Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ciasto drożdżowe z wiśniami. Zaskoczę Was tym, że ciasto jest bez wyrastania. Robicie, pieczecie i gotowe. Ciasto jest pyszne i ma ciekawą strukturę. Musicie koniecznie spróbować. Zachęcam :) Składniki: Ciasto: 2 i pół dag świeżych drożdży 2 łyżki śmietany 18 % 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru pudru 2 i pół szklanki mąki tortowej
Izabelawkuchnijest dla Was! Uwielbiam wszystko co kokosowe:) A, że miałam trochę wiórków ukrytych w szafce oraz mleczko kokosowe w lodówce i postanowiłam to połączyć. Dawno nie robiłam ciast bez pieczenia, dlatego uznałam, że fajnie będzie zrobić coś takiego na szybko. Spód ma lekko orzechowy posmak a wierzch pokrywa kokosowa bita śmietana. Niezamierzenie ale wyszło mi przy okazji wegańskie
Health-Fit-Lifezapobiec ja zawsze przykrywam blachę na pierwsze 10min pieczenia folią aluminiową i przyciskam ją jakąkolwiek blaszką o większej powierzchni niż ta, w której jest wypiek żeby nie wpadła do środka. Po tym czasie zdejmuje i piekę normalnie. Po upieczeniu zostawiam jeszcze ciasto w uchylonym piekarniku, żeby beza lepiej się podsuszyła:) Beza migdałowa: 6 białek 30dkg cukru płatki migdałowe ok.10dkg(...)Wkładka wiśniowa: 2 galaretki wiśniowe drylowane wiśnie z kompotu (ok.20dkg)- może być więcej, jak kto lubi:) Galaretkę sporządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu i schłodzić. Złożenie ciasta: Ciasto bez bezy masa wiśnie tężejąca galaretka masa ciasto z bezą migdałową
Maślane ciasteczkowszyscy natomiast wiedzą, że jeszcze bardziej nie potrafię piec. Ciasto droźdżowe zawsze będzie miało zakalec, a dwukolorowe marmurki w moich rękach staną się murzynkami. Tak się akurat złożyło, że wczoraj był Dzień Ojca, a mój Tato lubi sernik - to była motywacja do tego, by sprawdzić, czy ciast bez pieczenia też nie potrafię robić :DGotowy efekt nie wygląda może(...)wkładamy całość do lodówki, czekając, aż stężeje. Gdy to nastąpi, przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu i... no właśnie, dalej czekamy. Galaretka musi być tężejąca, gdy trafi na ciasto, inaczej czeka nas wycieranie całej kuchni (sprawdzone :P). Tymczasem na masie serowej możemy poukładać resztę truskawek. Zwróćcie uwagę na serduszko na środku - to jedyna rzecz, jaka udała się bezbłędnie :)Gdy galaretka
Kulinarne zapędy Kokosapewno dobrze zrobi gorąca przekąska. A najlepsze będzie to, co albo da się zrobić w kilka minut, albo "zrobi się samo" ;-) zatem wybierajcie: KURCZAK NA BUTELCE Z PIWEM PIECZONE UDKA Z KURCZAKA Z CZOSNKIEM I CYTRYNĄ ŁOSOŚ CYTRYNOWY 2. Coś słodkiego No to, to chyba podstawa na każdej lub przynajmniej większości imprez karnawałowych, a tym bardziej tej sylwestrowej. W przypadku(...)które wymagają stygnięcia, przekładania i potrzebują czasu by się "przegryźć". Wybrałam więc takie przepisy, których realizacja zajmie Wam dosłownie kilka chwil :-) NAPOLEONKA NA KRAKERSACH CIASTO CZEKOLADOWE Z KASZY MANNY CIASTO JABŁKOWO - BUDYNIOWE BEZ PIECZENIA TIRAMISU CHATKA PUCHATKA BŁYSKAWICZNA ROLADA Z JABŁKAMI BABKA PIWNA Z KARMELEM I POPCORNEM OPONKI Z SERA RÓŻE KARNAWAŁOWE 3. To co cały czas
Czary - gary w kuchnikaszą manną i truskawkami to kolejny smak lata. Delikatnie czekoladowa masa z kaszy manny plus galaretka z owocami to połączenie, które sprawdza się zawsze w ciepłe dni. Ciasto bez pieczenia, z którym poradzi sobie każdy. Tym razem, zamiast sernika na zimno , właśnie naszła mnie ochota na ten rodzaj placka, który pamiętam z dawnych czasów. Poza sezonem truskawkowym możemy
Poezja smakutaką pogodę unikamy raczej włączania piekarnika. Szukamy takich deserów, ciast i łakoci, które nie wymagają pieczenia. Mój słodki pomarańczowiec na kakaowych herbatnikach z lekką pianką śmietankową urzeknie Was nie tylko wyglądem, ale również niebiańskim smakiem! Orzeźwiające, cytrusowe ciasto i to w dodatku na zimno, co przy takim upale jest niezastąpione. Składniki: (na blaszkę(...)kakaowych herbatników 1 galaretka pomarańczowa 400 ml gorącej wody 2 pomarańcze Przygotowanie: Spód: Kwadratową blaszkę o wymiarach około 24x24 cm (mniejsza niż tradycyjna prostokątna) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie formy umieścić kakaowe herbatniki. Pomarańczowy budyń: 600 ml soku pomarańczowego zagotować z cukrem. W reszcie dokładnie rozpuścić budynie i mąkę, by nie utworzyły się grudki. Mieszankę wlać
Nastoletnie Wypiekanieprzeszkodzie, żeby wykonać ten sernik bez pieczenia Jest to pierwszy sernik tego typu (na zimno), który mi zasmakował. Jest wilgotny i nie za słodki. Dla mnie idealny Sernik „Danonek” Składniki: Biszkopt czekoladowy: (zamiast niego można wykorzystać biszkopciki lub herbatniki) 3 jajka 2 łyżki mąki 3 łyżki cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki(...)łyżek cukru pudru Pierwsze pieczemy biszkopt. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem
PatiGotujeWitam Kochani Dziś chciałabym Wam przedstawić przepis na pyszne ciasto, w zasadzie moje ulubione, które zawsze robię na święta. Nie ma świąt bez chatki. Mowa
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSuperfood na talerzu, czyli wegańskie ciasto bez pieczenia, glutenu i cukru. Po co odpalać piekarnik, jak można uzyskać odpowiednią konsystencję przy pomocy agaru i nasion chia? Dwa składniki, które sprawiają, że staję się coraz to bardziej leniwą i wygodnicką osobą. Zaletą ciasta jest jego wilgotność, gdyż nie sprawia, że w przełyku utykają nam kawałki jedzenia oraz delikatność, która
healthy dreamsTroszkę odpoczęłam, wyleżałam się, odwiedziłam dalszą rodzinkę. Krótki 4-dniowy wypad w Beskidy, tego mi było trzeba! Podczas wyjazdu unikałam kuchni, jak tylko było można, totalny
Nastoletnie WypiekanieProste ciasto bez pieczenia, które rozpływa się w ustach. Nie potrzeba wielu składników, by stworzyć coś wyjątkowego :) Chatka Puchatka to moje wspomnienie dzieciństwa. W ręcznie pisanym zeszycie mamy, poplamionym i nieco sfatygowanym wielokrotnym użytkowaniem, widniał przepis na to ciasto. Strasznie mi się podobała jego nazwa i zawsze męczyłam mamę, żeby je zrobiła ;) Po latach przypomniałam sobie o przepisie
Czerwona Porzeczkaśliwek 1 łyżka mąki ziemniaczanej do oprószenia ciasta beza 2 białka 100g drobnego cukru (u mnie pół na pół zwykły z domowym cukrem waniliowym) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: - składniki na ciasto kruche powinny być prosto z lodówki - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i cukier waniliowy, zimne masło, żółtka(...)łyżeczką wyciągając wyższe czubki - temperaturę zmniejszyć do 160-170 stopni, ciasto wstawić i piec kolejne 20-30 minut lub do zrumienienia się bezy - jeśli beza nie jest jeszcze wystarczająco zrumieniona lub sucha, można zmniejszyć temperaturę do 100-120 stopni i suszyć do momentu uzyskania zadowalającego efektu - ciasto po ostygnięciu kroić delikatnie za pomocą ostrego noża, gdyż beza jest bardzo krucha
Smakołyki BerenikiDziś Międzynarodowy Dzień Kawy. Więc świętujemy:) Jako fanka wszystkiego co kawowe co raz znajduję okazję na wypróbowanie nowego przepisu na ciasto o tym smaku. To ciasto
Cukiernia Pychotkispodek łokr ōngłyj formy dejcie papiōr do pieczynioł , wyłōżcie na niego połowa abo 2/3 ciasta- wiynksze pó 12 – i na 10 minut wsołdźcie 13 do pieca. Reszta ciasta bez tyn czas mogecie dać do lod ōwki. Jak już tyn spodek sie trocha przibr ōnołci 14 , to go wyciōngcie i wciepcie na gōra pokr ōne banany , na wiyrch poukłołdejcie(...)reszta ciasta i wrojście 15 do pieca na 40 minut- dejcie pozōr, żeby sie niy przipołlōło. 16 Jak sie upiecze, to idzie je zaserwować i ze lodami. Joł żech je jołd ze lodami cytrynowymi i tyn zestaw b ōł richtig dobry- na lato nawet idealny. Smacznego 1 kawałek 2 marnować czas, trudzić 3 teraz 4 truskawki 5 gotowe
Chop w kuchniCoraz częściej jestem leniwa i coraz częściej wybieram ciasta bez pieczenia. Robi się je błyskawicznie, nie wymagają dużej i skomplikowanej ilości składników, nie trzeba czekać aż wystygnie biszkopt.. Zdecydowanie wolę iść na taką łatwiznę. I w dodatku zawsze wychodzą. Tym razem tutaj w necie trafiłam na ciasto przypominające w smaku popularne pralinki Ferrero Rocher. Zrobiłam i muszę
Bernika - moj kulinarny pamietnik