-floresy i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego :) https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4 

Na Ciasteczkowych Papierach
Zapiekanka z Mięsem Mielonym – Rozetka 181

około 5 cm. Pokrojone ciasto układam w naczyniu, jeden kawałek obok drugiego, nie za ciasno, mogą być luki podczas pieczenia się wypełnią. Pieczenie zapiekanki: Przed wstawieniem naczynia do piekarnika górę zapiekanki maluję rozmąconym żółtkiem z dwoma łyżkami mleka. Zapiekankę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut. Piekarnik(...)ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Zapiekanka z mięsem mielonym jest gotowa można podawać, na talerzu posypuję natką pietruszki. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje