łyżeczki proszku do pieczenia na bezę: 6 białek 3 opakowania kisielu wiśniowego 6 łyżek cukru 2 litrowe słoiki czereśni lub wiśni w kompocie (wydrylowanych) na krem: litr mleka 3 opakowania budyniu śmietankowego 4 łyżki cukru Składniki ciasta zagnieść, zważyć ciasto i podzielić na sześć równych części. Każdą rozwałkować na osobnym papierze do pieczenia na prostokąty tej samej wielkości
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajeść i jeść bez końca, nigdy mi się nie znudzi 😏 Są dwie wersję przyrządzenia ciast: na 2 blaszki (w jednym biała, drugim kakaowa wersja) lub 1 mieszaną, taką ja właśnie wybrałam. Kto jeszcze nie poznał tego przepysznego ciasta, gorąco zachęcam do wypróbowania i zajadania się ze smakiem.😎 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: keksówka 40x15 cm ciasto: -2,5 szklanki mąki(...)mleka -2 budynie śmietankowe lub waniliowe (bez cukru) -pół kostki masła miękkiego -pół opakowania galaretki cytrynowej (bez cukru) -dosłodzić wedle uznania polewa: -opakowanie gorzkiej czekolady -1 łyżeczka masła -1 łyżka mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: ciasto: 1. Jajka ubijamy z cukrem/słodzikiem, dodajemy olej i wodę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty masy
Zdrowie i pysznie na talerzurazem ze śmietanką) 2 jajka 2 łyżki rozpuszczonego masła 1,5 łyżki cukru 5 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki wymieszać, kłaść łyżką na rozgrzaną patelnię niewielkie porcje ciasta i smażyć bez tłuszczu na rumiano. Podawać z dowolnym dżemem - u mnie z domową konfiturą z wiśni
Kto ugości moich gości?kraj kwitnącej wiśni i chociaż nie użyłam kwiatów, to godnie zastąpiły je owoce. A dodatkowo biszkopt w tym cieście zawiera japońską zieloną herbatę Matcha. Pieczone połowicznie, bo tylko biszkopt, reszta bez pieczenia, na zimno. Serniczek jest wyjątkowo puszysty i rozpływa się w ustach, a najlepsza jest… wisienka(...)pieczenia prosto do miski i wymieszać łyżką nie ubijając. • Masę wlać do odpinanej tortownicy o wymiarach 25×40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Nie smarować boków. • Piec w 170 st.C przez 25 minut. • Po wystudzeniu wyjąć biszkopt z tortownicy i wyłożyć ją nowym papierem do pieczenia
To co kochamstopni (bez termoobiegu grzałki góra/dół). Następnie ciasto francuskie kroimy na kwadraty (mniej więcej 7 cm x 7 cm). Na środku każdego z kwadratów kładziemy kopiatą łyżeczkę karmelizowanej dyni i posypujemy posiekanymi orzechami. Teraz zawijamy ciasto tzn. przeciwległe rogi naszych kwadratów łączymy na górze tworząc taką kopertę/sakiewkę – połączenia rogów mocniej ściskamy żeby przy pieczeniu
Kuchenne Wariacjeciasto jabłkowe...smacznego Składniki dla 6 osób:Przygotowanie: 15 minutCzas pieczenia: 40 min. W temp. 180 st.C 100 g cukru (100 ml) 1 opakowanie cukru waniliowego 180 g masła 3 jajka 1 łyżeczka aromatu migdałowego 250 g mąki (500 ml) 1 szczypta soli ½ opakowania proszku do pieczenia 3 jabłka 1 garstka migdałów Przygotowanie:• Podgrzać piekarnik bez(...)blachy do temp. 180 st. C • Posiekać jabłka w kostkę.• W Dużej misce do ciasta Finezja wymieszać cukier i masło. Dodać po kolei żółtka. Wlać aromat migdałowy, dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia.• Dobrze wymieszać Silikonową Łyżką i dodać jabłka.• Położyć formę Silikonowy Król na zimną blachę i wlać ciasto do formy.• Posypać posiekanymi migdałami.• Piec przez
Anioły w kuchniszczypta soli masa 800 g śmietany 12% 4 białka 1 szklanka cukru 2 budynie smietankowe bez cukru szczypta soli dodatkowo cukier puder do posypania Wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, żóltka, masło oraz szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalki. Białka ubijamy ze szczyptą soli, gdy piana stnie
magiczna kuchnia Kasiprzepisem. Polecam, jest bardzo puszyste, z chrupiącą kruszonką. Jeszcze zdążycie upiec je do niedzielnej kawy :) Ciasto: 200 g margaryny w temp. pokojowej 3/4 szkl cukru + 1 łyżka 3 jajka 1,5 szkl mąki 1 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy bez cukru 3-4 łodygi rabarbaru Kruszonka: 50 g zimnego masła 4 łyżki cukru 7 łyżek(...)mąki Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach, odstawić w chłodne miejsce. Ciasto: składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rabarbar obrać i pokroić w kostkę. Zasypać łyżką cukru. Odstawić. Mąkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia przesiać. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać suche składniki. Tortownicę (26cm
Smakołyki Asikomponuje. Jedyne, co wymaga poprawy to, aby 15-20 minut przed końcem pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową. Ja nie zrobiłam tego i troszkę mi się przypiekły boki i kruszonka. Skąd pomysł na taki kruchy placek? Otóż w sobotę wygrzebałam bardzo stare wydanie zeszytu z przepisami "Ciasta domowe" z 1994 roku i cały o wypiekach z wiśniami(...)waniliowego bez cukru (taki na 500 ml mleka) 2 łyżki domowego cukru waniliowego lub cukru 500 ml mleka 2 łyżki rodzynek bez konserwantów Ciasto kruche: 90 g zimnej margaryny szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 90 g mąki pszennej 50 g cukru 1 jajko Kruszonka: 90 g zimnej margaryny 1 jajko 50 g domowego cukru waniliowego
Anioszek w kuchnistopni bez termoobiegu. 6. Wyjęte z lodówki ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy i kolejno przekładamy do formy. Gdyby ciasto nie chciało się przełożyć w całości, można to zrobić w częściach i w formie połączyć je palcami, równomiernie rozprowadzając. 7. Tak wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem w kilkunastu miejscach. 8. Każdy placek pieczemy 12-15 minut (do zarumienienia się
Okiem Blondynki by McBlondiJeśli lubicie słodkie ciasta, to Maxi King jest idealne dla Was. Już jednym kawałkiem można się zasłodzić. Ja trochę je zmodyfikowałam i nie zrobiłam polewy. Bez niej i tak jest wystarczająco słodkie. Myślę, że usatysfakcjonuje wszystkich miłośników krówek i batonów. Nie wymaga pieczenia, więc jest szybkie w wykonaniu. Powinno się go dobrze schłodzić w lodówce. Na polewę można(...)chcecie ładnie wykończyć ciasto to czekoladę białą lub ciemną należy roztopić w mleku. Do przestygniętej polewy wsypcie połowę orzeszków. Polewę wylejcie na ciasto i posypcie resztą orzeszków. Ciasto najlepiej włożyć do lodówki. Schłodzić przez około 3 godziny. Jest wtedy twarde i łatwo się kroi. Smacznego! Polecam bez pieczenia, słodki BLOK CZEKOLADOWY Z HERBATNIKAMI
potrawyregionalnesłodkiego dla fanów kokosa. Ciasto jest mocno kokosowe bo i w kremie jest kokos i na wierzchu w bezie też kokos. I ogólnie w całym wpisie dużo kokosu :) składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru szczypta soli 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao kokosowa beza 5 białek szczypta soli(...) i kakao. Na koniec dodać ubite białka. Blaszkę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-12 minut, do suchego patyczka, funkcja góra dół. Biszkopt wystudzić. Beza z kokosem Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie porcjami dodawać cukier. Ubijać
Monia miesza i gotujezrobiłam pierogi z jagodami, zaś z reszty- pyszne ciasto z musem. Wspaniałe, chrupiące ciasto, mus i beza to poezja smaku i aromatu. Polecam!!! Kruche ciasto: 30 dag mąki pszennej 15 dag masła 2-3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka Mus jagodowy: 1 szklanka jagód 2 łyżki cukru 1 opakowanie galaretki(...)smaku owoców leśnych Beza: 4 białka 1-2 łyżki cukru Wykonanie: Żółtka ucieram z cukrem, dodaję porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wiórki masła i wszystko razem zagniatam.Gotowe rozwałkowuję na placek. Średniej wielkości tortownicę wykładam papierem do pieczenia, boki smaruję masłem i posypuję bułka tartą. Do tak przygotowanej tortownicy wkładam ciasto, nakłuwam widelcem i wstawiam
Ciasteczkowy PotwórZielony barwnik-opcjonalnie 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1/2 litra mleka 3,2% Wydojone bez laktozy Mlekowita 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru ¾ kostki masła bez laktozy Mlekowita 50 g startej gorzkiej czekolady 1 galaretka poziomkowa 1 galaretka winogronowa Ciasto: Masło przekładamy do rondelka wlewamy wodę(...)cały czas mieszając, aż do skończenia jajek, pod koniec wsypujemy proszek do pieczenia jeszcze raz dokładnie mieszamy mikserem. Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do wyłożonych pergaminem dwóch jednakowych blaszek o wym 25/30 cm wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 25 -30 minut. Studzimy na kratce kuchennej. Krem: Galaretki rozpuszczamy każdą
Wanilia i Kardamonkruszyć, a do krojenia polecam nóż - piłkę. Napoleonka na kruchym cieście Składniki: Na ciasto 300 g mąki pszennej 150 g cukru 150 g masła 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem: 1 budyń waniliowy bez cukru 400 ml mleka 1/2 laski wanilii 2 żółtka 200 g masła w temperaturze(...)ciasta Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie piekarnik nagrzewany do 170 stopni. Ciasto dzielimy na 2 części, każdą z nich wałkujemy na blacie posypanym delikatnie mąką, na prostokąt o grubości 0,5 cm ( mniej więcej 22 x 30 cm). Ciasto przekładamy na blachy wyłożone papierem do pieczenia
Kulinarne przygody Gatity