bawarska - 101 przepisów (strona:4/7)

Tarta z gruszkami i kremem śmietankowym 160

roku. Ja na swoje urodziny przygotowuję swoje ulubione ciasta. W tym roku była to między innymi tarta z gruszkami i kremem śmietankowym, który smakuje jak najlepszy na świecie krem bawarski lub ekskluzywny krem budyniowy. Całość jest elegancka, lekka i pyszna! Krem znalazłam u Agnieszki z Kuchni nad Atlantykiem . Zapraszam na urodzinową tartę! Tarta z gruszkami i kremem śmietankowym okrągła forma

Posadzone i zjedzone
Prostota i smak. Sałatka jarzynowa z groszkiem i kukurydzą. 263

majonez lub dwa średnie 1 większe jabłko 1 słoiczek kukurydzy (u mnie od Pro-BIO ) 1/2 słoiczka groszku (u mnie od Pro-BIO ) 1 czubata łyżeczka musztardy (u mnie bawarska) sól i pieprz do smaku Przygotowanie:  Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.   Warzywa (marchewka, pietruszka i seler) obieramy i gotujemy do miękkości. Po przestudzeniu

Słodkie okruszki
Jeżeli musztarda wydawała Ci się banalnym składnikiem, teraz spojrzysz na nią inaczej 238

wyraźnymi, kolorowymi ziarenkami gorczycy). Delikatna, a także odrobinę słodka w smaku jest musztarda kremska i smakowa – miodowa . Musztarda chrzanowa znajdzie oczywiście swoje miejsce wśród ostrych produktów, podobnie jak bawarska o pikantno-słodkim smaku. Jest w czym wybierać! Przepisy z musztardą, które warto znać Musztarda jest nie tylko składnikiem tradycyjnych rolad schabowych i pieczeni mięsnych (np. comberu jagnięcego, pieczonych żeberek, udek

Codogara
Bruschetta al pomodoro 168

bruschetta al pomodoro. Zazwyczaj późnym wieczorem, przed zjedzeniem pizzy! Pyszna i chrupiąca grzanka z ciemnego pieczywa , a na niej ...o mamma mia...właśnie! Do dzieła! Składniki żytnio -pszenny chleb Bawarski z kamiennego pieca  Dan Cake olio extravergine d'oliva aromatizzato Trufle  Olitalia mozzarella zielone oliwki opcjonalnie pomidory bazylia sól himalajska różowa lub morska czosnek lub jak u mnie

Z Kuchni Do Kuchni
Schabowy po bawarsku, marynowany w musztardzie 226

się nie wyrywa do całości. Wolę jeden kawałek schabiku zamiast... Wykonanie banalnie proste. Fakt, schab w musztardzie powinien poleżeć minimum całą noc w lodówce. Robimy! Składniki porcja schabu musztarda bawarska  Develey kefir lub maślanka sałata maślana pomidorki czereśniowe mnóstwo koperku sól do smaku oliwa z oliwek Schab obtocz obficie w musztardzie , posyp solą i dodaj listki bazylii jeśli chcesz

Z Kuchni Do Kuchni
Szynka, miodowo-musztardowa z czosnkiem niedżwiedzim 189

użyłam z mniszka , może być też pszczeli ) 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1 czubata łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego Sos miodowo-musztardowy : 2 łyżki musztardy słodkiej ( np bawarskiej lub innej ) 2 łyżki musztardy delikatesowej lub miodowej 3 łyżki miodu 1,5 szklanki wywaru po pieczeniu szynki ( bez tłuszczu ,trzeba go zebrać przed użyciem ) 1 łyżka masła 1 łyżeczka suszonego

Ogrodnik w podróży
Golonka w piwie 230

tego nic się nie przypala Ostatnio przygotowana była na obiad pyszna golonka z wolnowaru , duszona w kapuście kiszonej oraz pyszna galareta wieprzowa. Przepis na pyszną golonkę po bawarsku z warzywami, ( Golonkę duszoną w piwie) jest już na blogu, ten przepis jest trochę inny, przede wszystkim tym razem zostały wykorzystane golonki peklowane, a golonka nie była podsmażona przed duszeniem. Na pewno

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Warsztaty kulinarne w Tychach 278

listopada w Zespole Szkół nr 9 w Tychach miało miejsce uroczyste otwarcie pracowni kulinarnej. Zostałam tam zaproszona do prowadzenia warsztatów kulinarnych razem z Panią Dorotą Dominiak z Restauracji „Dom Bawarski” . Na warsztatach piekłam razem z dziećmi ciasteczka owsiane , zaś Pani Dorota zdradziła im tajniki pysznej dyniowej zupy i placuszków z musem jabłkowym. Jestem pełna podziwu  i uznania dla wszystkich

Smakowy Raj
Szynka po bawarsku 158

Soczysta i krucha szynka duszona w piwie z dodatkiem marchwi, selera i pietruszki to klasyczna bawarska propozycja obiadowa. Doskonała w towarzystwie placków ziemniaczanych. Składniki: 500 szynki 3 marchewki 1/2 selera korzeniowego duża pietruszka por (biała i zielona część) 2 cebule 2 ząbki czosnku 300ml piwa jasnego 2 łyżki smalcu sól, pieprz, majeranek, tymianek Sposób

Pyry na Gaz
Golonka w kapuście z wolnowaru 472

wolnowaru. Gdy ktoś nie jest szczęśliwym posiadaczem tego sprzętu to polecam przepis Piotra na golonkę gotowaną z wody . Często też przygotowuję Golonkę pieczoną w piwie lub golonkę po bawarsku z warzywami Jednak gdy podałam golonkę w kapuście z wolnowaru Piotrek stwierdził, że to jest najlepsza golonka jaką do tej pory jadł, wierzcie mu bo golonek zjadł sporo w swoim życiu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Precle bawarskie (Laugenbrezeln) - Najlepsze! 161

Bawarskie precle czyli laugenbrezeln to stanowczo nasza ulubiona odmiana precli. Dlaczego? Bo smakują jak słone paluszki XXL :-) Zaraz po upieczeniu są bardzo chrupiące na zewnątrz i lekko ciągnące ale nadal puszyste w środku. Potem, mimo że ich chrupkość nieco maleje, nadal są pyszne nawet dzień po upieczeniu. Długo szukałam idealnego przepisu i ... choć jest ich bardzo dużo, to niestety

maniapieczenia
Musztarda miodowa a'la francuska 130

poszczególnych składników (z których główne to ziarna gorczycy, sól, cukier i ocet) otrzymuje się poszczególne gatunki musztardy, takie jak np. stołowa, sarepska (właśnie z gorczycy sarepskiej), kremska, dijon, francuska, bawarska czy rosyjska. Każda z nich ma swój charakterystyczny smak i swoją odrębną recepturę. My mamy swój sprawdzony przepis na piekielnie ostrą musztardę i często po niego sięgamy. Ale tym razem

Marder&Marder Manufacture
19 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW Z JABŁKAMI 239

zbójecku  7. Biszkopt z masą jabłkową i owsianą posypką 8. Twardszy dżem jabłkowy (idealny do wypieków) 9. Korzenny tort jabłkowo-orzechowy   10. Ciasto "Bukiet róż" 11. Pieczeń bawarska 12. Jabłka pieczone z bakaliami 13. Jabłkowe różyczki 14. Jabłkowe crumble z migdałami i płatkami owsianymi 15. Sorbet z jabłek 16. Smalec z cebulą, jabłkami, mięsem i skwarkami 17. Ryż

Przepisy Aleksandry
Cukinia w zalewie musztardowej z chili 175

humor. Potrzebne nam (na 4 słoiki po 900 ml): - 5 średnich cukinii (około 2,3 kg) - 2 cebule - 1,2 l wody - niepełna szklanka octu 10% - 8 łyżek musztardy bawarskiej - łyżeczka pieprzu kajeńskiego - 2,5 łyżki soli - 1,25 szklanki cukru *do każdego słoika: - 4 ziela angielskie - liść laurowy Przygotowanie:  Cukinię obrać, wydrążyć pestki, a resztę pokroić w paski

W poszukiwaniu inspiracji