bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:260/1508)

Croissant (rogaliki z ciasta francuskiego) 301

ciasta francuskiego. Potrzebujemy do ich przygotowania jeszcze żółtko roztrzepane z łyżeczką zimnej wody, posłuży do posmarowania croissantów przed pieczeniem, będą po wyjęciu z piekarnika, błyszczące. Croissant (rogaliki z ciasta francuskiego) jak oryginalny z Francji. Blat ciasta francuskiego smarujemy wodą za pomocą pędzelka i przykrywamy drugim blatem, lekko je dociskamy, ciasto powinny mieć grubość ok. 5 mm. Z ciasta(...)papierem do pieczenia. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z wodą. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem lub 220 stopni, pieczemy 5 minut, następnie zmniejszamy temp. do 180 stopni z termoobiegiem lub 200 stopni bez termoobiegu i pieczemy jeszcze ok. 10 minut. Mi croissanty najlepiej smakują gdy są jeszcze ciepłe. Lubię wyroby z ciasta francuskiego, są takie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Murzynek orkiszowy z gruszkami 180

bez dodatku czekolady.Wystarczy dobrej jakosci kakao. Czekoladowe ciasto to najlepszy poprawiacz humoru na zimowe dni.Nie polecam jednak tutaj uzycia gruszek w calosci.Raz,ze ciasto z tak upieczonymi gruszkami ladnie sie prezentuje tylko w dniu wypieku.Nazajutrz wyglada juz nieco smetnie,patrz fotorafia ponizej .Skusilo mnie dodanie calych gruszek ,jednak jest to bardzo niepraktyczne ,a ciasto nadaje wlasciwie tylko do zjedzenia(...)garnuszku.Nastepnie dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia i wymieszac.Mozna zrobic to  przy pomocy rozgi, bez uzycia miksera .Na koncu dodac ubita piane.Obrac gruszki i pokroic na mniejsze czastki.Wylac ciasto do dwoch keksowek wylozonych papierem do pieczenia i na gorze ulozyc owoce.Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C  okolo 40-45 minut,do suchego patyczka.Jeszcze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto z kruszonki z truskawkami i mąką orkiszową bez jajek 247

śniadania i jako przekąska na piknik czy rower. Piekłam je już parę razy i znika błyskawicznie :). Truskawki fantastycznie smakują z kruszonką. Zamiast truskawek można użyć malin, borówek. Bardzo polecam… Więcej pysznych ciast z truskawkami znajdziecie tutaj: Ciasta z truskawkami przepisy (klik) . Ciasto z kruszonki z truskawkami i mąką orkiszową bez jajek Składniki: Kruszonka: 200g płatków owsianych 370g mąki(...)Kruszonka: 1. Do miski przełożyć wszystkie składniki na kruszonkę i dokładnie wymieszać (można rękoma), powstanie wilgotna kruszonka. 2. Do blaszki (lub żaroodpornego naczynia) o wymiarach 27x22cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyspać 2/3 przygotowanej kruszonki, wyrównać i dość mocno docisnąć. Nadzienie: 3. Z truskawek usunąć szypułki i pokroić je na kawałki. Do pokrojonych truskawek dodać mąkę kukurydzianą, cukier i wymieszać

Mała Cukierenka
Mazurek chałwowy 183

wałeczki ciasta pośrodku tak, by powstały dwa mniejsze mazurki. Spód podziurawić widelcem, żeby zapobiec tworzeniu się nierówności w czasie pieczenia. Na czas rozgrzewania się piekarnika, ciasto wstawić do chłodnego miejsca. Piec w 160 stopniach (góra i dół bez termoobiegu), przez 35 minut na lekko złoty kolor. Spód jest dość łamliwy i kruchy, więc nie przekładajcie go zbyt wiele(...)uszkodziło. Masa: 4 łyżki pasty tahini 4 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego 250 g mascarpone Wszystkie składniki wrzucić do miski i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na dobrze ostudzone ciasto i wyrównać. Polewa i ozdoby: 2 łyżki pasty tahini 2 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego 2 łyżki soku z cytryny żurawina/granat płatki migdałowe Wymieszać wszystkie składniki i fantazyjnie

Przepysznik - BLW i nie tylko
Babki "Rafaello" 225

pieczenia i wiórkami kokosowymi. Nadal ubijając do masy jajecznej naprzemiennie dodawać mleko oraz mąkę z dodatkami. Wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy na babkę [ u mnie silikonowe foremki- bez smarowania i bułki tartej]. Piec około 1 godzinę 20 minut w temperaturze 160 stopni. Przestudzoną babkę wyjąć z formy.  Czekoladę połamać na kostki

Moje domowe kucharzenie
JOGURTOWE CIASTO POMARAŃCZOWE 276

Czym byłyby Święta Wielkanocne bez babki ... W tym roku postanowiłam nagiąć tradycyjny przepis i upiekłam włoskie ciasto jogurtowe z dodatkiem pomarańczy :) Wyrosło piękne i puszyste!  Do dekoracji użyłam roztopionej białej czekolady, maku i świeżej otartej skórki z pomarańczy. Ciasto w prawdzie wygląda bardzo Wielkanocnie, ale można upiec je na każdą okazję !  Zapraszam po przepis: SKŁADNIKI(...)dodajemy za koleją: mąkę, proszek do pieczenia, jogurt, olej, ekstrakt waniliowy, sok z pomarańczy, pół łyżeczki soli. Miksujemy na gładko. Masę delikatnie mieszamy z pianą(mieszamy krótko aby masa nie straciła "puszystości") Przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy ok.35 min w temperaturze 180 st.C bez termoobiegu. Sprawdzamy za pomocą wykałaczki czy ciasto się upiekło. Wyjmujemy z piekarniki i pozostawiamy

Marcepanowa kuchnia
Rabarbarowo-truskawkowe ciasto z bezą i migdałami 204

soczystym nadzieniem z truskawek i rabarbaru oraz delikatną bezą. Tak pyszne, że każdy prosił o dokładkę. Ciasto kruche: 1,5 szkl mąki pszennej 100 g zimnego masła lub margaryny 1/4 szkl cukru 2 żółtka łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 5 białek 2/3 szkl cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 500 g rabarbaru 300 g truskawek

Smakołyki Asi
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i budyniową pianką 157

wyrośniętego rozczynu i zagniatamy elastyczne  ciasto. Jeśli mocno się lepi, możemy dosypać trochę mąki, maksymalnie 2 łyżki.  Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia,  (ciasta - nie odstawiamy go do wyrośnięcia w misce!) wylepiamy jej dno, podnosząc rancik na około 1 cm. Blaszkę przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce(...)całej powierzchni ciasta. Piankę wykładamy na rabarbar i wygładzamy powierzchnię. Na piankę wysypujemy równomiernie kruszonkę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 50 minut do zezłocenia kruszonki (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Szarlotka z lodami i bitą śmietaną 217

zamrażarki. Na drugi dzień porcję z lodówki rozwałkowujemy na prostokąt wielkości blaszki (wym. 39cm x 30 cm), w której będzie pieczona szarlotka. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy rozwałkowane ciasto i gęsto nakłuwamy je widelcem. Spód podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180° C przez ok. 20 minut. W międzyczasie szykujemy masę jabłkową. Umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka(...)pieczemy 30 minut. Upieczoną szarlotkę, gdy przestygnie, oprószamy cukrem pudrem. Szarlotka z lodami i bitą śmietaną to bez wątpienia jedno z najlepszych ciast - deserów. Można ją podać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Po raz kolejny wzięłam udział w akcji zorganizowanej przez Bożenkę – Ciasto na niedzielę – szarlotka, jabłecznik. Gorąco polecam. Smacznego. Wraz ze mną w pieczeniu

mojewypiekiinietylko
Zemsta Teściowej 218

blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 34cm x24cm.   Pieczemy przez ok. 30 minut w 160C. Studzimy. Drugą część ciasta wykładamy na tą sama blaszkę. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę.         Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Wykładamy na drugą część ciasta i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy przez 30 min w 160C. Galaretki(...)Dodajemy sok i wiśnie. Jak ostygnie wkładamy do lodówki, aż stężeje. Pierwszy blat ciasta układamy w blaszce. Na ciasto wylewamy mocno stężałą galaretkę. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Gotową masę układamy na galaretkę i przykrywamy ciastem z bezą. Ciasto dokładnie przykrywamy i   wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej

Passion of Cooking
Tarta z łososiem i szpinakiem 156

Formę do tarty (użyłam prostokątnej 13x35 cm), wyłożyć ciastem, obciążyć ( surowe ciasto przykryć papierem do pieczenia, sporo większym niż tarta, obciążyć fasolą lub grochem ) piec ok 15 - 18 minut. Jeżeli ciasto nie podpiekło się wystarczająco, podpiec bez obciążenia jeszcze ok 10 minut.  Składniki masy wymieszać w misce, doprawić solą i pieprzem Szpinak opłukać, wrzucić do dużego garnka(...)dobrze odcisnąć.  Na podpieczony spód wyłożyć szpinak, plasterki czosnku, kawałki łososia, zalać masą, na wierzchu można ułożyć plasterki koziego serka. Wstawić do nagrzanego do 200 st C piekarnika. Piec 30 - 40 minut, aż masa się zetnie.Podawać ciepłe lub przestudzone, posypane koperkiem lub szczypiorem Smacznego

Stare Gary
Czekoladowe muffiny z gruszką i cynamonem 124

/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)   Na samym końcu do ciasta wmieszać pokrojone w niewielką kostkę gruszki (bez skórki).  Formę do muffinek (*) wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do całkowitego

Di gotuje
rogaliki z nadzieniem migdałowym 198

wyjątkowych umiejętności. Z tym przepisem poradzi sobie każdy :-) A smak nadzienia z pewnością Was zaskoczy. Polecam Wam również sprawdzony przepis na tradycyjne rogaliki drożdżowe , a jeśli wolicie wypieki bez nadzienia spróbujcie koniecznie bardzo delikatnych i kruchych rogalików wiedeńskich o cudownym, migdałowym aromacie. składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka śmietany 18% 200 g masła 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru(...)szybko ciasto, które następnie schłodziłam w lodówce przez godzinę. Po tym czasie podzieliłam ciasto na 4 części, każdą rozwałkowałam dość cienko na kształt przypominający koło. Każde koło podzieliłam przez środek (jak tort) na 8 części, rozłożyłam nadzienie i zwinęłam rogaliki. Piekłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Ponieważ ciasto jest bez

babka w formie

Proponowane wyszukiwania