bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:271/1508)

Szarlotka babci 181

rozmiar naszej blachy do pieczenia lub tortownicy. Kiedy jest gotowe, wraz z papierem przekładamy na blachę i podpiekamy w piekarniku około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy się podpiecze, układamy na nie nadzienie z jabłek. Drugą połówkę ciasta również wałkujemy na papierze i ciasto kładziemy na wierzch jabłek - tym razem bez papieru. Szarlotkę ponownie wkładamy do piernika

Korniszonki
Jabłecznik z kokosową bezą + film 165

ciasto 2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki cukru 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia                 beza kokosowa 3 białka 3/4 szklanki cukru 100 g wiórków kokosowych               masa jabłkowa 1,5 kg jabłek 1 szklanka cukru(...)wsypujemy mąkę i na środku robimy w niej dołek na pozostałe składniki, dodajemy żółtka oraz pokrojone miękkie masło, wsypujemy proszek do pieczenia i cukier. Wszystkie składniki siekamy nożem do momentu aż się połączą a następnie dłońmi zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto zawijamy w folie i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach

Smakowite Dania
Kruche ciasto rabarbarowe 191

rabarbarowy w pełni jabłka postanowiłam częściowo zastąpić rabarbarem. Efekt więcej niż zadawalający :-) Ciasto jest bardzo delikatne, rabarbar kwaskowy a beza słodka ! Kruche ciasto rabarbarowe Składniki: 1 kostka masła 5 jajek 2 szklanki mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru cukier waniliowy 1 jabłko 3 laski rabarbaru szczypta soli1/2 łyżeczki kardamonu1 łyżeczka cynamonuWykonanie:Z zimnego masła, żóltek(...)proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki.Obrane jabłko ścieramy na grubej tarce, kroimy  w plasterki rabarabar. Białko ubijamy ze szczyptą soli i z cukrem na sztywną masę.Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną formę. Ja piekę w szklanej formie 30 x 24 cm. Na ciasto układamy rabarbar i jabłko

Kulinarne przygody Gatity
W stylu bydgoskim 165

akurat zaczynał się weekend... No przecież, że musi być ciacho! Myślałam, muszę przyznać, raczej długo. Nie chciałam zwykłej bezy, za często ją przygotowuję i nieco już mi się przejadła... Nie mam jednak doświadczenia z pieczeniem innych ciast na samych białkach, a z moim niezbyt pozytywnym nastawieniem bałam się, że coś może nie wyjść. I wtedy mnie oświeciło(...)delikatnie wymieszać łyżką.Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 20 cm. Równomiernie wyłożyć masę bezową. Podpiec w 180 st. C. przez 5 minut.Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C. i piec jeszcze 40-60 minut. Uważać, żeby beza się zbytnio nie przyrumieniła. Upieczone bezy dobrze wystudzić w uchylonym piekarniku.Masło utrzeć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto ananasowe z kremem budyniowym i kokosem 559

błyszczącą pianę. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy przesiane i wymieszane z proszkiem mąki. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżka. Blaszkę(23x33 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 °C. do suchego patyczka. Krem: Ananasy odsączamy z soku i kroimy w małą kostkę. Gotujemy 3 budynie na mleku(...)delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy przygotowaną masę. Pieczemy około 20 – 30 minut w temperaturze 175 -180 °C. Z letniej bezy delikatnie ściągamy papier. Składanie: Ostudzony biszkopt równo przycinamy, wyrównujemy ewentualne niedoskonałości ( ja ścinam brązowy wierzch i spód), kroimy wzdłuż, nasączamy ( u mnie sok ananasowy i woda). Jeden płat ciasta smarujemy częścią masy, na masę kładziemy

Mia Cucina Sofieta
Tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową 191

tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową, a druga część… niech się mrozi. Z poniższych proporcji wyjdzie 12 ciastek w foremkach o średnicy 12 cm. Oczywiście teraz przygotowałam z jednej połowy zarobionego ciasta, czyli 6 sztuk.    Składniki na ciasto:   - 500g mąki tortowej- 250g margaryny- ½ szklanki drobnego cukru- ½ szklanki gęstej śmietany- 3 żółtka- 2 łyżeczki proszku do pieczenia        Dodatkowo(...)porcję ciasta (druga będzie do wykorzystania innym razem), podsypujemy stół mąką i wałkujemy ciasto na grubość ok. 5mm. Z ciasta wykrajamy okręgi większe niż foremki, o ok. 1 – 1,5cm. Wykładamy ciastem foremki, nakłuwamy widelcem, aby ciasto podczas pieczenia nie wybrzuszyło się. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190° C na ok. 20 minut (aż się zezłocą). Upieczone studzimy

mojewypiekiinietylko
Malinowa chmurka 1167

Przed pieczeniem nakłuć je widelcem. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, na złoty kolor. Wystudzić. Galaretka z malinami: 600 g malin 3 galaretki malinowe 3,5 szklanki wrzącej wody Malinowe galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać(...)odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Oprószyć płatkami migdałów. Piec w temperaturze 140 stopni przez około 60 minut. Wystudzić. Wykonanie - Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Ciasto kakaowo-śmietankowe. Oszukany sernik 170

serników to może się nabrać jedząc ten oszukany sernik bez sera. Czekam na Wasze opinie, my je uwielbiamy. Piekłam też oszukany sernik na jogurcie ! Możecie też zainspirować się innymi moimi wypiekami: Sernik nowojorski Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką Jak przygotować oszukany sernik, czyli Ciasto kakaowo-śmietankowe. Składniki na ciasto: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao(...)szklanki cukru 3 żółtka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła Przygotowanie ciasta kakaowego: Suche składniki mieszamy w misie robota, dodajemy żółtka, cukier i pokrojone w kostkę masło. Z podanych składników wyrabiamy ciasto hakiem robota, można to zrobić ręcznie. Ciasto dzielimy na 2 części, jedną wkładamy do woreczka i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Pierwszą częścią

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Murzynek z kokosem 245

śliwkowych i chrupiącej bezy z kokosem nadaje mu nowego smaku. Naprawdę warto wypróbować. Polecam :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto 1 margaryna 1 szkl cukru 1/2 szkl wody 4 łyżki kakao 5 żółtek 2 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 białka Beza 2 białka 1/2 szkl cukru 100 g wiórków kokosowych Dodatkowo: gęsty dżem lub powidła śliwowe Margarynę, cukier

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ryżowo - owsiane ciasteczka z odzysku, czyli drugie życie kleiku ryżowego 161

Zmiksowałam i odstawiłam na kilka minut, żeby płatki i wiórki zmiękły.  Następnie dodałam proszek do pieczenia i zaczęłam dodawać mąkę w celu uzyskania gęstej konsystencji ciasta. Gdyby nie to, że 2 dni wcześniej dla małżonka rozrzedzałam kleik wodą (żeby bez kitu się obyło) z pewnością poszłoby mniej mąki. Ostatecznie poprzestałam na 7 czubatych łyżkach, ale i ósma(...)zawadziła. Niestety nie miałam zdrowszej mąki (np. orkiszowej albo kukurydzianej). Ciasto wymieszałam na możliwie jednolitą masę. Pozostało rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, wyłożyć blachę papierem do pieczenia i nałożyć łyżką "kupki ciastkowe".   Ciastka piekłam 40 minut - dwadzieścia na termoobiegu, a kolejne dwadzieścia bez. Tu z miodem z mniszka lekarskiego i przesmażonymi truskawkami Efekt? Kleik ryżowy

Kuchnia po mojemu
Wspaniały WITARIAŃSKI MAKOWIEC i równie wspaniały SOS CZEKOLADOWY 173

Teraz masa makowa.  Miksujemy resztę daktyli (1/3 szklanki) z odsączonym makiem i taką masę wykładamy na "ciasto". Na jednym końcu ciastowego prostokąta zostawiamy pasek bez maku i... zwijamy :)  Zwija się wbrew pozorom też łatwo, pomagamy sobie podkładką - papierem do pieczenia i dociskamy delikatnie z góry, żeby nie było dziur w makowcu.  Pomijając noc moczenia(...)żeby lekko zgęstniał, po czym wyjmujemy z lodówki makowca, wyjmujemy sos, polewamy ciasto sosem, posypujemy wg Adama wiórkami kokosowymi, a wg mnie koniecznie i zdecydowanie płatkami migdałowymi :)) i... z powrotem do lodówki.  Pierwszą próbę zrobiliśmy po około godzinie, "ciasto" było ładnie zwarte i dawało się bez problemu kroić, smakowało tez już cudnie ale kolejne porcje, wieczorem i następnego

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Wyjątkowe i najlepsze: brownie bazyliowo-cytrynowe 179

Otworzyłam jedno oko o godzinie siódmej osiemnaście. I co? Nie było ciemno! Nie to, że jasno, ale już przyjemnie szaro (jakkolwiek dziwnie by to nie zabrzmiało

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Żytni, razowy chleb radziwiłłowski na zakwasie we wrześniowej piekarni 147

wszystkie składniki się połączą. Można to zrobić ręcznie lub mikserem, nie ma potrzeby długiego wyrabiania, wystarczy, że wszystkie składniki się połączą. Ciasto na chleb przełożyć do keksówki lekko natłuszczonej olejem i wysypanej otrębami lub wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką(...)odstawić na 4-5 godzin do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto chlebowe powinno podwoić swoją objętość. Piekarnik nagrzać do temperatury 220-230 stopni (grzałka góra – dół, bez termoobiegu). Piec przez około 10-15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze około 45-55 minut.  Po upieczeniu przełożyć na kratkę i pozostawić

Weekendy w domu i ogrodzie
Karpatka z piramidą ptysiową i kremem mlecznym z mango (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 173

tego składnika <3       Składniki (śr: 18 cm): Ciasto parzone -100 ml mleka (u nas bez laktozy) lub inne roślinne -100 ml wody -70g oleju kokosowego -80g mąki kukurydzianej -70g mąki ryżowej -70g skrobi -płaska mała łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym(...)minutę. Ciasto wyłożyć płasko do jakiegoś naczynia i umieścić w lodówce aby się schłodziło. Gdy to nastąpi miksować ciasto wraz z jednym jajkiem, a drugie dodać po dokładnym rozprowadzeniu pierwszego itd.* *Nasze ciasto miało delikatne grudki ale po upieczeniu nie ma po nich śladu. Dwie formy o takich samych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć do nich ciasto

Candy Pandas
KRUCHE CIASTO Z GRUSZKAMI I BEZĄ 159

gruszek  1 cytryna 2 łyżki mąki ziemniaczanej Beza: 5 białek 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier puder, żółtka oraz szczyptę soli. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2:3, każdą część zawijamy osobno w folię(...)najlepiej po łyżce i miksujemy, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia składników. Bezę rozsmarowujemy na masie gruszkowej. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałą część ciasta. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 25- 30 min. Studzimy

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania