batony - 1088 przepisów (strona:39/73)

Słonina rolowana wędzona i parzona 493

rolujemy i wiążemy. Wykonanie ziołowej Zaczynamy od natarcia solą potem potem zioła.Ilości ziół i soli nie podaje bo sypałem z ręki każdej po trochu.Ciasno rolujemy.Wiążemy. Teraz dwa batony wkładamy do jakiegoś pojemnika i zasypujemy całe solą na 30 dni .Następnie oczyszczamy dokładnie z soli . Wędzenie  4 godz temp. 55-60 stopni I do lodówki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa Jackówka puszczańska podsuszana 259

mleku która posłużyła mi jako lejek i trzonka tłuczka do mięsa.Ubijamy mocno aby nie było pustych miejsc,przyznam jest to trudne przynajmniej za pomocą butelki i młotka.Gotowe batony wieszamy do lodówki na 6 godz.u mnie stały oparte o ściankę z powodu braku miejsca. Następnie 2-3 godz w temp.pokojowej co godzinę wycieramy ręcznikiem papierowym. Osuszanie i wędzenie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Mozaika drobiowa z pieprzem syczuańskim 184

słodką paprykę, chilli, czosnek granulowany, cukier puder, całe ziarna pieprzu czerwonego. Wlewamy wodę i dokładnie wyrabiamy masę mięsną, aż stanie się kleista. Przekładamy na rozłożoną folię spożywczą, zawijamy formując baton. Końce folii zawijamy (jak papierki cukierków) jednocześnie starając się wypchać jak najwięcej powietrza. Folii spożywczej dajemy 2 warstwy, po zawinięciu w pierwszą, zawijamy w kolejną. Worek do pieczenia rozcinamy

mojewypiekiinietylko
Kiełbasa "Krakowska" podsuszana 244

mieszamy. Powinno być kleiście. Łączymy z resztą mięsa i nadziewamy osłonki. Pamiętajmy przy tym by wielkość kiełbas była dostosowana do garnka w którym będziemy później ją parzyć. Gotowe mięsne batony wieszam chłodnym i przewiewnym miejscu na kilka godzin, by całość się dobrze osadziła. Osuszam jeszcze z pół godziny w temperaturze 50 stopni w wędzarni, a następnie wędzę

Karczma Honorietty
Najpopularniejsze przepisy 2015 roku 222

Pieczona wątróbka Dania bez mięsa Kasza kuskus z warzywami Zapiekana fasolka szparagowa Pieczone ziemniaki Brukselka i spółka z patelni Przekąski Mini pizze bez ciasta Sałatki Sałatka hawajska Desery Domowe batony musli Placek jaglany z borówkami Puszyste ciasto z jabłkami

My Chcemy Jeść
Chleb "Zebra" 213

papierem (choć nie jest to konieczne). Pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia pod przykryciem i w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu chlebek nacinamy wzdłuż dłuższych boków i w rozcięciach umieszczamy posiekany drobno baton pierrot. Wkładamy do nagrzanego do 200st C piekarnika i pieczemy 25 minut. Po tym czasie otwieramy piekarnik i szybko przykrywamy chlebek (nie wyciągając go) folią aluminiową z wierzchu

Kuchnia w czekoladzie
Energetyczne kulki owocowo-orzechowe :) 164

Wstępnie kulki miały być batonami, ale po chwili zamysłu powstały one - słodkie, karmelowe, mięciutkie "piłeczki" w posypce sezamowej :) Są przepyszne! Mieszanki bakaliowo-orzechowe  od firmy Targroch, o których wspominałam Wam we wcześniejszych postach ponownie mnie nie zawiodły, co oznacza że jest to produkt godny plecenia :)  Energetyczne kulki polecam np. na szybką przekąskę :) Możecie zapakować je do plecaka

Zdrowie na języku :P
Cynamonowe paluszki tostowe, czyli pomysł na oryginalne śniadanie 247

coś, co pomoże przełamać śniadaniową monotonię (i co zapewne kojarzycie w nieco skromniejszej wersji). Cynamon to przyprawa, która zdecydowanie króluje na moim blogu. Pisałam Wam już jak wykonać wegańskie batony ( KLIK ), wegańską szarlotkę ( KLIK ), piernikową owsiankę & przyprawę korzenną ( KLIK ) oraz na wegańskie pierniczki ( KLIK ). Jednak dzisiejszy przysmak to blogowy debiut, bo nic podobnego we wcześniejszych przepisach nie znajdziecie

peanutbuttermonster
Batony zbożowe bez pieczenia 416

zaglądałam, a kilka dni temu zrobiłam batoniki zbożowe na mleku skondensowanym. Zależało mi na wykorzystaniu owego mleka, ale i na tym, by nie trzeba było włączać piekarnika. Batony nie są słodkie, za to po brzegi wypełnione płatkami : owsianymi, jęczmiennymi i orkiszowymi. To do dzieła ! Składniki : 500 ml. mleka skondensowanego niesłodzonego - ja użyłam Łaciatego z kartonu 200 g. płatków owsianych

apetytnapieczenie
Baton żurawinowy Yummy od Raw And Happy 156

para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Baton żurawinowy od Raw And Happy, to pyszna, bezglutenowa przekąska, która dostarcza zdrowej energii. Bez dodatku cukru, zawiera tylko naturalne. Świetna propozycja dla osób, które uczulone są na różne alergeny

R'n'G Kitchen
.1165. bananowe grubasy 158

konkursie kulinarnym w którym niedawno wzięłam udział <3 Mój przepis na 3-składnikowe batoniki orzechowe został wyróżniony i oto co było w paczce *.* (+jeszcze ciasteczka owsiane i jęczmienne, batony proteinowe - te rzeczy nie są wegańskie wiec nie ma ich na zdjeciu

breakfast of dreams
Sernik z masą krówkową i solonymi orzeszkami 194

słodkim smakiem masy krówkowej oraz czekolady może się wydać zaskakujące. Zachęcam was jednak do spróbowania, ponieważ to zestawienie bardzo dobrze ze sobą współgra. Mnie osobiście ten sernik przypomina trochę baton snickers :) Składniki: 250 g ciasteczek Petit Beurre 150 g masła 2 łyżki kakao 1 kg twarogu sernikowego 250 gram serka mascarpone 4 jajka 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 budyń

Taste Therapy
Domowe batoniki kokosowe alá bounty… 209

Słodka przekąska dla wielbicieli popularnych kokosowych batoników, do przygotowania w dosłownie kilka minut, plus oczywiście czas chłodzenia. Wystarczy zaledwie kilka składników i na deser możecie mieć intensywnie kokosowe batony, zatopione w Waszej ulubionej czekoladzie. Prawda, że brzmi obiecująco? :) Polecam :) *przepis stąd Składniki na około 12 batoników: 3 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru… Continue reading Domowe batoniki kokosowe

brunetkawkuchni
Muffinki "Snickers" 191

łyżeczka sody szczypta soli Składniki mokre: 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki jogurtu 1/3 szklanki  oleju łyżka octu winnego Dodatkowo: pół tabliczki czekolady łyżeczka masła orzeszki ziemne solone 2 batony Snickers W jednej misce mieszamy razem suche składniki, a w drugiej mokre. Następnie przesiewamy suche składniki do mokrych i mieszamy do połączenia składników. Jeśli masa jest za gęsta można

Czerwona Porzeczka
Kiełbasa „Tuchowska” , wędzona, podsuszana 221

bardzo kleista i maziowata. Taka naprawdę upierdliwa w obróbce , oklejająca całkowicie ręce . Tą masą , za pomocą nadziewarki , nabijamy średniej grubości osłonkę kolagenową ( np . 73 mm ) , dzielimy na dowolnej długości batony , związujemy sznurkiem i wieszamy do osadzenia ( farsz sam pod wpływem własnego ciężaru osadza się w osłonce ) na około 12 godzin w zimnym pomieszczeniu . Po tym czasie wędzimy , w ciepłym

Ogrodnik w podróży